FLUNSSAT KURIIN! 5 TOIMIVAA VINKKIÄ FLUNSSAN EHKÄISYYN

Kaupallinen yhteistyö: OP Vakuutus Oy

Vaikka kevät on jo pitkällä, niin lenssut ja räkätaudit pyörivät keskuudessamme edelleen. Flunssan hoitamiseen on tarjolla monenmoista vippaskonstia, mutta tänään keskitytäänkin siihen, miten oikeasti voit pyrkiä välttämään niitä sairaspäiviä etukäteen. Eihän se lenssussa kärvistely kovinkaan monelle mitään herkkua ole, joten tässä oikeasti toimivat vinkit vastustuskyvyn parantamiseen ja flunssan ehkäisyyn.

5 VINKKIÄ FLUNSSAN EHKÄISYYN

1. Syö riittävästi
Yksi suuri tekijä sairastumisen välttämisessä on riittävä ravinto. Mikäli ruokaa tulee jatkuvasti liian vähän, niin kehon vastustuskyky voi joutua oikeasti koville. Riittävä ravinto ja etenkin hiilihydraattien nautiskelu laskee kehon kortisolitasoja (stressihormooni), jonka tarve korostuu erityisesti kovan treenijakson aikana. Jos rasvanpolttotalkoot pyörivät kovasti mielessä, niin pyri välttämään liian pitkiä tai rajuja dieettejä, jos haluat pitää itsesi terveenä.
2. Syö monipuolisesti
Popsi päivien varrella kuiturikasta ja antioksidanttipitoista ruokaa. Kuidut toimivat vastustuskyvylle olennaisen hyvän bakteerikannan ravintona (auttaa hyviä bakteereita lisääntymään) ja antioksidantit tasaavat kehon tulehdustilaa. Älä silti pyri liian terveelliseen ruokavalioon, sillä se voi helposti johtaa turhan alhaiseen energiansaantiin tai tarpeettomaan stressiin, mikä ei taas edesauta terveenä pysymistä. Liika optimointi ei ole silloin hyvä, jos se aiheuttaa enemmän päänvaivaa, stressiä ja vaikeuttaa elämää.

D-vitamiinin riittävä saanti on myös tärkeää vastustuskyvyn normaalille toiminnalle. D-vitskua voisikin olla hyvä nappailla tarvittaessa ravintolisänä täällä perä-Pohjolassa alkusyksystä loppukevääseen. Laadukkaalla ja fiksusti kootulla ravintoympyrällä tätä kannattaa myös toteuttaa, mutta jokaiselle tämä ei aina riitä, ja aurinko kun ei meitä Suomessa ympäri vuoden aina riittävästi helli.
3. Pidä arjen kuormitus hallittuna
Silloin kun elät stressaavinta ja kuormittavinta vaihetta elämästäsi, niin saattaa olla fiksua huomioida tämä kokonaiskuvassa. Kun työstressi painaa päälle, ihmissuhdekriisit piinaavat takaraivossa ja arjen to-do-lista on kilometrin mittainen, niin voi olla ihan järkevää keventää lastia esimerkiksi kovasta urheiluista tai muista velvotteista. Fyysinen ja psyykkinen stressi voi heikentää vastustuskyvyn iskua ja altistaa infektioille.

Etenkin jos stressi puristaa pantaa, niin hyvä vinkki on jättää tässä välissä ne rajuimmat dieetit tekemättä ja tarvittaessa vähentää treenikuormaa. Saatat myös tehdä itsellesi suuren palveluksen, kun opettelet sanomaan joskus “ei”. Kivaakin voi olla joskus liikaa, jos se vetää stressilevelit aivan tappiin.
4. Pese niitä käsiä
Yksi olennainen keino välttää flunssan nappaaminen on riittävä hanskojen käsipesu. Käytä saippuaa, ja muista myös kuivata kädet huolella pesun jälkeen. Myös jos itse kärsit flunssasta, niin käsien lotraaminen hanan alla voi auttaa lähipiiriäsi pysymään suojassa pöpöiltäsi.
5. Älä hiero silmiä tai kaiva nenää julkisilla paikoilla
Nyt ne näpit irti nenästä! Vaikka kukaan ei nenän kaivamistasi näkisi, niin virukset ja bakteerit ovat silti läsnä. Vältä silmien hieromista, nenän kaivamista tai kynsinauhojen jyystämistä työpaikalla, koulussa tai treeneissä. Näin voit välttää pöpöjen maihinnousun oman koneistosi syövereihin.

MISTÄ APUA? MILLOIN LÄÄKÄRIIN?

Viruksia ja pöpöjä on kaikkialla, ja niiltä on voi olla vaikeaa kokonaan välttyä. Tavallisen flunssan kohdalla lääkäriin ei tarvitse eikä kannatakaan heti rynnätä, sillä flunssaan ei ole lääkettä. Jos kuitenkin tilanne äityy, ja olo on niin karmea, ettet yksinkertaisesti selviä kotona, niin tällöin voi olla hyvä tarkistaa, voiko kyseessä olla muukin kuin flunssa.

Lekurille kannattaa myös suunnata siinä vaiheessa, jos flunssan voimakkaimmat oireet jatkuvat pitkään. Lisäksi lääkärin vastaanotto voi olla paikallaan jos jälkitaudin merkit alkavat nostaa rajusti päätään, eli yskä yllättäen pahenee, raju kuume nousee uudelleen tai poskionteloissa tuntuu kipua.

OP Vakuutuksen asiakkaat voivat kysyä neuvoa flunssaoireisiin Pohjola Terveysmestarilta. Myös korvausasiat hoituvat terveysmestarin toimesta jo ennen lääkärille menoa. Terveysmestari neuvoo, miten oireita voi hoitaa kotona ja ohjaa tarvittaessa sopivan ammattilaisen vastaanotolle.

Itselläni on kokemusta Pohjola Sairaalan ja OP Vakuutuksen yhdistämisestä urheilupuolella, sekä omalla puolisollani sekä urheilupuolen sekä sairasteluiden puolesta. Kokemus on molemmilla meistä ollut huojentava ja äärimmäisen mutkaton. Pohjola Sairaalan korvauspalvelupisteellä pääsimme nopeasti hoitoon, ja ilmoitus- ja korvausasiat hoidettiin pitkälle meidän puolestamme ilman ylimääräistä päänvaivaa.

flunssan ehkäisyynflunssan ehkäisyyn

Terveusvakuutuksella varmistat itsellesi nopean hoitoon pääsyn ja parhaan mahdollisen hoidon, kun huoli omasta terveydestä painaa mieltä. Kun tiedät pääseväsi nopeasti asianmukaiseen hoitoon, saat tarvittavat jatkotutkimukset sekä lääkehoidot ilman taloudellista stressiä heikolla hetkellä, niin fiilis voi olla todella turvallinen ja huojentunut. Kokemusta on, ja heikolla hetkellä on helpottava fiilis, kun sinusta pidetään huolta. Lue lisää OP Vakuutuksen terveysvakuutuksesta TÄÄLTÄ.

Vakuutuksen myöntää OP Vakuutus Oy. 1.6.2019 alkaen OP Vakuutus Oy:n on Pohjola Vakuutus Oy.

Terveitä päiviä kevääseen!

EDELLINEN JUTTUNI:
Selkä kipeytyy treenatessa tai arjessa? Tästä 3 vinkkiä!

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

terveys vastustuskyky
Kommentit (5)
  1. Itse olen syönyt viime syksystä Pyhdistamon tripa sinkkiä ja D-vitamiinia enkä ole ollut kertaakaan kipeä! Yleensä olen joko loppuvuodesta tai alkuvuodesta jonkilaisessa flunssassa, mutta nyt olen säästynyt siltä. Olen huomannut myös etten ole ollut niin väsynyt kun on syönyt D-vitamiinia. Kyllä ne vitamiinit vaan oikeasti auttaa 🙂

    1. Pyhdistamo eli Puhdistamon 🙈🙈

    2. piiapajunen
      11.4.2019, 09:35

      Mahtava kuulla, että olet pysynyt terveenä! Ja tuo D-vitamiini on oikeasti pätevää tavaraa kesän ulkopuolella täällä Suomessa, ja se kuitenkin vaikuttaa meidän kehon toiminnassa moneen. 🙂

  2. Nää taitaa olla ne vinkit, jotka ovat kaikkien mielestä kiistatta oikeasti toimivia. Sun blogia on ihana lukea, kun pidät yllä järjenääntä ja muistutat niistä isoista linjoista ja oikeasti tärkeistä jutuista terveyden, liikkumisen ja syömisen osalta kaiken hifistelyn keskellä 🙂

    ida
    https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    1. piiapajunen
      11.4.2019, 09:37

      Kiitos Ida aivan ihanasta palautteesta! Pyrin tosiaan itse luottaa kaikessa ihan siihen perustekemiseen, joka tuntuu nykypäivänä olevan harmittavan paljon aliarvostettua. Hyvän peruspohjan vahvistaminen ja isojen linjojen kuosissa pitäminen on vaan avain kaikkeen. 🙂

Kommentointi suljettu.