Piia Pajunen
Piia Pajunen

TREENAATKO LIIKAA? MIKSI IHMEESSÄ?!

Himotreenajien ikuinen synti. Liikaa treenaaminen. Mistä merkeistä tiedät, että omat treenimäärät ovat ylittäneet jo järjellisen rajan? Mikä sitten puolestaan on sopiva määrä treeniä, ja milloin olisi syytä miettiä treenimäärän järkevöittämistä? Tänään syvennytään tähän kiperään aiheeseen, josta itselleni tupsahtaa kysymyksiä ja viestejä tiuhaan tahtiin. Liikaa treenaaminen on oikeasti asia, joka kannattaa ottaa tosissaan, sillä oma kroppa ja mieli ei välttämättä jaksa loputtomiin. Asioita ei kannattaisi aina opetella kantapään kautta, ja maalaisjärki ei poistu koskaan muodista. Idiotismi taas ei ikinä ole millään tavalla cool.

Treenitulokset eivät ole nousseet hetkeen

Kehitys sakkaa kuin Helsingin keskustan liikenne ja treenitulokset ovat junnanneet jo jokusen tovin. Treenin määrää lisäämällä et usein saa parempia tuloksia vaan laatuun panostamalla tulosta tulee huomattavasti sutjakammin. Varsinkin moni yhtäaikainen päätavoite lähtee usein syömään toistaan, ja julmettu määrä treeniä monella eri osa-alueella johtaa usein siihen, ettei mikään oikein kehity. Keskity siis aluksi yhteen päätavoitteeseen, ja pyri saamaan tämän tavoitteen liikkeelle saaminen ihan ensimmäiseksi rullaamaan.

Lopputreenistä loppuu puhti kokonaan

Treeneissä puhti on poissa ja mielikin huitelee jossain ihan muualla. Treenaaminen ei maistu enää niin makealta kuin ennen, ja päivän treeni vain ”suoritetaan alta pois”. Monesti liikaa treenaava ihminen myös turtuu tähän tehottomuuteen, eikä edes muista, miltä tuntuu treenata hyvin palautuneena ja tehokkaasti.
Lisäksi yksittäinen treeni ei ole hyvä tai onnistunut silloin, kun eväkään ei liiku treenin päätteeksi tai salilta joutuu konttaamaan pihalle. No way. Tällöin on menty jo liian lujaa, ja ylitetty oma suorituskapasiteetti. Ja tässä välissä taas nostaisin kuuluisan laatukortin esille. Kehittymiseen vaadittava ärsyke on usein huomattavasti pienempi, mitä fanaattiset treenaajat usein itseltään vaativat. Vähemmän on enemmän, jos se tehdään hyvin palauteena, keskittyneesti ja punaisella langalla varustettuna.

Unensaanti on vaikeutunut ja heräilet yöllä.

Uni ei tule, heräilet keskellä yötä tai heräät aamulla todella väsyneenä. Kun kroppa on liian kovilla, niin se saattaa alkaa heittämään kapuloita rattaisiin öisin peiton alla. Liiallinen fyysinen (tai henkinen) stressi verottaa niitä makoisia unia, joka usein johtaa ikävään kierteeseen. Huonosti levänneenä palaudut entistä huonommin, vaikka rasitus vaatisi entistä enemmän lepoa.
Monilla myös liian kovatehoinen treeni iltasella saattaa häiritä yöunta. Esimerkiksi kovan jalkatreenin jälkeen kroppa saattaa käydä niin kierroksilla, että unen saanti saattaa häiriintyä ja unen laatu voi heikentyä. Myös tähän on lisättävä se, että älä ota tavaksi tinkiä yöunista vain siksi, että pääsisit treenaamaan, sillä tällöin mennään usein ojasta allikkoon.

Treenimotivaatio sakkaa

Liikaa makeaa mahan täydeltä tuppaa aiheuttamaan joskus yliannostusta myös henkisesti. Kun kroppa on jumissa ja väsynyt, ja treenin parissa tulee vietettyä huomaamattaan liikaakin aikaa, niin usein tästä alkaa ilmoittelemaan myös se oma kupoli. Ehdottoman suuri hälytysmerkki on se, että liikkumaan ei aja enää oma innostus tai halu kehittyä vaan enemmänkin pakko tai pelko kuluttamattomuudesta.
Toki joskus sitä varmaan jokainen meistä joutuu potkimaan itseään sohvalta ylös treenin pariin, mutta jos omat treenimäärät ovat jo yli 4-5 kerrassa viikossa, niin olisi syytä höllätä otetta. Lepoviikko silloin tällöin ei tuhoa mitään, vaan päinvastoin yleensä lisää treenimotivaatiota, treenitehoja, omaa hyvinvointia sekä energialeveleitä oikein olan takaa.

Punainen lanka on kadonnut kuin pieru saharaan

Treenaatko vain siksi, että sinun ”kuuluisi”? Pelkäätkö, että lihot tai tulokset valuvat hukkaan, jos vähennät treeniä tai maltat levätä? Treenaat mielummin vähän enemmän varman päälle kuin sopivasti ja treenin väliin jättäminen saa sinut tuntemaan itsesi epäonnistuneeksi ja kiukkuiseksi. Tässä vaiheessa olisi syytä hieman pysähtyä miettimään nykytilaasi, ja toteamaan itselleen, että nyt mennään jo liian lujaa.

Ketuttaa kuin pientä oravaa?

Olet kärttyinen ja kiukkuinen sekä jatkuvasti väsynyt? Energiatasot ovat arjessa nollissa, ja eniten v*tuttaa kaikki? Ota edes hieman liekaa siitä treenistä. Sopiva määrä treeniä antaa energiaa. Liika syö sitä.
Joskus myös elämässä tulee eteen myös muita haasteita, jotka lisäävät etenkin henkistä kuormistusta arkeen vähän turhankin paljon, ja tällöin ei tarvitse eikä kuulukaan jaksaa aivan kaikkea mitä normaalisti. Itseään ei tarvitse vetää väkisin piippuun, ja treenirintamalla lihasmassaa ja suorituskykyä voi pitää yllä melko pienelläkin määrällä treeniä.
On myös syytä ymmärtää, että kovan tason kilpaurheilijat ovat usein sopeuttaneet arkensa sen urheilun ympärille. Eivät hekään pystyisi treenaamaan yhtä paljon ja kovaa, jos heillä olisi täsmälleen samat panostuksen kohteet kuin tavan tallaajilla. Monet kovan tason urheilijat ovat tehneet elämän valintansa juuri urheilua tukien ja tinkineet monesti myös hetkellisesti esimerkiksi ura-, perhe- tai opiskelutavoitteista. Kaikkea ei voi aina saada, ja omia prioriteettejä sekä niiden vastaamista omaan käytettävissä oleviin resursseihin on syytä toisinaan pysähtyä pohtimaan. Kukaan ei ole superihminen.

Hormonitoiminta prakaa

Puolukkapäiviä ei ole näkynyt aikoihin, tai aiemmin niin säännöllinen kuukautiskierto on alkanut temppuilemaan? Tämä voi olla myös yksi merkki siitä, että kroppa on aivan liian kovilla treenirintamalla. Kehosi on kokonaisuus, ja se osaa ilmoittaa, kun päästellään mopolla motarilla, jos vain sitä kehoa osaa kuunnella.
sopiva määrä treeniä
Vaikka tällä kertaa keskityttiin lähinnä liialliseen treenaamiseen, niin oikeastaan jokaisessa yllä esitetyssä asianhaarassa ja ”oireessa” voi yhtälailla olla tekemistä myös liian niukalla energiansaannilla. Kun treenimäärät alkavat olla korkealla ja tehot tapissaan, niin kroppa tarvitsee oikeasti ravintoa palautuakseen ja jaksaakseen niin treenissä kuin arjen pyörteissä. Etenkin hiilihydraattien popsimiseen kannattaa panostaa, jotta kroppa palautuisi ja saisi löpöä koneeseen kovan höökin pyörteissä.
Mikä on sitten sopiva määrä treeniä? Ihan totta. Se 4-5 treeniä viikkoon (jota osa pitää liian vähänä) on jo oikeasti paljon ja aivan riittävästi. En tiedä missä vaiheessa ihan tavallisilla treenaajillakin ne treenimäärät ovat alkaneet ylittämään jopa kilpaurheilijoiden määrät. Sopiva määrä treeniä tavoitteelliseenkin menoon pyörii 3-5 treenissä viikossa, ja näillä määrillä pääsee jo todella passelisti kehitykseen kiinni. Yli viiden treenin en muutenkaan suosittele menevän kenenkään, ellei siihen ole erityistä syytä ja kokonaisuutta suunniteltu toimivaksi ammattimaisin ottein tai osaavan valmentajan opastuksella, ja tällöinkin vaan erityisestä syystä ja monesti kausittain.

