HÄÄMATKA & ISLANTI TALVELLA

islanti talvella
Islanti talvella on ehdottomasti kokemisen arvoinen asia, mutta miksi? Mitä erityislaatuista kohteessa on? Mitä Islannissa kannattaisi tehdä ja nähdä? Mitä tärppejä ja vinkkejä kohteeseen löytyisi huikeimman matkakokemuksen saavuttamiseksi? Tätä postausta on toivottu, joten täältä pesee!
Näin keskitalvella (harjoitus)häämatkakohteeksemme valikoitui juurikin tuo eristyksissä porskuttava piskuinen saarivaltio, sillä tämä uunituore aviopari ei halunnut tällä erää paukata kovinkaan kauaksi ja pitkäksi ajaksi heti häähärdellin jälkimainingeissa. Tarkoituksena on toki mitä luultavimmin karata kesällä putkiremontin aikaan osuvasti sitten vähän suuremman panostuksen merkeissä kauemmaksi maailmalle sitä todellista häämatkaa viettämään. Toki on kyllä pakko mainita, että tuo Islanti talvella oli aivan todella huikea valinta, joten ei mennyt millään ilveellä harakoille tämä ensimmäinen osio tästä häämatkasta vaan päinvastoin!
Islannin järisyttävän näyttävä luonto ja häikäisevä ympäristö on jotain todella upeaa, ja sen ymmärtää vain, kun sen pääsee paikan päällä todistamaan. Ei siellä suotta ravata kuvaamassa jatkuvalla syötöllä maailmanluokan elokuvia ja sarjoja, ja Game of Thronesin henkeäsalpaavat huuditkin ovat kyseisillä kulmilla filminauhalle purkitettu. Islanti talvella on siis aivan mieletöntä nähtävää, ja lumihuippuisten vuorien päällä teitä pitkin autolla päästellessä sielu ja silmät vasta lepäävät! Ah.

Islanti talvella – vinkkejä matkajärjestelyihin

Toki matkailijaluonteita on monia, mutta näin omasta takaa voisin heittää pohjalle muutamia vinkkejä ja tärppejä maksimaalisen onnistuneen Islannin reissun saavuttamiseksi. Matkan pituudeksi viisi päivää Islannissa riitti meille todella hyvin, ja koettiin molemmat, että aika oli juuri sopiva. Lyhyemmässä ajassa ei olisi kerennyt nähdä ja kokea kaikkea mitä halusi, ja puolestaan pidemmällä ajalla olisi pitänyt ehkä lähteä kiertämään Islantia vielä kauemmaksi.
Edullisia lentoja bongattiin tuttuun tapaan tälläkin kertaa näppärästi Momondon* kautta, josta tällekin reissulle napattiin haun kanssa melko halvat suorat lennot. Vahvana suosituksena sanottakoon auton vuokraaminen heti lentokentältä käsin. Keflavikin lentokentältä on noin 45 minuutin matka Reykjavikiin, ja edestakainen kyyti kahdelle lentokenttäbussilla olisi ollut jo melkein puolet auton vuokrahinnasta. Reykjavikin keskustahan on ihan äärimmäisen pieni, ja koostuu parista pienestä parikerroksisilla puutaloilla ympäröidystä pääkadusta. Tämä idylinen keskusta on koluttu läpi aika vauhdilla, joten sen viihdyttävyyden varaan ei reissua kannata laskea, ja julkinen liikenne on myös melko nihkeä. Suurin osa nähtävistä ja koettavista asioista on siis keskustan kävelymatkan ulkopuolella, joten vahva hurraa-huuto auton vuokraamiselle.
Mikäli auto on vuokrattuna, niin esimerkiksi kämpän tai mökin vuokraaminen esimerkiksi AirBnB:n kautta jopa keskustan ulkopuoleltakin voi olla osuva valinta. Autolla kun pääsee näppärästi kulkemaan joka puolelle, ja keskustan tuntuma on myös täynnä ilmaisia parkkipaikkoja, joten sinnekin pääsee näppärästi reunemmaltakin. Mehän oltiin napattu AirBnB:n kautta huoneisto juurikin keskustasta, mutta totesimme molemmat, että sen tunnelmallisen omakotitalon tai mökin vuokraaminen reunemmalta olisi voinut olla oikein passeli vaihtoehto, jos olisi etukäteen tiennyt.
Paikallista valuuttaa ei tarvitse etukäteen hankkia (Islannissa ei siis ole euroja käytössä), sillä kaikki maksusuoritukset tehdään Islannissa kortilla ja se käy kaikkialla. En nähnyt paikallista valuuttaa lainkaan käteisenä koko reissulla. Ihan totta. Paikalliset puhuvat myös todella hyvää englantia ja Islannissa turismi on tärkeä juttu, ja ohjatut kierrokset ja turistipalvelut ovat usein todella laadukkaita.
islanti talvella islanti talvella

Mitä Islannissa kannattaa tehdä?

 • Aja autolla. Mihin tahansa. Islanti talvella ja kesällä tarjoaa katseltavaa silmin kantamattomiin. Tunti tai pari Reykjavikista mihin tahansa suuntaan on aika upeaa katseltavaa joka ikinen kilometri. Ajettiin autolla meren rantaa pitkin pari tuntia Borganesiin (Settlement museon yhteydessä ihan jää-tä-vän hyvä kasvisruokabuffa, josta mieskin syttyi), ja matka oli suorastaan silmiä hivelevä. Matkan varrella sai myös pysähtyä ihailemaan vesiputouksia ja upeita meren rantoja.
 • Blue Lagoon. Hieman hintava mesta, mutta oli sen arvoinen kokemus lillua lämpimissä laguuneissa ja nauttia höyrysaunoista talvipakkasilla.
 • Maauimalat. Reykjavikista näitä paikallisten suosimia ulkouimaloita löytyy vaikka millä mitalla, ja ovat suht edullisia. Näistä uimaloista löytyy usein kuntouintialtaiden lisäksi myös saunoja ja lukuisia eri lämpöisiä kuumia löhö- ja porealtaita. Mikäs sen parempaa lillua 37-asteisessa porealtaassa raikasta talvi-ilmaa syvään hengitellen. 5/5.
 • Golden Circle. Tämän luonnon upeita ilmestyksiä täynnä olevan alueen voi ajella läpi ihan omalla autolla tai vaihtoehtoisesti napata valmiin bussikierroksen.

islanti talvella blue lagoon

Ruoka ja ostokset Islannissa

Mikään ostosparatiisi Islanti ei ole, sillä valikoima on melko suppea ja hinnat suhteellisen kalliit. Ruokakin on Suomeen verrattuna suhteellisen hintavaa, ja ruokakauppaketjujen hintalappujen ero samoissa tuotteissa voi olla jopa kolminkertainen. Ruokaostokset siis kannattaa tehdä ehdottomasti esimerkiksi Bonuksessa tai Kronanissa. Osa elintarvikkeista voi olla todella kalliita (esim. leikkele), mutta paikallisia Skyrejä löytyy moneen lähtöön ja ovat melko edullisia. Huomion arvoinen asia on myös, että ruokakaupoissa myydään vain ykkösolutta, ja vahvemmat täytyy ostaa halutessaan paikallisesta alkosta eli Vínbúðista.
Ravintolat ja kahvilat voivat olla hieman kalliimman puoleisia, ja hirveästi alle 15 eurolla ei löydy suuremmin syötävää. Hinnat annoksissa pyörivät noin 20-40 euron kieppeillä ravintolasta riippuen, eikä mäkkäreitä kyseisestä maasta löydy ollenkaan. KFC, Subway ja Hard Rock Cafe toki mestoilta löytyi, mutta suosittiin kyllä paikallisia laaturavintoloita. Pääsin myös maistamaan aivan sairaan hyvää lammasta sekä valasta (maistui vähän kuin riistan ja härän sekoitukselta), ja ennen kuin kukaan hernettä nenään vetää, niin paikallinen opas tiesi kertoa, että tuo kyseinen valaslajike ei ole lähelläkään uhanalaista, vaan niitä elää pelkästään Islannin ympärillä yli puoli miljoonaa yksilöä. Myös haita sekä lukuisia kalaruokia olisi ollut tarjolla joka puolella.
AirBnB-kämpän keittiön avulla selvisi hyvin hieman kevyemmällä ruokabudjetilla. Aamupala ja iltapala syötiin aina kämpillä, ja pakattiin mehevät eväät päivän autoreissuille mukaan. Edullisempia Bonus-kauppoja toki löytyy hyvin pienemmistäkin kylistä, joten välipalaa ja juotavaa saa matkan varrelta myös kelpohintaan. Kerran päivässä sitten käytiin ulkona mussuttelemassa, ja ruoka oli kyllä kaikkialla ravintoissa todella hyvää.
islanti talvella

islanti talvella
Vaalea neule: TÄÄLTÄ* // Stretch-farkut: TÄÄLTÄ* // Valkoiset tennarit: TÄÄLTÄ*

Matkakohteena Islanti talvella oli siis aivan loistava vaihtoehto lyhyehkölle irtiotolle Suomen kamarasta, ja en pysty uskomaan, etteikö kesällä olisi vähintäänkin yhtä upeaa nähtävää tarjolla. Hauskana loppufaktana kerrottakoon, että tällä reilun 300 000 islantilaisen kansoittamalla saarella on olemassa oma kännyaplikaatio, josta he voivat tarkistaa mitä sukua kukin on kenellekin. Näin ei tietämättään tule pylsittyä esim. omaa pikkuserkkuaan, johon erehtymisen todennäköisyys on huomattavasti suurempaa kuin meidän ”suuressa” Suomessa, hah!

Seikkalunhaluista tiistaita joka kolkkaan!

Vilkaise myös:
Miten matkustaa halvalla? Reissuun pikkurahalla!
Nam! Parhaat elintarvikkeet Jenkeissä!

Edellinen juttuni:
Iskua selkätreeniin – 3 osuvaa liiketärppiä!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (13)
 1. Yllättävä matkakohde teillä mutta hyvää vaihtelua ”aurinkolomalle” Islanti ollut lapsuudesta asti haavekohteeni. pitänyt sitä vaan kalliina. milloin olet siellä käynyt ja kuinka pitkän ajan? ehdottomasti islanninhevosvaellukselle ja vesiputouksia/luontoa näkemään. yllätti ettei sitä ollut mainittu ”mitä kannattaa tehdä” ja ettei käteinen siellä käy ja auto olisi ”ehdoton”. Hui nuo ravintolahinnat.

  1. Piia Pajunen
   14.2.2018, 16:07

   Oli todellakin mukavan erilainen lomakohde! Juuri siis käytiin muutama viikko takaperin tuolla viiden päivän reissulla, ja voin todellakin suositella reissua tuonne! 🙂

 2. Kiitos Piia!! Tulikin heti varattua matka islantiin, lähinnä odotin tätä postausta siinä toivossa että sen uskaltaisin tehdä jo pitkän harkinnan jälkeen :)!
  Kannattaisiko auto varata etukäteen vai vasta perillä kentällä? Entä osaatko sanoa, pystyykö noita ns. retkiä (kuten issikkavaellus) varaamaan jonkun sovelluksen tms kautta?

  1. Ja edelliseen vielä.. pärjääkö pelkällä käsimatkatavaralla muutaman päivän reissun..?

  2. Piia Pajunen
   14.2.2018, 16:11

   Jee mahtava kuulla, että tämä osui! Ihanaa reissua ja loman odotusta sitten vaan sinne! Hyvän valinnan teitte! 😀
   Me varattiin auto etukäteen ja todettiin sen olleen hyvä ratkaisu. Toki kentältäkin sen olisi voinut suoraan napata, mutta en kyllä osaa olisiko se sitten kalliimpaa ilman etukäteisvarausta. Me varattiin meidän retket ja liput suoraan nettisivuilta (Googlesta bongattiin) aina seuraavalle päivälle Islannista käsin, kun oli läppärikin matkassa mukana. Uskoisin myös, että pelkillä käsimatkatavaroilla pärjää vallan mainiosti, ja itsekin olen monet alle viikon reissut suorittanut näin. Yleensähän koneeseen saa ottaa olkalaukun myös lentolaukun kylkeen, niin senkin aina pakkaan itse täyteen niin pärjää hyvin, heh. 😀

Kommentointi suljettu.