Kannattaako influenssarokotetta ottaa?

Kävin ottamassa viime viikolla influenssarokotteen. Tämä oli kuudes vuosi, kun olen ottanut rokotteen. Aikaisempina vuosina olen ottanut töiden vuoksi ja viimeisenä kahtena vuonna MS-taudin ja sen lääkityksen takia. MS-taudin etenemistä hidastavat lääkkeet toimivat pääpiirteittäin niin, että ne vähentävät valkosoluja (eli niitä infektioitakin vastaan taistelevia soluja) verenkierrosta. MS-taudissa oma immuunijärjestelmä eli ne valkosolut hyökkää omaa kroppaa vastaan, eli ne toimivat virheellisesti.

Oma immuunijärjestelmäni ei ole koskaan ollut kovin kaksinen.

Kaikki mahdolliset kiertävät nuhakuumeet ja vatsataudit ovat tarttuneet. Aina. Ahkerana salaliittoteorioitsijana olen kuitenkin jokseenkin rokotevastainen. Nyt kun on kuitenkin tiedossa, että oma immuunijärjestelmä on aikaisempaakin heikompi, on influenssarokotuksen ottaminen tuntunut järkevältä päätökseltä, eikä vain sen vuoksi, että se on ollut pakko ottaa. MS-taudin oireet korostuvat usein infektioiden aikana. Infektioita onkin aina metsästetty kun olen käynyt pahenemisvaiheissa päivystyksessä. Koska oma puolustusjärjestelmäni on jo lähtökohtaisesti heikompi, saattaa influenssa tulla päälle aika rajuna. Näin ainakin olen ymmärtänyt.

”Influenssarokote voi aiheuttaa influenssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.”

Influenssarokotusten kerrotaan olevan hyvin siedettyjä. Tiesin kuitenkin jo viime viikolla rokotteen ottaessani, että viikon päästä olo on todella huono. Aikaisempina vuosina luulin sen olevan silkkaa sattumaan, mutta nyt ei enää siltä näytä. Eilen aamulla heräsin kamalaan kurkkukipuu. Tuntui, kuin kurkun limakalvoja olisi käyty hiomassa yön aikana raastinraudalla. Olo oli kuumeinen. Paleli ja samalla pintaan puski kylmä hiki. Lämpö ei kuitenkaan noussut koko päivän aikana. Kurkkukipu alkoi helpottaa iltaa kohden, mutta sitten temppuilemaan alkoivat jalat. Ah, ne omat koipiseni, joita MS-tauti on käsitellyt raa’asti heti taudin puhkeamisesta.

 

Kaikissa pahenemisvaiheissa oireet ovat olleet alaraajapainotteiset. Jaloista lähtee ja toisaalta taas ei lähde voimat. Lihaksisto on kunnossa, mutta jossain matkan varrella viesti niiden toiminnasta menee vikaan ja jalat eivät tunnu enää kantavan. Vasen jalka laahaa, reidet tärisevät ja tasapaino heittää. Kun MS-tauti oireilee huonoista yöunista,  hormonikierrosta, stressistä ja joskus ihan muuten vaan, oireet menevät yleensä jalkoihin. Niiden aikana huomaa, kuinka tärkeää on, että alaraajat toimivat ongelmitta.

Kepit, kyynersauvat ja rollaattorikin ovat olleet huonoimpina aikoina kävelyn tukena. Nyt olen pärjännyt ilman apuvälineitä pitkään ja oireet rajoittavat harvemmin yleistä toimintakykyä. Jos rajoittavat, niin silloinkin se on suhteellisen lyhytaikaista.

 

Sitten tulee näitä päiviä…päiviä, jolloin esimerkiksi influenssarokotteesta tulee niitä flunssan kaltaisia oireita. Ne riittivät siihen, että tänään en pääse liikkumaan kunnolla. Köpöttelen kotona, ottaen tukea välillä seinistä kun tasapaino ei meinaa pitää. Istuessa ja maatessa jalat tuntuvat siltä, kuin olisin juossut niillä väsymiseen saakka. Ebaysta ostamani parin euron keppi piti ottaa kaveriksi. Mielialaa on tänään vaikea pitää korkealla.

Kannattaako influenssarokote ottaa? Influenssarokote on näin hieman kinkkinen juttu itselleni. Toimintakyky menee. Tänään haluaisin sanoa, että ei kannata. Toisaalta, uskoisin jalkojen toimintakyvyn palautuvan viikonlopun aikana. Silti, jos ne flunssan kaltaiset oireet vetävät näin huonoon kuntoon, niin kuvitella saattaa, kuinka huonoon kuntoon menisin influenssan iskiessä. Tässä valossa, kyllä. Rokotus kannattaa ottaa. Harva lääke on sivuvaikutukseton. Tämä oman toimintakyvyn ailahtelu ja se, kuinka vähäiset asiat siihen vaikuttavat, ottavat tänään taas vaihteeksi päähän aika lailla. Toivottavasti sinun perjantaihin kuuluu hieman parempaa!

Miten on…oletko ottanut influenssarokotteen? Miksi tai miksi ei?

Seuraatko blogia jo somessa?

Instagramissa @mariaisstrongblog ja Facebookiiin tästä

**********

Blogin suosituimpia postauksia:

Mitä kaikkien tulisi tietää fatiikista eli äärimmäisestä uupumuksesta?

7 asiaa, mitä ei kannata sanoa kroonisesti sairaalle

Onneksi sairastuin MS-tautiin

Miten järjestää juhlat, kun vaivana on uupumus? (vastaus saattaa yllättää)

Asia, joka sinun tulisi tietää MS-taudista

sairaudet ms-tauti
Kommentit (9)
 1. LauraKatarooma
  16.11.2018, 12:12

  Aion ottaa ton rokotteen. Astman puhkeamisen jälkeen en uskalla edes olla ottamatta.

  1. mariaisstrong
   17.11.2018, 08:41

   Kiitos kommentista ☺️ astma ja influenssa ei varmasti ole mukava yhdistelmä!

 2. En missään nimessä ottaisi rokotetta, enkä siis otakaan. Työn puolesta se pitäisi myös ottaa, mutta olen raskaana, joten näen järkevämmäksi sitten siirtyä vaikka kotioloihin, raskaana en sitä ota, tai no, en muutenkaan. Yhtäääääään ylimääräisiä lääkeaineita en aio kroppaani piikityttää, piste.

  1. mariaisstrong
   17.11.2018, 08:45

   Kiitos kommentista 🌷

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *