Piia Pajunen
Piia Pajunen

SAAKO NAINEN ENÄÄ KOKATA MIEHELLEEN?


On vuosi 2017. Tasa-arvo on kovassa huudossa, ja perinteiset sukupuoliroolit ovat todellakin out. Pohditaan ihan tosissaan sitä, että saako moderni nainen kokata miehelleen. Ja jos nämä naisrukat niin tekevät, niin miksi? Eivätkö miehet pärjää ilman naista keittiössä? Sain miehelleni kokkaamisesta ihmettelevää kommenttia, ja vaikka tämä kyseinen kommentti oli ihan aikuisten oikeasti tosi leppoisalla fiiliksellä kirjoitettu (no hard feelings) ja hyvällä tavalla uteliaan pohtiva, mutta herätti kyllä ajatuksia. Se herätti ajatuksia lähinnä sen takia, että olen törmännyt viime aikoina useammallakin suunnalla pohdintaan tästä samaisesta aiheesta. Saako nainen kokata miehelleen? Saako vaimo tehdä tälle eväät töihin tai laittaa puolisolleen aamupalaa?
Minua ei hävetä tippaakaan myöntää, että useinakin varhaisina aamuina laitan miehelleni aamupalan ennen tämän karkaamista ansioon ja kaadan keittämäni kahvin tälle höyryävänä valmiiksi kuppiin. Asettelen aamiaisen kahveineen valmiiksi ruokailuryhmämme ääneen, ja tarjoan kylkeen vielä sanomalehden puolikasta. Eikä tässä todellakaan vielä kaikki, sillä kaiken kukkuraksi teen toisinaan valmiiksi miehelle eväät töihin tai reissuun. Siis mitä?! Voi minua naisparkaa!
Miksi ihan oikeasti teen näin? Miksi passaan miestäni? Koska piru vie, musta ruuan laittaminen on aivan ihanaa! Mies ei sitä koskaan pyydä (mun puolesta saisi vaikka pyytääkin) eikä edes vihjaile, mutta saan kyllä aina iloisen naaman ja lämmöllä maustetun kiitoksen takaisin. Tiedän, että tästä tulee toiselle hyvä mieli, auttaa tätä kiireisen arjen keskellä ja että tämä arvostaa huolehtimistani sekä vaivannäköäni häntä kohtaan.
En tietänkään ala miestä passaamaan aamuina, jolloin itse en käynnistyisi edes adrenaliinipistoksella ja Nukkumatti on vedellyt unihiekan sijaan vahingossa sementtiä silmäluomiini. En todellakaan väsäile eväitä töihin, jos minua ei kiinnostele sitten tippakaan. Meidän parisuhteessa kumpikin osaa huolehtia itsestään, eikä suhteessamme ole itsestäänselvyyksiä. Paitsi tietenkin se, että toista tuetaan ja toisesta välitetään.

Ja eihän se nyt niin mene, että nainen kokkaa ja mitään ei tule takaisin. Ihan yhtä lailla minäkin saan vielä kymmenen yhdessä kuljetun vuoden jälkeen usein iltaisin sohvalla jalkahierontaa (mies 6/5), ja mulle tarjoillaan sohvan ääreen limsalasit Netflix-session ääreen (voi jehna <3). Monesti jääkaapissa odottaa yllätyksenä ihan minua varten ostettuja herkkuja ja ruokia, joista mies ei aina edes itse pidä. Meillä myös mies petaa 99% aamuista sängyn. Näin se hoituu. Puolin ja toisin. Pieniä arkisia juttuja, mutta niistä muodostuu se kokonaiskuva myös parisuhteessa. Ei siinä anneta ja oteta, vaan eletään ja toimitaan yksikkönä. Näin ainakin meidän tapauksessa.
Parisuhde ei ole koskaan yksipuolista, ja tapoja tukea toista sekä välittää toisesta on monia. Minulla se nyt sattuu olemaan ruuanlaitto, joka nyt puolestaan sattuu olemaan joidenkin mielestä se edelleen 2000-luvulla naisia alistava rooli. Minkäs minä sille teen, että tykkään hitto vie itsekin ruuasta, ja tykkään tarjota sitä muillekin sillä kuuluisalla rakkaudella maustettuna.
Minulle keittiössä huseeraaminen on mielekästä ja rentouttavaa ajanvietettä. Muutenkin koen kokkaamisen ja aamupalan laittamisen puolisolleni arjen pieniksi muistamisiksi sekä tärkeäksi huomioimiseksi vauhdin ja kiireen keskellä. Se on minulle luontainen tapa näyttää, että välitän. Pyyteetöntä korvaamista kaikesta siitä, mitä minä saan vastavuoroisesti häneltä. Kaikkien parisuhteiden ei tarvitse olla samanlaisia, ja meillä homma toimii näin.

En tiedä missä vaiheessa ollaan menty tietyissä aatteissa ja ideologioissa niin pitkälle, että tällaisia edes tarvitsee pohtia. Eivätkö nämä aatteet ja ajatusmaailmat ammu itseään siinä vaiheessa jo omiin nilkkoihin, kun asioista lähdetään väkisin tekemään liian vaikeita. Jos ketään ei alisteta tai pakoteta, ja parisuhde toimii, niin kyllä minä miestäni saan keittiössä huhkia ilman ihmettelemistä sekä sukupuolirooli- tai tasa-arvokortin esiin nostamista.
EDIT: En kritisoi yhtäkään tiettyä aatetta, vaan sitä, jos missä tahansa asioissa (oli kyse sitten niistä aatteista tai vaikka ruokavaliosta ja treenaamisesta) mennään äärimmäisyyksiin tai lähdetään arvostelemaan toisen tapaa elää itselleen normaalia ja tasapainoista elämää, joka ei satuta ketään.

Vireää viikon puoltaväliä tasa-arvoisesti joka säädylle!

Kurkkaa myös:
Mitä tapahtuu, kun mies on poissa kotoa?
10 vuotta yhdessä
Edellinen juttuni:
Random asiat, jotka mielessä just nyt

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (24)

 1. Sari

  Sitähän se tasa-arvo on että nainen saa kokata ja passata toista, jos haluaa, mutta pakko ei ole. Jokainen pari muodostaa suhteessa ne omat tavat millä osoittaa että välittää ja mitä kotitöitä haluaa tehdä jne ja eipä siinä muilla ole sanottavaa jos pari itse on tyytyväinen 😀 pointtihan näissä keskusteluissa sukupuolirooleista tms onkin, että kenenkään naisen ei ole pakko kokata miehelleen tai miehen ole pakko vaihtaa renkaita vaan koska sukupuoli on mitä on vaan jokainen saa toteuttaa itseään ja sukupuoltaan juuri niin kuin haluaa!
  Itse olen ihan samanlainen, että tykkään laittaa ruokaa ja passata muita keittiössä ja se on ok mulle siihen asti kunhan toinen ei oleta/pakota siihen 😀 sitten voisikin mennä hermot

  • Piia Pajunen

   Joo kyllä lähtisi täälläkin mies vaihtoon, jos homma menisi jatkuvaksi olettamiseksi tai vaatimiseksi. 😀 Ja siis tuota juuri itsekin ajoin takaa, ja onneksi tästä on ollut nimenomaan paljon hyvää keskustelua. Silti kuulemma edelleen työpaikan kahvipöydässä saa vastaan useita laajenevia silmiä ja suurta ääneen ihmettelyä, jos kertoo laittavansa miehelleen arkisin aamupalaa tai eväät töihin. 😀

 2. Henni

  Olipas kiva postaus! Oot todella hyvä ottamaan kantaa asioihin fiksusti ja itsekin pohtien toista osapuolta lynkkaamatta😊 Muutenkin sun blogi on erittäin laadukas ja sä olet ihan huikeen olonen tyyppi! Toivottavasti saadaan vielä jatkossakin pitkään lukea sun juttuja☺️

  • Piia Pajunen

   Kiitos Henni! Asioissa on todella aina monia näkökulmia, enkä todellakaan halua ajatella asioita mustavalkoisesti tai liian jyrkästi, sillä kaikissa näkökulmissa ja mielipiteissä (myös siinä omassa) on aina olemassa aukkoja ja negatiivisia puolia niiden puoltavien argumenttien lisäksi. 🙂

 3. heta

  minusta on mahtavaa, että tasa-arvo, feminismi ja sitä kautta esimerkiksi seksuaalinen häirintä ovat olleet paljon pinnalla. nämä on sellasia tärkeitä asioita joista vaietaan liiaksi ja on todella hyvä puhua ja hävittää tabuja. tunnustan iteki, että mielelläni häärään keittiössä ja ennakoin nälkää sen verran miestä paremmin, että yleensä kerkiän laittaa ne kahvit ja puurot tulille ennen kun toinen ehtii moista edes ajatella.
  eikä kyseessä ole vaan mies, vaan jos siskot on kylässä tai olen kotona käymässä, katan mielelläni safkat valmiiksi muillekin koska A) on tylsää syödä yksin ja B) ärsyynnyn jos perssilmän kokosessa keittiössä häärää useampi kokki. 😀 ja C) olen kyllä tunnesyöjä ja vähän narsistinen (mikä kamala combo, OMG), on ihanaa hemmotella itseään tai toista hyvällä ruoalla, kivalla kattauksella ja toimia sillä _ainoalla_oikealla_eli_omalla tavallani.
  vaikka ollaan kokkipariskunta (toinen on koulutukseltaan suurtalouskokki ja toinen ravintolakokki) niin mies kokkkaa enemmän maun kannalta ja mie sen ravintopuolen. tästäkin syystä on kiva laittaa jussille ruokaa, niin tietää että se on ainakin kerran päivän aikana saanu sekä proteiinia että hiilaria samalla aterialla.

  • Piia Pajunen

   Nämä todellakin ovat mielestäni todella tärkeitä asioita, ja en voi itsekään kyllin kiittää niitä naisia ja miehiä, jotka ovat tasa-arvon tänne nykypäivän tasolle täällä Suomessa rakentaneet ja naisen asemaa tässä yhteiskunnassa vahvistaneet! <3 Kaikkialla maailmassa kun tilanne ei todellakaan ole yhtä suopea eri sukupuolille, kuin meillä täällä…
   Ja mulla on ihan sama, että jos meilläkin on vieraita kylässä, niin ai että kun pääsen vasta vauhtiin! Lisäksi mullakin palaa käpy, jos keittiössä on liian monta kokkia samaan aikaan 😀

 4. Kirsi

  Itse olen ollut huomaavinani, että ne ihmiset, jotka kysyvät eikö miehelleen saa enää kokata tai muuta vastaavaa, nimenomaan edusta niitä tasa-arvoa edistäviä ideologioita. Tasa-arvossa (josta feminismissäkin on kyse) kun on kyse siitä, että jokainen saa olla ja tehdä mitä tahansa haluaa. Siis jos niin oikeasti haluaa eikä tee vain siksi, ettei tajua itsekään toistavansa jonkun toisen luomia rooleja.
  Monesti tuntuu, että monet ymmärtävät tahallaan väärin vaikka feminismin, ja sitten kärjistellään ja ihmetellään eikö omaa lastaan saa sanoa enää tytöksi.
  Nämä asiat ja niiden tarkasteleminen on kyllä mulle muutenkin pinnalla, koska teen parhaillaan sukupuolentutkimuksen maisteriopintoja. Ai hitsi voisin puhua tästä ikuisesti!
  Mutts tyydyn vaan toteamaan, että minäkin – ylpeä feministi – teen ilomielin miehelleni aamupalaa valmiiksi tai ruokaa työpäivän jälkeen. Ei siinä minulle ole kyse sukupuolesta tai sukupuolirooleista vaan minulle rakkaasta ihmisestä, jonka eteen tekisin tässä maailmassa mitä vaan. Ja sekin mun.

