Piia Pajunen
Piia Pajunen

FITNESS CLASSIC 2018 – TUOMARIN NÄKÖKULMA

Fitness Classic 2018
Härreguud taas mikä viikonloppu takana! Viime viikonloppuna pamautettiinkin teholäjäys fitnesstä suomalaisten kevääseen Helsingin Kulttuuritalolla perinteisen Fitness Classic 2018 -kisojen merkeissä. Jaa mitä mä tein siellä? Öh, vähän kaikkea! Suurinosa ajasta meni kuitenkin tuomarin uniformussa painellessa, vaikka ehdinhän mäkin FASTin messuosastollakin fiilistelemään sekä nuuhkimaan viikonlopun meininkiä ajoittain näidenkin pestien ulkopuolelta.
Näin tuomarinäkökulmasta viikonlopun aikana eri sarjoissa nähtiin todella upeita kilpailijoita ja viimeisteltyjä paketteja. Erityisesti muutamista sarjoista mieleen jäi melkoisen mahtavia ilmestyksiä. Erityisen lujaa sydämeni kehräsi katsellessani fitnessin vapaaohjelmia, ja pitkästä aikaa lavalla nähtiin jopa viisi kilpailijaa, ja vielä niin, että joka ikinen vapaaohjelma oli todella miellyttävää ja upeaa katsottavaa. Vapareista paistoi sielu, panostus, tunne ja huolittelu. Voi että, jos tästä saadaan vihdoin tämä (sattuneesta syystä) sydämeni vienyt laji Suomessa vihdoin ansaitsemaansa nousuun!
Se, mitä en vaan voi korostaa tarpeeksi ihan yleisesti kaikkien lajien kohdalla, on kuitenkin se lavapakettiin panostaminen. Näissä lajeissa ei todellakaan riitä se, että kunto on viritetty aivan huippuunsa, ja eiväthän ne tuomarit näe sitä (eikä se vaikuta arvosteluun, vaikka näkisiätkin), kuinka paljon olet itse valmistautumiseen panostanut tai kuinka kovaa ja pitkään olet treenannut. Tuomarit näkevät vain sen, mitä lavalla seisoo heidän silmiensä edessä. Jos kunto on kohdallaan ja rakenne hyvä, mutta eteen köntystää vaisu tai hätäilevä yksilö, jolla presentaatio ei ole selkeästikään luonnollista saati miellyttävää katsella, niin kyllä se ikävä kyllä monesti sijoituksissa näkyy (ihan arvostelukriteerien puolesta).
Fitness Classic 2018
Etenkin mieskilpailijoilla tämä lavapresentaation kintaalla viittaaminen tuntuu olevan huomattavasti yleisempää, enkä sitten tiedä onko se vastoin suomalaista (miehistä) kulttuuria pyrkiä tuomaan itseään esille. Ei, vaikka sehän nimenomaan on sitä itsevarmaa ja tyylikästä katseltavaa olla jotain muuta kuin jäykkä ja täysin ilmeetön.
Toki täytyy kyllä sanoa, että naisillakin hiomatonta presentaatiota näkyy suhteessa aivan liikaa, ja lavalla näkyy paljon joko hötkyilyä, yliyrittämistä ja yli-innokkuutta tai vastaavasti todella vaisua, anteeksi pyytelevää tai muuten vaan panostamatonta ulosantia. Kylmä fakta on se, että jos sijoitukset jaetaan tilanteessa, jossa kilpailijalla on korot jalassa, niin niillä koroilla oikeasti pitää opetella kävelemään. Nimenomaan vielä niin, ettei vain pysyttäisi pystyssä tai mukiinmenevästi päästäisi niillä eteenpäin, vaan sen pitäisi oikeasti olla sulavaa ja vaivatonta.
Ei riitä, että osataan aktivoida latsit täydellisesti ylätaljaa vedettäessä tai noudattaa prikulleen valmentajan tekemää suunnitelmaa, jos se varsinainen arvostelutilanne ja olosuhteisiin sisältyvät tekijät eivät ole kivenkovaa hanskassa. Ei myöskään riitä, että kisa-asu täynnä blingiä, mutta jos sen malli (tai sävy) ei mätsää kilpailijan fysiikkaan, niin asuun pulitetut pennoset eivät tässä auta. Oman lajin ykkösnimiltä kopioidut nyanssit poseerauksessa eivät myöskään välttämättä sovi sinulle, jos oma liikehdintä ja elekieli ei muuten ole sujuvaa ja sulavaa.
Toivoisin kaikella rakkaudella, että tähän oikeasti panostettaisiin vielä lisää, ja asiaan ymmärrettäisiin tarttua niin valmentajien kuin itse urheilijoidenkin kohdalla tarpeeksi näpäkästi. Preppaaminen kisoihin ei kuitenkaan koskaan ole mikään kepeästi vihellelty juttu, niin miksi sabotoida oma valmistautuminen ja itse todellinen ”näytön paikka” jättämällä itse arvostelutilanne täysin toisarvoiseksi. Turha sitä dieettiä on koventaa ja kilpailijaa kireämmäksi vetää, jos se isoin ”ongelma” ensisijaisesti onkin ihan vain siinä, ettei omaa pakettia saada täyteen iskuunsa seuraavallakaan kerralla. Tuomaristo kuitenkin tuomaroi juurikin sitä, mitä se näkee, ja jos silmiin osuu suorastaan häikäisevä, sulavasti liukuva ja upealla fysiikalla varustettu kilpailija, niin tällainen kokonaispaketti on aika kovaa valuuttaa sijapisteitä jaettaessa. Kovakin paketti voi näyttää lavalla todella heikolta, jos homma ei ole hanskassa, ja tietty myös päin vastoin.
Fitness Classic 2018
Voisin kuitenkin tähän lopuksi todeta, että kyllä meillä Suomessa on laadukasta ja korkeatasoista menoa fitnesslajeissa kisalavoilla saakka, sillä tämä ei todellakaan ole tilanne kovinkaan monessa muussa maailman kolkassa. Fitness Classic 2018 oli taas yksi hyvä osoitus tästä, että kyllä täällä Suomessa osataan, ja toivotaan, että EM-kisoissa nähdään huikeaa menestystä Suomen joukkueelta! Boom!

