LÄHTIKÖ SYÖMINEN TAAS KÄSISTÄ? MIKÄ NEUVOKSI?
Sisältää mainoslinkkejä *
Tuliko juhannuksena syötyä vähän liikaa? Jatkuiko syömingit useamman päivän, vaikka tarkoitus oli ottaa vain hieman rennommin, mutta lapasestaha se lähti ja lujaa? Turvottaako, ahdistaako ja pöhöttääkö? Nyt sitten heti keventämään ruokavaliota, vetämään hiilarit minimiin ruokaympyrästä ja treenaamaan kuin hullu, että saa damaget korjattua. Älä nyt jumankauta, ja valoja päälle!
On se kumma, kun nykyään ei saa nauttia ruuasta täysin siemauksin edes joskus, jouluna tai juhannuksena. Ruuasta on tullut asia, jossa kontrolli on oltava, ja jos se menetetään, niin se määrittää jo omaa onnistumista ihmisenä. Satunnainen reilusti syöminen ja herkuttelu on suorastaan synti, ja siitä tunnetaan huonompaa omaa tuntoa kuin kaverilleen tai äidilleen valehtelusta.
Perinteinen juhlapyhien kaava
Ja auta armias, kun tulee juhlapyhät. Täällä Suomessa(kin) meillä moniin juhlapyhiin liittyy kulttuurillisesti tiettyjä ruokaperinteitä, joihin olemme kasvaneet pienestä pitäen kiinni, ja joita on vaalittu hartaudella sukupolvien yli. Kun tällöin syödään rakkaudella laitettua ja tarjottua ruokaa, niin alkaa vintissä vilistä. Pitää olla kohtuus, missään nimessä ei saa syödä ähkyyn, ja pitää varoa olla lihomatta, ettei koko homma mene kokonaan pilalle ja tulokset nollaannu. Facepalm.
Juhlat kun on juhlittu, niin on ehdottomasti päästävä paikkaamaan tapahtuneet “vahingot”. Niiden laajuutta sekä fataaliutta ruoditaan heti arkeen päästyään vaa’an päällä neuroottisesti ramppaamalla ja omia makkaroitaan puristellaan peilin edessä itseinho ihohuokosista ulos puskien. Paska olo henkisesti ja fyysisesti, ja sitä vain pahennettaan entisestään itsesyytöksillä ja ruoskimisella. Miksi taas tein itselleni näin?
Samalla myös tehdään se perinteinen suunnitelma, että nyt lähti hiilarit lautaselta ja treenataan kuin viimeistä päivää kaikenmaailman hiiteillä ja jyystetään aerobista uupumukseen asti. Eikä edes anneta edes mahdollisuutta sille, että elämä tasaisi tilanteen. Yleensä se kyllä hoitaisi tilanteen viimeistään viikossa, mutta ei. Ei kun lähdetään heittämään bensaa liekkeihin, että varmasti menisi homma sekaisin, ja lyödään naula siihen arkkuun, että seuraavana viikonloppuna mätetään taas nälissään ja himoissaan uudelleen. Ja kaava on valmis.
Mistä vaakalukeman pomppaaminen oikeasti johtuu?
Painoa tullut yli kaksi kiloa lisää! Apua!! Kaksi kiloa lisää läskiä?!?! Kaikki on pilalla. No ei se nyt ihan näin mene. Kun syöt reilusti enemmän ruokaa, hiilihydraatteja (ah) ja suolaa, niin se tottakai näkyy vaa’alla. Jos nyt ihan järjelläkin mietii, niin se ruokamassa, jonka olet itseesi tunkenut, aivan varmasti näkyy digitaalivaa’an näytöllä kohonneena numerona ja keskivartalon paksuutena.
Tämä helpottaa muutamassa päivässä jo ihan sillä, että saat tyhjennettyä tätä massaa posliinimööpelin päällä istuskellen, jota voidaan suomen kielellä ihan kakaksikin kutsua. Plöts. Ei se syöty ruoka ilmaa ole, muttei se automaattisesti tarkoita, että vaakalukeman hetkellinen pompsahdus olisi suoraa silavaa vyötäisillä.
Lisäksi jokainen syöty hiilarigramma voi sitoa itseensä jopa kolme grammaa nestettä. Kyllä. Nestettä, ei läskiä. Syödyt hiilihydraatit myös pakkautuvat nesteen kera lihaksiin glykogeeniksi, joita etenkin paljon liikkuva ja urheileva voi hyötyä suuresti, sillä glykogeenivarastoista saadaan treeniin nopeasti käyttöön sujahtavaa polttoainetta kehiin treeniä juoksuttamaan. Tämä pelkkä glykogeenivarastojen täyttyminen voi tuoda toista kiloa painoa lisää, mikäli tankki on ollut lähtökohtaisesti tyhjänpuoleinen vajaavaisen hiilarinpopsimisen ja aktiivisen treenaamisen aiheuttamana.
Suolaa, nestettä, ruokamassaa suolessa ja hiilarivarastojen täyttymistä. Aika perseelleen saa hommat olla, että yhdessä illassa tai viikonlopussa saisi pysyvästi kerättyä yli pari kiloa rasvaa vyötäisilleen.
Mitä sitten tehdä?
Jos tiedät jo etukäteen vaakalukeman aiheuttavan sinulle tuskaa ja määrittävän onnistumistasi ihmisenä, niin älä helkutti hyppää heti sen päälle. Sormet pois makkaroista, ja jos tuntuu, että nappi kiristää vyötäröltä, niin valitse hyvä ihminen rennommat housut parin päivän ajaksi. Hengittele syvään, jatka elämääsi ja syö nälkäsignaalien mukaan. Yleensä kovempien syöminkien jälkeen nälkää ei tahdo niin paljoa näkyä (ellet valkannut sitä kituuttamista) ja huomaat muutenkin himoitsevasi luontaisesti hieman “raikkaampaa ruokaa”. Kuuntele siis itseäsi, ja toimi sen mukaan.
Kun olet syönyt tavallista ronskimmin ja arkimeiningeistä reilusti poiketen, niin on aivan normaalia, että kroppa reagoi tähän. Turvottaa, pöhöttää ja on tunkkainen olo. Hyväksy se. Se on luonnollinen seuraus useimmilla siitä, että on tullut popsittua olan takaa ja enemmän. Se kuitenkin helpottaa jo ihan sillä, että jatkan elämää eteenpäin täysin normaalisti arkirutiineilla. Syö tavallista ruokaa nälkäsignaalien mukaan ja liiku tavalla, jolla tykkäät arjessa muutenkin liikkua. Muutama päivä tai yleensä se viikko, niin pöhötys on kadonnut ja vaakalukemakin on taas entisellään. Harmi vaan, ettei tähän yleensä anneta mahdollisuutta, vaan lähdetään tekemään radikaaleja paniikkisiirtoja.
Pahinta, mitä voit itsellesi tehdä, on alkaa väkisin korjaamaan “tuhoja” ja rankaisemaan itseäsi ruuan panttaamisella, nälkäsignaalien kuuntelemattomuudella ja kieltolistoilla. Tämä johtaa vain entistä paskempaan minäkuvaan, vie sinua kauemmaksi terveestä ruokasuhteesta ja johtaa sinut ahmimis-panttaamiskierteeseen.
On ihan oikeasti tutkittu, että mitä enemmän yrität kontrolloida syömistästi, sitä rajumpia irtiottoja ruuan kanssa päädytään hallitsemattomasti tekemään ja lopulta voidaan oikeasti pahoin. Myös kontrolloidumpi syöminen johtaa tutkitusti pitkällä tähtäimellä usein korkeampaan rasvaprosenttiin ja painoindeksiin, että se siitä paskanjauhannasta, että unelmien kropan eteen joutuu tekemään jatkuvia valintoja ja uhrauksia.
Suomennettuna: Kun jussin jälkeen alat taas rääkkäämään itseäsi minimaalisella safkalla ja överitreenillä, niin seuraavissa illanistujaisissa, kesäkekkereissä tai ihan vain perjantai-illan koittaessa sinulla lähtee luultavasti taas entistä pahemmin lapasesta. Hankittu raju energiavaje sekä liika yritys kieltää ja kontrolloida ajaa sinut aivan varmasti vetämään taas kaksin käsin seuraavan mahdollisuuden tullen, ja maanantaina taas rankaistaan ja syödään pelkkää rahkaa, kanaa ja salaattia. Näin se kierre on valmiina pyörimään.
Under Armour-urkkatoppi: TÄÄLTÄ*
Röchnisch-shortsit: TÄÄLTÄ*
Pahoinvointia hyvinvoinnin vaatteissa
Ennen kuin siis poistat useammaksi päiväksi lähes kaikki hiilarit päivän menuusta, alat paistamaan broilerin rintafilettä vedessä pannulla ja lisäät viisi hampaat irvessä väänneettyä aerobista alkuviikkoon, niin läimipä itseäsi poskelle. Vaikka kuudesti, jos on tarvis. Ruuasta jumankauta kuuluu saada nauttia. Elämässä on muutakin kuin kalorit, hiilarit, rasvat ja proteiinit. Siinä on paljon muutakin tärkeämpää kuin rasvaprosentti, vaakalukema, tiukka sixpäk ja belfiekelpoinen hanuri Instagramissa.
Pakko vielä sanoa, etteipä nämä toisiaan poissulje (vaan usein päinvastoin). Unelmakroppa on oikeasti aivan muuta kuin pelkkä ulkoinen habitus, tavoitepaino tai erottuva yksittäinen lihas. Se on kokonaisuus, joka tulee siitä, että itsensä kanssa on oikeasti hyvä olla, eikä pienet heittelyt tässä tätä pysty häiritsemään. Se on tila, jossa vintti ei mene huuruun heti ensimmäisen poikkeaman kohdalla, ja aja sinua toteuttamaan epätoivoisia ja itsellesi haitallisia toimintamalleja.
Tee itsellesi oikeasti hyvää, ja opettele tunnistamaan ne pahoinvointia lopulta lisäävät valinnat ja toimintamallit, vaikka ne näennäisesti hyvinvoinnilta voisivatkin vaikuttaa. “Terveelliset ja puhtaat” ruokavalinnat tai hikitreenit eivät aina ole parempia, vaikka niin itsellesi uskottelisitkin. Itseäsi voit kusettaa hyvin pitkälle, mutta kyllä sekin kuori alkaa falskaamaan, ja homma alkaa lirkkimään pahasti ja monesta reiästä. Arvosta itseäsi. Näytä se myös teoillasi ja valinnoillasi.
Itseään arvostavaa ja oikeasti hyvinvoivaa viikon alkua!
LUE MYÖS AIHEESEEN LIITTYEN:
Ruokavaliot – Pahoinvointia hyvinvoinnin vaatteissa
EDELLINEN JUTTUNI:
5 x Tyylikkäät ja toimivat treenivaatteet
♥ MUUALLA: ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram
Kiitos tästä muistutuksesta❤️
Kiitos itsellesi! <3
Herranjestas, tämä postaus iski lujaa vasten kasvoja. Kiitos<3 tästä jatkaen viikkoa armollisempana itseä kohtaan.
Kiitos sulle! Ihan mahtava kuulla, että tästä irtosi ajateltavaa ja mahdollisesti tasapainoisempaa suuntaa arkeen paluuseen. Se on sitä oikeaa hyvinvointia. <3