Elintarviketurismia

Vaikka Jenkkilän reissusta on jo kuukauden päivät, niin itsehän olen vasta päässyt vauhtiin omien ruokatuliaisteni hyötykäytön kanssa. Rakastan harrastaa elintarviketurismia, ja aina ulkomailla on ihan parhautta päästä tutkailemaan paikallisten markettien tarjontaa. Joka kerta tulee bongattua aikamoisia helmiä, joita tulee roudattua Suomen kamaralle matkalaukun täytteenä.
Jenkkilässä ehdottomasti parhaimmat paikat harrastaa tätä elintarviketurismia oli Target, Whole Foods ja Wallmart. Rakastan tutkia tuotteiden tuoteselosteita ja ravintosisältöjä, sillä yritän aina vainuta ruokavaliooni kivoja vaihtelumahdollisuuksia. Kun kotimaan hyllyt alkaa olla koluttu, niin on ulkomailla on aina päästävä nuuskimaan kaupan hyllyjä. Harrastuksensa kullakin! Tässä siis osa Suomeen selvinneistä sapuskaostoksistani tuolta rapakon takaa:
IMG_8344
Sugar Free Jell-O
Jelloa! Nam! Kyseessä siis sokeritonta hedelmähyytelöä. Netti on pullollaan reseptejä, joissa Jellosta pyöräytetään kaikkea hauskaa ja herkullista. Tarkoituksena on testailla näitä mm. juustokakuissa, BCAA-hyytelöissä sekä marjahyydykkeissä. Tästä tulee hauskaa!
IMG_8568
Jauhemainen Peanut Butter
Tämä oli heräteostos, vaikka tuotteeseen olen kyllä aiemmin somessa törmännyt. Kyseessä siis jauheeksi kuivatettu luonnollinen maapähkinävoi, ja toinen näistä on maustettu raakakaakaolla. Toimii hyvin mm. pannaritaikinassa ja smoothiessa, vaikka tykkään kyllä enemmän ihan alkuperäisestä maapähkinävoista, koska sitä voi lusikoida suuhun ihan sellaisenaan, heh. Joka tapauksessa, hauska lisä keittiön hyllyyn!
IMG_8343
Mausteita
Mausteita tulee aina ostettua matkalaukkuun maailmalta. Ulkomailla on tarjolla ihania mauste- tai suolasekoituksia, joilla saa kivaa lisäpotkua ruokaan. Toimii aina! Mrs Dashit olivat kyllä positiivinen ylläri, ja purkkien tyhjetessä tulee kyllä hieman harmittamaan. Ruuanlaittoa tulee harrastettua sen verran usein, että näitä tulee kyllä tosissaan hyödynnettyä. Oikeastaan ihmettelen, miksi omien matkatuliaisten pitäisi olla aina jotain karkkia? Miksei se voisi olla jotain, jota kuitenkin käytät joka päivä?
IMG_8569
Crystal Light-juomajauheet
Sokerittomat Crystal lightit (ja muiden valmistajien rinnakkaisvalmisteet) olivat reissuun lähtiessä jo valmiiksi ostoslistalla. Niitä on tullut yleensä kinuttua tuliaisiksi rapakon takana käyneiltä tutuilta, ja nyt sitten tuli hamstrattua omiin kaappeihin semmoinen satsi, ettei heti pääse ehtymään. Ainut miinus näissä joissain rinnakkaisvalmisteissa on järkyttävä määrä väriaineita, joita tuolla valtameren toisella puolella ei liiemin säädäntöjen puolesta rajoitella, toisin kuin EU:n alueella. Maku on kuitenkin kohdillaan, ja jos nyt ei aivan litrahuulena näitä ime päivittäin elimistöön, niin enköhän elossa selviä. Paheensa kullakin.
IMG_8342
Passeli ”valmisruoka”
En tiedä miksi, mutta tykkään tuoda reissuilta testiin aina muutaman ravintosisällöltään passelin valmisruuan (IIFYM). Lopputulos on yleensä joko vahva hitti tai täyshuti. Yksi päivä huitaisin naamariin tuon neljän juuston riisin, ja oli kyllä hemmetin hyvä! Nuo loput kaksi odottavat vielä kohtalon hetkeään kaapin hyllyllä.
IMG_8349
Energiajuomia, joita Suomesta ei saa
Ulkomailla on yleensä todella surkeat energiajuomavalikoimat varsinkin, kun puhutaan light-vaihtoehdoista. Jenkkilässä oli kuitenkin tarjolla huikea määrä sokerittomia Monster- ja Rockstar-makuvariantteja, joita suurinta osaa ei Suomenmaalta löydy. Kuvaan selvisi vain alle puolet juomista sattuneesta syystä. Hups.
IMG_8347
Maustettua kahvia
Suurena kahvin ystävänä oli pakko napata Targetin hyllyltä mukaan testiin yksi lukuisista tarjolla olleista maustetuista kahveista. Arvoin pitkään vaniljan, maapähkinävoin ja smoresin välillä, mutta päädyin varmimmalta kuulostavaan vaihtoehtoon. Donitsin makuinen kahvi ei myöskään kuulostanut ihan omalta, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna ei sekään välttämättä huono olisi ollut. Tämä toffeekahvi oli kyllä järkyttävän hyvä, ja vähän jopa harmittaa, ettei tullut roudattua muita vaihtoehtoja testiin. Kyseinen kahvi on kyllä kova kilpailija pitkäaikaisen suosikkini Mokkamestareiden vanhan ajan vaniljakahvin rinnalla. Onneksi sitä sentään saa Suomesta!
IMG_8346
Karkkeja sekä itselle että tuliastarkoitukseen
Jenkkilässä ei ymmäretä karkkien päälle, mutta muutamia poikkeuksiakin löytyy. Rakastan kirpeitä karkkeja! Itselle toinkin tuliaisiksi tuon Sour Licourice Twists-paketin, sillä siinä yhdistyvät kolme lemppariasiaani karkissa eli kirpeys, kirsikka ja ”hedelmälaku”. Muut lähtivät jakoon lähipiirin herkkusuille.
IMG_8345
Lisää tuliaisia lähipiirille
Lähipiirissäni tykätään herkkujen syömisen lisäksi myös valmistaa niitä, joten pari paikallista superläskiä leivontamixiä lähti tuliaiskassiin. Oma lehmä oli ojassa, kun toin porukoille kotiin myös peanut butterilla täytettyjä mini-Oreoita, joita pääsin vahvana maapähkinävoifanina maistelemaan itsekin. Winning!
Tässä siis viimeisimmän reissun sapuskatuliaiseni. Harrastaako joku muu elintarvike- ja ruokakauppaturismia?
xoxo,
Piia

