Auttaako Daith-lävistys migreeniin? (2 vuotta myöhemmin lävistyksen otosta)

Migreeni on yleinen ja ikävä vaiva. Migreeni on päänsärkykohtauksia aiheuttava sairaus, joka johtuu useimmiten ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta reaktiivisesta häiriöstä aivorungossa. Sitä esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisesta, naisilla kolme kertaa yleisemmin kuin miehillä (lähde Duodecim). Migreeni voi olla elämää rajoittava. Kun migreenikohtaus iskee minä ainakin olen vuoteen vanki ja seuraavan päivän kuin krapulassa. Kokeiltu on kaikkea sen estoon, kuten daith- lävistys. Mikä migreeniin sitten auttaa ja mikä ei?

Matka migreenistä diagnoosiin

Sain itse ensimmäisiä vaikeita migreenikohtauksia parikymppisenä. Sitten kului monia vuosia oireettomana, ennen kuin aloin saada  kohtauksia tiheästi esikoisen syntymän jälkeen.Nekin helpottivat aikanaan, kunnes  aloin odottaa kuopustamme. Silloin minulla vasta diagnosoitiin migreeni – tai oikeastaan kävin asian vuoksi lääkärissä. Kuopuksen syntymän jälkeen migreeni oli tullut jäädäkseen  ja aloitin Triptyl- nimisen lääkkeen estolääkkeeksi muistaakseni kuopuksen syntymän  jälkeisenä vuonna. Triptyl toimii minulla myös hermokipulääkkeenä isommalla annoksella. Estolääkkeen lisäksi käytössäni on migreenikohtauksen täsmälääkkeeksi Sumatriptan.
Miksi otin daith-lävistyksen?
Migreenikohtaukseni alkaa päänsäryllä, joka voimistuu ja sen jälkeen alkaa oksettaa. Oksentamalla migreenikohtaus saattaa helpottaa. On mennyt aika kauan, ennen kuin uskoin, että kaikki päänsärkyni päätyvät migreeniksi ja olen opetellut ottamaan täsmälääkkeen ajoissa. Joskus siitäkään ei ole apua…
Joulukuussa 2018 koin elämäni pahimman migreenikohtaus, jonka vuoksi jouduin lähtemään päivystykseen. Sitä aiemmin pahin migreenikohtaus ajoittui 2016 lokakuuhun, jolloin olin opintopäivillä poissa kotoa. Siellä tunsin jo aamulla pientä päänsärkyä ja otin siihen kipulääkettä. Yhdentoista aikaan ajatus lounaan syömisestä alkoi etoa ja otin migreenin täsmälääkkeen. Painelin seuraavan tunnin melkein raivon vallassa ohimoitani ja akupisteitä käsissä. Ei apua. Koettua tuli vessankopin lattialla makaaminen, välillä oksentaen, josta lähdin kokeilemaan raittiin ilman tehoa. Ei apua, mutta…Satuin kävelemään tatuointi- ja lävistysliikken ohi. Olin aiemmin lukenut daith-lävistyksestä ja siitä, että joillakin se auttaa migreeniin.
 Renkaasta puuttu pallo. Jouduin ottamaan korun pallon magneettikuvausta varten pois ja melkein kaksi kuukautta myöhemmin en ole saanut aikaiseksi laittaa sitä (tai siis laitattaa sitä miehelläni) takaisin. 
Pääsin puolen tunnin sisään lävistäjälle. Sattuiko lävistys – ei. Se tuntui aivan ihanalle, koska se vei huomion pois migreenistä. Maksoin ja lähdin takaisin syksyiseen ilmaan kävelemään. Korva sykki pientä kipua ja migreeni alkoi hävitä vähitellen.

Miten daith-lävistys toimii?

Daith- lävistys toimii akupunktion tavalla. Lääketieteellistä tai akupunteeraajien perustaa lävistykselle ei ole. Moni ajattelee toiminnan perustuvan lumevaikutukseen. Itsellä se aluksi harvensi migreenien väliä ja niiden kestoa. Tuntui, että se tehosi vieläkin paremmin paranemisvaiheessa (itsellä tuo vaihe kesti 5-6 kuukautta. Rustolävistykset ovat hitaita paranemaan).
Eli…toimiiko lävistys?

Nyt kaksi vuotta myöhemmin sanon, että kyllä ja ei. Daith- lävistys auttoi silloin kunnolla, kun se parani ja oli arka. Akupunktio-vaikutus oli silloin vielä meneillään. Viimeisen vuoden aikana migreenikohtauksia on tullut enemmän ja en koe lävistyksestä enää apua migreeniin. Koska en edelleenkään saanut sitä kuvissakin korusta puuttuvaa palloa laitettua koruun, huomasin korun tippuneen viime viikolla. Koru saa jäädä nyt pois.

Olen huomannut, että minulla migreenikohtauksia aiheuttavat ainakin kaksi asiaa: stressi ja voimakkaat tuoksut. Näitä pystyn eliminoimaan elämästäni migreenikohtauksia estääkseni. Olen hävittänyt kaikki hajuveteni loppuvuodesta, sekä hyvin haikealla mielellä kaikki tuoksukynttiläni. Sitä rennosti ottamista joudun kyllä edelleen harjoittelemaan.
Pienestäkin pään kolotuksesta otan kipulääkettä ja käytän laventelin eteeristä öljyä ohimoilleni. Tämä saattaa auttaa. Jos kipu kovenee yhtään nappaan migreenin täsmälääkkeen ja menen kylmägeelipussin kanssa levähtämään ja toivon, että elämäni pahin migreenikohtaus jää siihen joulukuun kohtaukseen.

Onko migreeni tuttu juttu? Entä daith-lävistys? 

Käy myös lukemassa Ruuhkavuosipsykoosi – blogista lisää migreenistä!

sairaudet migreeni
Kommentit (3)
 1. Susanna maalta
  14.1.2019, 15:13

  Minulla ainakin kirkas valo aiheuttaa migreenikohtauksen, esim. auringon valossa oleminen ilman aurinkolaseja.
  Isäni kärsi tosi pahoista migreenikohtauksista. Hän sai hyvin apua akupunktiosta. Kohtaukset kutistuivat pelkkään auraan näkökentässä. Sen mentyä ohi kohtaus oli siinä. Ei päänsärkyä eikä pahoinvointia.

 2. Mie ostin vasta piparminttu eteeristä öljyä ja olen sitä kahdesti ohimoille taputellut. Ainakin nyt on auttanut päänsärkyyn. Migreeniä ei ole ollut pariin vuoteen. Migreenilääke oli tarpeen kun sen noin viisi vuotta sitten sain. Viikoittainen päänsärky ja työterveydessä ramppaaminen oli tuttua. Kerran sain kipupiikin migreeniin. Ja alussa lääkkeenä oli sumatriptan mutta se vain pahensi oloa. Almogran on nykyinen ja hyvin toimi kunnes viimeksi kun sitä otin, olo ei helpottanut ja oksetti vain. Toivottavasti en sitä enää tarvitse. Jäljellä olevat saattavat mennä vanhoiksi.

  1. mariaisstrong
   17.1.2019, 15:15

   Toivotaan, että päänsärkysi pysyvät lääkkeettömillä hoitokeinoilla kurissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *