Kiinnitetty postaus

ÄLÄ JOOKO PARJAA LEIPÄÄ? + KAURAPORKKANASÄMPYLÄT

Kaupallinen yhteistyö: Becel

Oijoi, tuoretta sämpylää uunista lapaan ja levitettä päälle! Kuka oikeasti voisi väittää, että tämä ei maistuisi? Ah. Leipä tuntuu edelleen olevan punainen vaate ”terveellisen ruokavalion” trendien syövereissä. Milloin se lasketaan ”puhtaan ruuan” ulkopuolelle, milloin se jää karppausten ja larppausten jalkoihin, milloin se on kaiken pahan alku ja juuri ja milloin se ylipäätään vain lihottaa. Äääh. Mitä täällä tapahtuu?

Vieläkin pistää oman mielen hämmennyksen valtaan, kun saan Instastoryssa ihmettelyjä, miten voin syödä niin paljon leipää ilman lihoamista. Siis mitä? Kyllä sitä leipää saa aika paljon mussuttaa, ennen kuin se vyötäisille alkaa kertymään. Neljällä siivulla leipää ei välttämättä päästä edes 300 kilokaloriin, ja hiilihydraattisisällöltään nämä neljä leipäsiivua vastaa suurinpiirtein 70 gramman riisiannosta, kolmea omenaa tai viittä vanhaa salmiakkiautoa.

Tadaa! Eli eipä se kovin vyötäisille kertyvää tavaraa ole itsessään, kun lähtee asiaa purkamaan, ja päälle vielä mukana tulevat kuidut ja suojaravinteet, niin avot. Tiettyjen ruokien parjaaminen ainoastaan usein vaan sekoittaa turhaan ihmisten päitä ja viedään kaueammaksi normaalista ruokasuhteesta, kun ei edes hyvin usein itsekään ymmärretä, minkä takia ruokia dissataan ja vältellään.

Sitten kun puhutaan leivän päälle tulevista rasvoista, niin jos vähänkään viitsii vilkaista, mitä leivän päälle iskee, voi saada hyvät satsit pehmeitä rasvoja, omega-3-rasvahappoja sekä D-vitamiinia, jota me täällä Suomen leveysasteilla ei ihan liikaa kesän ulkopuolella saada. Levitteellä on siis väliä, ja uudistetussa Becel Goldissa löytyy jokaista näistä nyt täysin kasvipohjaisella reseptillä. Ai niin. Ja heitäpä päälle leivän päälle vielä kunnon mäjäys kasviksia, niin sulla on aika lyömätön ateria käsilläsi!

Leipä päällisineen on sähköttänyt tänäänkin täällä päässä arkea ja illan tulevaa treeniä, ja kolean maanantain pehmittäjäksi tulikin pyöräytettyä pellillinen muhkeita ja meheviä kauraporkkanasämpylöitä. Oma koti kun on edelleen putkiremontin pyörteissä, niin läppäriä on hakattu ja sämpylät taiottu miehen porukoiden luona, ja saipahan useampi murua tästä rintansa alle.

Tästä siis jakoon simppeli ja toimiva kauraporkkanasämpylöiden resepti, koska mikäänhän ei voita juuri uunista tulleita tuoreita sämpylöitä, joihin levite vain sulaa päälle. Aijjjai.

MEHEVÄT KAURAPORKKANASÄMPYLÄT

(12-14 isoa sämpylää)

becel gold

 • 5 dl vettä
 • 3 dl kaurahiutaleita
 • 1 pussi kuivahiivaa (n.11g)
 • 1 tl suolaa
 • 2 tl sokeria tai siirappia
 • 2 isoa porkkanaa raastettuna
 • 8 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
 • 50g Becel Gold-margariinia
 1. Hauduta kaurahiutaleita hetki kuumassa vedessä. Lisää joukkoon suola, sokeri sekä porkkanaraaste.
 2. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää edelleen lämpimään seokseen.
 3. Lisää loput jauhoista desi kerrallaan ja alusta taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa sulatettu Becel Gold. Lisää tarvittaessa jauhoja.
 4. Anna taikinan kohota n. puoli tuntia lämpimässä paikassa (esim. tiskialtaassa kuumassa vedessä liinalla peitettynä)
 5. Jaa taikina jauhoisilla käsillä kahtia ja pyörittele näistä jauholla peitetyllä alustalla paksuhko pötkö, jonka leikkaat veitsellä sämpylöiksi uunipellille.
 6. Paista 225° asteisessa uunissa keskitasolla 10-13 minuuttia.

→ Ja sitten… Nauti, ah!

kauraporkkanasämpylät

Päällehän tietysti hyvän levitteen lisäksi kunnon satsi kasviksia, koska puoli kiloa päivässä, eiks je? Oletko sä kova leivänmussuttaja vai tuleeko leipää syötyä vähän harvemmin tai ei juuri ollenkaan?

Muhkeaa viikkoa joka kolkkaan!

EDELLINEN JUTTUNI:
15 x Tyyli- ja pukeutumistunnustuksia

treeni-ja-ravinto reseptit hiilihydraatit
Kommentit (20)
 1. Toinen leivänmussuttaja täällä! Itse olen aina käyttänyt oivariinia leivän päällä. Onko becel parempaa? Onko tuo gold paras noista? 🙂 Olisi kiva vaihtaa levitettä joskus.

  1. piiapajunen
   24.9.2019, 19:58

   Mä oon tykännyt tosta Becel Goldista eniten Beceleistä, mutta mitä frendien kanssa oon käynyt (kiivastakin) keskustelua, niin onhan nämä aina makuasioita. 😀 Meilläkin vaihdellaan noita levitteitä aina välillä, ja itsellä myös kun levitettä menee leivän päällä päivittäin aika paljonkin, niin koen sen takia olevan ihan paikallaan käyttää levitettä, jossa olisi vähän enemmän pehmeämpiä rasvoja mukana + omega3:sta. 🙂

 2. Siis mä rakastan leipää. Mikään ei voita uunituoretta leipää 😋 kyllä mä voin sanoo, että jokapäivä tulee kyllä leipää syötyä, koska miksi ei. Kyllä sitä paljon kuulee että leipä on turha ruoka ja hiilaripommi, ihmettelen vaan miksi?! Kiitos reseptistä, lähtee joku päivä testiin 👌🏻

  1. piiapajunen
   24.9.2019, 19:53

   Kyllä! Leivässä voi olla yllättävän paljonkin mikroravinteita, ja ihminen sitä paitsi tarvitsee hiilihydraatteja (toki voi selvitä ilman), niin en ymmärrä, miksi tämä on päätynyt niin pahasti mustalle listalle. Eikä sitä valkoisinta pullaa ole pakko sieltä valita, kun vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein!

   Mahtava kuulla, että resepti pääsee testiin, ja voin kertoa, että todella mehevää sämpylää tulikin, ja meni jo saman päivän aikana koko satsi. 😀 😀

Kommentointi suljettu.