Putkirullausvinkit osa 4: Millainen putkirulla/ foam roller kannattaa hankkia? Proroller, Grid, Blackroll, Easyroller, Bubbleroller, Rumbleroller, pilatesrulla?
Yhteistyössä: http://www.foamroller.fi/
Postauksen lopusta löytyy blogin lukijoille alennuskoodi!
Moi!
Mun asiakkaat kyselee multa usein, millainen putkirulla / foam roller kannattaisi hankkia kotiin. Nyt mulla on ollut sen verran erilaisia rullia testissä, että uskallan antaa suosituksia.
Millainen rulla kannattaa siis hankkia?
Sopiva rulla aloittelijalle
Jos olet aivan aloittelija, kannattaa hankkia lempeä rulla, koska kuten kerron edellisessä postauksessani, ei rullaus saisi sattua.
Hyviä lempeitä, mutta kestäviä rullia ovat mm. Grid Roller ja Easyroller.
Mun ihan ensimmäinen rulla oli vaahtomuovinen marketista hankittu halpismalli. Se menetti muotonsa hyvin äkkiä, joten sellaista en suosittele kenellekään!
Seuraavaksi hankin Grid Rollerin, joka on sopivan pehmeä aloittelijalle, mutta ei menetä muotoaan kovan sisustan ansiosta. Grid soveltuu mainiosti myös lihaskunto- ja kehonhallintaharjoituksiin.
Saman tapainen rulla on Easyroller. Molemmat näistä rullista ovat pehmeämpiä kuin esimerkiksi ProRoller™ ja RumbleRoller, joista alla lisää, mutta kovempia kuin pilatesrulla, josta myös alla lisää.. 🙂 Molempien rullien (Grid ja Easyroller) pintamuotoilu lisää rullan tehokkuutta, ja molemmissa on sisällä kova putki, joten rulla ei painu kasaan.
Kuitenkin kehon tottuessa, kannattaa rulla vaihtaa kovempaan malliin, koska pehmeämmällä rullalla ei saa yhtä hyviä vaikutuksia aikaiseksi.
Parempia tuloksia kovemmalla rullalla
Erään teorian mukaan rullan materiaalin pitäisi olla kovempaa kuin sillä käsiteltävien pehmytkudosten rakenne, jotta rullalla saadaan aikaan pysyvämpiä tuloksia liikkuvuudessa. Siksi käyttöön suositellaan alun jälkeen hieman kovempaa materiaalia olevia rullia. Proroller on ollut mulla vähän reilun vuoden verran. Tykkään rullasta sen materiaalin ja koon vuoksi. Rullan pinnoite on ”nihkeää” keinonahkaa, joten rulla ei lähde rullatessa liukumaan liukastakaan laminaattilattiaa pitkin. Rullan halkaisija on pieni verrattuna useihin muihin rulliin, ja mun mielestä pienemmän halkaisijan omaavaa rullaa on helpompi käyttää kuin isoja rullia. Pieni rulla sujahtaa myös helpommin olohuoneen lipastoon piiloon. Rullan ainoa miinuspuoli on rullassa oleva saumakohta, joka tuntuu rullatessa pienenä epätasaisuutena.
Blackrollin sain blogiyhteistyönä viime kesänä Motionstore.fi:stä. Myös Blackrolleja on useita erilaisia, ja näistä mulla on ollut testissä keskikova Standard-malli. Olen tykännyt myös tästä rullasta. Kova, kestävä ja erittäin kevyt rulla! Pintamateriaali on hygieeninen ja helposti puhdistettava, mutta laminaattilattialla hieman liukas.
BubbleRoller ja Rumble Roller konkareille
Jos olet jo tottunut rullaaja, voit kokeilla kovempia, nystyräpintaisia rullia. Nystyrät venyttävät kudoksia (lihasta ja faskiaa), jolloin vaikutus on tehokkaampi kuin pelkän sileän rullan painallus. Sain juuri foamroller.fi:stä blogiyhteistyön kautta testiin nystyräpintaisen rullan nimeltä BubbleRoller™. Rullan pinta on kova, mutta nystyrät eivät ole teräviä.
Mua opastettiin, että tämä rulla on hieman lempeämpi kuin Rumble Roller, joten tästä kannattaa lähteä liikkeelle, jos nystyräpintaiset rullat eivät ole entuudestaan tuttuja.
Mihin pilatesrulla soveltuu?
Pilatesrulla on erittäin monikäyttöinen harjoitusväline. Sen avulla voit treenata mukavasti erilaisia keskivartalon ja omankehon harjoituksia, mutta rullaukseen se on liian pehmeä.
Toki se rentouttaa hetkellisesti ja parantaa painalluksen kautta nestekiertoa, mutta valitsisin rullaukseen jonkin yllä olevista rullista. Täällä muuten vinkkejä pilatesrullalla tehtäviin tehokkaisiin keskivartalon harjoituksiin.
Millaisia rullakokemuksia teillä on?
Jos et vielä omista rullaa, niin nyt saat 10 % alennuksen foamroller.fi-sivuston kaikista tuotteista koodilla: kirsinkuntopiiri.
Terkuin, Kirsi