Adidas-toppi: TÄÄLTÄ* // Korkeavyötäröiset shortsit: TÄÄLTÄ*

Syyskuussa multa pamahtaa ulos oma nettivalmennus, jossa nimenomaan keskitytään siihen järki kädessä etenemiseen ja tulosten tahkomiseen fiksulla otteella ja pitkäjänteisesti ajatellen. Neljä laadukasta salitreeniä viikossa (2+2-jakoisella) ja riittävästi maistuvaa ruokaa rennolla otteella. Vahvana tavoitteena itseälläni valmentajana on etenkin se, että käteen jäisi myös oppia niin monipuolisesta ja riittävästä kehitystä tukevasta ravinnosta sekä oikeasti kehittävästä salitreenaamisesta niin tekniikoiden, treenien suunnitellun, lämmittelyn ja kehonhuollon puolelta. Tästä kerron kyllä pian lisää, ja matskuja työstän ja hion kovaa tahtia! Syksyä odotellessa!

Maltillisia mutta laadukkaita treenejä just sulle!

VILKAISE MYÖS:
Miten suunnitella toimiva & tehokas treeniviikko?
& Nainen! Syö jumankekka sitä hiilaria!

EDELLINEN JUTTUNI:
6 x Resepti – Kylmää kesäjuomaa & jääkahvia!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (23)

 1. Sue

  Toivottavasti valmennuksesi alkaa keväällä uudestaan, sillä nyt raskaana ollessa sen aloitus ei ole ehkä järkevää;) mahdollisesti mukana on myös psyykkisen valmennuksen mukana tuomia oppeja? Trainer4you on kyllä huippis konsepti!!

  • Piia Pajunen

   Uskoisin, että tuohon tulee myöhemminkin uusi startti, kerran materiaalit ovat jo valmiina. Tietty ensin keskityn vetämään tämän setin kunnolla, ja pohdin tulevaisuutta sen jälkeen, heh. 😀 Ja varmasti tässä ainakin treenin ja ravinnon toteusrintamalla tulee ohessa psyykkisen valmennuksen kulmaa mukaan. Ei ehkä suoranaisesti erillisenä osiona, mutta tarkoituksena on saada myös sille mielelle varmuutta ja sopivaa rentoutta eri tavoin ”rivien välissä”. 😉

 2. Paula

  Oi kinnostuin tulevasta valmennuksestasi! Salitreenejä viikkoni tällä hetkellä tulee 3 kappaletta ja se itselle tuntuu ajoittain paljolta, mutta ehkä siihen 4 kertaan voisi yrittää pystyä, jos valmennukseesi lähden.
  Mietin kun kirjoitat 3-5 treeniä, niin tarkoitatko tällä nimen omaan salitreeniä vai onko kävelylenkki/juoksulenkki tai vaikka tenniksen peluu myös treeni?

  • Piia Pajunen

   Mahtava kuulla, että valmennus herätti kiinnostuksen! Voisin pohtia, jospa tuohon saisin sisällytettyä vielä kolmen viikkotreenin vaihtoehdon. Pistetään mietintään, jos sen saa fiksusti tuohon yhteyteenh toteutettua! 🙂
   Ja tuossa tekstissä mainittu 3-5 treeniä sisältää ihan kaikki treenimuodot, joka on vähänkään kuormittavaa. Ehkä kevyt kävelylenkki ei tähän suoranaisesti sisälly, mutta esimerkiksi juoksulenkki, ryhmäliikunta, sähly tms. mikä vaan, joka fyysisesti vähänkään selkeästi rasittaa.

 3. Minna

  Itse aloitin salilla käynnin reilu viikko sitten ja kuuluuko asiaa että paino lähtee nousuun ihan useammalla kilolla? Kolme kiloa on tullu reilussa viikossa ja varmasti on nesteitä kun en oo mättäny ruokaa sen enempää ku muulloinkaan. Mutta millä ihmeellä saan tuon nesteen kiertämään ettei olo oo ku syöttöporsaalla???

  • Piia Pajunen

   Jos tuo kolme kiloa on tullut juurikin tuohon ajankohtaan liittyen ja noin nopealla tahdilla, niin se luultavasti johtuu juurikin tuosta salitreenistä. Osalle kova fyysinen rasitus (varsinkin äkillinen lisäys) voi kerätä huomattavasti nestettä kehoon, ja se voi olla joillakin jopa ”ominaisuus”. On kuitenkin syytä tarkastella, onko startti ollut liian hurja, kuormitus liian korkea ja äkillinen, mutta toisaalta tuo kyllä varmasti tuosta tasoittuu. Muistat vain levätä tarpeeksi ja syödä sekä juoda riittävästi, niin nesteet lähtevät kiertoon usein ihan ajan kanssa.
   Neste on voinut pakkautua myös osittain ihan oikeaan paikkaan, eli lihaksiin, joten en muutenkaan sinuna olisi huolissani. En siis ihan päässyt ongelman ytimeen tarkkaan kiinni, joten kysyisinkin, että onko olo oikeasti sulla tukala, vai kuvitteletko vain sen olevan vaakalukeman nousun myötä (aivot luonnollisesti usein tulkitsevat signaalit väärin)? Vai johtuuko tukaluus siitä, että paikat ovat jumissa (johtuuko muuttunut olo oikeasti turvotuksesta)? Ja vielä yksi kysymys, että vaikuttaako painonnousu ihan oikeasti muuhun kuin vaakalukemaan?
   Itse kun ekaa kertaa lähdin salitreenin maailmaan oma paino pamahti ylöspäin puolessatoista kuukaudessa about 4-5 kiloa, ja kroppa vain tiivistyi, eli paino tuli oikeaan paikaan, eikä ollut lainkaan huono vaikutus. Aloitettu salitreeni alkuvaiheilla usein nostaa painoa huomattavasti, jos hommia tehdään oikein, eli se kannattaa hyväksyä, että paino vaa’alla saattaa muuttua ylöspäin ja se on nimeomaan usein ihan positiivista. Lihas ja sinne pakkautuva neste painaa ja aika paljonkin.

 4. Laura

  Voi vitsi kun mäkin ajattelin että JEEE PIIAN VALMENNUS, OON MUKANA!! mutta nyt luin että nelijakoinen treeniohjelma. Voi eeeeei. Mä käyn 3 krt viikossa salilla ja joka kerta kun yritän toteuttaa neljä treenikertaa viikkoon niin se ei vaan onnistu, elämä tulee yksinkertasesti vastaan. 3 salikertaa on just passeli mulle, ei liikaa eikä liian vähän. Eli tiivistettynä yritän kai sanoa että jos ton sun ohjelman sais kolmijakoisena niin oisin onneni kukkuloilla. Oot kuitenkin järkevin ”fitnesstyyppi” markkinoilla ja seuraisin mielelläni sun ohjeita. <3

  • Piia Pajunen

   Hei nyt tästä 3 salitreenin treenimäärästä on tullut jo sen verran myös kyselyä, että pohdin parhaillaan tähän ratkaisua, koska haluisin tarjota myös tällaisen. Voi olla, että muovaan tuosta valmennuksesta toisen kokonaisuuden kolmella salitreenillä, mutta tästä tulee informaatiota mahd. pian! 🙂

