8 x MYYTTIÄ JA PELOTTELUA RAVINNOSTA

Apua!? Mitä sitä uskaltaa syödä, kun tuntuu, että kaikessa on suuhun sujahtavassa on jotain haitallista?

Ravintohommat ja syöminen on mennyt nykyään siitä jännäksi, että pelottelu ja mystiset myytit tuntuvat olevan kovaa huutoa ravintoasioissa. Monilla asioilla pelotellaan sekä vedotaan voimakkaasti tunteisiin. Ja vaikka tarkoitusperä olisikin oikeasti todella hyvä, niin joskus hyväntahtoiset ajatukset voivat helposti kääntyä itseään vastaan ja aiheuttaa vain enemmän hämmennystä ja ahdistusta ruokapöydän ääressä. Sitähän tuskin kukaan meistä haluaa. 😉

Parempia valintoja on helpompi tehdä, kun ymmärtää oikeasti taustalla olevan pointin. Siksi tänään ajattelin heittää pieniä selvennyksiä erilaisiin väitteisiin, joihin monesti törmää, ja josta monesti myös meitsiltä huolissaan kysellään.

Ja alkuun (nykyisin safkapuolella lähes pakollinen, huoh) disclaimer: Tämän postauksen tarkoituksena ei ole saada ketään lisäämään sokerin syöntiä, tykittämään suoraan suoneen mahdollisimman montaa eri E-koodia saati soseuttamaan ultraprosessoituja eineksiä blenderillä aamupirtelöksi. Syökää paljon ja monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Painottakaa rasvoissa pehmeisiin rasvoihin, älkää uiko suolassa sekä suosikaa ensisijaisesti vähemmän prosessoidumpaa ja prosessoimatonta sapuskaa.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi en suosittele kenellekään mitään. Jokainen tehkööt vapaasti itse omat valintansa ilman tuomitsemista, ja ihminen voi elää tervettä elämää hyvinkin erilaisilla ravintovalinnoilla. Muistakaa kuitenkin olla myös ihmisiä, sillä pelkääminen, ahdistuminen ja neuroottinen suhtautuminen ruokavalintoihin ei myöskään ole terveyttä edistävää. Ja joskus meinaan ihan puhdas nautinto ja rentoutuminen ruuan parissa voi edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia.

8 x MYYTTIÄ & PELOTTELUA RAVINNOSTA

Peruna lihottaa

Kolmessa keskikokoisessa perunassa on 150 kilokaloria ja 30g hiilihydraatteja. Saman saat kokoon syömällä kaksi omenaa. Eli perinteisellä keitetyllä tai höyrytetyllä peruna ei vielä kovin pitkälle ylipainon puolelle pötkitä. Tietty jos teet perunoista päivittäin kivoja tikkuja ja uppopaistat ne kasviöljyssä (tadaa: ranskiksia) uittaen niitä majoneesissä, niin kyllä niistä helposti saa kalorit kattoon.

Kemikaaleja sisältävää ruokaa ei pitäisi syödä

Kemikaali on yksinkertaisesti kemiallinen yhdiste, jonka rakenne tunnetaan ja sillä on nimi, kuten esimerkiksi vesi (H20). Eli melkeinpä kaikki mitä suuhusi pistät ovat kemikaaleja, joten itsessään tämä on melko huono väite, vaikka toki ymmärrän, mitä tällä haetaan takaa. Tässä kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että pelottavan äkkikuolemaa aiheuttavan ydinjätteen kuuloinen asia voi olla kaikkea muuta kuin sitä. Ihmisten tunteisiin on vain hirveän helppo vedota pelkoa herättämällä. Etenkin ravintoasioissa.

Random tietoisku välikevennyksenä: Pelkästään ihmisen veri koostuu yli 4000 kemikaalista.

Rennommalla ruokavaliolla vain lihot, ja tiukemmalla ruokavaliolla saat parempia tuloksia

Tiukka ruokavalio ei ole aina parempi, jos sitä ei pysty noudattamaan tai sen noudattaminen aiheuttaa enemmänkin paineita kuin hyvää oloa. Myös liian tiukkojen ruokavalioiden on todettu olevan yhteydessä seuraaviin asioihin:

  • Heikompi painonpudotus
  • Heikompi pudotetun painon ylläpito
  • Lopulta korkeampi kehonpaino ja painoindeksi (BMI)
  • Ruuan keskeisyyden lisääntyminen elämässä
  • Useammin ylisyöntejä
  • Tiheämpia ja rajumpia ahmimisia
  • Mielialan laskua ja heittelyä sekä ahdistuksen lisääntymistä
  • Enemmän syömishäiriöoireita ja häiriintynyttä syömistä
  • Heikontunut kehonkuva

Eli vaikka tähtäin olisi ollut siellä unelmien vähärasvaisessa ja timmissä kropassa, niin lopputulos voi olla hyvinkin toisenlainen. Näitä olen meinaan nähnyt ihan liikaakin.

Kevyttuotteisiin lisätään aina kaikkea ylimääräistä

Säkistä, jossa on pikkukiviä ja hiekkaa, on mahdollista poistaa pikkukiviä niin, että jäljelle jää lähinnä hiekkaa. Ilman sinne mitään lisäämättä. Esimerkiksi monista vähärasvaisista maitotuotteista on yksinkertaisesti poistettu sen mukana luontaisesti olevaa kovaa rasvaa, jonka saanti on muutenkin keskimääräisesti monilla liian suurta, eli tuotteesta voi tulla terveydelle suotuisampaa kevennettynä. Monista maitotuotteista (esim. juustoista ja lihatuotteista) tulee myös proteiinipitoisempia, kun niistä poistetaan hieman rasvaa (eli säkkiin jää isompi prosenttiosuus hiekkaa, kun kivet poistetaan).

