Q&A – UUDISKOHTEEN VALMISTUMINEN – part 2

Uudiskohteen valmistuminen kerrostalosta

Aijajajaiiii! Kotikuume on lyönyt täällä löylyä kiukaaseen, sillä muuttotarkastus uuteen kotiimme on TASAN KAHDEN VIIKON KULUTTUA. Näin vaan se aika rientää, ja alustava luovutuspäivä on arvioitu tammikuun puoleen väliin. Uudiskohteen valmistuminen häämöttää. Jännää!

Tämä kakkososa kotiprojektistamme on muhinut kesästä asti luonnoksissa, mutta nyt sen sain vihdoin pihalle. Löydät tämän Q&A-postauksen ykkösosan TÄSTÄ, mikäli missasit tuon ensimmäisen. Siellä tarkemmin pohjatietoa asunnostamme ja pohdintaa asunnon metsästämisestä.

Mitä muutostöitä valitsitte?

Lisähintaisina meille tuli:

  • Kolmas makuuhuone, sillä asunto oli kolmio ”neliövarauksella”. Näin meillä on oma makuuhuone, lastenhuone ja työhuone.
  • Valittiin integroidut kodinkoneet (mikroaaltouuni, jääkaappi, pakastin ja astianpesukone)
  • Keittiöön musta graniittitaso ja alta-asennettu musta komposiittiallas
  • Parkettilattia vaihdettiin vinyylikorkkiin (lapsi- ja koiraperheessä koettiin tämä paremmaksi, ja parkettivaihtoehdot olisivat olleet kolmisauvaisia, joka ei miellyttänyt omaa silmäämme, eivätkä valmiit sävyvaihtoehdotkaan oikein napanneet)
Uudiskohteen valmistuminen
Lattiavalinnaksi valikoitui Wicandersin Argent Oak-sävyinen vinyylikorkki

Mistä jouduitte tinkimään?

Muutostöiden kankeus yllätti toden teolla kerrostalokohteessa, joten isoin tinkiminen jouduttiin tekemään kylppärin ja saunan puolella. Sinänsä siis yllätti, ettei kyseiseen kohteeseen saanut niin vapaasti lisähintaisinakaan valita ”mitä haluttiin” tai edes hieman laajemmin suppeista vaihtoehdoista, koska en koe itseämme edes kovinkaan vaativina tai pikkutarkkoina asunnonostajina yksityiskohtien suhteen.

Tämä muutosten kankeus oli itseasiassa syy, miksi alkuun hylättiin tämä kohde. Lopulta realiteetit iskivät vastaan ja toimintamallit näyttivät olevan muutoinkin melko yleisiä kerrostalouudiskohteissa, ja plussat voittivat miinukset heittämällä, joten kaupat tehtiin ja lopulta ihan tyytyväisin mielin.

Ja kun ei haluttu vain uutta kerrostaloasuntoa, vaan haluttiin juuri tuosta sijainnista järvinäkymällä, jossa vaihtoehtoja ei ole. Sisätiloja voi myöhemmin edustaa, mutta sijaintia ei voi enää muuttaa.

Oltaisiin haluttu kylpyhuoneeseen isompaa laattaa (samasta sarjasta), muttei tätä saanut edes lisähinnasta. Suihkut ja suihkuseinät otettiin perusvalintoina, koska vaihtoehdot eivät olleet mielestämme hinnoittelulta kohdillaan eikä toiveiltamme sen parempia. Samaan hintaan siis voidaan jälkikäteen vaihtaa myöhemmin mieluisammat täysin vapaavalintaisesti, jos (ja kun) tuntuu, että näitä haluamme päivittää. Nytkin oman kylpyhuoneremontin tehtyämme täytyy todeta, että vaikka sadesuihku on toki hienon näköinen ja miellyttävä ajatuksena, niin se on jäänyt meillä lähes käyttämättä (eli käytetty vain normisuihkuosaa). 😀

Ja sitten se sauna. Jonka valinnat oli lyöty lukkoon jo edellisenä vuonna, ja jota ei saatu enää muuttaa. Valinnoiksi oli hieman kummallisesti isketty halvimmat mahdolliset. Eli tarkoituksena on ehostaa saunaa aika pikaisesti muuton jälkeen.

Uudiskohteen valmistuminen

Onko sulla visiota asunnon sisustuksesta?

Ennen tämän uuden asunnon löytymistä julistin Johannekselle, että meidän seuraava asunto ei tule olemaan ainakaan valkoinen. Ja nythän se tietyllä tapaa tulee olemaan tosi valkoinen, haha. Ajatus onkin ajan kanssa lisätä väriä ja syvyyttä maaleilla, erilaisilla pintaratkaisuilla ja sisustuksella. Mutta katsotaan!

Muuten yleisesti asunnossa tekisi mieli leikitellä paneeleilla, puupinnalla, maalisävyillä tai muilla luonnonpinnoilla. We’ll see. En haluaisi mennä vain trendien mukaan, vaan tehdä sellaisen, joka ylipäätään kutsuu meitä ja tuntuu meidän kodilta.

Makuuhuoneeseen ja työhuoneeseen on valittu vahva mustanharmaa tehosteseinä. Nyt mitä luultavimmin maalataan koko makuuhuone samalla sävyllä, eli tummanpuhuvaa makkaria on tiedossa. Kylppäri ja WC on myös hyvin tummanpuhuvan harmaa. Pitkään pyöriteltiin mustaa keittiötä, mutta päädyttiin sittenkin valkoiseen mustalla graniittitasolla, mustalla harjatulla teräksellä välitilaan ja mustalla altaalla & hanalla. Tuo välitilan valinta oli aika hatusta temmattu, sillä emme ole nähneet materiaalia livenä eikä asennettuna kuvissa. Mutta kokeiltiin ottaa mäihällä jokeri, ja välitila on helppo vaihtaa, jos ei tästä tykätäkään. Hauskaa elää vähän jännityksessä. 😀

uudiskohteen valmistuminen
Keittiön valinnat: Hana, allas & kivitaso. Välitilaan musta harjattu teräs ja muutoin keittiö valkoinen integroituja kodinkoneita myöten.

Meinaatteko kalustaa asunnon uusilla kalusteilla vai hyödynnättekö paljon vanhaa?

Ainakin alkuun kannetaan suurin osa nykyisistä kalusteista uuteen asuntoon. Tyylillisesti nämä sopivat sinne, mutta tarkoitus olisi hiljalleen näitäkin päivittää, kunhan nähdään miltä asunto näyttää sellaisenaan, mikä siellä kaipaisi muutosta ja millaista sisustusta se kaipaisi. Tykkään itse harkita ja katsoa rauhassa.

Sohva ja ruokaryhmä tullaan uusimaan varmaan ensimmäisenä. Työhuone on vielä täysin auki, ja aloitetaan jo olemassa olevilla huonekaluilla. Meidän pikkutyypin huone on myös yksi kysymysmerkki, ja sen kanssa tekisi mieli heittäytyä vähän villiksi, koska vielä tässä vaiheessa hän ei itse osaa toivoa ja päättää oman huoneensa sisustusta, eli meillä vanhemmilla täysin vapaat kädet.

Mutta pikkuhiljaa, eikä olla muutenkaan kovia ”hassaamaan”, eli haluan katsoa, miten budjetti pitää ja kuinka paljon jää rakoa laittaa sisustukseen ja missä vaiheessa. Siihenkin meinaan saa helposti sijoitettua sievoisen summan. Katsotaan myös, että iskeekö lopulta laiskuus (tai lähinnä muun elämän kuormittavuus), että mitä oikeasti saadaan aikaiseksi. 😀 Kun oikeaa painetta ei ole laittaa uutta ja erinomaisen asuttavaa asuntoa ehommaksi.

Onko ajatuksena, että tämä on hetken ajan asunto vai ”se loppuelämän” koti?

Ostettiin tämä sillä ajatuksella, että tämä voisi olla potentiaalisesti meillä pidemmän tähtäimen koti. Perustavanlaatuisia kompromissejä ei tehty tämän asunnon kanssa. Toki ajattelen niin, että antaa elämän näyttää, että mihin pitkällä tähtäimellä elämä vie, millaista se tulee olemaan ja miten meidän tarpeet, unelmat ja halut tulevan muotoutumaan. En nimittäin olisi 5 vuotta takaperin osannut yhtään ajatella, mitä elämäni olisi mukanaan tuonut, joten vaikea sitä on liioin ennustaa.

Eli näin on hyvä ja mahdollisesti pidemmäksikin aikaa. Antaa elämän näyttää. 🙏🏼 Varainsiirtoveroja ei tekisi kovin usein maksaa asuntokauppojen osalta, joten myös siksi tarkoitus olisi tässä pidempäänkin majailla. Ja tietty jos talous vaan kestää, mutta onneksi meillä on hyvät puskurit.

Uudiskohteen valmistuminen kerrostalosta

Mitä kompromissejä jouduitte tekemään?

Ainakin omalla mittapuulla asunnoissa joutuu aina tekemään edes jotain kompromissejä. Vähän ehkä harmitti, ettei lisähinnastakaan kylpyhuoneeseen saanut enää ostovaiheessa valita suurempaa laattaa seinään (eli valittavina oli vain 20x40cm laatat) ja sauna oli mitä oli. Mikä sinänsä ihmetyttää, että miksi paraatipaikalla oleviin uudiskohteisiin on ylipäätään valittu halvin, rumin, tylsin ja heikoin mahdollinen sauna.

Törmättiin siihen, ettei kovinkaan monissa kerrostalouudiskohteissa voi valita ihan mitä tahansa, hankkia/kilpailuttaa itse osaa valinnoista tai tietyt vaihtoehtoiset muutostyöt on hinnaltaan melkoisen suolaisia. Toisaalta ajatus on, että tämä voisi olla potentiaalisesti meidän seuraavan 10-15 vuoden asunto ellei jopa loppuelämänkin, eli jossain vaiheessa asunnon elinkaarta meidän käsissämme tullaan tämä kuitenkin remppaamaan uusiksi. Joka tapauksessa, koko asunto tulee olemaan ehompi kaikessa kuin meidän nykyinen, eli sinänsä ei tässä aihetta surkutteluun ole. 😀

Sijainti (lähellä keskustaa mutta silti rauhaisa & moderni alue) ja iso parveke järvelle on sellaisia, että niitä ei voi myöhemmin enää samassa asunnossa vaihtaa, mutta esimerkiksi saunan voi laittaa uusiksi milloin haluaa (mikäli budjetti sallii). Olen tällainen pitkän juoksun ihminen muutenkin, että ei mun tarvitse saada kaikkea-mulle-heti-nyt. Pitää jäädä sopivasti hampaan koloon ja haaveita takataskuun. 😉

+ tietty se, että jos oltaisi haluttu esimerkiksi omakotitalo keskustan ulkopuolelta, niin oltaisiin saatu huomattavasti isompi koti, jonne olisi voinut iskeä vaikka oman minikotisalin tai ompeluhuoneen. Ja trampoliinin tai vaikka jacuzzin takapihalle. Eli näistä haaveista jouduttiin tinkimään, mutta koettiin meidän haluille ja tarpeille tämä kohde kokonaiskuvassa selkeästi sopivammaksi. En olisi halunnut omaa pihaa ja kiinteistöä huollettavakseni, eli maksan mielelläni vastiketta helppoudesta.

Oletteko päässeet käymään kohteessa monesti rakennusvaiheessa?

Kerran kesäkuussa. Vaikka olikin vielä kesken eräinen, niin asunto näytti todella hyvälle. Parveke myös ylitti korkealla jo valmiiksi olleet odotukset, ja kyllä siinä kyyneleet nousi silmiin niin rauhoittavan ja upean järvimaiseman äärellä.

Pari viikkoa sitten päästiin tarkastelemaan saman rapun alemman kerroksen malliasuntoa (oli jännää, vaikka kyseessä oli kaksio), mutta oli ilo nähdä, kuinka laadukasta jälkeä oli saatu aikaiseksi. Ja hei. Kahden viikon päästä meillä on MUUTTOTARKASTUS! En meinaa pysyä housuissani. 🤩

Uudiskohteen valmistuminen

Jännittääkö tai stressaako? Pelottaako, että asunto tai valinnat eivät olekaan mieluisia?

Joo ja ei. Olen aina todella huono sopeutumaan isoihin elämänmuutoksiin vaikka ne olisivatkin toivottuja ja iloisia asioita. Myös muuton tuoma sekasorto ja arjen lisärasite ei ole yhtään mun heiniä, hah. Koen todella kuormittavaksi miettiä myös niitä kivoja asioita, eli mihin sijoitetaan mikäkin huonekalu tai mihin komeroon laitetaan mitkäkin tavarat. Voisin mielläni teleportata jonnekin maaliskuulle, jossa arki uudessa asunnossa jo rullaa. 😀

Muuten asunto näin ”sikana säkissä” uudiskohteen muodossa ostaneena ei juurikaan jännitä. Olen näissä asioissa tosi tasainen realisti, eli en unelmoi tähtiä taivaalta, vaadi ultimaattista täydellisyyttä tai ole pikkutarkka tietyistä yksityiskohdista. Luulen tietäväni ollaan ostettu, ja tiedän että se on hyvä. Jos jokin asia jää kaivertamaan, niin asuntoa voi ehostaa elämän varrella. Näen myös asuntoasiat rakkaan kodin lisäksi sijoituksena, ja uskon, että tästä ei ainakaan arvo pääse putoamaan vuosien varrella vaan päin vastoin (toki droppeja varmasti tulee, mutta puhunkin pitkästä juoksusta).

Isoimmat plussat ja miinukset?

+ 12 metriä leveä (28 neliön parveke) järvelle
+ Asunto yhdessä kerroksessa
+ Erillinen kodinhoitohuone (luksusta kerrostalossa)
+ Muista asunnoista ei juurikaan näy sisälle tai parvekkeelle, eli asunto on ”yksityinen” (nykyään ei itsestäänselvyys edes omakotitaloissa)
+ Luonnon ja järven välitön läheisyys & rauhaisa spotti
+ Talvella pääsee järven jäälle hiihtämään ja luistelemaan ja jäättömänä aikana uimaan suoraan kotoa. Avannosta olen myös kuullut huhuja, joka on mulle ihan luksusta.
+ Asuinalue todella hienosti suunniteltu. Vieressä myös lastenpuistoja ja koirapuistokin kaavoitettu viereen.
+ Yli 10 neliötä lisää nykyiseen
+/- Hieman kauempana keskustan ytimestä. Plussana se, että luonto ja rauha on lähempänä, mutta hieman pidempi matka asioille, vaikka edelleenkin pääsee jalan.

– Saunan uusiminen (toki ei ole iso homma, ja ollaan laskettu tämä budjettiin)
Mahdollisesti hieman vähemmän säilytystilaa kuin nykyisessä asunnossamme. Vielä tätä on vaikea hahmottaa.

Loput plussat ja miinukset varmasti selviää, kun ollaan hetki asunnossa asuttu. Täysin täydellistä tuskin olisi mikään, joten sitä en odotakaan, mutta uskon tämän tulevan kodin olevan paras mahdollinen juuri meille. ❤️

Mitä tulet kaipaamaan tässä teidän edellisessä (eli nykyisessä) asunnossa? Mitä taas et?

Sijainti. Tässä kaikki on aiiivan hollilla. Joka paikkaan ihan superlyhyt matka, mutta silti spotti on ollut tosi rauhaisa, eikä kaupungin melut juurikaan kuulu sisälle.

Rakastan meidän kylppäreitä ja pienempää vessaa. Ne rempattiin tuossa 2019-2020 taitteessa kokonaan putkirempan yhteydessä, ja pienen väännön jälkeen niistä tuli ihan superkivat ja äärimmäisen raikkaat. Toisaalta en tule kaipaamaan tuota maljamallista allasta isossa kylppärissä, koska olen todennut nyt käytännössä pitäväni enemmän pinnoista, jotka saa suoraviivaisesti siivottua ja pyyhittyä puhtaaksi. Ei tuokaan nyt mikään hutivalinta ollut, mutta olen käytännöllisyyden ja helppuden ystävä.

Uudiskohteen valmistuminen  Uudiskohteen valmistuminen

En jää haikailemaan nykyisen asuntomme parkettilattian perään, ja vaikka se on todella kaunis, niin se on jokseenkin herkkä. Siksi valitsimme lisähintaisena muutostyönä parkettivaihtoehdon sijaan vinyylikorkin uuteen asuntoon, koska se kestää paremmin elämää, kolhuja, kosteutta ja likaa. Uudessa asunnossa haluan pystyä kulkemaan saunan ja järven/parvekkeen väliä valuvin uikkarein. Lits läts.

Tykkäsin myös meidän nykyisen asunnon layoutista tosi paljon. Vaikka aikoinaan etsintävaiheessa haaveilin avokeittiöstä, niin tuo tilava keittiö erilleen on osoittaunut ihan äärimmäisen hyväksi. Kaikki sotkut ja tiskit jää sinne piiloon, ja kun keittiöön mahtui myös erikseen pieni ruokapöytä, niin se oli myös tosi käytännöllinen. Suuremman ruokaryhmän sai kuitenkin sijoitettua aika hollille viereen isoon olohuoneeseen, joka käytännössä on sama matka kuskata astiat ja ruoka pöytään kuin useimmissa avokeittiössäkin saarekkeen taakse. Samanaikaisesti plussana ja miinuksena löytyy lisäksi saunan puuttuminen. Ei vienyt neliöitä keskustaneliöstä, ja osittain siksi huonekoot ovat täällä ihanan isot.

Layoutissa oli hyvää myös se, että makuuhuoneet ja työhuoneet oli jotenkin rauhaisesti sijoiteltuna eri puolille asuntoa. Huoneissa sai olla tavallaan omassa rauhassa halutessaan, eikä mölyt kuulu ristiin rastiin. Lisäksi kaksi isoa komeroa olivat aivan parhaat. Ne vetivät ihan järjettömästi tavaraa sisäänsä, ja sinne sai dumata kaikki kamat pois jaloista. 😀 Isot ikkunat kolmeen eri ilmansuuntaan ovat olleet rakkauteni kohde, koska valoa täällä piisaa ja paljon ympäri vuoden. Täällä on ollut mahdotonta tappaa yhtään huonekasvia! 😂

Nykyisen asunnon pohja. Keittiön oven poistimme kokonaan, ja näin ollen se on enemmän yhtenäisempää ja avarampaa tilaa olkkariin ja ruokailutilan ääreen.

Nyt siis täällä päässä odotellaan kuumeisesti muuttotarkastusta ja luovutuspäivää. Nykyinen asuntomme tulee julkiseen myyntiin tammikuun alusta, eli kohta tapahtuu ja rytinällä. Näillä markkinoilla pitäisi mennä vikkelään kaupaksi, ja varalla meillä on laina-asiat siinä mallilla, että ei tarvitse stressata, jos myynnissä kestäisikin. Siitä toki tuskin on huolta, mutta kaikkeen ollaan varauduttu.

On tämä jännää. Jännää ja siistiä.

Kotoisaa keskiviikkoa! Pus!

Tsekkaa myös:
Kylpyhuoneremontti – Ennen ja jälkeen

Edellinen juttuni:
6 x Harhaluuloja kehittävästä treenaamisesta

🔥 VALMENNUKSET 🔥
Prove-valmennukset starttaa taas tammikuun alussa!

hyvinvointi perhe
Kommentit (8)
  1. Kuulostaa aivan huikealta, etenkin tuo parveke! Nimimerkillä omassa asunnossani neliöitä saman verran kun teidän partsilla 😀 Toivottavasti jakaisit jossain vaiheessa kuvia asunnosta blogiin tai instaan, kiinnostaisi nähdä ☺

    1. Tuo parveke ja näkymä/sijainti oli just se pohjimmainen syy, miksi tän asunnon takia pistettiinkin lainat tappiin. 😂 Käytiin yhden frendin asunnolla tuossa naapurissa kastomassa näkymää parvekkeelta ennen ostopäätöksen tekemistä, ja myytyjä oltiin eli se oli menoa sitten. Kuvia on myös varmasti tulossa asunnosta blogiin & instaan! 😊

      Ja lämmin kiitos hyvänmielen kommentista sulle 🙏🏼

  2. Olipa mukavaa lukea, että malja-allasta ei tule ikävä. On siis olemassa joku muukin kuin minä, joka laittaa siivouksen helppouden ulkonäön edelle. Olen itse katsonut, että tuollainen malja-allas on kivan näköinen, mutta olen suhtautunut epäillen tuohon siivouspuoleen. Tosin yleensä olen tullut siihen loppuajatelmaan, että olen maailman ainoa TODELLA laiska siivooja ja muut siivoavat tuollaiset käden käänteessä. Kiitos vertaistuesta!

    1. Oon itse todella käytännön ihminen, ja esim. osittain siksi meillä ei ole hirveästi mattojakaan, koska on helpompi siivota ilman niitä. Ja olen todella laiska siivoaja. 😅

      Toi malja-allas oli kyllä tosi kaunis ja tuohon kylppäriin edelleen silti valitsisin sen, koska se nyt on vaan sopii tuonne niin upeasti. Mutta uudestaan en malja-allasta valitsisi mihinkään tulevaan kohteeseen, koska laiskuus. 😄 ja just tää, että joku toinen siivoaa ton hetkessä, mutta itse en JAKSA.

      Eli samoilla linjoilla ollaan. 🙊

    2. Maljaton hobitti
      11.11.2021, 22:30

      Lyhyen ihmisen vinkkelistä noi malja-altaat on todella keljuja. Sinne pohjaan ei saa kivasti käsiä laitettua, reuna tulee vastaan. Kädet jää myös semmoseen kulmaan, että vettä valuu käsivarsia pitkin yli laidan, kun yrittää kasvoja pestä. Kaikin puolin ei jatkoon.

      1. Totta! Meillä onneksi tuo allastaso on sen verran matalalla, että näin 156cm senttisenä ylttää hyvin, ja tämä asennettiinkin juuri malja-altaan korkeuden puolesta matalalle. Tosin tässä vaikuttaa kuitenkin, että kuinka lyhyestä ihmisestä muutenkin on kyse. Eli meillä tuo allas on lähinnä (takaa ja alta) putsaamisen kanssa se oma henkilökohtainen ongelma 😅

Kommentointi suljettu.