Mahtavaa viikon starttia joka nuppiin!

Kurkkaa myös:
Fitness Classic ja oikeusmurhat
& Miltä näyttää vaparifitness treeninä?

Edellinen juttuni:
Mitä päälle? 7 x Keväiset yläosat!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (15)

 1. Innokas odottaja

  Koska sulla seuraavat kisat? <3

  • Piia Pajunen

   Tästä oon ajatellut kirjoittaa oman postauksen, mutta toisaalta itselläni ei ole vielä hirveästi tästä kerrottavaa, niin siksi en ole sen suuremmin tästä höpissut. 😀 Eli kerron sitten, kun itsekin tiedän vähän enemmän. 😀

 2. Saijaerika

  Apua tää on tosi harmi ettei mistään saa sitten tietää mikä siinä omassa paketissa meni ns. pieleen ja mistä se oma sijoitus tulee, kun sitä omaa tavoitetta ei saavutettu. Puhut todellakin asiaa ja nyt alko päässä pyöriin että millainen se oma esiintyminen yms sitten oli ja oliko kunto sittenkään riittävä näihin kisoihin tässä vaiheessa, vaikka niin oletti, minun sarja oli kyllä toki todella kova! 🙂

  • Piia Pajunen

   Nyt vaan valmentajan kanssa analysoimaan kokonaispakettia. Eihän lavalla voi heti tai milloinkaan olla täysin valmis, ja oma sijoitus syntyy monista eri tekijöistä, joihin kaikkiin kannattaa pyrkiä jollain tavalla parantamaan ensi kerralla. Kunto, asennot, yleinen presentaatio ja yleinen lookki. Näitä kun funtsii ja pyrkii kehittämään seuraavalle kerralle, niin yleensä niillä pääsee jo pitkälle. Toki kireyden lisääminen ei aina ole jokaisella se, mistä homma olisi jäänyt kiinni ja toisaalta joillakin rakenne voi olla tekijä, johon taas ei voi vaikuttaa. Valmentajan kanssa siis viisaat päät yhteen ja pelisuunnitelmaa tulevaisuutta varten rakentamaan ja kypsyttelemään. 🙂

 3. Hanna

  Asiaa puhut, ja tämä on se asia mihin itse aion panostaa, mikäli lavalle kiipeän vielä joku päivä! Kaikenlaisia sitä siellä näkee… : )
  Vielä iso kiitos että kruunasit mun viikonlopun <3 Ei mennyt hukkaan tulla jo niin aikasin paikalle, että kerkesin jutella sun kanssa. Ihan huikee mimmi olet, vielä kun päästäis treenille! 😉

  • Piia Pajunen

   Kiitos Hanna! Ja oli ihan mahtava, kun kävin moikkailemassa ja höpöttelemässä! Pus! <3

 4. Pohdiskelija

  Tämä asia tuli muutamassa blogissa esille, mutta ihmetyttää, että sama kilpailija voi kisata sekä bikinissä että wellneksessä. Eikös näissä pitäisi olla aivan eri arvosteluperusteet? Olisi kiva kuulla jonkun laji-ihmisen mielipidettä tähän. 🙂
  Vai onko kilpailijoita per sarja niin vähän kokonaisuudessaan, että vaikka ilmottautuisi sekä bodyyn, bikiniin, että wellnekseen niin sijoittuu aina 6 parhaan joukkoon?

