Piia Pajunen
Piia Pajunen

VAKIORUUAT, JOITA PIDÄN AINA KAAPISSA!


Mitä elintarvikkeita löytyy aina meidän huushollin keittiönkaapeista, pakastimesta tai jääkaapin kätköistä?Aijai! Meitsi taas pääsee puhumaan ruuasta, ja tänään turhemmitta turinoitta hypätään suoraan astian ääreen, ja tarkastellaan, mitkä ovat meidän kyökissä vakiosafkoja peruselintarvikkeiden puolella. Näillä mun omilla suosimilla komponteillä saa meinaan pelasetettua aina ”ei oo mitään mitä syödä”-ongelmat, ja saatua aina maistuvaa safkaa aikaiseksi ilman suurempia pohtimisia. 😀

VAKIORUUAT, JOITA PIDÄN AINA KAAPISSA

LEIPÄÄ. LEIPÄÄ!

Aina. Pakko olla. Olen ihan hirvittävä leipärohmu, ja mun mielestä leivällä on aivan liian aliarvostettu maine osana terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Toki leipien laaduillakin on jonkin verran eroja, ja en oikeastaan osta ikinä perinteistä pullapatonkia, ranskanleipää tai valkoista paahtoleipää. Ruisleivät, kauraleivät, sämpylät, siemenleivät, saaristolaisleivät. Ah! Jotenkin sairaan helppo ja hyvä hiilarinlähde, josta saa nopeasti energiaa koneeseen päivän varrella, eikä jokainen siivu tarvitse aina olla ihan viimeisen päälle optimoitu monivilja-jyvä-juures-omega-leipä. 😉

KREIKKALAISTA JUGURTTIA

Tämä Milbonan 2% kreikkalainen jugurtti on ehkä yksittäisistä ”täsmennetyistä” elintarvikkeista se, jota mulla on oikeasti aina jääkaapissa, ja suru tulee puseroon, jos tämä on päässyt loppumaan. 😀 Mieskin on joutunut toteamaan, että tämä sopii oikeasti hämmentävän hyvin lähes kaikkeen ja kaiken kanssa ihan sellaisenaan. Myslien ja murojen kanssa, marjojen kera, puuron kanssa, perunoiden ja riisin kanssa, lihan tai kalan kastikkeena, dippikastikkeiden pohjana, herkkuleipien täytteenä, tortilloiden välissä you name it! Jos tämän valmistus lopetettaisiin, niin olisin oikeasti todella rikki ja murtunut, hah! Ainut miinus on, että tätä saa vain Lidlistä.

PAKASTEMARJOJA

Jos pakastemarjat pääsevät loppumaan, niin olen pulassa. Niin hyvää jugurtin, puuron tai smoothien seassa, ja itseasiassa nyt olen jo kuukauden verran startannut jokaisen aamuni blendattavalla marjaprotskufluffilla, joka huikean palautevyöryn perusteella on maistunut parille muullekin, hah! Resepti tähän löytyy TÄÄLTÄ.

KAURAHIUTALEITA

Joskus puuroa menee todella usein, joskus harvemmin eli olen tällainen puuron kausipopsija. Kovimmillaan saattaa mennä puuroa kolmesti päivässä, koska siitä saa erilaisilla höysteillä aina niin maistuvaa! Silloin kun mielikuvitus ei jaksa laukata tai jääkaapissa on pelkkä valo, niin puuro on aina varma valinta. Kaurahiutaleet on myös näppärä heittää blenderiin smoothien sekaan, ja kulauttaa maistuvassa muodossa kurkusta alas.

MARGARIINIA & JUUSTOA

No koska syön sitä leipää. 😀 Silloin, jos teen sänkkärit hieman muhkeammilla täytteillä, niin silloin heitän margariinin sijaan tuota edellä mainittua jugurttia. Ai miksi? No nimenomaan siksi, ettei se margariini maistu sieltä muiden täytteiden seassa ollenkaan, ja tuolla jugurtilla saa sekä makuja esiin sekä kosteutta ja mehevyyttä leipään. Herkkuleivät eivät ole leikin asia! Margariineistä valitsen yleensä kotiin 40-60% levitteen ja juustoissa jotain 15-20%.

PAPUJA

Rakastan erilaisia papuja! Omnom! Kartonkipakkauksissa tai tölkeissä olevat pavut säilyvät kuivakaapissa vaikka kuinka pitkään, ja sen takia pidän niitä aina varastossa. Olen myös jonkin verran vähentänyt lihan syöntiä, ja pavuista saa yhdessä paketissa näppärästi hyvän satsin proteiinia ja hiilihydraattia, ja niillä saa aina ihan järkyttävän hyvänmakuista ruokaa. Varsinkin kidney- ja mustapavut on suorastaan osuvat mun makuhermoihin kuin nakki pyllyyn!

