TAMPEREEN SAUNAT JA AVANTOUINTIPAIKAT – PARASTA!

TAMPEREEN SAUNAT ja avantouintipaikat

Tampere, tuo Suomen saunapääkaupunki! Yksi parhaista asioista Tampereella on ehdottomasti saunakulttuuri. Yleisiä saunoja täällä on mistä valita, ja avantoonkin pääsee dippailemaan vaikka ihan keskustasta käsin. Ai ettien että!

Kun parhaillaan edettävä vuodenaika on täällä Suomessa yhtä synkkää kuraa ja kaikkia ketuttaa kun pientä oravaa, niin avantouinti tarjoaa kyllä toimivaa (ja toivottua) avokämmentä poskelle. Herää pää ja ruho samalla kertaa, ja kyllä ihmismieli kiittää tämän jälkeen.

Itsehän olen siitä ”onnekas”, että olen oppinut pienestä pitäen iskän kyljessä molskahtelemaan avannossa. Jossain vaiheessa natiaisena tätä pystyi toteuttamaan talvisin jopa ihan kotosalla pihalla olevassa lammessa, joten onhan siellä hyisessä vedessä lotrattu. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, joten näin aikuisiällä avantouinti saunan kanssa (tai joskus ilmankin) on ehdoton juttu talvisin! Tässä läjäys Tampereen saunoista ja avannoista, joita itse on tullut testailtua.

TAMPEREEN SAUNAT JA AVANTOUINTIPAIKAT

KAUPINOJAN SAUNA

Yksi ehdottomista lempparimestoista Tampereella. Tilava sauna sekä hyvät pesu- ja pukuhuonetilat. Vilvoittelualue on oikein miellyttävä ja istumapaikkoja riittää Näsijärven komeilla näkymillä. Avantoon laskeutuvat portaat ovat oikein passelit, ja avanto on sopivan laaja paksuimpienkin jäiden aikaan, mikäli laajempaa rundia tykkää hyisessä vedessä vetää. Makkaraa voi myös ostaa paikan päältä ulkogrilliin tirisemään, jos rupeaa saunomisen ohessa hiukomaan. Populaa tuppaa olemaan ruuhka-aikaan, mutta kyllä lauteille lähes aina mahtuu sen suuremmin mutisematta.

SUOMENSAAREN SAUNA

Rauhallisempi vaihtoehto Lentävänniemen alueella. Suomensaaren saunalla ei ole koskaan ollut käydessä ruuhkaa, vaikka puitteet ovat oikein hyvät ja avantoon pääsee pulahtamaan kauniissa maisemissa laiturinnokasta. Sauna on oikein passeli, ja avantoon pulahtaminen on tehty mielekkääksi. Juuri rauhallisuuden ja seesteisyyden vuoksi tämä on yksi suosikeistani, vaikka aukioloajat ovat hieman suosituimpia saunoja suppeammat. Suosittelen testaamaan!

RAUHANIEMEN KANSANKYLPYLÄ

Lapinniemessä sijaitsevassa Rauhaniemen kansankylpylässä sain aikoinaan ensimmäisen tatsin Tampereen saunakulttuuriin, ja olin saman tien koukussa. Rauhaniemi on oman kokemukseni pohjalta näistä kaikista ruuhkaisin, mikä tuppaa välillä ehkä tökkimään kyseisessä mestassa. Toisinaan lauteille voi joutua jonottamaan, mutta väki isomman saunan puolella vaihtuu onneksi sitä tahtia, että äkkiäkös sitä hanurinsa saa läntättyä lauteille.

Suihkutilat ovat melko heikohkon tasoiset, ja naisten pukuhuone ahtaanpuoleinen, mutta vilvoittelualueesta iso plussa, sillä penkkitilaa järvinäkymällä on paljon, ja penkeiltä löytyy päällysteet, jossa ei jäädy pakarat vilvoitellessa. Avantoalue on myös oikein passeli, ja kesäisin paikalla pääsee pulahtamaan järveen myös hyppylaudalta.

