HYVÄ 3-JAKOINEN TREENIOHJELMA? VAI ONKO SE VAIN NÖSSÖILLE?
Yleinen harhaluulo tuntuu olevan, että todellista tulosta salilla esiin kaivettaessa kädessä pitäisi olla äärimmäisen hifistelty vähintäänkin viisijakoinen ohjelma, ja siellä salilla tulisi käytännössä asua 24/7. Väärin. Tulosta voi saada monin eri tavoin, eikä treeniohjelman monijakoisuus suoraan määrittele, kuinka edistyneestä tai tuloksellisesta ohjelmasta on kyse. Treenaamisessa myöskään enemmän ei ole aina enemmän, vaan välillä jopa vähemmällä puurtamisella päästään parempiin tuloksiin.
Selkeä treenijako tuo kuitenkin edellytykset suunnitelmallisuudelle ja sitä kautta treenin nousujohteisuudelle ja kehittymiselle, joten tuloksia haettaessa edes jonkinnäköinen hahmotelma treenijaosta olisi hyvä olla selvillä. Tällä erää käsittelyssä onkin kolmijakoinen saliohjelma, joten sukelletaanpa seuraavaksi tarkemmin sen syvyyksiin!
MIKSI JA KENELLE 3-JAKOINEN TREENIOHJELMA OLISI HYVÄ?
3-jakoinen saliohjelma soveltuu treenajille, jotka haluavat nostella rautaa salilla 3-5 kertaa viikossa. Kolme kertaa viikkoon purkitettuna jokainen lihasryhmä siis tulee käytyä läpi tehokkaasti kerran, ja vastaavasti viitisen kertaa viikossa salilla ravaavat saavat runtattua lihasryhmät läpi hieman useammin. Neljän treenin ystävät puolestaan osuvat luonnollisesti tähän välimaastoon.
Tiheämmin treenaaminen (4-5 kertaa viikossa)
Edistyneelle treenaajalle kolmijakoisen saliohjelman paukuttaminen neljästi tai viidesti viikkoon tuo tiheämmin ärsykettä lihasryhmille, joka voi edesauttaa jo useampia optimaalisia treenivuosia takataskuun haalineiden konkareiden kehittymistä. Myös kaikki salin keltanokista koviin konkareihin, ketkä haluavat ravata salilla enemmän kuin kolmesti viikossa, voivat hyötyä kolmijakoisessa myös oppimismielessä. Neljästi tai viidesti viikkoon kolmijakoisella treenaavat pääsevät nimittäin useammin samojen liikkeiden kimppuun, ja näin esimerkiksi kyykky- tai penkkitekniikkaa voidaan saada hiottua tiheämmän treenaamisen ansiosta tehokkaammin uuteen uskoon.
Myös oma MM-lavojakin fitnesslajeissa kolunnut komeampi puoliskoni on vaihtanut vuosien viisijakoisen ohjelman paukuttamisen 3-jakoiseen ohjelmaan, ja treenikertoja viikkoon tulee keskimäärin neljä. Kehitystä voimatasoissa tällä jantterilla irtoaa tällä jaolla kuin pienestä kylästä, eli välillä ei tee huonoa edistyneenkään treenajan poiketa nykyisistä pinttyneistä tavoistaan ja kaavoistaan. Ja kolmijakoista ohjelmaahan voi testata esimerkiksi 6-8 viikon treeniblokkina, ja tämän päätteeksi pohtia jatkosuunnitelmia uusiksi.
Harvemmin treenaaminen (3 kertaa viikossa)
Kolmesti viikkoon treenava voi saada kolmijakoisesta ohjelmasta myös erittäin osuvan kasvuärsykkeen irti. Salitreenissä kun enemmän ei ole aina enemmän, ja kehitys tapahtuu levon ja palautumisen myötä, kunhan vain on muistettu treenata ensin. Laatu korvaa treenaamisessa määrän, ja mielestäni mieluummin kolme laadukasta ja tehokasta treeniä on huomattavasti parempi kuin viisi fyysisesti tai henkisesti väsyneenä hutiloitua raudan roiskimista.
Kolmijakoinen voi olla hyvä vaihtoehto myös niille, joilla viikot vaihtelevat elämäntilanteen vuoksi enemmän tai vähemmän. Kiireisinä ja väsyneenpinä viikkoina treenikokonaisuus ei mene suoraan päin honkia, jos salille kerkeääkin vain kolmesti, eikä tästä tarvitse kokea morkkista. Vastaavasti aikaa ja energiaa pursuavista viikoista voi halutessaan ottaa enemmän irti treenien parissa treenamalla useammin.
MITEN KOLMIJAKOISEN TREENIOHJELMAN VOISI JAKAA?
Kolmijakoisen treeniohjelman voi jakaa monella tapaa omien tavoitteiden ja priorisoitavien lihasryhmien mukaan. Tässä alla muutama mahdollinen esimerkki jaon toteutukseen:
Esimerkki 1
- Jalat
- Olkapäät ja kädet
- Selkä ja rinta
Esimerkki 2
- Jalat
- Yläkropan työntävät (rinta, olkapäät ja ojentaja)
- Yläkropan vetävät (selkä, hauis, takaolka)
Jalkapainotteinen esimerkkijako
- Etureidet ja pohkeet
- Takareidet ja pakara
- Yläkroppa
Kolmijakoisella ohjelmalla treenatessa voi olla suotavaa tykittää maksimissaan kaksi päivää putkeen, jonka jälkeen tulisi mielellään se yksi (tai useampi) lepopäivä. Kolmeen päivään koko kropan läpi runnoessa kehon palautumiskapasiteetti voi joutua äkikseltään aika koville. Kolmanteen peräkkäiseen nousujohteiseen treeniin ei välttämättä riitä enää mehuja, ja kropalla kestää tällaisesta höykkyytyksestä palautumiseen tovi jos toinenkin. Edelleenkin korostaisin sitä, että kehitys tapahtuu kuitenkin tehokkaan palautumisen kautta, ja lepopäiviä ei kannata missata.
Millaisella jaolla sinä treenaat? Heitäpä rohkeasti kommenttia kehiin!
Täytyy vielä lopuksi todeta, että tuon eilisen puuropostauksen kommenttiboksi käy melkoisen kuumana, ja meno on vähintäänkin tasoa: #foodporn. Käyhän siis heittämässä oma lusikkasi soppaan ja ilmiantamassa mehukkain puurokombosi tuon postauksen kommenttiosioon, ja nappaa itsellesi takuuvarma puurohimo muiden osuvimmista tärpeistä. 😀
Mahtavaa viikonloppua joko treenien pariin tai kotisohvalle löhöilemiseen!
Vilkaise myös: Miten saada salilaitteista enemmän irti? Lifehackit salilla!
Edellinen juttuni: Eikö puuro maistu? Tsekkaa nämä 3 suosikkiani!
♥ SEURAA MINUA ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen
Mielenkiinnosta kysyn, että mitä mieltä olet kun kahdesti viikossa käy hoitamassa koko kehon läpi? Toisella kerralla yläkroppa ja toisella alakroppa painotteisesti?
(Ainakin näin aluksi kun piiiiiitkän ajan jälkeen palaa salille ja lapsiperhe-elämä ei välttisti aina mahdollista useampaa kertaa salilla, vaunujen kanssa lisäksi sitten juoksulenkkejä päälle)
Olen tässä viikon aikana selannut blogisi läpi ja tykästyin kovasti, kun on paljon järkevää juttua, ja kaikin puolin tulee se tunne että tää tyyppi tietää mistä puhuu. 🙂
Kahdella treenilläkin voi saada erittäin hyvää tulosta, ja voi ollakin ihan hyvä lähteä hallitulla treenimäärällä liikkeelle, kerran taukoa on ollut ja varmasti arkikin tuo omat haasteensa päälle. Tuo sun kaksijakoinen varmasti toimii sulla hyvin, kun keskittyy tehokkaasti painamaan treenin läpi. Yksijakoinenkaan kahdesti viikossa treenattuna ei varmasti olisi huono, jolloin treenifrekvenssi lihasryhmille saadaan tiheämmäksi. Ja yksijakoista tehtäessä kahdesti viikossa toisen treenin ei tarvitse olla sama, vaan se voi sisältää eri liikkeet.
Ja kiitos mahtavasta palautteesta! Tsemppiä sinne treenien pariin ja arjen pyörittämiseen 🙂
Olen pitkään miettinyt toimisiko 3jakoinen ohjelma jos treenaa 6krt viikossa vai onko liikaa siis 2krt lihasryhmä läpi? Kevyellä viikolla olen mennyt 2jakoisella (jalat/ylävartalo)2krt kesto ja volyymi kevyenä. Toimisiko 3jakoinen; 1. jalat+pakara 2. selkä kädet 3. rinta hartia ja sitten kotitreeninä vatsat? Olisiko enemmän hyötyä/haittaa jos siirtyy nyt 4jakoisesta 3jakoiseen?
Tuo kuusi kovaa salitreeniä viikossa kahdesti lihasryhmät läpi painamalla vaikuttaa korvaani aika hurjalta. Lihas kuitenkin kehittyy levon ja palautumisen kautta, joten veikkaan että tuo treenimäärä (ja päälle vielä kotitreenit) voivat jopa jarruttaa kehitystä. Itse suosittelisin näin nopealla analyysillä mieluummin siirtymään viiteen salitreeniin viikossa, ja paukuttamaan siinä sitä 3-jakoista läpi, mutta sekin on jo kieltämättä aika kova riipaisu, ja vaatii palautumiskapasiteetiltä aika paljon. Muuten tuo ehdottamasi treenijako kuulostaisi ihan fiksulta.