Toteutuuko talohaave vihdoin?

Kirjoittelin pari viikkoa sitten sisustusjulisteisiin liittyvän postauksen yhteydessä, että olemme löytäneet tontin omakotitalolle!  Lupasin kertoa lisää, kun asiat varmistuvat. Nyt olemme maksaneet tontistamme varausmaksun, ja nähtäväksi jää, asummeko kenties vuoden päästä uudessa kodissa ..?! Toteutuuko talohaave vihdoin? Jännittävää!

Tähänkö mun talo nousee? Olispa ihanaa, jos talohaave vihdoin toteutuisi!

Olemme etsineet sopivaa taloa / tonttia jo yli 10 vuoden ajan. Kriteerit ovat olleet tiukat. Vaatimuksena on ollut järvimaisema, alle 30 min. ajomatka Jyväskylään, sekä rauhallinen sijainti. Muutamia mukavia tontteja ja taloja on matkan varrella löytynytkin, mutta mikään ei ole kolahtanut kunnolla. Eräs tontti sykähdytti sen verran, että teimme siitä hakemuksen Jyväskylän kaupungille, mutta onni valinnassa ei suosinut meitä. Muissa kohteissa aina jokin on jäänyt mietityttämään. Milloin on ollut liian pitkä ajomatka Jyväskylään, milloin tontti olisi vaatinut valtavat maatyöt, milloin myynnissä on ollut vanha talo, jonka kunto on epäilyttänyt, milloin taas tontille on kantautunut liikaa ääniä autotieltä, jne. Ja sitten on tietenkin budjetti. Emme halua, että aivan kaikki rahat menevät asumiseen, vaan rahaa pitää jäädä myös muuhunkin. Myynnissä on toki ollut hienoja taloja ja upeita järvenrantatontteja, mutta aivan liian kalliita meille.

Olen seurannut tontti- ja talotarjontaa Etuoven vahtipalvelussa, ja lisäksi olemme tasaisin väliajoin selanneet lähialueiden kuntien tonttitarjontaa. Nyt kuitenkin meinasi mennä tontti sivu suun. Emme olleet hetkeen katselleet Laukaan tonttitarjontaa, kun työtoverini selaili muutama viikko sitten lehteä, ja tuumasi ääneen, että Laukaassa on tontteja huutokaupassa. Kävin heti katsastamassa Laukaan tonttitarjonnan. Huutokauppatontit eivät innostaneet, mutta huomasin samalla, että tulossa oli tarjouskilpailu erittäin mielenkiintoisista tonteista. Ajelimme paikan päälle katsomaan tontteja ja ihastuimme tonteilta avautuvaan järvimaisemaan. Olipa tuuri, että työkaverini sattui mainitsemaan Laukaan tontit – ne olisivat menneet muuten aivan ohi!

Tämä maisema sykähdytti heti ensisilmäyksellä.

Tarjouksen tekeminen kuitenkin jäi – ajattelimme, että hintataso nousee meille liian korkeaksi. Kun ajelimme pääsiäisenä Vaasaan, kävin huvikseni tsekkaamassa, olivatko kaikki tontit menneet tarjouskaupassa ja yllätyin – haaveilemamme tontti oli edelleen myynnissä! Kun palasimme Vaasasta kotiin, teimme heti ensitöiksemme tonttihakemuksen. Ja saimme heti seuraavana päivänä sähköpostin, jossa kerrottiin, että tontti oli varattu meille..!! Nyt on varausmaksukin maksettu, ja tästä alkaa suunnittelu!

Nouseeko talomme upeaan järvimaisemaan?

Meille varattu tontti sijaitsee Laukaan Laajalahdessa järvimaisemissa. Tontti ei ole omarantainen, mutta siitä on suora näkymä järvelle. Vierestä myytiin myös pari omarantaista tonttia, mutta niiden hintalappu oli rutkasti yli budjettimme. Minulle oma ranta ei ole niinkään tärkeä – vaan tärkeintä on järvimaisema. Suunnitelmien mukaan noin 100 metrin päähän tontistamme tulee yleinen uimaranta, sekä venevalkama.

Näihin maisemiin Laukaan Laajalahteen rakentuu uusi asuinalue.

Ihan täydellistä unelmaani ei tämäkään tontti vastaa. Tontille kuuluvat jonkin verran autotien äänet, ja vieressä kulkee junarata. Radalla on tosin vain tavaraliikennettä noin 10 kertaa vuorokaudessa. Toiveenani oli myös hieman enemmän metsän keskellä omassa rauhassa asuminen. Nyt tontin ympärille rakentuu asuinalue, ja naapurit tulevat olemaan vieressä. Tonttia hakiessamme päädyin kuitenkin siihen, että kompromisseja on tehtävä, jos joskus aikoo oman kodin saada järvimaisemalla. Ja se maisema on vain kertakaikkisen upea!

Tuon kauniin niemen toiselle puolelle on tarkoitus tulla uimaranta ja toiselle puolelle venevalkama. Ja toki tuo savinen maa muokataan myös. 😀

Miten projekti etenee?

Seuraavaksi teetämme tontilla maaperätutkimukset. Jos niissä ei selviä mitään ihmeellistä, laitamme nykyisen asuntomme pikimmiten myyntiin. Ja jos asuntomme menee kaupaksi, on vuorossa talopaketin valinta, tontin pohjatyöt ja rakennusprojekti! Pankissa piipahdimme jo viime viikolla sen verran, että tiedämme lainatoiveemme olevan mahdollinen. Talomalleja ja –paketteja on jo tarkasteltu ahkerasti iltaisin. Alun perin haaveenamme oli hirsitalo, mutta voi olla, että valitsemmekin ”tavallisen” puutalon. Minä haluaisin muuttovalmiin ”avaimet käteen” –talon, mutta mieheni haluaisi tehdä pintatyöt itse. Tästä se ”taistelu” alkaa. 😉

Näissä maisemissa olis ihanaa aloittaa aamu.

Nyt kaipailisin suosituksia ja vinkkejä:

 • Tiedätkö jonkin hyvän ja kohtuuhintaisen maaperätutkimuksia tekevän firman Jyväskylän / Laukaan seudulta?
 • Mikä olisi hyvä, laadukas, ekologinen, mutta kohtuuhintainen talopaketti? Millaisia kokemuksia teillä on eri talonvalmistajista?
 • Tiedätkö jonkun hyvän ja edullisen maanrakennusfirman Jyväskylän / Laukaan seudulta?
Meille varatun tontin ja rannan väliin jää pieni kaistale kunnan maata, johon on piirustusten mukaan tarkoitus tulla kävelypolku. En tiedä, miten pitkä siitä on suunnitelma tehdä, mutta olis mahtavaa päästä lenkkeilemään näissä rantamaisemissa.

Kiinnostaako teitä seurata rakennusprojektia täällä blogissani?

Ihanaa viikkoa!

Terkuin, Kirsi

Kommentit (4)
 1. Onnea! Ja kyllä minä ainakin mielelläni seuraan projektianne!

  1. kirsinkuntopiiri
   20.5.2019, 20:01

   Kiitos! 😊 Ja varmasti matkan varrella tapahtuu kaikenlaista kommellusta, mistä ois hauska kirjoittaa! 🙊

 2. Mielellään projektia seuraamassa!
  Meillä omat kokemukset Omatalo:sta kahden talopaketin verran. Ratkaisu oli meillä talopaketti sateelta suojaan-vaiheeseen eli paljon oli mitä pääsi tekemään itse. Sitten jos haluaa valmiimman niin usein talomyyjä osaa suositella hyvät tekijät ellei ole talofirman kautta tekijät.

  Sitten viimeisin missä nyt asutaan on kaksi vuotta sitten valmistunut kimaran hirsitalo, haluttiin jo hieman enemmän Extremeä rakentamiseen, joten hirsitoimitus ja pystytys pakettina, muu lähes kokonaan itse. Paljon työtä mutta tuli hyvä, hirsi on hirsi.

  Nämä molemmat k-raudan kautta, sieltä kautta on myös Ainoa-koti paketit joita uskallan vilpittömästi myös suositella.

  Ne mitä en suosittele ystävien kokemuspohjalta ovat Älvsbytalo sekä designtalo. Saavat hinnan näyttämään edulliselta mutta laatu ja kokonaiskustannukset sekä asumiskustannukset äkkiä karkaavat.

  Kolmen talon kokemuksen jälkeen olen todennut että jos vielä neljäs niin silloin sähkötyöt kilpailutetaan urakkana ettei tule yllätyksiä.

  Vaihtoehtoja hirmuisesti, ihana projekti teillä alkamassa! Intoa uuden suunnitteluun! 😊

  1. kirsinkuntopiiri
   21.5.2019, 08:33

   Kiitos hyvistä vinkeistä Annika! 😊👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *