26 x TEKEMISTÄ JOULULOMALLE – Yksin ja yhdessä

Joulun aika on siitä ihanaa, että kaikki ovat sulloutuneet yhteen syssyyn, eikä kenelläkään ole kiire mihinkään. Monet ovat onnistuneet kikkailemaan myös välipäivät vapaiksi, joten aikaa on hönöillä läheisten kanssa ja puuhastella kaikenlaista, jolle muuten ei tunnu olevan arjessa aikaa.

Tässä muutamia tärppejä, mitä kaikkea jännää ja jäynää tekemistä joululomalle voisi keksiä!

26 x TEKEMISTÄ JOULULOMALLE

SISÄLLÄ TOUHU TIIVISTYY

Lautapeliväännöt. Nyt pelit kaapista pöydälle ja perheen tai kavereiden kanssa vääntämään. Viinilasit kylkeen ja joulusuklaat kehiin, ja luvassa on taattua naurua ja tiukkaa vääntöä!

Hieronta- tai selänrapsutteluvaihtarit. Perheenjäsenen tai puolison kanssa ajastin pyörimään ja molemmat saavat 20 minuutin hartiahieronnan vuorostaan. Aijai.

Kokkisota. Kuka onnistuu luomaan joulun jämäruuista parhaimmat murkinat? Haasteen voi jakaa vaikka parille eri päivälle ja isommalla sakilla vaikka pareittain, niin muut pääsevät valmiiseen pöytään ja kokkitouhuihin vuorollaan. Kaapit kun notkuvat usein juustoja, ranskankermoja, lihoja ja monia muita aineksia, niin näistä saa luovuudella loihdittua ruokaa jos monenlaista, ja ruokahävikki pienenee!

Hemmottelu. Jalkakylpy, kasvonaamio, saunaa tai kynsienlakkausta. Nyt sille on todellakin aikaa. Ja tämän olet ansainnut.

Hiusleikit. Nyt sisarten tai suvun naisten kanssa harjoittelemaan ja taikomaan toisille lettejä. Miten ihanaa!

Venyttely- tai joogasessio. Rötväämisen ohessa voi tehdä ihanaa saada vähän kehoa liikkeelle lempeästi ja tekee kireille lihaksille gutaa. Jos eivät ideat lähde itsestään, niin YouTubesta vaan ohjattu harjoitus pyörimään. Sieltä niitä löytyy!

Sarja- tai leffamaraton. Ameebana sohvan pintaan kiinni jouluähkyssä ja vilttiä päälle. Mmmm. Netflixiin tärppejä tarjolla mm. tuosta ja täältä.

Lue kirjaa. Nyt ehtii vielä käydä ostamassa tai lainaamassa kirjastosta joululukemista, sillä jouluna aikaa on. Glögi- tai viinilasi käteen ja sivuja kääntelemään.

Tee ristikoita tai sudokuita. Milloin viimeksi olet ratkonut kiperiä tehtäviä? Ristikoita on vielä hauska tehdä vaikka kaksin sohvalla kyljittäin.

Nuku päikkärit. Kyllä. Nyt sitä saa.

Tee käsillä. Sukkapuikot kaapista esiin tai vanhempien luota löytyvä ompelukone käyttöön!

Puhelua kehiin. Milloin viimeksi soitit hyvälle ystävällesi, mummillesi tai serkullesi? Nyt vaan luuria käteen.

Vaatekaappi-inventaario. Jos pukki on tuonut ihania pehmoisia paketteja, voi olla paikallaan käydä vaatekaapin sisältö läpi uusiksi, että uusille on tilaa. Samalla tämä voi olla ihanan terapeuttista, ja tämän toteuttamiselle ei välttämättä ole aina arjessa aikaa. Vanhat vaatteet kirpparille tai vaatekeräyksiin hyvään tarkoitukseen.