PALJON KASVIKSIA

Tykkään paljon kasviksista, kasviksia sisältävistä ruuista ja erilaisista salaateista. Kasviksilla saa myös helposti makua ja rakennetta ruokiin jos toisiinkiin, ja onhan se oikeasti niin, että se puoli kiloa päivässä tekee ihmiselle aika eetvarttia.
vakioruuat

PAKASTEVIHANNEKSIA

Niin helppo! Pannulle vaan, ja perään eiliseltä yli jääneet riisit tai perunat sekaan. Sitten vähän lihaa, kalaa, papuja, fetaa ja/tai nyhtökauraa sekaan. Pakastevihanneksissa ei myöskään tarvitse miettiä pilaantumista, vaan säilyvyys on osuva, hinta usein melko suotuisa ja varma hätävara ruuanlaitossa. Lisäksi erilaiset sekoitukset toimivat suoraan eri tarkoituksiin ilman, että ostaisi tuoreena seitsemää vihannesta erikseen.

MUROJA TAI MYSLIÄ

Näppärä, nopea ja hyvänmakuinen hiilarinlähde, jota vetelen yleensä smoothiekulhojen päällä tai jugurtin kera. Toki mitään hunajapuffeja tai Weetoksia en yleensä osta, vaan omiin lemppareihin kuuluvat ehdottomasti TalkMuru-murot ja perinteinen kaura-Cheeriot. Myslissä pääosin menee ihan perinteistä mysliä, mutta näissä tulee joskus kotiutettua vähän möyheämpiä herkkumyslejäkin, heh. Mun lempparimurot ja myslit olen listannut myös omaan postaukseen, joka löytyy TÄÄLTÄ.

PERUNAA

Pottu on hyvää! Uunissa, muussina tai höyrytettynä (en ikinä keitä, vaan höyrytän). Ylijääneet perunat saa myös näppärästi pyöräytettynä pannulla joko yksinään tai muiden pannuun eksyvien kaiffareiden kanssa freeseiksi ja maistuviksi. Nam!

PÄHKINÖITÄ JA SIEMENIÄ

Siemen- ja pähkinäsekoitukset lentää näppärästi tarvittaessa smoothien sekaan ja sillä niistä saa mukavan höysteen puuroon, jugurttiin, smoothiekulhoon ja moneen muuhun. Toimii!

PAKASTEVALKOSIPULI

Toinen yksittäinen tuote, jota mulla on aina kotikeittiössä pakastimessa. Niin järkyttävän helppo ja taatusti toimiva kaikessa ruuanlaitossa. Rakastan valkosipulia, ja sen avulla saa taatusti hyvänmakuista ruokaa. Tätä menee kasvissosekeittoihin, pannuruokiin, patoihin, kylmiin ja lämpimiin kastikkeisiin ja kaiken paistettavan maustamiseen. Tilkka öljyä ja yksi valkosipuli kuutio pannuun, ja siinä safka paistamaan. Ei tarvitse lisätä kuin suolaa ja pippuria, niin maku on bueno!
vakioruuat

Palmikkoneule: TÄÄLTÄ*

Löytyikö samoja vakkareita? Onko sulla jotain yksittäisiä hämmentävän osuvia ässiä keittiön kaapeissa, jääkaapissa tai pakastimessa, jota ilman et voisi elää? Ilmianna tämä syötävä komponentti kommentiboksin puolelle, koska kun ruuasta on puhe, niin hyvää ei pidä itsellään pitää! 😀

Maukasta viikonlopun odotusta!

VILKAISE MYÖS:
Helpot kikat paremman makuiseen ruokaan
& Ruokakorneri – Omat safkalempparini Lidlistä!

EDELLINEN JUTTUNI:
Meidän koti sellaisena kuin se on

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (18)

 1. 🙌🏻

  Meillä on aina Weetabixiä kaapissa! Se on hyvä välipala, jos esimerkiksi leivät tms ovat päässeet loppumaan. 🙌🏻

  1. Piia Pajunen

   Siis oon unohtanut Weetabixin ihan kokonaan! Pitäis ehkä taas käydä nuuhkimassa niitä murohyllystä, sillä ennen niitä tuli aina vedettyä, ja jotenkin on vain kadonnut ihan kokonaan mun muistista. 😀

  2. Eeva

   Mistä tuota valkosipulia saa? Oon yrittäny ettiä, alkanu tympimään valkosipulin kanssa pelleily mutta kun se on niin hyvää 🙂

   1. Piia Pajunen

    Toi on välillä kaupoissa vähän piilossa ja itsekin sitä saa aina välillä etsiä. Isoimmista kaupoista (Prismat ja Cittarit) ainakin löytyy, ja yleensä samassa kohdassa pakastepuolella on aina pakasteyrttejä tms. 🙂

   Comments are closed.