 5. S

  Ihan liian harvoin tulee kommentoitua blogeja, mutta nyt on pakko sanoa, että sun blogi ja tekstit on ihan number one! 😊 Miten osaatkaan kirjottaa niin hyödyllisistä aiheista! Ja vielä, kun tiedätkin treenaamiseen ja järkevään syömiseen liittyvistä asioista niin paljon. 😊

  • Piia Pajunen

   Kiitos aivan mahtavasta palautteesta, ja ihan huippua kuulla, että aihepiirit kiinnostavat! Jes! 🙂

 6. Ida-Maria

  Moikka! Ensiks, kiitos mahtavasta blogista joka on pelkkää rakkautta 😍
  Lisäks mulla olisi kysymys liittyen tuohon sun valemnnukseen: onko ruokavalio kuinka tarkkaa punnitsemista? Olen itse nyt muutaman vuoden punninnut ruoat tarkkaan, sillä tähtäimessä olivat viime kevään fitness-kilpailut, mutta nyt kisat käyneenä (tavoitteellinen punttailu kuitenkin edelleen mielessä) olen halunnut tietoisesti ottaa rennompaa asennetta safkailuun, toki rungon ollessa edelleen sama. Susta inspiroituneena jätin siis ruokavaa’an muutama viikko sitten pois ja mielenkiinnolla odotan kuinka tää rennompi ote vaikuttaa kokonaisuudessaan. Siksi mietinkin, että onko tuota mahdollista toteuttaa ilman sitä vaakaa vai mitä mainitsemasi ”rennolla otteella” käytännössä tarkoittaa? 😊

  • Piia Pajunen

   Hellou! Ruokavaliossa on valittavana täysin ilman punnitsemista kulkeva versio sekä kolme eri energiamäärän sisältävää todella joustavaa ruokavaliota (valinnanvaraa ihan äärettömästi), jossa ensisijainen idea on myös, että valmennuksen lopussa mentäisiin ilman ruokavaakaa. Eli et tarvitse alkuunkaan ruokavaakaa (varsinkaan sinun tapauksessasi), ja lopulta jokaisella on tavoitteena mennä myös ilman sitä kuitenkin. 😉
   JA kiiitos ihan sairaan ihansta palautteesta, ja täydet propsit ja iso yläfemma sulle myös ruokavaa’asta irrottautumiseen!

 7. Lara

  Jippii, syyskuu lähenee 👏 Ootan niin innolla! Pommitinkin jo Piia sua dm:llä instassa aiheesta, ja tosiaan yhdyn ylläolevaan että sä oot ehdottomasti täyspäisin fitnessfriidu markkinoilla 😍
  Tää tuli taas niin omaan päätyyn tää aihe, itsellä on ollut kova flow salilla alkuvuodesta saakka mutta erinäiset merkit ovat aina silloin tällöin viestineet pikku överiliikkumisesta. Joten tää teksti 👏 !!
  Ja mua henk.koht. kiinnostelee kovasti tuo 2+2 ohjelma, vaikka tähän asti menny kolmijakoisella… Voisko näistä tosiaan saada jonkun ”yhdistelmän” (ok tää on väärä sanavalinta) mutta jos välillä ei ehdikään tehdä neljää reeniä niin vois jo etukäteen vaihtaa sen kiireviikon reeniohjelman kolmen mukaan?
  Varmasti selvität hän dilemman! Tuohan meillekin oppeja sieltä koulutuksesta ja tsemii syksyyn 💕
  Tää sun blogi on 🌲/5 💪😍

  • Piia Pajunen

   Moikka! Itseasiassa tulin siihen lopputulokseen tuon treeniohjelman kohdalla, että teen saman valmennuksen suoraan kahtena eri versiona. Ekassa startissa tulee olemaan treeniohjelmana 2+2 ja ihan vähän myöhemmin 3:lla treenikerralla viikossa (todennäköisesti 2+1-jakoinen). Tuo 2+2 kyllä periaatteessa soveltuu myös 7 päivän syklin sijaan tehtäväksi myös esimerkiksi 8-9 päivän syklityksellä, mutta jos tällä hetkellä se 3 treenikertaa soveltuu staattisemmin omaan arkeen, niin suosittelen venaamaan vielä iiiihan pikkaisen, niin pistän tuon 3 viikkotreenin startin käyntiin, jolloin tuloksetkin ovat varmasti parempia, kun ohjelma on siihen juuri suunniteltu. 😉

 8. Saana

  Sama homma, toivon että onnistut saamaan ohjelman myös 3xviikko muotoon! Varmaankin lähden mukaan vaikka olisi 2+2, mutta minuukin vähän jännittää saanko sen mahdutettua elämääni. Joka tapauksessa ihan mahtavaa, syksyni odotetuin juttu tämä valmennus 🙂

  • Piia Pajunen

   Heiips! Älä suotta murehdi! Juuri ylle vastasinkin, että teen heti tämän ensimmäisen startin perään toisen startin, joka on kohdistettu nimenomaan 3 treenikertaan viikossa! Eli no worries, toiveesi on kuultu! 😉

 9. Minna

  Mä kanssa jään innolla osottamaan josko 3x sali vaihtoehto tulisi kyseeseen. Vaikka myös 2+2 kiinnostelee😍 ylipäätään kiinnostaa koko setti!

  • Piia Pajunen

   Hellurei! Nyt tuli toiveita sen verran, että pistän tästä valmennuksesta menemään toisen startin nimenomaan 3 kertaa viikossa salilla treenaaville hieman tämän ensimmäisen 4 treenikerran ryhmän perään! Eli stay tuned!!

 10. Paula2

  Moi. Täälläkin odotan innolla. Joka viikko en pysty käymään neljästi viikossa salilla, joten jos kolmijakoinen tulee niin varmaan silloin tulee tehtyä kuten Lara eli tekee molempia. Mutta jos kuitenkin yrittäisi 2+2 jakoista, niin onkos se nyt sitten vaarallista jos sen suorittamiseen menee välillä 8-9 päivää ja välillä se seitsemän?

  • Piia Pajunen

   Heissan sinnekin! Koska näitä toiveita kolmesta treenikerrasta viikossa tuli sen verran, niin päätin pistää heti tämän ensimmäisen 2+2-jakoisen ohjelman startin perään erikseen ryhmän, jossa mennään sitten 3 treenillä viikossa (mahdollisesti juuri 2+1 jaolla). Suosittelen siis venaamaan tähän ehdottomasti, niin treenistä ei synny epämiellyttävää puurtamista ja väkisin sullomista arkeen mukaan, ja treeniohjelmakin soveltuu paremmin omaan sykliin. 🙂 Kehityksestä ei myöskään tässä tingitä, joten no worries!

 11. outi

  Aivan loistavaa, että syyskuussa päästään treenaamaan sun ohjeilla! Mulle 4 treenikertaa viikossa sopii just parhaiten joten odotan ihan täpinöissäni syyskuuta! 👍😁

  • Piia Pajunen

   Jess! Ihan mahtavaa! Voin rehellisesti sanoa olevani itsekin aika täpinöissä, koska nyt kun noita matskuja luon ja hion täällä päivittäin eteenpäin, niin täytyy sanoa, että tästä tulee kyllä hyvä, ja haluisin jo kovasti saada homman käyntiin! 😀

 12. Jultsu

  Moikka Piia! Mun on pitänyt varmistaa tätä sulta nyt jonku aikaa ja nyt muistin laittaa sulle viestii! 😀 Eli kun joskus sanoit että kahtena peräkkäisenä päivänä olisi hyvä vetää treenit niin mitäs jos treenejä on 3xviikko? Mille päiville jakaisit sen? Tuntuu tyhmältä vetää ma-ti ja seuraavana kertana vasta to tai pe ja sit taas pitkä tauko. Mun treenijako on tällä hetkellä työntävät, vetävät ja jalat + tukilihaksia jokaisen treenin alkuun.

Kommentoi »

Comments are closed