HELPPOO RAHAA SOMEJULKKIKSENA

*Sisältää mainoslinkkejä
rahaa somejulkkiksena

Ei paljoo tarvii twerkkaa rahan takii eikä painella toimistolle 7:45. Katsos kun kirjottelee yhden kivan tekstin, höpöttelee jonninjoutavuuksia kameralle tai lisää kuvan Instaan, niin massii pukkaa. Joskus aina osuu nämä hassunhauskat otsikot siitä, miten paljon yhdellä kuvalla voi tienata paremmin kuin muutamassa kahdeksan tuntisessa työvuorossa, ja vielä somevaikuttajan itse ilmoille nakkelemana kommenttina. Toisaalta never know, mitä sivulauseita haastatteluista on nostettu ykköskärjeksi klikkejä ker(j)äämään.

Mitä itseeni tulee, niin musta on huvittavaa käydä tämä tutuksi tullut keskustelu omasta työnkuvasta aina yhä uudelleen läpi. Kysellään, että kuinka usein sitä blogia kirjoitat. Siihen kun vastaan, että päivitän blogin yleensä kuudesti viikossa kuvineen, etukäteen mietityllä aihepiirillä sekä viimeistellyllä tekstillä. Ohoh. Onpa muuten paljon. Toihan menee ihan työstä. *facepalm*

Niin noh. Niinhän mä just kerroin heti alussa, että se on mun työ. Ja siihen kun päälle iskee sen, että yhteen viikottaiseen päivykseen voi olla upotettu kuvattu ja editoitu YouTube-video ja jaan jokaisen postauksen IG-feedissä, IG-MyStoryssa, Snapchatissa ja Facebookissa. Ei ne lukijtatkaan tänne itsestään löydä, vaan joudun oikeasti “markkinoimaan” omaa tekemistäni ihan päivittäin. Näihin luon vielä jokaiseen omat “nostokuvakkeet” tai tekstit, jonka lisäksi päivitän vielä blogin kanssa sulassa sovussa toimivaa Instagramia melkoisen aktiivisesti. Päivittäisiin viesteihin ja kommentteihin vastaaminen ei myöskään tapahdu to-del-la-kaan vartissa, jonka päälle kaikki se näkymätön työ, jolla taataan se, että tästä työstä voin yrittäjänä ja freelancerina oikeasti saada itselleni palkan.

Rahaa ei tule kivoilla kuvilla ja blogiteksteillä

Siinä vasta se homma usein alkaakin, koska ei niillä kivoilla blogipäivityksillä tupsahda tuohta tilille ja leipää pöytään. Mulla itselläni (kuten lähes kaikilla muillakin somevaikuttajilla) tulo on täysin suoritepohjaista ja siten luonteeltaan vaihtelevaa ja epävarmaa. Itselläni ei ole käytännössä mitään taattua, ja jokainen kuukausi ja vuosi lähtee nollilta. Jokainen tilille tupsahtanut euro on myyty, sovittu, suunniteltu ja toteutettu. Harva se päivä huomaan lounasaikaan, etten ole saanut aikaan mitään “näkyvää”, sillä koko aamupäivä on mennyt lähinnä tähän sähköpostin vaihtoon ja muuhun näkymättömään taustatyöhön.

Ja ei. Tämä ei ole mitään yhyy kun joudun tekeen oikeita töitä palkkani eteen, vaan ihan selvennystä tästä somevaikuttajien “helposta elämästä”, josta tahnaa vaan puskee tilille tekemättä juuri mitään. Nämä ovat valintoja, joita olen itse halunnut tehdä elämässäni, ja olen täysin tyytyväinen tähän. Tällainen tulokseen ja suoritteeseen sidottu tulo ja täysin omalla vastuulla pyörivä työnjälki toimii minulla äärimmäisen motivoivana ja eteenpäin ajavana porkkanana.

rahaa somejulkkiksena

Mikään ei tule ilmaiseksi

On myös syytä muistaa, että harva ihminen on päätynyt somessa kymmeniä tuhansia tavoittavaksi henkilöksi ihan vahingossa, eivätkä esimerkiksi blogiin tai tubeen ne klikit ole pamahtaneet aivan itsestään. Tiedän itse, kuinka paljon työtä sekä osaamista se vaatii. Tämän vuoksi arvostan ihan järjettömästi niitä, jotka somesta ovat itselleensä ammatin taikoneet, sillä se ei todellakaan onnistu kaikilta, eikä tarvitsekaan.

Myös brändäämisessä ja oman palvelun tai tuotteen myymisessä olen käynyt useita keskusteluja, joissa olen ottanut puheeksi sosiaalisen median tuomat mahdollisuudet. Yritän tuoda esille sosiaalista mediaa tehokkaana välineenä brändäyksessä, viestinnässä ja markkinoinnissa. Vastaukseksi usein saan, että mutta kun ei mulla ole kymmeniä tuhansia seuraajia kuten sulla. Juu. Ei ole ollut mullakaan muutamia vuosia sitten, mutta siihen on laitettu aika paljon työtä ja panosta.

Eikä kaikki ole todellakaan kiinni seuraajamäärästä. Jos kosketat vain oikeaa kohderyhmää ja tavoitat oikeat ihmiset, niin laatu korvaa tässäkin sen määrän. Lisäksi jos vain aina tuudittautuu siihen, että “ei mulla ole” ja “toisilla on valmiiksi”, niin ei varmaan koskaan tulekaan, ja tekemistä ei edes aloiteta. Tässä päästään myös siihen, että kyllä se vaan suurta panostusta, eikä se kohderyhmäkään kerry sinne “ilmaiseksi”, vaikka päälle päinhän homma toki näyttää siltä, että otetaan kiva kuva ja laitetaan Instaan. Vei viisi minuuttia ja that’s it. Hahahaha! Ei todellakaan.

rahaa somejulkkiksena
Toppi: TÄÄLTÄ* // Superstretch-farkut: TÄÄLTÄ* // Tennarit: TÄÄLTÄ*

 

Nykypäivänä juuri se onkin mun mielestä mahtavaa, että on oikeasti ihan okei tehdä työkseen sellaisia asioita, joista tykkää. Se, että diplomi-insinööri toimii päätoimisena somevaikuttajana tai kauppatieteiden maisteri lähtee eräoppaaksi, ei ole enää tänä päivänä yhtään sen kummallisempi juttu. Ei musta ole yhtään sen hassumpaa tai väärin tehdä elantonsa asioilla, josta oikeasti tykkää, eikä kenenkään tarvitse iskostua väkisin mihinkään muottiin.

Pidän myös oikeasti todella arvostettavana sitä, että pystyy tyhjästä rakentamaan kovalla työllä itselleen toimivan liiketoiminnan oli sitten kyse somesta tai mistä tahansa muusta liiketoiminnasta. Nykypäivänä kun ei ole itsestäänselvyys, että duunia löytyy, ja jos joku sellaisen pystyy itselleen luomaan, niin pirun kova juttu!

Mahtavaa viikonloppua!

TSEKKAA MYÖS:
Mielipiteeni THL:n ravitsemussuosituksista

EDELLINEN JUTTUNI:
Älä treenaa vatsoja väärin! Tsekkaa nämä!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

hyvinvointi tyohyvinvointi
Kommentit (8)
 1. Tuuletuksia Jantunen
  30.11.2018, 12:22

  Ihana kirjoitus ja todella hyvä, että tästä aiheesta ylipäätään kirjoitetaan, vaikka samojen kysymysten äärellä pyöriminen varmasti välillä turhauttaakin. Ala tai työtehtävä vaikuttajana on kuitenkin niin uusi, että yhteisöllisellä tasolla siinä menee aikansa sitä hahmottaessa ja rajatessa.

  Nykyisin kaupallinen yhteistyö on jo niin hyvin tehty läpinäkyväksi, että se ei ehkä enää tuota niin paljon ihmetystä, mutta sen sijaan näkisin pakkaa sekoittavan tänä päivänä enemmänkin sen, että ammattilaiset ja harrastajat ovat samalla kentällä. Ja sen, että että se harrastajan ja ammattilaisen raja on häilyvä, sillä sen voi ylittääkin niin monella tavalla, tosin yleensä tekemällä paljon töitä, näkemällä paljon aikaa ja vaivaa, mikä taas jää muilta huomaamatta.

  Minä pidän ihan hyvänä sitä, kun vaikuttaja tai kuka tahansa somessa tai muualla, tuo selkeästi esiin vaikuttaessaan ammatillisuutensa ja mihin se perustuu. Ja kyllä tänne maailmaan mahtuu vielä vaikka kuinka paljon uusia aloja ja ammatteja, vaikuttajien lisäksikin 🙂

  1. Hei kiitos sulle, ja mahtava, että tää herättää keskustelua ja ajatuksia. Tuo on muuten oikeasti hyvä pointti, että tällä ajalla harrastajan ja ammattilaisen raja on usein häilyvä eikä välttämättä erotu seuraajille kovinkaan selkeästi, että kummasta on kyse. Ala on myös todella uusi, jolloin käytännöt ja merkinnät hakevat paikkaa etenkin uusilla tulokkailla/harrastajilla, mutta myös pidempään tehneillä “konkareilla”.

   Ja juurikin yksi syy, miksi haluankin tuoda erilaisia uramahdollisuuksia ja esimerkiksi tätä omaa vaikuttajatyötä esille on se, että ihmisille aukenisi tuo ajatusmaailma laajemmalle myös omien mahdollisuuksien osalta. Tiedän itseni lisäksi lukuisia muitakin, jotka miettivät paljon sitä, että mitä on okei tehdä työkseen ja mitä uskaltaisi lähtee tekemään. Itselläkin kamppailin aivan suotta aikoinaan tämän asian kanssa, että onko väärin tai typerää tehdä DI-tutkinto kourassa “pelkästään” somen kanssa duunia, kun olisin vain tajunnut, että oikeasti nykyään voi tehdä lähes mitä vaan. 😀

   Kyllä tänne maailmaan paljon uusia ammatteja mahtuu, ja varmasti tässä nopeasti muuttuvassa maailmassa niitä tulee yhä enemmän, mikä on vaan mahtavaa!

 2. Pakko oli tulla kertomaan miten paljon sua ihmisenä arvostan. Sulla on jalat maassa, järki päässä ja välität fiksua sisältöä ravinnosta ja urheilusta, mitä ei todellakaan tule somessa liikaa nähtyä. Sun blogia on niin kiva lukea, kun kirjoitat täyttä asiaa hyvällä huumorilla ja muistuttelet että ihan normi ruoka ja perus treeni on oikeestaan aika hemmetin hyvä kombo. Ja riittää oikein hyvin! Toivon että kaikki lukis tätä blogia ja sisäistäis ees hitusen sitä järkevää ajattelua, mitä sulla riittää ämpäreittäin jaettavaksikin. Kaiken tän lisäks vastaat kaikkiin kommentteihin ajatuksella, kattavasti ja ystävällisesti.

  Toivon sulle pelkästään hyviä asioita ja muista levätäkin välillä, ettei tahti kiihdy liikaa. Oot mahtava inspiraatio mulle ja varmasti monille muillekin ja halusin vaan tulla muistuttamaan sua siitä! Ihanaa joulun odotusta ja tsemppiä tekemiseen! 🙂

  1. Siis mulle tuli oikeesti ihan tippa linssiin näistä sun sanoista. <3 Tää oli ehkä ihanin viesti pitkään aikaan, jonka oon saanut, joten aivan järjettömän iso KIITOS sulle tästä!

   Teit mun päivästä just vielä pikkasen paremman ja annoit kyllä muistutuksen mulle siitä, miksi mä tätä teen. Kiitos sulle vielä ja rauhaisaa joulun odotusta myös sinne! <3

Kommentointi suljettu.