  • Piia Pajunen

   Siis vitsit, mäkin innostuin nyt tästä aiheesta, ja kiitos siis sulle mahtavasta kommentista! 😀 Varsinaisesti feminismiin en edes halua ottaa tässä liiemmin kantaa (vaikka tekstissä yleisellä tasolla mainitsinkin aatteet ja ideoiogiat, joihin feminismikin tietty lukeutuu), ja itse oikeastaan tätä tekstiä ja kommentteja lukiessani pystyin toteamaan, että hei, mäkin kyllä edustan ja kannatan feminismiä ihan tiedostamatta. 😀
   Jokaisessa joukossa on kuitenkin aina olemassa niitä ääripäitä, ja ne usein ovat niitä äänekkäimpiä ja nousevat voimakkaimmin esille, vaikkeivät edusta läheskään koko sakkia. Mielestäni työpaikan kahvipöydässä pitäisi nimittäin olla ihan turvallista naisen todeta, että hän laittaa miehelleen aamupalat tai eväät töihin ilman, että joutuu selittelemään laajentuneille silmille ja maahan asti tippuneille leuoille, että miksi näin.
   Tahallaan väärin ymmärtäminen on mielestäni yksi ihmiskunnan rasittavimpia piirteitä, ja tällöin unohdetaan usein täysin myös ne vastapuolen oikeasti pätevät argumentit ja omassa kannassa piilevät aukot. Kunnioitus vastapuolta kohtaan on mielestäni aina hyvä säilyttää, ja siltä vastapuoleltakin voi aina oppia jotain. Parasta musta ihan totta on, jos joku saa mun mielipiteeni muuttumaan, mutta väärinymmärtämisellä tai hyökkäävällä argumentilla sitä ei kyllä ole vielä koskaan tapahtunut. 😀 Ja tuo ”eikö lasta saa enää kutsua tytöksi”-paasaus on kyllä munkin mielestä tasoa hohhoijaa… 😀

 5. meri

  eri asia on, jos nainen näin haluaa tehdä tai jos parisuhteessa ollaan siihen molemmat tyytyväisiä. sitten kun mies päästää suustaan niitä nainen ja keittiö -vitsejä, eikä edes huumorilla, ollaan ongelmissa, ja sitähän tässä ollaan pyritty huomioimaan 🙂

  • Piia Pajunen

   Aivan samaa mieltä! Ja siis tämä mainitsemasi esimerkki saa itsenikin näkemään punaista…

 6. Päivi

  Ei muuta sanottavaa ku AAMEN🙌

  • Piia Pajunen

   Kiitos Päivi! 🙂

 7. Tuijja

  Jos parisuhteessa joudutaan miettimään tasa-arvo asioita, niin miun korvaan kuullostaa, että onko suhteessa kaikki hyvin? Itsekin laitan miehelle mielelläni ruokaa! Osittain myös siksi, että mieheni pääsee usein myöhemmin töistä kuin minä ja siinä vaiheessa olisin jo kuollut nälkään 😀 plus miusta on kiva tehdä toiselle jotain hyvää, koska siitä tulee molemmille hyvä mieli! Jos parisuhteessa alettais miettiä tasa-arvo kysymyksiä niin miun aivot käsittävät asian niin, että kaksi ihmistä asuu saman katon alla, hoitavat omat asiansa (ettei nyt vaan satu alistumaan väärään rooliin) ja that’s it. Tottakai siis siinä mielessä tasa-arvo asiat pitää olla kunnossa ettei nyt tapahdu alistamista tai väkivaltaa (nämä ei todellakaan hyväksyttäviä) mutta lähinnä mietin tavallista, toimivaa parisuhdetta ^^

  • Piia Pajunen

   Alistuminen on musta todellakin hanurista ja henkinen sekä fyysinen väkivalta ihan no-go. Hyh. Toiselle ihanien asioiden tekeminen on mustakin just ihan mahtavaa, ja siitä tulee itellekin hyvä mieli, kun pääsee ilahduttamaan toista oli se tapa sitten mikä tahansa. 🙂

 8. Kuulostaa aika samanlaiselta kuin meilläkin, laitan aamupalan ja kahvit valmiiksi miehelle, jos herätään samaan aikaan, teen hänelle eväät töihin aina kun itse kerkeen. Ja ihan vain sen takia, koska mielestäni on tosi mukavaa tehdä niin, ja kyllä siitä toinenkin tulee hyvälle mielelle. 🙂 Puolin ja toisin pelaa toisen auttaminen. Pienet arkiset teot ja eleet on juurikin niitä parhaita ja ovat myös tapa kertoa välittämisestä 🙂

  • Piia Pajunen

   Näinpä <3 Pienet arkiset jeesimiset on ihan parasta, ja on myös ihanaa, että sitä tapahtuu aina puolin ja toisin. Joskus minä laitan eväät mukaan, ja joskus mies on ostanut mulle jääkaappiin mun suosikkiruokia, kun palaan reissusta. <3

 9. Joel

  Meillä kotona aamupalan teko on minun heiniäni. Vaimo herää aikaisin töihin (klo 3-6 välillä) ja vaikka itselläni on herätys tuntia tai kahta myöhemmin niin nousen silti samaan aikaan keittämään puuron valmiiksi hänelle, jotta hän voi rauhassa tehdä aamurutiininsa eikä tule hoppua. Menen sen jälkeen takaisin nukkumaan jos saan unenpäästä vielä kiinni. Tämä herättää ihmetystä kovasti kaveriporukassani ja kuulen useasti naljailua olevani ”tossun alla” tai muutenkin jos teen ruokaa valmiiksi pöytään hänen töistä päästyään. Teen sen ihan vain sen takia, koska haluan auttaa toista ja saan hyvän mielen siitä itselleni. Kuulen myös paljon olevani todella reilu ja uhrautuvainen kun jaksan tehdä tätä aamusta toiseen (tämä hieman naurattaa välillä), mutta itse koen sen lähinnä niin kun toisesta tykkää niin tottakai haluaa auttaa oli se kumminpäin vain. 🙂

  • Piia Pajunen

   Jes! Ihan mahtavaa miesnäkökulmaa! Ja tuota mäkin juurin tässä ajan takaa, että pitäisi olla ihan okei huomioida ja ”passata” puolisoaan ilman sen suurempaa ihmettelyä, naljailua tai arvomaailmojen pohtimista. Mun mielestä tuo sun (tai teidän) tapa toimia on aivan ihanan, lämpimän ja välittävän kuuloinen tapa huomioida puolisoaan. Sama pätee ihan yhtälailla tässä, että ei mielestäni miehen tarvitsi kuulla olevansa tossun alla tai kohdata lattiaan tippuvia leukoja, jos vaimonsa eteen _haluaa_ hyvää tehdä ja aamupalaa laittaa vaikka omista yöunistaan tinkien. 🙂

 10. Anni

  Itsekin olen törmännyt kulmien kohotteluun kerrottuani hoitavani ruokapuolen meillä.
  Minä laitan aina ruuan, paitsi aamuisin kun mies imaisee rahkan ja mysliä. 😀 En varsinaisesti tykkää laittaa ruokaa, mutta olen melko tarkka sen suhteen miten haluan ruokani, joten parempi tehdä itse! Ja ihan kuten sanoit, tulee itselle hyvä mieli kun voi auttaa toista eväiden kanssa yms. Meillä mies hoitaa vastavuoroisesti muita asioita, koska en yksinkertaisesti jaksaisi hoitaa omien töiden ohella kaikkia kotitöitä, vaikka siitä hyvä mieli tulisikin, kun näkee miten toinen ilahtuu.
  Tasa-arvon tiukat kannattajat usein unohtavat olla suvaitsevaisia perinteisiä perhearvoja kannattavia ihmisiä kohtaan. En nyt itse sano kuuluvani näihin, mutta pitää muistaa, ettei kaikki naiset haluaa uraa vaan ehkä olla kotiäitejä tai muuta vastaavaa.

  • Piia Pajunen

   Kun itse tekee, niin tietää mitä saa. 😀 Kyllä meilläkin tuo mies toisinaan kokkaa jos innostuu, ja puolestaan hoitaa monia asioita, joihin en itse välttämättä jaksaisi tai osaisi perehtyä niin hyvin.
   Ja useimmat aatteet ovat mielestäni aina pohjimmiltaan hyviä, mutta äärimmäisyyksiin ei tarvitsisi lähteä, ja se on usein jopa luotaan poistyöntävää. En itsekään ole ehkä nainen perinteisimmästä päästä (kuka loppupeleissä edes oikeasti on), ja mielestäni jokaisen pitäisi saada toteuttaa rooliansa oli se sitten mikä tahansa sukupuoleen katsomatta tavalla, joka itse soveltuu itselleen ja tilanteeseensa parhaiten. Eikä tässä edes läheskään kokonaan ollut kyse tietyistä aatteista, vaan ylipäätään joidenkin ihmisten suhtautumisesta naisen hyysäämisestä miehensä eteen. 🙂

 11. Milla

  Voisitko esittää minulle lähteen siitä, että juuri feministit/tasa-arvon kannattajat kritisoivat naisen vapaaehtoista kokkaamista?

  • Piia Pajunen

   En nyt viitannut pelkästään feministeihin tässä, ja olen yksinkertaisesti lukenut nyt muutamista tilanteista, jossa naishenkilö on kohdannut myös kahvipöytäkeskusteluissa suurtakin ihmettelyä ja jopa taivastelua kokkaamishomman osumista tälle (eikä tässä ole välttämättä ollut edes mitään tekemistä suoraan esim. feminismin kanssa). En tässä kirjoituksessa myöskään kritisoinut feministejä (tai erityisemmin tätä kyseistä aatetta muutenkaan) yhtenä homogeenisenä joukkona, ja kyllähän jokaiselle on selvää, että jokaiseen sakkiin mahtuu vaikka minkälaista persoonaa, ja ääripääthän ne saattavat toisinaan pitää sitä isointa ääntä, vaikkeivät koko joukkoa todellakaan edustaisikaan, heh. 😀
   Ja kyllähän minä itsekin kannata samoja arvoja mitä feminismissä (ja tasa-arvossa yleensäkin) kannatetaan pohjimmiltaan, vaikka en toisaalta halua iskeä itseäni mihinkään tiettyyn muottiin tai laskea itseäni sen suuremmin minkään aatteen kannattajaksi, sillä haluan olla ihan minä vaan. 🙂
   Voin suoraan sanoa, etten edes muista mistä nämä artikkelit (ja niiden kommenttiboksien kokemukset) luin ja kenen kirjoittamana, koska luen päivittäin niin paljon erilaisia kirjoituksia. En siis valitettavasti pysty tähän lähteitä kokoamaan, ja tämä kirjoitus oli vain yleistä omakohtaista pohdintaa, eikä tieteellinen ja faktapohjainen julkaisu. Eikä kaikissa edes kritisoitu naisen kokkaamista, vaan pohdittiin neutraalisti, onko se ok. En myöskään halua kritisoida tiettyjä aatteita tai ideologioita, vaan yksinkertaisesti sitä äärimmäisyyksiin viemistä. 🙂

 12. Roosa

  Moikka Piia!
  Ei liity postaukseen, mutta sellasta kyselisin, että onko teillä joku kapselikahvikone? Jos on, niin mikä ja ootko ollu tyytyväinen? 🙂
  Kiitos, ja hyvää keskiviikkoa <3

  • Piia Pajunen

   Heips! Aina saa heittää ohi aiheen! Meillä on miehen iskältä peritty Nespresso-keitin + lisäosana tähän maidonvaahdotin, jotka ovat molemmat kyllä kovalla käytöllä meidän taloudessa. Tykkään ihan todella paljon, vaikkakin kapseleita saa vain verkosta tilaamalla tai Nespresson harvalukuisista omista liikkeistä. Lidlistä toki löytyy halvempia mutta erittäin hyviä kapseleita, jotka käyvät tähän keittimeen, ja näitä paljon käytän itsekin alkuperäisten Nespresso-kapseleiden rinnalla. 🙂 Aamuisin silti keitän pannullisen tavallista kahvia, ja iltapäivisin sitten yleensä Nespresso-masiinalla keiteltyä cappuchinoa. 🙂
   Ihanaa keskiviikkoa sinnekin!

Kommentoi »

Comments are closed