Kommentit (4)
 1. Ihan mahtava postaus! Kyllä rupes yhtä sun toista tekemään mieli laittaa testiin! Jenkkilän reissu on ikuisuus haaveena!
  Itse harrastan kyllä kanssa ”ruokaturismia” se on yksi parhaista asioista reissussa. Kaikki ei aina tajua miksi pitää kiertää ruokakaupassa joka hyllyn väli, mutta mie rakastan tutkia ja kierrellä, koska yleensä tulee bongattua jos jonkinlaisia aarteita!
  Ois kiva nähdä mitä kaikkee inspiroit noista hyytelöistä! 🙂

  1. Piia Pajunen
   8.4.2016, 10:41

   Kiitos ihanasta kommentistasi! Ruokaturismi on tosiaan ihan parasta, ja tuo ruokakauppojen hyllyjen nuuskiminen on ihan parhautta! Kaikki hyllyt pitää käydä lävitse, koska ei voi koskaan tietää, mitä aarteita sieltä löytyy haha! Suosittelen lämmöllä tuota Jenkkilää siellä pari kertaa käyneenä. Siellä riittää kierreltävää ja nähtävää, ja shoppailumahdollisuudet niin vaatteiden kuin sapuskojenkin kohdalla on aika otolliset 😉

 2. Mistä toi penaut butter jauho on, ja paljonko maksoi? Suunnistan Floridaan ensi maanantaina ja noita vois kyllä muutaman tuoda kotiin! 😀

  1. Piia Pajunen
   13.4.2016, 19:20

   Noita peanut butter-jauheita sai ostettua ainakin Targetista, ja tarkkaa hintaa en muista, mutta Jumpan arvion mukaan taisi maksaa jotain 4-8 dollaria per purkki. Nuo kyllä toimii hyvin esim smoothieissa ja pannareissa ilman normaalin peanut butterin tuomaa rasvaa 🙂

Kommentointi suljettu.