Omakotitalon rakennusprojekti
Moi!
Tänään blogissani on aiheena omakotitalon rakennusprojekti. Olen nyt asunut uudessa kodissani kahdeksan kuukautta ja ajattelin kertoa, miksi lähdimme rakennusprojektiin, miten projekti sujui, ja miltä uudessa kodissa on tuntunut asua. Kirjoitus on melkoisen pitkä, mutta jos rakentaminen kiinnostaa, niin jatka toki lukemista…
Miksi omakotitalo ja omistusasunto?
Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni vanhempieni omistamassa omakotitalossa, ja varmasti se on perimmäinen syy siihen, miksi olen aina haaveillut omasta omakotitalosta. Kun lähdin opiskelemaan, muutin vuokralle kerrostaloon. Asuin vuokralla useamman vuoden, ja se sopi opiskelijaelämääni. Tavattuani mieheni, päädyimme parin vuoden sisällä ostamaan ensimmäisen yhteisen kotimme. (Tosin asunto taisi silloin olla kokonaan mieheni nimissä, mutta joka tapauksessa koti oli yhteinen.) Ensimmäinen oma kotimme oli kerrostaloasunto Jyväskylän keskustassa, jonka mieheni remontoi asunnon lattiasta kattoon. Yksi syy omistusasunnolle olikin se, että halusimme kodistamme juuri meidän näköisen.
Toinen syy asunnon omistamiseen oli taloudellinen. Laskimme, että omistusasunnossa ja vuokra-asunnossa asumisen kulut olivat suunnilleen samat, ja omistusasunnossa asuessa asuntoa maksetaan itselle, kun taas vuokralla asuessa rahat juoksevat vuokranantajan pussiin. Tämä on edelleen suurin syy siihen, miksi haluan omistaa asunnon.
Ajatus omakotitalosta sai hautua 15 vuotta ennen kuin unelma toteutui. Myytyämme kerrostaloasuntomme asuimme jälleen pari vuotta vuokralla etsien sopivaa omakotitaloa tai tonttia. Kun mieluista ei löytynyt, päädyimme väliaikaisena ratkaisuna ostamaan rivitaloasunnon. Myös sen mieheni remontoi lattiasta kattoon, ja pidin paljon asunnostamme. Etsimme kuitenkin koko ajan tonttia tai omakotitaloa. Etsintä kesti yhdeksän vuotta.
Olin jo luopua toivosta, kunnes yhtäkkiä tontti löytyi hieman sattumalta. Olen kirjoittanut blogissani tontin löytymisestä, ja jos haluat lukaista aiheesta, niin juttu löytyy täältä: tontti löytyi
Miten päädyimme rakentamaan?
Ajatuksenani oli ensisijaisesti löytää valmis talo. Haaveilin vanhasta rintamamiestalosta tai uudesta hirsitalosta. Matkan varrella oli pari taloa, joista olisin halunnut tehdä tarjouksen. Toinen oli aivan ihana rintamamiestalo, joka oli remontoitu täydellisesti. Tai no – täydellisesti ja täydellisesti. Ei kulunut kauaa, kun olimme käyneet katsomassa taloa, ja koko talo oli maan tasalla. Mitä lie käynyt, mutta silloin hautasin haaveeni vanhasta talosta.
Vaikka etsimme talojen lisäksi myös tontteja, en ollut niinkään innostunut rakentamisesta. Rakentamisessa toki kiehtoi se, että talo olisi täysin uusi ja että siitä saisi juuri sellaisen kuin itse haluaisi. Mutta en olisi halunnut ryhtyä isoon projektiin. Se pelotti. Mutta kun kaunis tontti löytyi, oli tartuttava rohkeasti siihen. Ja niin päädyimme rakentamaan.
Millainen talo valittiin ja miksi?
Minulle oli selvää heti alusta alkaen, että lähden rakennusprojektiin vain ja ainoastaan, jos kyseessä on “avaimet käteen” -tyylinen ratkaisu. Vaikka mieheni on remontoinut lahjakkaasti kaksi asuntoa, ei hän ole rakennusalan ammattilainen, ja minulle oli tärkeää, että talomme rakentavat ammattilaiset. Pelkäsin myös, että jos rakentamaan ryhdyttäisiin itse, saattaisi projekti venähtää, ja samalla menisivät hermot. Miestäni houkutteli rakentaminen alusta saakka itse, mutta päädyimme kuitenkin muuttovalmiiseen taloon.
Ainut asia, mikä minua muuttovalmiissa talossa mietitytti, oli se, miten persoonallisen siitä saisi tehtyä, kun esimerkiksi sisustusmateriaalit oli valittava tietyistä valikoimista. Yksi kriteeri rakentamiselle kun oli se, että talosta tulisi oman näköinen. Mielestäni saimme kuitenkin rakennettua juuri meidän näköisemme kodin.
