NE KAIKEN MAAILMAN VASTUUTTOMAT VALMENTAJAT

Valmentajan ammattitaito ja vastuu on pyörinyt tapetilla viime päivinä eri puolilla. Osalla ymmärrettävästi hieman varovaisesti, ja kuten asian pöydälle riipaisseen PT Peiponkin erittäin osuva kirjoitus toi esille, niin harva valmentaja tähän soppaan haluaa lusikkaansa heittää. Harva valmentaja haluaakaan omaa palveluaan mainostaa sillä, että tuo esille, kuinka vastuuttomia tai ammattitaidottomia valmentajia alalta löytyykään. Ja vaikkei haluaisikaan tällä mainostaa, niin haluaa kaikin keinoin välttyä tällaiselta kuvalta.

Itselläkin on tästä näkymyksiä ja ajatuksia ollut pitkään mielessä, mutten ole halunnut tästä avata sanaista arkkuani juuri tästä syystä. En muutenkaan tykkää osoitella sormella (enkä nytkään sitä tee), mutta asioista on mielestäni aina hyvässä hengessä järkevä keskustella. Ja totta puhuen arvoin tämän tekstin kohdalla pitkään, että haluanko sittenkään tätä julkaista. Jos tätä tekstiä nyt luet, niin olen onnistunut keräämään rohkeuteni, vaikka ihmisten terveyttä ja hyvinvointia koskevassa asiassa ei kuuluisi edes joutua keräämään rohkeutta.

Valmentamisella voi saada aikaan paljon hyvää, ja sehän on se pohjimmainen idea. Saada ihmisiä ohjattua parempaan. Valmentamisella voidaan ikävä kyllä saada myös paljon huonoa. Jokaisen valmentajan on oikeasti ymmärrettävä, että kyse on ihmisten elämästä, hyvinvoinnista ja terveydestä. Se on aivan valtava vastuu, ja tällaisen nakin ottaessaan vastaan tulisi ymmärtää sen merkitys ja syvyys. Paljonkin tuhoa voi myös saada aikaan ihan vain sillä, mitä “totuuksia” suollat suustasi ja millaisia kokonaisuuksia laitat ihmisen vetämään läpi. Ja kyllä. Myös ihan yhtälailla siellä henkisellä tasolla.

Mitä huono valmennus voi aiheuttaa?

Homma ei todellakaan rajoitu siihen, että ruoka- ja treeniohjelma isketään käteen, ja katsotaan kun ihminen laihtuu tai saa “unelmiensa kropan”. Se ei TODELLAKAAN ole vain tätä. Sen verran rajulla syötöllä saan viestejä nuorilta (sekä vanhemmiltakin) naisilta siitä, kuinka päälle jäävät nuo valmennuksissa (tai sometileiltä) päähän iskostetut tiukat rajoitetut ruokavaliot, ruokavaakariippuvuudet, hiilaripelot, normaalin ruuan kammot, normaalin ruokamäärän pelot, ahdistukset ruuasta, leipäkammot, “likaisen ja puhtaan ruuan” tiukat määritelmät, älyttömät treenimäärät, sairaalloiset aerobiset “kulutuksen vuoksi” ja järjettömät vaatimukset itseltään.

Näiden kanssa saatetaan painia jopa vuosia ja kärsiä omassa elämässä aika hurjistakin psyykkisistä ja fyysisistä oireista. Ahdistusta, stressiä, pelkoa ja sosiaalisten tilanteiden haasteita. Kuukautishäiriöitä, uniongelmia, väsymystä, alakuloa, häiriintynyttä minäkuvaa ja alipalautumista. Voiko joku väittää, että tällainen on okei? Jos näkisitte sen viestimäärän, jota näistä asioista saan, niin ymmärtäisitte myös ehkä, miksi näihin liittyvät asiat ovat usein tapetilla omissa kanavissani, vaikka ensimmäistä kertaa avaan suuni suoraan valmennusta ajatellen.

Hyvä tarkoitusperä, huono toteutus

Ja kyllä. Nämä tällaiset rajut ja lyhyen tähtäimen netti”valmennukset” voivat toimia joillain, vaikka usein pitkäjänteisellä tekemisellä päästäisiin kokonaiskuvan kannalta parempaan lopputulokseen. Mutta jos on olemassa samaan aikaan edes kohtuullisella tasolla oleva riski, että tästä voi seurata terveysongelmia, niin tällainen toiminta on väärin. Ihan oikeasti. Vaikka vastuu on aina myös yksilöllä itsellään, niin ammattilaisen oma moraali ja eettisyys pitäisi jo tulla vastaan, mikäli on kyse oikeasta ammattilaisesta. Ei sinisilmäisesti vain voi myydä sellaista, jolla saattaa sairastuttaa ihmisiä fyysisesti tai henkisesti, vaikka joku voisikin siitä pelistä selvitä voittajana.

Toki ikinä ei voi tietää, mikä voi trikkeröidä toisen henkistä ja fyysistä terveyttä. Kuitenkin jos hälytyskelloja pirisee edes vaimeasti useampia, niin valmentajan pitäisi itse pystyä puhaltamaan peli poikki, ottaa vastuu tekemisestään ja tehdä kaikkensa, ettei samaa tapahtuisi kenellekään muulle.

En rehellisesti usko, että valmentajat, jotka laittavan ihmisten aineenvaihdunnan, pääkopan ja elämän sekaisin, tekisivät sitä tahallaan tai edes tietoisesti. Harva ihminen haluaa tietoisesti aiheuttaa ihmisille pahaa, vaan tarkoitusperät ovat usein jokaisen valmentajan päässä hyvät oli toteutustapa mikä tahansa. Moni asia voi kuulostaa terveelliseltä ja terveyttä edistävältä, mutta mistä tahansa (jopa vedestä) voi tulla myrkkyä, jos sitä käyttää väärin tai väärässä tilanteessa. Vaikka sitten hyvässä uskossa.

vastuuttomat valmentajat

Milloin kannattaa herättää epäilyt?

No miten sitä uskaltaa enää lähteä mihinkään valmennukseen tai hankkia edes omaa valmentajaa? Tämä on monitahoinen juttu, eikä tätä täysin yksiselitteisesti pysty ratkaisemaan. Tässä kuitenkin osviittaa siitä, milloin kannattaa olla varuillaan.

Pistä hälytyskellot soimaan, jos bongaat valmennuksen jossa…

  • luvataan sinulle huimia ja rajuja muutoksia todella lyhyessä ajassa
  • helppoja ratkaisuita monimutkaisiin ja vaikeisiin tilanteisiin (esim. ylipaino tai heikko suhde ruokaan)
  • kuvauksessa on paljon superlatiivejä ja ylistyksiä (mullistava, uskomaton, ainutkertainen, supersuosittu)
  • ruokavaliosta on poistettu erilaisia tavallisia ruoka- tai ravintoaineryhmiä
  • mukana tulee pakollisia lisäravinteita, jotka “auttavat sinut tuloksiin”
  • markkinoidaan puhdistuskuuria. Sinulla on jo maksa-, munuaiset- ja keuhkot muiden elimien lisäksi, jotka hoitavat kroppasi puhdistamisen.
  • nopeisiin ja rajuihin muutoksiin tähtäävän massavalmennuksen väitetään sopivan kaikille
  • sinulle suositellaan ostamaan jatkovalmennusta rajun pikamuutoksen jälkeen
  • viralliset ravitsemussuositukset torpataan täysin

Harkitse myös vahvasti, jos edellisten lisäksi…

  • merkittävänä myyntiargumenttinä on suuri suosio
  • pääasiallisena myyntiargumenttinä on unelmiesi kroppa
  • valmennusta myydään lähinnä hehkuttavien palautteiden perusteella ilman perusteluja ammattitaidosta. Esim. ihana/ supertehokas valmennus, jossa treenit polttelivat ja tärisyttivät lihaksissa. 100 kyykkyhypyllä saa jalat tärisemään, mutta kertooko se, että 100 kyykkyhypyn treeniohjelma on tehokas, ammattimainen ja kasvattaa lihasta? Myös 1200kcal varmasti jokainen laihtuu ja on “tehokas”, mutta onko tämä oikeasti tarpeellista, kestävää tai terveyttä edistävää, massavalmennukseen sopivaa ja terveyshaittoja minimoivaa valmennustoimintaa?

