Ruuhkavuosipsykoosi
Ruuhkavuosipsykoosi

… kaboom – sieltä se sitten taas tulikin.

Yritin nukkua toissa yön puolikkaalla unilääkkeellä, tulos oli se, etten nukkunut kuin onnetonta ja huonolaatuista unta, heräilin tuon tuosta ja aamulla kun oli aika nousta ylös olin kuin zombi. Aamutoimet hoidettuani tuli aika lähteä kuntoutusneuvojan luo, ja siinä matkalla se jysähti; aivan järjetön migreeni.

Touhukkaan tiistain vastapainoksi eilen oli siis koko päivän jäätävä migreeni päällä. Harvoin kärsin sellaisesta migreenistä mikä pistää oksettamaan, mutta eilen se oli sellainen. Minulla ei ole tällä hetkellä migreenilääkkeitä, ja mikään perus Burana ei vaikuta mitenkään joten sain todellakin ”nauttia” tästä penteleestä koko päivän.

Kuntoutusneuvojan huoneesta oli onnekseni palanut lamppuja, eikä niitä oltu vielä vaihdettu joten olimme hämärässä huoneessa, ei haitannut yhtään haha.

Palasin kotiin migreenin kera, ja menin nukkumaan. Olin niin tautisen väsynyt että nukahdin tosi nopeasti ja nukuin reilun tunnin. Ei se migreeniä poistanut, vaikka toivoin niin.

Migreenini on sitä laatua että se ei paljoa varoittele. Pientä juilimista tuntuu oikean silmän takana ja kaboom – sieltä se sitten taas tulikin. Näkö hämärtyy oikeassa silmässä ja järkyttävä kipu iskee päälle. Oli kamalaa ajaa eilen autolla kohtauksen ollessa päällä, mutta pitihän minun päästä kotiin.

Lääkäriaika on nyt kyllä varattava, koska näitä kohtauksia on alkanut tulemaan tiheämmin. Lääkäriajan varaaminen on asia jota en ikinä muista hoitaa – paitsi silloinhan se tietenkin tulee mieleen kun kamala kohtaus on päällä. Joitain kertoja olen joutunut sairaalaan tiputukseen kohtauksen ollessa niin raju. En tiedä mitä he ovat siellä tiputtaneet mutta on se auttanut.

Minulla migreenin laukaisee huonosti nukuttu yö, stressi, jännityksen laukeaminen, alkoholi jne. Tänä aamuna tuntui vielä pientä juilimista ja pelkäsin jo etteikö se lähtenyt vieläkään, hyvin nukutun yön jälkeen pois. Tai no, hyvin ja hyvin, nukuin kuin tukki mutta näin sairaita painajaisia koko yön.

Migreenidiagnoosin saaminen aikoinaan kesti jonkin aikaa. En oikeastaan edes tiennyt mikä on migreeni. Ihmettelin vain miksi minulla on toistuvasti toinen puoli päästä kipeä, mutta en osannut yhdistää sitä mihinkään. Olin parikymppinen kun menin lääkärin vastaanotolle kivun takia ja hän kertoi että minulla on migreeni. Sain silloin lääkkeet jotka auttoivatkin, mutta nykyään niistä ei ole mitään apua, tarvitsisin uudet.

Tänään jo vähän hymyilyttää.

Nämä kohtaukset ovat inhottavia ja kuten sanoin ovat alkaneet tulemaan useammin. Stressiä on, joten se varmasti laukaisee kohtauksen usein.

Onneksi tänään tuntuu jo paremmalta kuin eilen. Mutta ehkä nyt kuitenkin varaan sen lääkärin vaikkei kipua tällä hetkellä olekaan. Ihan jo ensi kerran varalta.

Kärsitkö migreenistä? Mikä sen laukaisee – ja mikä siihen sinulla helpottaa?

Kommentit (6)

 1. Tipi

  Ihanainen migreeni. Tuttu kaveri. Ensimmäisen kerran sain kohtauksen ala-asteella.
  Sitä oli itsellä pahimmillaan 5 kertaa viikossa! Onneksi omani on aurallinen versio, joten jos vaan olen hereillä, ehdin ottamaan lääkeyhdistelmän, joka estää kohtausta etenemästä sitä näköhäiriötä pidemmälle.
  No lopulta lääkäri määräsi estolääkityksen, joka toimi täydellisesti. Estolääkityksen hyvänä puolena se, että se väsytti. Ja kun se otettiin juuri sen takia illalla – nukuin kuin tukki.
  Lopetin sitten oma-aloitteisesti estolääkityksen syötyäni sitä 10 vuotta. Ei noita lääkkeitä viitsi koko elämäänsä vetää.
  Noh, eipä ole ollut enää migreeniäkään. Ehkä viimeisen 5 vuoden aikana on ollut vajaa 5 kertaa – mutta pentele sentään sellaisia, että ovat iskeneet yöllä – ei ehdi ottamaan lääkettä.
  Nyt sinäkin mars lääkäriin, jos on tiedossa sopiva lääkeyhdistelmä, niin ehdottomasti sellainen kannattaa aina olla saatavilla!

  1. Ruuhkavuosipsykoosi

   Hyi olkoon 5 kohtausta viikossa kuulostaa aivan kamalalta! Hyvä että sulla on kohtaukset vähentyneet 🙂

  2. mariaisstrong

   On migreeni. En oikein aina tiedä, mikä sen laukaisee. Saatan yöllä herätä siihen. Voimakkaat tuoksut olen joutunut eliminoimaan viime kuukausina (hyvästit parfyymit ja tuoksukynttilät, nyyhkis), niistä seuraa aina migreenikohtaus. Estolääke menee, mutta siitäkin huolimatta joskus saattaa viikon aikana olla useampi kohtaus. Sitten saattaa mennä kuukausia, ettei ole.

   Olen kokeillut migreeniin myös inkivääriä ja olen ottanu daith-lävistyksen. Daith lävistys auttoi aikansa, mutta silläkään ei näytä olevan enää vaikutusta. Inkiväärillä saan joskus pysäytettyä migreenikohtauksen, mutta usein joudun turvautumaan migreenikohtauslääkkeenseenkin.

   Ennen joulua oli elämäni pahin migreenikohtaus, joka sai kiemurtelemaan ja huutamaan tuskasta. Tuntui, että pää räjähtää juuri siihen. Oma kipukynnys on korkea, koska elän kroonisen kivun kanssa joka päivä, Ei auttanut kuin päivystykseen lähteminen ja suonensisäiset kipulääkkeet. Oli aika tokkurainen olo seuraavan päivän.

   1. Tipi

    Mikä estolääke sinulla on? Kannattaisiko kokeilla vaihtaa sitä, jos se ei tehoa? Itsellä ei tullut yhtään kohtaus, kun estolääkitys oli päällä.

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *