Kiinnitetty postaus

D-VITAMIININ JA RAUDAN PUUTE – Miten mulle näin kävi?

Kaupallinen yhteistyö: SYNLAB

Terveys ja hyvinvointi ovat asioita, joiden olemassa olon huomaa vain kun nämä ottaavat säröjä. Parhaimmillaan nämä ovatkin monille itsestäänselvyyksiä, jonka todellista merkitystä ei välttämättä huomaa, ellei näissä ilmene häikkää. Kun hyvinvointi ja terveys ottaa osumaa, voi helpottaa ja huojentaa kummasti, kun saa selvyyden, mikä huonon olon taustalta löytyy, ja pääsee mahdollisesti tekemään asioille jotain.

Verikokeet paljastivat epäilyni

Reilu vuosi sitten kävin verikokeissa SYNLABilla ilman lääkärin lähetettä. Ferritiini eli kehoni varastorauta oli dropannut komeasti, vaikka hemoglobiiniin tämä ei vielä ollut kerennyt vaikuttaa juurikaan. Varasin ajan raudanpuutteeseen erikoistuneelle urheilulääkärille, jolloin asiaa alettiin hoitamaan tämän ohjeistuksella ja seurannassa rautalisän avulla.

Valmiit tulokset kourassa jo lääkäriin mentäessä helpottivat ja päästiinkin suoraan asiaan eli korjaamaan puutostilaa. Alla ollut raskaus sekä enkelipoikamme menetyksen ja syntymän yhteydessä menetetty runsas verimäärä oli mitä luultavimmin altistanut tälle puutostilalle. Lisäksi kovaa urheilevana naisena kuuluin jo entuudestaan raudanpuutoksen riskiryhmään.

Lujana haaveena yleisen olotilan kohentamisen lisäksi oli myös uuden raskauden alkaminen mahdollisimman pian. Tätä ennen alas romahtaneita rautavarastoja oli tarkoitus pyrkiä nostamaan, sillä raskaus itsessään kuluttaa paljon rautaa. Raudanpuutosanemiaa kun en siihen soppaan enää toivonut, sillä olot raskausaikana olivat olleet jo itsessään ihan tarpeeksi rapsakat. Ferritiiniarvoni lähti hyvään nousuun, ja tuo suurin toiveeni toteutui, ja tulinkin uudelleen raskaaksi. Voi sitä huojennusta.

Mikä oli tilanteeni nyt?

Ferritiinin ja raudan tilan seuranta jäi raskausaikana neuvolan hemoglobiinia lukuunottamatta, joka pysyi todella hyvänä koko raskausajan. Rautalisä säilyikin lääkärin ohjeistusten mukaan nyt visusti matkassa.

Nyt kolmisen kuukautta synnytyksestä varasin näppärästi uudet verikokeet ilman lääkärin lähetettä SYNLABilta, ja kappas kepposta. Seuraavana päivänä verkkopalveluun pamahtaneista tuloksista selvisi, että ferritiini oli taas päässyt putoamaan alle viitearvojen ja samalle tasolle kuin se oli alimmillaan viime syksynä.

Raskaus, synnytys, verenmenetys ja urheilu. Alla taas tämä altistava kombo, eikä ennen tämän jälkimmäisen täysiaikaisen raskauden alkuakaan tuota ferritiiniä liian korkealle keretty nostamaankaan. Eli projekti ”rautavarastojen elvytys” jatkukoon siis tänäkin syksynä.

Ferritiini ja raudanpuutoksen toteaminen

Hemoglobiinin mittaaminen on varmasti meille jokaiselle tuttua puuhaa jo pienestä lapsesta lähtien, mutta hemoglobiini usein värähtää alakanttiin vasta, kun kehon oma varastorauta eli ferritiini on päässyt ehtymään. Verikokeiden avulla mitattava ferritiini onkin hemoglobiinia tarkempi ja ennakoivampi tapa seurata kehon rautavarastojen tilaa.

Elimistön rautavarastot voivat olla ehtyneet liiallisen raudan menetyksen, liian vähäisen raudan saannin tai raudan imeytymishäiriön vuoksi. Ferritiini onkin ollut viime vuosina paljon esillä, sillä raudanpuutos onkin yksi yleisimpiä ravintoainepuutoksia. Raudan tärkeimpiä tehtäviä onkin kuljettaa happea elimiin, ja rautaa kuluu kehossa mm. punasolujen muodostamiseen ja hapen kuljettamiseen keuhkoista kudoksiin. Lisää raudanpuutteesta voit lukea täältä.

Raudan puutoksen oireet

Lievä raudanpuute ei välttämättä aiheuta sen suurempia oireita. Kohtaisen tai vaikean raudan puutoksen oireita voivat olla mm.:

 • väsymys ja vetämättömyys
 • fyysisen suorituskyvyn ja yleiskunnon heikkeneminen
 • sydämentykytys, hengästyminen ja puuskutus
 • huimaus, heikotus, päänsärky
 • unihäiriöt

On tärkeää huomata, etteivät kaikki mahdolliset oireet aina selity yksinomaan raudanpuutoksella, vaikka ihmismieli herkästi haluaisi näin itselleen selittää. Mm. väsymys, vetämättömyys ja päänsärky voivat johtua hyvin monesta muustakin (osa)tekijästä. Kuitenkin jos ferritiiniarvot ovat alhaiset ja oireita ilmenee, niin asiasta voi olla hyvä keskustella tarvittaessa lääkärin kanssa.

Hedelmällisessä iässä olevat naiset riskiryhmää raudanpuutteelle

Kuten jo alussa totesin, niin minähän olen tästä oikein oiva esimerkki, hah. Raudan puutetta esiintyy usein urheilijoilla, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, iäkkäillä ihmisillä tai henkilöillä, joilla on ollut runsasta verenvuotoa tai on luovuttanut verta. Myös tietyt erityisruokavaliot ja suolistosairaudet voivat altistaa raudanpuutokselle.

Naisilla etenkin raskaus, runsaat kuukautiset tai synnytyksessä menetetty veri voivat aiheuttaa kehon rautavarastojen ehtymistä. Myös raudan tarve urheilevilla on voi olla jopa n.25-100% suurempi, ja urheilijoilla raudan puutos ja todettu raudanpuutosanemia voi johtaa fyysisen suorituskyvyn laskuun.

Miten raudanpuutosta korjataan?

Alhaiselle tasolle tippunutta rautaa voidaan pyrkiä paikkaamaan rautalisällä, ja rautalisän popsiminen on usein tehokas keino paikata puutostilaa. Rautalisän yhteydessä nautittu C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä (hedelmät, marjat, kasvikset, hedelmä- ja marjamehut), kun taas puolestaan samaan aikaan nautitut maitotuotteet (kalsium) tai kofeiini (mm. kahvi, tee) heikentävät raudan imeytymistä.

Raudanpuutteen pohjasyy on kuitenkin hyvä selvittää lääkärin kanssa, sillä joissain tapauksissa rautavarastojen ehtyminen voi johtua myös muista sairauksista tai raudan imeytymishäiriön vuoksi.

raudan puute

D-vitamiinin tila kehossa?

Samalla mittauskerralla mittautin SYNLABilla D-vitamiinitasoni ihan mielenkiinnosta, ja tämäkin tulos oli hieman alle viiterajan. Ei kovin paljoa, mutta sen verran, että tsempata voisi. D-vitamiinilla kun on merkittävä rooli ihmisen vastustuskyvyn toiminnassa. Lisäksi urheilijoilla havaitun D-vitamiinin puutteen korjaaminen voi mahdollisesti nostaa voimatasoja jonkin verran.

Olen toki popsinut koko ajan mama-vitamiinilisän mukana D-vitamiinia ja syön jonkin verran D-vitaminoituja elintarvikkeita, mutta itse auringonvalosta imetty D-vitamiini oli jäänyt kesän kulta-aikana hyvin vähäiseksi. Loppuraskaus ja tukalan kuumat helteet kun pitivät minut visusti sisällä ilmalämpöpumpun viileän huminan lähettyvillä, eikä tappohelteillä oikein vastasyntyneen kanssa auringonsäteistä nautiskeltu. Runsas sisätiloissa oleilu ja täällä pohjoisessa pitkä ja pimeä ajanjakso altistavat tuolle D-vitamiinin puutokselle, eli check!

On yleisesti suositeltu, että D-vitamiinia tulisi popsia 10 µg päivässä. Mikäli tämä ei täyty ravinnosta, niin ravintolisänä tämä olisi erittäin kohdillaan. Purkista nappailua olisi hyvä tehdä lisänä alkusyksystä loppukevääseen täällä peräpohjolan pimeydessä. Kuitenkin D-vitamiinissa liika on liikaa, ja turvalliseksi D-vitamiinin saantimääräksi vuorokaudessa on määritelty 100 µg (elintarvikkeista ja ravintolisistä yhteensä). Vielä kattavamman ja selkokielisen infoläjäyksen D-vitamiinin riittävästä saannista löydät TÄÄLTÄ.

raudan puute

D-vitamiini- ja ferritiinitasojen mittaaminen

SYNLABilla on voimassa hintatarjous 30.11. asti, jolloin ilman lääkärin lähetettä olevan D-vitamiinitutkimuksen hinta on 20€ (norm. 53,90€) ja ferritiinitutkimuksen 15€ (norm.23,90€).

SYNLABin toimipisteitä on ympäri Suomen yli 30 paikkakunnalla, ja verikokeisiin voit varata ajan näppärästi ja nopeasti TÄÄLTÄ ilman lääkärin lähetettä. SYNLABilla on myös yksittäisten tutkimusten lisäksi useita hyvinvoinnin ja terveyden seurantaan räätälöityjä tutkimuspaketteja, kuten ”liikkujan paketti”, ”kasvissyöjän paketti”, ”lapsen terveystarkastuspaketti” ja monia muita, jotka löydät TÄÄLTÄ.

Mikäli tutkimusten tuloksista herää hämmennystä tai huolta, niiden kanssa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Virkeää loppuviikkoa just sulle!

EDELLINEN JUTTUNI:
Asioita, joita isi kertoo lapselleen (LOL)

VALMENNUKSET:
Prove-valmennukset

terveys vitamiinit
Kommentit (4)
 1. Saako kysyä mikä sinun ferriarvosi oli ja kenellä lääkärillä kävit kun sait tulokset?

  Itselläni viime kerralla ferriarvo oli 44ug/l eli viitearvojen sisällä, joten lääkäri ei määrännyt jatkotoimenpiteitä. Urheilen kuitenkin paljon ja mietityttää pitäisikö arvon kuitenkin olla korkeampi..

  1. Kävin itse yksityisellä urheilulääkärillä, joka on erikoistunut urheilijoiden raudanpuutteeseen. Mulla siis ferritiiniarvot olivat alle viitearvojen.

   Itse en toki ole lääkäri (ja jätän veriarvojen analysoinnin lääkärille), mutta näin valmentajan näkökulmasta sanoisin, että jos ferritiini on viiteravojen sisäpuolella, lääkäri ei ole määrännyt jatkotoimenpiteitä (eli lääkäriä on jo konstultoitu) ja erityistä muuta syytä kuin urheilun läsnäolo elämässä ei pohdinnalle ole, niin en näkisi syytä huoleen.

   Jos treeni kulkee ja muutenkin olo on ihan jees, niin eihän huolta tällöin pitäisi ole (ellei ole jotain muuta syytä, miksi tämä edelleen huolettaa). Ja jos treeni ei kulje, ja tosiaan lääkäriäkin on jo tästä konsultoitu ja ferritiini on viitearvojen sisällä, niin näin urheiluvalmennuksen näkökulmasta kokeilisin ensin paikata muut mahdolliset treenin kulkemista/kehittymistä tai elämän vireystilaa haittaavat tekijät. Riittävä ravinto, treenikuormituksen tasaaminen omaaan palautumiskapasiteettiin suhteuttaen, harjoitusohjelman tasapainottaminen/muokkaaminen, riittävä uni/lepo, stressinhallinta, elämän kokonaiskuormitus jne.