(Moni pointeista lainattu liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmin Lihastohtori 2 – Hautaa humpuuki-kirjasta. Sivuhuomiona: Suosittelen lukemaan)

Heikot tulokset vs haitallisuus

On myös toki eri asia, että onko valmennuksen laatu ainoastaan heikko kun taas mahdollisesti haitallinen. Kukaan valmentaja ei ole koskaan valmis tai täydellinen, mutta omat vajaavaisuudet on hyvä tunnistaa. Omat heikkoudet ja osaamisen rajallisuuden tunnistamalla taas minimoidaan usein haitallisuuden riskit. On siis vissisti eri, jos toiminnalla voidaan mahdollisesti aiheuttaa haittaa (fyysisesti tai henkisesti) kuin että tulokset jäävät yksinkertaisesti suppeammiksi. Lisäksi esimerkiksi tehoton lisäravinne ei ole usein terveydelle haitallista (mitä nyt pankkitiliä rokottaa), mutta syömisen häiriintyminen ja ongelmat terveyden kanssa taas ovat.

Ja ei. En halua tällä osoittaa sormeani yhtään kenenkään eikä tämä ole suunnattu suoraan kenellekään. Halusin tällä tekstillä enemmänkin pohtia ääneen, mitä ympärillä tapahtuu, ja mikä oikeasti on hyväksi ihmisille. Valmennusalalla meiltä onneksi löytyy Suomesta ihan todella osaavia ammattilaisia niin “kädet savessa” yksilöiden parissa työskennellen kuin nettivalmennuksissa tietotaitoaan joukoille ammentaen ja eteenpäin vieden.

On myös syytä muistaa, että hyvään lopputulokseen voi päästä myös erilaisia reittejä, ja tämähän on suorastaan mahtavaa, kun näissä vain pidetään ammattitaito, moraali ja vastuullisuus mukana. Muista myös itse olla tarkkana mitä ostat ja millaista valmennusta haluat. Ole terveellä tavalla kriittinen ja sopivan kyseenalaistava. Älä usko suoraan kaikkeen, mitä kuka tahansa sinun silmissäsi ammattilaisen roolissa kulkeva henkilö tai valmentaja sanoo. Kysy ja vaadi oikeita perusteltuja vastauksia. Älä usko suoraan kyseenalaistamatta myöskään minuun. Minäkin voin olla väärässä, ja minä muiden valmentajien joukossa kehityn koko ajan.

Oikeasti tervettä viikon alkua!

LUE MYÖS:
Netissä voi levittää täyttä ravintoskeidaa
& Ulkonäkökeskeisyys on vääristänyt treenaamisen

EDELLINEN JUTTUNI:
9 x Uusia lemppareita kaikesta

♥  MUUALLA:  ♥
YouTube // Bloglovin // Instagram

treeni-ja-ravinto lihakset treeniohjelmat
Kommentit (20)
  1. Aamen! Mitä useampi ammattilainen ottaa tämän asian esille, sitä parempi.
    Olen myös itse käynyt läpi useamman nettivalmennuksen läpi vuosia sitten ja kyllä, sain hetkellisesti “unelmieni vartalon”. Mutta hintana oli vääristynyt kehonkuva (pää ei pysynyt mukana muutoksessa ja “kannustavassa” ryhmähengessä lähinnä vertailtiin kuka on eniten tikissä, joten en koskaan tuntenut riittäväni sellaisena), pelko syödä normaaleja ruokia (esimerkiksi banaani, ketsuppi, leipä, margariini yms. oli ehdoton nounou), sosiaaliset suhteet kärsi koska aina oli pakko mennä salille/lenkille tai ei voinut lähteä kavereiden kanssa syömään koska piti syödä kotona riisiä, kanaa ja kasviksia.

