HERKKUKORNERI – LEMPPARI ENERGIAJUOMANI

*Sisältää mainoslinkkejä

Jajajajaaa! Se olis kuulkaas pitkästä aikaa Herkkukornerin aika! Tällä kertaa käsittelyssä paljon toivottu aihe, eli tättärää: Energiajuomat! Tähän listaukseen nakkelin omat viisi lempparienergiajuomaani satunnaisessa järjestyksessä. Pisteytyksiä en lähtenyt täräyttämään kehiin, koska kyseessä on keskenään niin erilaiset juomat, ja joukkio on niin suuri.

Ja pakkohan tähän alkuun on heittää huomionhujaus, että energiajuomissa kuitenkin kohtuus messissä. Kahvillakin myös pärjää sekä ilmankin, mutta joskus sitä saa vähän naaatiskella ja päiväänsä piristää, eikä siinä mitään väärää ole. Ei elämä niin vakavaa ole, ja välillä pieni potku arjessa on ihan vekkuli juttu!

LEMPPARI ENERGIAJUOMANI

CELSIUS PEACH VIBE

Ah! Tämä uutuus meni heittämällä omien lemppareideni joukkoon. Raikkaan persikkainen eikä yhtään liian ällömakea. Tää oli nannaa! Lisänä vitamiinejä, vihreää teetä ja inkivääriä täydentämässä pakettia. 200mg kofeiilia per tölkki, eli kovinkaan iltaisella tällaista ei viitsi kurkusta alas kulauttaa. Ehkä vähemmälläkin kofeiinilla pärjäisi, mutta menkööt! Tölkissä juomaa 350ml.

celsius peach vibe

ED LEMON LIGHT

Tästä kaverista on energiajuomarakkauteni alunperin alkanut vuosia takaperin. Mukavan sitruunainen maku ja miellyttävät hapot, ja itselläni tämä on jotenkin ihanan nostalginen, sillä ulkoasukin on säilynyt lähes samana vuosien varrella. Täytyy kyllä tokaista, että tykkäsin kyllä silti enemmän alkuperäisestä ED Lemon Lightistä, jossa oli hieman sokeria (2g/100ml eli pullossa 10g eli vielä ihan kohtuullinen määrä). Kofeiinia löytyy 160mg per puteli.

lemppari energiajuomani

CELSIUS APPELSIINI-GRANAATTIOMENA

Ai että! Raikas tuulahdus appelsiinia ja granaattiomenaa sulassa sovussa ja toisaan hedelmäisesti täydentäen. Tässäkin mukana vitamiinejä, vihreää teetä ja inkivääriä. Kofeiinia 200mg tölkissä, ja juomaa peltiputelissa 350ml, eli iltaisella tätä tujakampaa piristyspaukkua ei kannata kurkusta alas kulautella.

lemppari energiajuomani

RODEO LIGHT

Aijai! Vanha kunnon Rodeo light, jota on tullut vuosien saatossa juotua pullo jos toinenkin. Erittäin hapokasta tavaraa, ja se on juurikin se, miksi tästä tykkään. Maku on hieman marjaisa ja voimakkaiden happojen puolesta jopa kirpsakka, eli ei osu aivan tavallisiin energiajuoman makuihin. Hintakin on usein aika kohtuullinen, ja ehkä lemppari energiajuomista halpiskategoriasta. Kofeiilia 160mg per puteli, ja pullossa 0,5l.

KONG STRONG LIGHT

Lidlin oma halpis-energiajuoma, jossa kyllä hintalaatusuhde kohdillaan. Etenkin opiskeluajoilta vanha tuttu kaveri, joka tällöin tunnettiin vielä nimellä Mixxed Up!. Itse kyllä tykkään myös ihan perinteisestä ja autenttisesta energiajuoman mausta, kunhan se ei ole vain liian makeavihahteinen. Tämä on ehkä hieman makeampi, muttei liian äklö, ja hapoiltaan hieman kevyempi. Plussaa myös vaihtelun vuoksi sopivan pienestä annoskoosta ja tasaisemmasta kofeiinin määrästä. Kofeiinia tökissä 70mg, ja tölkissä tavaraa 250ml.

MEGAFORCE SUGARFREE

Eli kavereiden kesken Möfö. Tässä on hintalaatusuhde kohdallaan, ja puolen litran tölkistä riittää runsain mitoin hörpittävää, mikä sopii tällaiselle litrahuulelle kuin nyrkki pönttöön. Halvalla lähtee, ja maultaan myös perinteisen energiajuoman makuinen höystettynä kunnon hiilihapoilla. Kofeiinia tässä puolen litran tölkissä 160mg.

megaforce sugarfree

lemppari energiajuomani

Karvamatto: TÄÄLTÄ*
Tekninen paita: TÄÄLTÄ*

Pakko heittää tähän loppuun vielä pientä muistutusta kofeiinista. Vaikka kofeiinilla on myös suotuisia vaikutuksia, niin kofeiini ei paikkaa hyviä yöunia. Kahvin tai energiajuomien varaan ei puhtiaan ja suorituskykyään kannata rakentaa, vaan hakea oikeasti energiaa ja keskittymiskykyä unesta sekä riittävästä levosta, rauhoittumisesta sekä palautumisesta ihan käytännön kautta.

Kofeiinin puoliintumisaika elimistössä on aikuisella ihmisellä pattiarallaa viisi tuntia. Jos siis juot 200mg kofeiinia sisältävän tölkin energiajuomaa, niin viiden tunnin päästä sinulla on sitä vielä 100mg (eli edelleen noin yhden kahvikupillisen verran). Kannattaa siis välttää energiajuomien hörppimistä enää iltasella, ettei koneistossa pauhaava kofeiini häiritse nukahtamista tai heikennä unen laatua. Itse pyrin lopettamaan kahvittelut sekä mahdolliset energiajuomahömpsyttelyt kolmelta iltapäivällä, jotta uni maittaisi eikä yöhirsien laatu pääsisi lopahtamaan.

Hapokasta tiistaita joka nassuun!

Kommentit (20)
 1. Ah Celsius 🤩 Omena-Inkivääri myös pop!
  Pakko kysyä että juotko Noccoja ollenkaan, kun kuitenkin Celssiukselle sponssit?🙊

  Ja itellä aluks pidin ”paheena” näitä arjen pikku luksuksia, eli lähinnä Celsiuksia 2-3 kpl/vk ja tunsin jopa huonoa omatuntoa 😀 Mutta höpsis. Kunhan en enää kello yhden-kahden jälkeen juo, niin mikäpä siinä joa mieltä ja arkea edes pienesti piristää, niin aika pieni paha siitä hyvästä🤷🏼‍♂️🤗

  1. piiapajunen
   19.2.2019, 13:54

   Noccollakin on musta pari tosi hyvää makua (esim. Ananas <3), mutta muuten tykkään enemmän noista BCAA:ttomista energiajuomista, sillä se aminoiden maku puskee musta aina sieltä vähän läpi, eikä siitä ole muutenkaan lisähyötyä päivänaikana vaan uusimpien tutkimustulosten mukaan voi lisätä jopa näläntunnetta. Siksi en oikeen noita Celsiuksenkaan BCAA-versioita niin tykkää juoda, vaan ilman aminohappoja aina parempi. 🙂

   Ja juuri näin, että kohtuukäytöllä ihan turha tuntea huonoa omatuntoa. Sitten jos alkaa menemään joka päivä väkisin kolme tölkkiä, niin sitten ehkä vois alkaa miettimään jo oman taloudenkin kannalta, että onko järkevää tai tarpeellista, hah. 😀

 2. Nyt täytyy vähän heittää rakentavaa kritiikkiä, vaikka yleensä olenkin Piia-fani. Etenkin kun ottaa huomioon, että seuraajinasi on myös nuoria ihmisiä ja energiajuomat tuntuvat nyt olevan todella cool, muutama pointti olisi paikallaan tekstissä mainita. Niin kuin totesit, kofeiinia näissä juomissa riittää. Kofeiini vaikuttaa keskenkasvuisiin vielä voimakkaammin kuin aikuisiin ja voi paitsi addiktoida myös aiheuttaa kaikenlaisia sivuvaikutuksia. Toinen pointti on hammasterveys. Sellaisetkin energiajuomat, jotka eivät sisällä sokeria, ovat happamia, ja tuhoavat aika lailla kiillettä. Täytyy sanoa, että multa on energiajuomien ihmeellisyys mennyt aivan totaalisesti ohi. Ja vähän ärsyttää energiajuomien brändääminen. Esim. NOCCO ja Celsius ovat onnistuneet luomaan brändit, joihin yhdistetään urheilullisuus (koska vitamiinit). Toki tiedostava aikuinen kuluttaja näkee näiden mielikuvien taakse, mutta jo mainitut nuoret ihmiset välttämättä eivät. Celsiuksessa vieläpä näyttää olevan tosi paljon kofeiinia. Kohtuus tietenkin kaikessa – mutta mikäs sun mielestä olisi näissä juomissa se kohtuukäytön raja? Ja mitä mieltä nuoret + energiajuomat -yhtälöstä? 🙂

  1. piiapajunen
   21.2.2019, 16:09

   Heips! Rakentavaa palautetta otan ehdottomasti vastaan, ja musta on hienoa, että asioista keskustellaan asiallisesti ja rakentavassa hengessä, eikä vaan aina nojata siihen että ”uskon kaikkea mitä tuo ihminen sanoo”.

   Mutta mitä energiajuomiin tulee, niin juuri tämän takia laitoin alkuun sekä loppuun muistutusta kofeiinin ”tarpeettomuudesta”, kohtuukäytön olennaisuudesta sekä varoittelin myös kofeiinin haittavaikutuksista. Tähän liittyen avasinkin juomien kofeiinimäärät, että ihmiset käsittäisivät mitä määriä kofeiinia nämä juomat sisältävät. En siis hehkuttaakseni, vaan avatakseni asiaa konkreettisesti ja vertailukelpoisesti, sillä näissä hämäävät monia tölkkien koot. Lisäksi kohtuuannoksilla kofeiinissa ei ole aikuisille tutkitusti haittaa (paikoittain siitä voi olla jopa hyötyäkin) ellei ole kofeiiniyliherkkä.