   Vaikka urheilijan raudantarve voi olla suurempi, niin jos rautavarastot ovat riittävät (ja rautaa saadaan ravinnosta saman verran tai enemmän kuin varastoja käytetään, eli rautavarastot eivät ehdy sen suuremmin), niin silloin ei lähtökohtaisesti mitään suurta huolen aihetta pitäisi olla, jos nimenomaan urheilu on se tekijä, miksi asia mietityttää.

   Ja toki jos edelleen huolettaa, niin sitten voi olla hyvä käydä lääkärissä, ja etenkin jos asia urheilun kannalta huolettaa, niin sitten urheilulääkärille, jolla on osaamista ja ymmärrystä urheilijan raudanpuutteesta.

   Sekin on kuitenkin hyvä muistaa, että monet oireet, joita liian alhainen varastoraudan taso voi aiheuttaa, voivat selittyä niin monilla muillakin tekijöillä kuin itse raudanpuutteella (jota ei ilmeisesti verikokeissa ole todettu?). En toki edelleenkään ole lääkäri, mutta sen verran olen urheilun parissa ”touhunnut” ja urheiluravitsemukseen ja valmennukseen perehtynyt, että syyt esimerkiksi urheilijan väsymykseen tai vedottomuuteen voivat hyvin todennäköisesti löytyä myös monesta muustakin tekijästä (etenkin jos veriarvot on todettu olevan kunnossa ja lääkäriä näistä on konsultoitu).

 2. Harva meistä on rautaa
  15.11.2020, 22:51

  Kiitos vinkistä, aion mennä testaamaan tämänhetkiset ferritiiniarvot. Itselläni todettu pari vuotta sitten aikalailla pohjalukemat (17) ja nosto on ollut tooodella hidasta rautalisillä. Jälkikäteen ajateltuna tää on varmasti ollut tosi iso tekijä mm. sairauslomajaksoon uupumuksen vuoksi toissa keväänä, sekä varmaan myös työlään tuntuisiin pikkulapsivuosiin (omat jo koululaisia). Niin monet asiat on tuntuneet niiiiin raskaalle. Väsymyksen vuoksi söin myös 1,5 v mielialalääkkeitä, joista keväällä halusin irti. Samaan aikaan otin kierukan. Siitä alkaen mun vointi on alkanut parantua ja olen aivan ihmeissäni kun jopa marraskuussa jaksan tehdä kotitöitä, liikkua päivittäin, antaa aikaa lapsille ja myös tuntea jotain muuta kuin väsymystä! 🙂 Ja tämä siitäkin huolimatta, että reagoin tosi voimakkaasti valon puutteeseen.

  Minua ilahduttaa kuulla muidenkin puhuvan tästä ferritiiniasiasta. Omat väsymiset ja haasteet on toki monen asian summa, mutta mä uskon että tää rautavarastoasia on ollut yksi iso tekijä niiden voittamisessa!

  Olen aivan varma, että nyt se testi näyttää jotain viitearvojen sisällä! 🙂 Kiitos tästäkin kirjoituksesta, sinun blogia on ilo seurata!

  1. Rauta-arvojen nosto voi olla kyllä hidasta, ja urheiluravitsemuksen perusopintojen sisältöjä kun tässä muistinvirkistykseksi kaivelin, niin sielläkin todettiin, että vajeen korjaaminen voi viedä yleensä sen 3-6 kuukautta. Näinhän se menee, että moni asia vaikuttaa moneen ja ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus, jossa kehon ja mielen hyvinvointia ei voi erottaa, ja vaikutukset voivat olla hyvinkin koukeroiset ja joskus jopa väärinkin tulkittu.

   Ja tuo ferritiini on yksi asia, joka voi vaikuttaa varsinkin, jos se on tippunut liian alas. Ja jos näin tosiaan on, niin lääkärin kanssa onkin hyvä käydä tuo paletti läpi. Ihana kuulla, että siellä on nyt ollut paljon enemmän virtaa, sillä väsymys on kyllä todella raskasta sietää. Tsemppiä syksyyn! ❤️

Kommentointi suljettu.