    Se “unelmien” kroppa ei TODELLAKAAN ollut tuon kaiken arvoista! Onneksi nuo ajat ovat takanapäin. Vuosia meni totutella oikeasti terveelliseen elämään. Nykyisin uskallan syödä mitä vaan, liikun koska se on kivaa enkä siksi että saan poltettua rasvaa. Kropassa on nyt enemmän rasvaa, mutta hitto miten paljon paremmin voin henkisesti ja fyysisesti. Mun mielestä normaalin kuntoilijan ei tarvitse punnita ruokiaan tai roudata joka paikkaan tupperwaressa omia ruokiaan tai tuntea morkkista jos syö jälkiruokana hedelmiä.

    Jokainen valmentaja, joka myy tietämättömille ihmisille ruokavalioita ja treeniohjelmia joissa syödään se 1500kcal/pvä (mainostetaan kuitenkin, että “syödä saa REILUSTI”) ja treenataan 10 kertaa viikossa saisi nyt katsoa peiliin ja miettiä onko omat tarkoitusperät nyt ihan kohdillaan.

    1. piiapajunen
      21.1.2019, 16:30

      Kiitos sulle mielenkiintoisesta ja avaavasta kommentista! Tämä on itseasiassa todella asian ytimessä tämän kirjoitukseni aiheessa. “Unelmien kroppa” ei todellakaan rajoitu vain siihen rasvaprosenttiin ja ulkonäköön, vaan kyseessä on aina psyko-fyysinen kokonaisuus, ja tällaisissa toteutuksissa pitäisi mielestäni aina olla pitkäjänteinen sekä yksilölle myös riittävän joustava. Toki rasvaa voi polttaa fiksusti tarvittaessa, mutta myös pohjat ja jälkimainingit tulee olla kunnossa sekä fyysisesti että henkisesti.

      Nämä ovat aina monitahoisia juttuja, ja tietty yksilöllä on tässä aina oma vastuunsa yhtälailla, mutta “ammattilaisen” tulisi vähintään yhtä paljon tietää ja tunnistaa, millaisia vaikutuksia omalla valmennuksellaan voi olla. Ja joskus hommat vaan menee pieleen, vaikka kuinka pyrkisi tekemään asiat hyvin, mutta jos näitä pahasti pieleen menneitä keissejä alkaa ilmetä, niin toimintamallia pitäisi muuttaa, vaikka osa olisikin (ainakin valmennuksen päätyttyä) näennäisesti tyytyväinen tuloksiin.

      Mahtava kuitenkin kuulla, että oot saanut hommat uudelleen toimimaan ja tasapaino on löytynyt. 🙂 Treenaamisen iloa sinne!

  2. Kiitos Piia, että kirjoitit tästä. Tää on oikeesti tärkeä aihe. Nettivalmennuksia on on nykyään ihan tuhottomasti tarjolla ja aika paljon juuri näitä pikaratkaisuja, lyhyitä diettejä ja kaikille sopivia. Musta oli oikeesti ihan äärettömän tärkeää, että sun valmennuksia kuin luin, niin sanot rehellisesti, että tää ei ehkä sovi sulle tai vaikka keskustele lääkärin kanssa. Kun just ärsyttää se, että tuolla kaupataan, että joo joo kaikille sopii, vaikka näin ei todellakaan ole. Jos joskus valmennuksen ostan, niin se on kyllä sun 😊

    1. piiapajunen
      21.1.2019, 19:39

      Kiitos sulle! Onneksi meillä on lukuisia hyviä valmennuksia tarjolla Suomenkin sisällä, ja vaikka selkeästi suunta on muutenkin parempi, niin vielä meillä on täällä paljon tekemistä tämän asian parissa. Ja toki munkaan valmennukset ei tosiaan kaikille sovi, ja mun mielestä on hyvä aina kysyä lisätietoja juuri etukäteen, että voi varmistaa valmennuksen soveltuvuus itselle, ja valmentajan tulisi pystyä rehellisesti arvioimaan soveltuvuus tai vastaavasti ohjata ammattilaisen (omalääkäri, fysioterapeutti) puheille varmistamaan asia. 🙂

Kommentointi suljettu.