  • Piia Pajunen

   Erittäin osuva kysymys! Bikinissä ja wellnessissä on itseasiassa hyvin paljon samankaltaisia elementtejä arvostelussa. Ei siis ole mielestäni lainkaan omituista, että sama kilpailija voi pärjätä molemmissa tai jopa body fitnessissäkin. Kokonaispaketti, X-malli, sopiva kireys, pyöreä lihas, naisellisuus, symmetria, yleinen kauneus ja esiintyminen ovat molemmissa kriteereinä. Isoin erottaja wellnessissä bikiniin juurikin se lihasmassa ja ensimmäistä kertaa, kun laji Suomessa esitellään, niin ei voi olettakaan, että täydellisiä kansainvälisen tason kärkikilpailijoita sieltä rivikaupalla löytyy, vaikka hyviä kilpailijoita viikonloppuna sarjassa nähtiin.
   Kaikilla tuo kahdessa sarjassa pärjääminen ei taas todellakaan onnistu, eli bikinissä pärjäävä ei automaattisesti ole wellnessissä kärjessä, eikä wellnessin voittaja välttämättä todellakaan pärjää suoraan body fitnessissä. Joillakin kokonaispaketti ja rakenne on vain sellainen, että soveltuu molempiin, ja yleensä mieleen jäävät vain ne, jotka onnistuvat sijoittumaan molemmissa. Paljonhan menneenä viikonloppuna nähtiin niitäkin kilpailijoita, jotka kisasivat eri sarjoissa, mutta pärjäsivät vain toisessa tai ei kummassakaan. Osa on ”monilahjakkaita”, eivätkä meistä ihmisistä nyt niin erilaisia luonnollisin keinoin muokkaamalla saada, että sopisimme automaattisesti vain yhteen lokerikkoon.
   Ja määrän puolesta kilpailijoita ainakin bikinin ja body fitnessin osalta oli yleisessä sarjassa lähes joka pituusluokassa oikein hyvä määrä, ja jos mukaan sattuu kilpailijoita, joilla on lahjoja kahteen eri kategoriaan, niin tottakai ne keikkuvat kärjessä molemmissa. Lisäksi jos ”parempia” tai lajikriteereihin sopivia kilpailijoita ei yksinkertaisesti ole, niin kärkeen menevät ne, jotka kyseisessä sarjassa kilpailijoiden kesken nousevat kriteerien puolesta korkeimmalle. Harvoin kukaan kilpailija on missään sarjassa täydellinen. 🙂
   Toivottavasti tämä avasi asiaa hieman paremmin. Osalla siis lahjoja löytyy molempiin, osalla vain yhteen sarjaan ja osalla ei välttämättä mihinkään. Paljon sillä poseerauksella ja esiintymisellä myös saadaan aikaiseksi, eli lihaksikas kisaaja voi kevyemmissä sarjassa poseerata kevyemmin ja ”raskaammassa” sarjassa poseerata lihaksia enemmän esiin tuoden. 🙂

 5. Heini

  Heippa vielä tätätkin kautta! Kävin sua lauantaina Fitness Classicissa moikkaamassa ja olet kyllä hurjan mukava ja valovoimainen persoona myös ihan livenä.
  Pakko kysyä kuitenkin mieltä askarruttavaa asiaa: Miten samat ihmiset voivat sijoittua / voittaa eri sarjoissa, vaikka arviointikriteerit ovat erilaiset (wellnes vs. bikini, body vs. physique, miesten puolella bodybuilding vs. physique jne.) Näin fitnessnoviisina ja ensi kertaa kisoissa käyneenä tämä asia herätti suurta hämmennystä.

  • Piia Pajunen

   Hellureii vaan takaisin! Ihana kun kävin morjestamassa, ja oli tosiaan ihan mahtava nähdä ihmisiä blogin ja somen takaa kerrankin livenä! 😀
   Tuo sun kysymys oli erittäin osuva, ja kirjoitin tuohon sun kysymykseen pitkän vastauksen tuohon edellisen kommentoijan kohdalle! 🙂

 6. Pakko kisata?

  Tuntuu siltä, että on jonkinlainen pakko mennä kisaamaan. Ja mahdollisimman pian, vaikka salilla ei olisi käyty, kun vähän yli vuosi. Sitten lavalla näkyy nuoria, jotka ovat vain lähinnä laihoja. Koen kyllä itsekin vahvasti paineita, että pitäisi mennä kisaamaan, että voisi näyttää treenaavansa tosissaan. Ja tietenkin heti ensimmäisellä kerralla pitäisi olla paras.

  • Piia Pajunen

   Tästä asiasta olen itsekin hieman huolissani. Kisaaminen ei muutenkaan välttämättä sovi kaikille, ja on huomattavasti turvallisempaa pitkää tähtäintä ajatellen (henkisesti ja fyysisesti), kun kilpailuihin ei rynnätä väkisin heti ensitilanteessa.
   Mä henkilökohtaisesti itse arvostan näissä lajeissa (ja ylipäätään urheilussa ja elämässä) sitä, että pohja maltetaan rakentaa huolella, ja että osataan nauttia siitä treenaamisesta ilman väkinäistä ja pikaista kisaamispakkoa. Mun mielestä nimenomaan se on sitä tosissaan treenaamista, että malttaa hieman mieltään ja treenaa huolella ja kovaa, eikä lähde hätäistä pakettia kiskomaan väkisin lavalle. ”Kaikki mulle heti nyt” ajattelu ei sovi kilpaurheiluun eikä fitness-lajeihin.
   Älä siis suotta koe painetta kisata, ja eihän sun kuuluisi kenellekään joutua näyttämään, että treenaat tosissasi. Sun pitäisi treenata ja hamuta kehitystä nimenomaan itseäsi varten, eikä kenenkään muun näkemystä, arvostusta tai huomiota varten. Tämä kaikki on ulkoista, ja se mikä ratkaisee, lähtee sinusta sisältä.
   Silloin, kun hommaa tekee aidosti itselleen ja palo lähtee itsestä, niin kyllä se huokuu muillekin, eikä siihen tarvita nimeä heti seuraavien kisojen osallistumislistassa. Hätiköinnillä ja todistelulla saa ehkä ”hetken huomion”, mutta ihmisten oikea ja pysyvä arvostus sekä kunnioitus tulee pitkäjänteisellä tekemisellä. Silloin, kun kisat ovat ohi, niin ei sinua enää kukaan muista, ja pudotus tästä voi olla kova, kun kroppa taas pehmenee, kisoihin on taas aikaa ja kukaan ei sinua ”muista”. True story.
   Suosittelen myös sitä ajan ottamista myös sen mielen kannalta, ja jos paine on olla muiden silmissä paras on liian kova, niin lavat eivät ole ehkä vielä sinua varten. Se voi olla sitä hieman myöhemmin, muttei välttämättä nyt ja heti. Anna itsellesi aikaa, ja tee asioita itsellesi. Näin homma rakentuu oikeille ja kestäville pilareille, ja onnistumisen mahdollisuus ihan oman itsesi ja hyvinvointisi kannalta on huomattavasti suurempi sijoituksesta ja lopputuloksesta riippumatta. <3

 7. Jonna / Palasia arjestani

  Itsekin haaveilen kisaavani vielä jonain päivänä, mutta tuskin vielä ihan lähivuosina. Eniten ahdistaakin juuri korkkareilla köpöttely, kun en osaa sitä ollenkaan. Ehkä jos nyt aloittaisin opettelemaan, viiden vuoden päästä saattaisin osata 😀
  Itse olen näitä lajeja seurannut jo vuosikausia ja huomannut myös sen, että mielettömän fysiikan voi pilata nimeomaan huonolla presentaatiolla. Mutta se salilla vaatimattoman näköinen mimmi saattaakin rokata ihan täydellisesti hyvällä lookilla, keinuvalla kävelyllä ja hänelle sopivilla poseerauksilla 🙂 Onneksi nykyään on paljon saatavilla ihan poseerausvalmennustakin!

  • Piia Pajunen

   Voin ihan rehellisesti sanoa, että jos mäkin opin kävelemään koroilla, niin kuka tahansa voi oppia. 😀 Se oli meinaan sellaista tarpomista silloin aikoinaan, että mun naurettiin kolmesti posetreeneissä peräkkäin aloittaan alusta, kun jengillä ei pysynyt pokka sitä katsellessa. 😀
   Ja sen upean paketin voi oikeasti tuhota aivan liian helposti sillä presentaatiolla, ja kisoissa oikeasti finaaliin ja kärkeen pääsevät ne, ketkä hanskaavat sen kisatilanteen ja osaavat esittää fysiikkansa oikein. Poseerauksilla, lookilla ja presentaatiolla voi tehdä oikeasti ihmeitä!

 8. Emma

  Heippa Piia!
  Miten olet päätynyt/päässyt tuomariksi? 🙂 Mitä kriteerejä tuomareille on? Tuomaroitko vain omaa lajiasi vai muitakin, bikiniä, bodyä tms.?

Kommentoi »

Comments are closed