MÄLTINRANTA (ei saunaa)

Avantouintipaikka Tammerkoskessa keskustan kupeessa ilman saunaa. Tampellan ja Finlaysonin välissä sijaitseva ympäri vuoden käytössä oleva yleinen uimapaikka. Hyvät loivat portaat, selkeästi rajattu uima-alue ja miellyttävä uintikokemus ilman maksuja. Lämpökoppiin on mahdollista hankkia avain käyttöön kohtuuhintaan, mutta itse on tässä tullut käytyä pulahtelemassa lämpimästä nallehaalarista kuoriutuen ilman lämpökoppeja. Tämä olikin viime talven tavoitteeni, että Mältinrannassa käydään pulahtamassa, vaikkei saunaa olekaan tarjolla. Check!

SAUNARAVINTOLA KUUMA

Hieman modernimpi vaihtoehto saunomiseen ja hyiseen luonnonveteen dippailuun, mutta sitäkin tunnelmallisempi kokemus. Tampereen keskustassa Laukontorilla sijaitsevan Kuuman saunoista pääsee pulahtamaan ihanan virkistävään suvantoon ja vilvoittelualueet ovat kyllä viimeisen päälle. Hieman kalliimpi muihin verrattuna, mutta tämä meneekin saunojen premium-luokkaan, ja siksi juuri testaamisen arvoinen kokemus!

PS. Kuuman lounaalle iso peukku. Ruuan lisäksi lounaaseen kuuluva salaattipöytä on 5/5 todella ruokaisilla ja monipuolisilla vaihtoehdoilla. Osuva kombo yhdistää sauna, avanto ja hyvä ruoka.

TAMPEREEN SAUNAT ja avantouintipaikat

Tykkäätkö sä käydä avannossa tai oletko ylipäätään koskaan käynyt? Jos avannossa ihmisen dippaaminen on vielä vieraampaa, niin nakkelen tästä haasteen lähteä tätä tänä talvena testaamaan. Joululomille myös hyvä idea yhteiseen ajanviettoon, ja samalla voi painostaa (tai pakottaa) kaverin tai perheenjäsenet messiin. Kjäh kjäh.

Ensikertalaiselle tärpiksi, että mukaan samat kamppeet kuin uimahalliin, ja saunomisen jälkeen avantoon kannattaa pulahtaa sitten päättäväisesti, sillä joka kerta se vesi tuntuu aivan perkeleen kylmältä, mutta kyllä siitä elossa selviää, ja tekee gutaa jälkikäteen. Uida ei varsinaisesti tarvitse, vaan kastautuminen kaulaan asti on jo papukaijamerkin arvoinen suoritus. Syväkyykky on myös hyvä vaihtoehto, jos loivia portaita on tarjolla.

Lotinaa ja loisketta loppuviikkoon!

LUE MYÖS:
Kannattaako ja pitääkö aina treenata yhtä paljon?

EDELLINEN JUTTUNI:
11 x Asiat, jotka ihmetyttävät suuresti

VALMENNUKSET:
Prove-valmennusten startit nyt myynnissä!

hyvinvointi kysy-hyvinvoinnista
Kommentit (6)
 1. Avantouimari
  18.12.2019, 20:36

  Sauna ja avanto on ihan parasta!! Ite hurahdin touhuun tavattuani mun miehen, joka oli harrastellut tätä jo pidempäänkin. Suurin osa noista sun suosittelemista paikoista olikin mulle tuttuja 🙂

  1. No äläpä! Kyllä se vaan koukuttaa kummasti, ja ei tosiaan ihme! Ihanan kaupanpäällisen olet saanut miehesi mukana 😀

 2. Voi! Olisinpa tajunnut Tampereella asuessani tän avantohomman!

  Tän postauksen innoittamana taidan lähteä etsimään Turun parhaita avantopaikkoja. Vielä en oo avantoon uskaltanu, mutta uimahallissa ollessani lillun aina hetken kylmäaltaassa haha.. siitä on ihana mennä saunaan. Ehkä siitä jotain hyötyä on mikäli avantoon lähtee kokeilemaan 😀

  1. Voi että ihanaa, että tämän myötä innostuit ajatuksesta ja nyt vaan Turusta päin sitten avantomestat syyniin! Siellä varmaan pääsee ihan meriveteenkin pulahtamaan 😉 Ja kylmäaltaassa lilluminen on oikeasti ihan hyvää siedätyshoitoa, ja musta aina tuntuu, että uimahallien/kylpylöiden kylmäaltaat olisivat jopa kylmempiä kuin avanto (vaikka olisikin toisin päin), haha 😀

Kommentointi suljettu.