   Tämä postaus saati koko blogini ole suunnattu lapsille. Eihän energiajuomia edes myydä alle 15-vuotiaille, joten sen pitäisi olla mielestäni jo itsestäänselvyys, ettei keskenkasvuisille näitä ole tarkoitettu. Mulla merkittävästi isoin kohderyhmä lukijakunnasta on 25-35-vuotiaat (eli aikuiset ihmiset), kakkosena tulee 18-25-vuotiaat, kolmosena 35-45-vuotiaat ja alle 18-vuotiaita on vain ihan parin prosentin verran. Suuntaan siis viestintäni seuraajakuntani mukaan, ja tätä postausta on toivottu aivan tolkuttoman paljon. Jos alaikäisiä seuraajia mulla olisi selkeästi enemmän, niin tämä postaus olisi jäänyt mitä luultavimmin toteuttamatta.

   Kaikessa, mitä täällä kirjoitan, voi olla haittavaikutuksia erilaisille yksilöille. Lisäksi kirjoittelen myös usein jäätelöarvosteluista, ja eihän sokerikaan tee hyvää hampaille. En myöskään halua olla täydellinen esikuva, koska siihen pyrkiminen on yksinkertaisesti mahdotonta. Haluan toki toimia vastuullisesti viestinnän kautta, mutta minäkin olen vain ihminen, enkä ole ikinä halunnut salata sitä, että pidän itse suuresti hiilihapollisista juomista sekä juuri energiajuomista. Haluan olla esillä sellaisena kuin olen, ja mun mielestä elämässä saa olla mukana välillä pientä pilkettä silmäkulmassa, ja ”nautintotuotteita” kohtuukäytöllä on ihan okei olla mukana, koska me kaikki olemme ihmisiä. Oli se sitten perjantaibisse, energiajuoma keskiviikkopäivän piristyksenä tai jäätelöannos maanantaina, niin se on musta ihan okei, ja kohtuu kaikessa. Yksilöllä on mielestäni myös vastuu näissä asioissa, kun vaikuttaja myös pyrkii vastuullisuuteen.

   Mielipidettä kohtuukäyttöön ei minulla ole, koska nojaan mieluummin faktoihin/perusteltuihin suosituksiin henkilökohtaisten mielipiteiden sijaan. Yleensä näissä energiajuomissa onkin määrättynä suosituskäytön rajat, ja sen takia näissä lukeekin, ettei suositella ylitettävän yli kahta tölkkiä/pulloa päivässä. Mun mielestä kaksi päivässä 365 päivänä vuodessa on jo silti _todella_ tarpeetonta, ja kyllä siinä saa rahansakin tuhlattua tässä vaiheessa. Lapsilla kofeiinissa turvalliseksi määritelty enimmäismäärä päivässä on 2,5mg/kg, mutta lapsillehan energiajuomia ei ole tarkoitettukaan, eikä niitä heille myydäkään.

   Itse en suosittele energiajuomia päivittäiseen käyttöön aikuisillekaan, eikä nuorien kuuluisi energiajuomia käyttää. Jos nyt silloin tällöin nappaa kaupasta tölkin mukaan, niin siitä harvemmalle aikuiselle ihmiselle ole haittaa, ja kofeiini voi oikeasti vaikuttaa positiivisesti keskittymiskykyyn ja urheilusuorituksiin, ja tätä on käsitelty esimerkiksi urheiluravitsemuksen opinnoissa. Oikea virkeys ja keskittymiskyky tulee kuitenkin saavuttaa unilla ja terveellisillä elämäntavoilla, ei energiajuomilla tai kahvilla, kuten tekstissäni jo valmiiksi mainitsinkin, koska haluan viestintäni olevan vastuullista.

   Mutta lopuksi: Ihan mahtavaa, että nämä postaukset herättävät keskustelua, ja se musta on juurikin mahtavaa! Arvostan myös aivan järkyttävän paljon sitä, että oma näkökulma ja kriittinen palaute esitetään asiallisesti (koska se ei ole todellakaan itsestäänselvyys), joten tämän vuoksi iso hatunnosto sulle tästä kommentista kokonaisuudessaan. Asiallinen kestelu ja kriittinen tarkastelu nimittäin vie aina pisimmälle. 🙂

   1. piiapajunen
    23.2.2019, 11:36

    Niin ja pakko vielä korostaa, että tämä energiajuomapostaus oli nimenomaan siksi Herkkukorneri-postaussarjan alla (jossa ollut tähän mennessä jäätelöitä, karkkeja ja suklaita), sillä energiajuomien rooli tulisi mielestäni olla enemmänkin herkkuina kuin päivittäisenä käyttöhyödykkeenä jokaisen ruokaympyrässä. 🙂

Kommentointi suljettu.