Päivä (tai useampi) ilman puhelinta. Puhelin joulusukkaan, ja somelakkohaaste koko poppoolle! Naamat kun pysyvät irti näytöistä, niin laatuseurasta voi saada ihan eri tavalla irti. <3

YLÖS JA ULOS

Kevyt kävelylenkki. Kävely on siitä mukavaa, että silloin kukaan ei räplää puhelinta tai touhua omiaan, vaan tällöin pääsee oikeasti käymään katkeamattomia keskusteluita lenkkiseuran kanssa tai vastaavasti yksinään käymään läpi omia ajatuksiaan. Parasta!

Hiihtämään. Milloin viimeksi olet suksinut menemään? Jos lunta vaan löytyy ja ladut ovat kunnossa, niin laduille lykkimään edes kerran vuodessa. Haasta kaveri tai perheenjäsen mukaan! Jos lunta ei ole, niin lenkkarit jalkaan ja tossua toisen eteen.

Luistelu. Ihanan keveää ajanvietettä talvipäiville happihyppelyn merkeissä.

Lumisota. Tässä taantuu vanhakin sielu, kun räkä poskella tykittää palloa kohti toisen pakenevaa selkää. Kannattaa testata. 😀

Pulkkamäki. Ihanaa vietettä kaiken ikäisille! Aikuinenkin voi heittää lapsetusvaihteen päälle, ja painaa mäkeä täysiä alas kuolemanpelon vallassa, hah!

Rinteeseen. Lumilautaa tai suksia alle, ja välillä minttukaakaota kahviossa. Ai että.

Rakenna lumiukko tai lumilinna. Kivaa puuhaa isommallekin porukalle, jos vain pihapiiri on valkeana.

IHAN MUUALLA

Elokuviin. Leffaa tapaninpäivänä tai välipäivänä. Vielä parempi, jos pukki on sattunut tuomaan sarjalippuja!

Kylpylään. Miten ihanaa olisi pulahtaa lämpimiin poreisiin?

Sauna & avanto. Monet julkiset saunat ja avantouintipaikat ovat auki heti joulun välipäivinä. Nyt perheen tai kavereiden kanssa dippailemaan itseään hyiseen veteen. Pelkkään avantoon pääsee myös usein vaikka pyhäpäivinäkin ilman saunaa. Kuka uskaltaa? 😀 Tärpit Tampereelta tähän touhuun löydät täältä.

Hoplop, Superpark, TramppaPark tai seinäkiipeily. Heti kun aukeavat pyhien jälkeen, niin tänne tuhlaamaan patoutunutta energiaa. Voi tehdä hyvää myös aikuiselle väelle päästä vähän telmimään, jos olo on tunkkainen kaiken sen ah-niin-ihanan rötväämisen ja mussutelun jäljiltä. Aina ei tarvitse lähteä meinaan vartavasten hikijumpalle, vaan yhdessä liikkuminen voi olla jopa kovempi juttu!

Aleshoppailu. Sisällä yökkäreissä nyhväämiseen jälkeen ihmisen näköiseksi (ei pakko jos ei taho), ja kylille shoppailemaan. Tee etukäteen lista, mitä oikeasti tarvitset ja mitä etsit. Ei tule ostettua turhuuksia, vaan nimenomaan voit säästää tarvittavien hankintojen kohdalla. Tätä toki voi harrastaa myös kotisohvalta nettikauppoja selailemalla, jos ihmisten ilmoille ei tee mieli lähteä seilaamaan.

tekemistä joululomalle

Nallehaalari: TÄÄLTÄ*
Karvamatto: TÄÄLTÄ*

Ja hei. Aina ei oikeasti ole pakko tehdä yhtään mitään. Joskus tekee ihan hyvää vain syödä neljättä päivää putkeen jouluruokia ja idlata sohvalla Feissarimokia selaten. Onko sulla suunnitelmia joululomalle ja välipäiville?

Muikeita joululomia jokaiseen osoitteeseen!

LUE MYÖS:
Pipari- ja joulujätskejä – Herkkukorneri!

EDELLINEN JUTTUNI:
Hyvinvointi- ja treenivaikuttajan tunnustuksia

VALMENNUKSET:
Prove-valmennusten startit 6.1.!

Kommentit (5)
 1. Mahravat vinkit! Menee käyttöön 🙂

  Provesta kysymys: kuinka pitkiä treenit per treeni basicissa (eli kuinka kauan kestää kokonaisuus salilla sis lämpät)? Ja voiko treenit tehdä peräkkäisiä päivinä (esim pe,la ja su)?

  1. Huippua kuulla, että tästä irtosi ideoita lomille! 🙂

   Provessa salitreenin keskimääräinen kesto pyörii noin 1h 15min kohdalla sisältäen lämmittelyt. Periaatteessa treenit voi tehdä myös peräkkäisinä päivinä, mutta koska valmennuksessa hyödynnetään 2+1-jakoa (lihasryhmät treenataan kahdesti viikossa läpi), niin yleissuosituksena on, että 2- ja 1-jakoisen välissä tulisi vähintään yksi lepopäivä, jottei samaa lihasryhmää tulisi treenissä peräkkäisinä päivinä.

   Sun tapauksessa periaatteessa voisi toimia erinomaisesti myös se, että pyörittäisi 2-jakoista osuutta (ja jättäisit kolmannen koko kropan treenin tekemättä), jolloin treeniärsykettä lihasryhmälle tulisi kuitenkin hieman tiheämmin, ja tällä eliminoitaisiin peräkkäisten päivien saman lihasryhmän treenaaminen. Takaan kyllä, että tällä tavalla tulisi myös varmasti selkeää tulosta Proven treeniperiaatteita toteuttamalla.

   Eli viikkototeutus sulla voisi mennä näin:
   Pe: Treeni 1
   La: Treeni 2
   Su: Treeni 1

   Pe: Treeni 2
   La: Treeni 1
   Su: Treeni 2
   -jne.

   Tulipas pitkä vastaus, mutta haluan löytää jokaiselle sopivimmat tavat toteuttaa kehittävää treeniä, ja massavalmennuksesta huolimatta pyrin yksilöimään toteutusta mahdollisimman paljon yksilöiden tarpeiden mukaan. Toki en poissulje sitä, että tekisi myös ne kaikki kolme erilaista treeniä pe-su, jos edellisen päivän treeni ei paina seuraavana päivänä. Tässä tapauksessa aloittaisin perjaintaina koko kropan treenillä, jolloin alla oleva kuormitus on hieman tasaisempi koko kropalle alle (ennen la-su tarkempia lihasryhmien täsmäiskuja).

   Näihin kyllä saa ehdottomasti apua yksilöllisesti myös valmennuksen aikana, mutta mietin vain jo lähtökohtaisesti erilaisia mahdollisuuksia, eikä mielestäni osallistuminen/tulokset jäisi tästä aikataulutuksestasi kohdallasi kiinni. 🙂

   1. Kiits supermakeasta vastauksesta! Kiitos tosi paljon ja ihanaa joulua!

 2. Ihania vinkkejä ja muutenkin postauksiasi on mukava lukea, koska niistä välittyy sun terve ja rento asenne hyvinvointiin.

  Olen pyöritellyt mielessä osallistumista proveen. Elämäntilanteen vuoksi tähän alkuvuoden starttiin en ehdi, mutta olisiko keväällä starttaamassa toista aloitusta?

  Ihanaa joulua Piia <3

  1. Heips ja aivan ihana kuulla näin ihanaa palautetta, joten kiitos <3

   Ei kuule hätää tuon Proven kanssa, ja ollaan kaavailtu maalis-huhtikuulle uusia startteja, joten silloin pääsee myös mukaan (ja tietty myös syksyllä). 🙂 Aivan ihanaa joulua myös sulle <3

Kommentointi suljettu.