Piia Pajunen
Piia Pajunen

MAAILMANKUVASI PISSII SUA SILMÄÄN


Näet ja koet. Ymmärrät kuten haluat tai olet oppinut ymmärtämään. Mitä kärkkäämpi ja terävämpi sanoma, sitä kiinnostavammaksi homma kuitenkin menee. Todella fiksun oloinen ja asiallisen pätevä haastattelu lehdessä saattaa mennä aivan plörinäksi yhteen viimeiseen lauseeseen, jonka toimittaja on tiivistänyt oman näkemyksensä mukaiseksi lausahdukseksi joko tahattomasti tai tahallaan. Kärkkäät yksinkertaistetut mielipiteet herättävät huomiota sekä mielipiteitä ja siten myyvät. Klikkihuoraus toimii, ja jopa laatujournalismi on alkanut lähteä tähän mukaan. Eihän se toki toimisi, jollemme niitä aina auki klikkaisi. Ikävää mutta totta.
Itse en ole iltapäivälehtijulkkis, mutta useita haastatteluita on erinäisiin julkaisuihin nettihaastatteluista sanomalehtiartikkeileihin tullut annettua, ja lähes jokaisessa omat kirjalliseen muotoon isketyt kommenttini kuulostavat aina jokseenkin toisenlaiselta kuin ilmaistessani ajattelin. Alkuun tästä hieman hämmennyin, ja omat väärinymmärretyt blogitekstini myös herättivät itsessäni sekalaisia tunteita, mutta nykyään olen jo oppinut, että todella harvoin saa jokaiselle oman ajatuksensa ilmi juuri sellaisena kuin sen on tarkoittanut. Ja se on ihan fine.

Medialukutaitoa olen siis oppinut sekä itseni että muiden ihmisten kohdalla. Nykyään näen jo raflaavien lentävien kommenttien ja otsikoiden takaa hyvin pitkälle totuuden ja kokonaiskuvan. Harvalla ihmisellä on muutenkaan kovin mustavalkoinen ajatusmaailma, ja usein ihmisiltä löytyvät myös perustelut ajatuksilleen, jotka julkiseksi valuessaan hyvin yksinkertaisessa muodossa pistävät lukijan silmät ja sieraimet laajentumaan.
Henkilön esitetty mielipide ei välttämättä ole todellakaan täysin yksiselitteinen ja mustavalkoinen, eikä kirjallisesti ilmaistuna tai videopätkään leikattuna kaikkea taustalla olevaa ja kokonaisvaltaista pohdintaa saada yhteen pätkään mahtumaan. Sama on myös blogiteksteissä, ja niissä kaikilta aina anteeksipyytelemällä jo valmiiksi ei ikinä saavutettaisi mitään. Hajuton ja mauton. Plah.
Ymmärrän kyllä toisaalta täysin, miksi monet bloggaajatkin varovat sanojaan kirjoituksissaan. Joku neropatti sieltä aina haluaa asian väärin ymmärtää, ja tulee aukomaan päätään, koska hänen mielipiteensä on varmasti laaja-alaisempi ja suvaitsevampi, ja postauksen kirjoittaja on joko väärässä tai yksinkertaisesti tyhmä. Yritä nyt saada mahtumaan yhteen blogitekstiin kaikki asianhaarat ja näkökulmat, niin että pituus ei venyisi yhdeksi Raamatuksi ja pysyttäisiin itse aiheessa ilman, että jengi vaihtaisi puolessa välissä tekstiä haukotellen tapittamaan Feissarimokia ja Ilta-Sanomien kommenttibokseja paremman viihteen toivossa.

Catsuit: TÄÄLTÄ*

Mitä enemmän olen antanut ääntäni kuuluviin julkisesti tai olen huomannut lähipiirissäni näin olevan, niin sitä selkeämmin olen saanut huomata, että se mitä näet, luet, koet tai kuulet, ei todellakaan ole se ainut totuus. Esillä oleva ei välttämättä ole tyrkky tai huomionkipeä. Tiukalta kuulostava mielipide haastattelussa voi olla täysin ulkona kontekstissa eikä välttämättä todellakaan edusta henkilön koko ajatusmaailmaa.
Olen myös todennut, että oma maailmankatsomus ja halu ymmärtää heijastuu myös vahvasti kokemaasi. Sinua ärsyttävä ja lujaa nyppivä naamataulu muuttaa kaiken henkilön ilmaisun tai esilläolon negatiiviseksi, ja pieniin epämääräisiin yksityiskohtiin on lähes hävyttömän helppo tarttua. Tämä on ihan täysin luonnollista ihan meistä jokaiselle, mutta tarvitseeko sitten kaikkea lähteä julkisesti parjaamaan, on täysin eri asia. Älä siis anna maailmankuvasi pissiä sinua silmään, vaan yritä joskus ajatella laajempaa totuutta näkemäsi takana. Se harvoin on niin yksinkertainen kuin ensisilmäyksellä vaikuttaisi, ja pienellä kriittisyydellä sinäkin voit olla oman elämäsi klikinsäästäjä.

Leppoisaa tiistai-iltaa joka kypärään!

Tsekkaa myös: Iltasanomien kommenttiboksi kertoo totuuden!

Edellinen juttuni: 5 viikkoa kisoista – paljon paino on noussut?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (2)

  1. Neea

    Tää teksti oli kyllä täyttä asiaa! Jouduin kerran paikallislehteen haastateltavaksi fitnessiin ja kuntosaliurheiluun liittyen. Koin sen menneen aluksi hyvin, kunnes haastattelu myöhemmin lehteen ilmestyi. Yksi pienen pieni ulkonäköön liittyvä komentti oli nostettu suuremmalla tekstillä esille, jonka takia lopuilla sanomisillani ei ollut enää mitään väliä. Kiltistäkin naapurintytöstä saadaan itsekeskeinen ja turhamainen akka yhdellä väärinymmärretyllä kommentilla 😀

    • Piia Pajunen

      Jep, juuri näin! Kaikesta saa väännettyä mitä tahansa totuuksia, ja usein asiat eivät ole siltä miltä näyttävät. Tiettyihin asioihin on vain helppo tarttua, ja varsinkin ”journalismissa” tähän vähän turhankin helposti tartutaan, koska klikkihuoraaminen vain toimii ja uppoaa ihmisiin. 😀

Kommentoi »

Comments are closed