Toki aina ei ole näin, mutta ei myöskään automaattisesti ole niin, että sinne on lisätty jotain. Tai että mahdollisesti lisätty olisi automaattisesti haitallista tai “ei-luonnollista”.

E-koodeja sisältäviä ruokia ei pidä syödä

Ilman ainuttakaan E-koodeja sisältävän ruuan mutustelminen menisi aika hankalaksi. Esimerkiksi mummolan takapihan metsiköstä kerätyssä mustikassa on 19 eri E-koodia, ja meille ihmisolennoille hurjan tärkeä C-vitamiini voidaan ilmaista E-koodin muodossa E300. Kuten sana kemikaali, niin sana E-koodi ei myöskään automaattisesti tarkoita rotanmyrkkyä. Monet lisäaineet tulevat ihan luonnosta.

Myös monet väriaineet, kuten punajuuriväri (E162), uutetaan yksinkertaisesti punajuuresta. Toki nykyäänhän ruokapakkausten ainesosaluetteloissa numeroidut E-koodit ovat korvattu usein niiden oikeilla nimillä, sillä onhan punajuuriväri tai sakeutukseen käytetty johanneksen leipäpuujauhe (E410) hieman helposti ymmärrettävämpi tavan tallaajalle. Niin, ja ei ihan niin pelottavan kuuloinen.

Sokeri on myrkkyä

Sokerit ovat imeytyviä hiilihydraatteja, ja nämä kaikki imeytyvät hiilihydraatit päätyvät lopulta kehossasi glukoosiksi oli lähde sitten valkoinen pöytäsokeri, hunaja, banaani, mango, kaurahiutaleet tai peruna. Keho siis käyttää pääasiallisena polttoaineenaan glukoosia (joka on sokeri), joten eihän se myrkkyä silloin ole.

Sokerin liikasaanti ei ole kuitenkaan pitkässä juoksussa terveyttä edistävää, enkä sokerilla lotraamista kenellekään suosittele. Sokeri pitää itsessään myös huonosti nälkää, joten sokeripommien sijaan itse panostaisin muihin kuitupitoisempiin ja ravintorikkaampiin hiilihydraatinlähteisiin. Sillä on kuitenkin silti ihan okei välillä herkutella.

Himoitsemasi pulla keskiviikon työpalaverissa tai falafel-reseptissä lukeva sokeri ei kuitenkaan tee sinusta sairasta saati epäonnistunutta ihmisolentoa. Maitotuotteissa, kauramaidossa tai tuoreissa hedelmissä on myös “luontaisesti sokeria”, eikä näistä tarvitse stressiä ottaa. Sokerin kanssa voi elää ihan sulassa sovussakin, jos vain muistat pitää kokonaiskuvan ja kohtuuden kunnossa, etkä rakentaa ruokaympyrääsi vain piilosokeripommien tai irttareiden varaan.

pelottelua ravinnosta

Liian pitkä ruokaväli ajaa kropan heti säästötilaan ja pistää aineenvaihdunnan stoppiin

Ei vedä. Muuten jokainen yö tuhoaisi jokaisen aineenvaihdunnan. Säännöllinen ruokailuväli päivisin voi kuitenkin auttaa pitämään verensokeria tasaisempana ja ehkäistä pahimpia mielitekoja sekä holtittomia nälkäahmimisia (ja sukeltamista herkkukaapille).

Ruuan prosessointi on haitallista

Prosessointi tarkoittaa, että sille on yksinkertaisesti tehty jotain. Ihan vaikka vain höyrytetty isossa kattilassa tai siitä on poistettu ihmiselle haitallisia tai vähemmän suotuisia ainesosia. Tai vaikkapa lisätty cashew-pähkinöihin merisuolaa. Myös ostamasi luomuhummus on prosessoitua ja teet myös itse prosessoitua ruokaa wokkaamalla tuoreita kasviksia pannussa öljyä ja suolaa käyttäen.

Prosessoinnilla voidaan nimenomaan tehdä nimenomaan myös niitä hyviä asioita, kuten pilkkoa maidon laktoosi, että saadaan laktoosittomia tuotteita laktoosi-intolerantikoille tai pilkkoa maidon proteiineja, että saadaan tehtyä äidinmaidon korviketta.

Hyvin pitkälle prosessoitujen (eli ultraprosessoitujen) ruokien varaan en silti lähtisi ruokaympyrää rakentamaan, ja siitä ei tosiaan haittaa kansanterveydelle olisi, jos ihmiset panostaisivat enemmän vähemmän prosessoituihin ravinnonlähteisiin. Jos papukaijamerkillä kruunatun kokonaiskuvan joukkoon kuitenkin sujahtaa pieni siivu vähän enemmän prosessoidumpaa, niin se ei automaattisesti tuhoa terveyttä tai tee sinusta epäkelpoa ihmisolentoa.

Off topicina loppuhaaste: Osta tällä viikolla kaupasta jokin kasvis, jota et ole syönyt pitkään aikaan (tai koskaan). Rouskuttele sillä menemään tuoreeltaan tai pistä kokkikolmosena keittiössä koreaksi. Omnom!

Rapeutta ja rousketta loppuviikkoon!

TSEKKAA MYÖS:
Kun säännöistä ja rajoitteista tuli hyvinvointia

EILINEN JUTTUNI:
Kun menetin tavallisuuden (ja rukoilin eniten juuri sitä)

VALMENNUKSET:
Prove by Piia-valmennusten startit paukkuu 23.3.!

treeni-ja-ravinto hiilihydraatit rasvat proteiini
Kommentit (1)
  1. Todella hyvä postaus!

Kommentointi suljettu.