Rivitaloasuntomme myytiin vuorokauden sisällä, ja meille tulikin yhtäkkiä hoppu etsiä sopiva talopaketti. Vaikka olimme katselleet tontteja vuosikaudet, emme olleet koskaan sen tarkemmin suunnitelleet tontille tulevaa taloa. Emme olleet tutustuneet talovalmistajiin, eikä meillä ollut karkeiden suuntaviivojen lisäksi harmainta aavistustakaan siitä, millainen talo tontillemme rakentuisi. Tiesimme, että talosta tulisi puu- tai hirsitalo, ja kokoluokka olisi noin 100-120 neliötä, mutta kaikki muu olikin sitten auki.
Tilasin hullun lailla talokirjoja, pyysin tarjouksia talotoimittajilta ja tutkin illat pitkät erilaisia talojen pohjaratkaisuja. Samanaikaisesti oli teetettävä tontille maaperätutkimus, ryhdyttävä selvittämään maanrakennukseen liittyviä asioita, hankittava projektille vastaava mestari, jne., joten hommaa riitti. Kesän fiiliksistä, maaperätutkimuksesta ja talopaketin pähkäilystä voit lukea lisää täältä: rakennusprojekti etenee
Vähitellen talon pohja alkoi hahmottua, valikoimme potentiaalisimmat talotoimittajat ja lopulta kilpailutimme kolmea eri talonvalmistajaa. Päädyimme valitsemaan Sievitalon, ja myös tästä rakennusprojektin vaiheesta on aikaisempi blogikirjoitus, joka löytyy täältä: meille tulee Sievitalo
Muuttovalmistalo – helppoa ja hauskaa, vai miten se meni?
Rakennusprojekti lähti siis käyntiin kiireesti. Tehtiin talopaketista kaupat, lyötiin lukkoon talon julkisivusuunnitelma ja pohjapiirustus ja laitettiin rakennuslupa-anomus vireille. Kuulostaa ehkä pikkujutuilta, mutta kyllä näissä hommaa ja pähkäiltävää riitti. Onneksi olin yhtäaikaisesti opintovapaalla, ja olenkin miettinyt, että miten ihmeessä olisin kaikki nämä hoitanut, jos olisin samanaikaisesti tehnyt täyttä työpäivää. Ja jotta homma ei olisi loppunut kesken, tuli samassa rytäkässä vielä vuokra-asunnon hankinta, sekä muutto. Hengästyttää vieläkin, kun ajattelen syksyä 2019.
Seuraavaksi piti miettiä taloon tulevat sähköt, kiintokalusteet, ja pintamateriaalit eri tiloihin, kuten keittiöön, kylpyhuoneeseen, vessaan ja kodinhoitohuoneeseen. Aikataulu oli tiukka, ja oli koko ajan sellainen olo, että olisikohan tämä ja tuo pitänyt miettiä vielä tarkemmin. Nyt kahdeksan kuukauden asumiskokemuksella olisin valinnut joitain asioita hieman eri tavalla, mutta olen pääsääntöisesti kaikkeen tyytyväinen. Kerron kirjoituksen lopussa vielä tarkemmin, miten uusi kotimme on toiminut ja mitä olen siitä tykännyt.
Ja ne maatyöt! Voi äiti! Tämän osan projektista hoiti mieheni ihan täysin, ja kun maatyöt olivat käynnissä, oli mieheni isä paikalla tekemässä töitä aamusta iltaan. Hänelle kuuluu superiso kiitos siitä. Emme siis ostaneet maatöitä urakkana, vaan päädyimme palkkaamaan konemiehen tuntiveloituksella, mikä tarkoitti sitä, että myös itse oli oltava töissä mukana.
Muuttovalmis talopaketti ei siis tarkoita sitä, että allekirjoitat kauppakirjan, jonka jälkeen odotat, että saat avaimet käteen. Mietittävää, selvitettävää, jne. on enemmän kuin arvata saattaa!
Lisäksi itselleni yllätyksenä tuli se, miten moni asia ei sisältynytkään muuttovalmiin talon toimitussisältöön. Esimerkiksi vaatehuoneiden kalusteet oli hankittava ja rakenneltava itse, samoin kylpyhuoneen suihkuseinä oli hankittava ja asennettava itse, eivätkä wc-paperitelineet, pyyhekoukut, jne. kuuluneet pakettiin, joten heti muuton jälkeen oltiin rakentelemassa vaatehuoneita ja porailemassa seiniin koukkuja. Ja toki tähän päälle kaikkein isoimpana projektina tuli talon julkisivun maalaus. Onneksi myös näissä hommissa mieheni vanhemmat olivat isona apuna mukana.
Miten rakennusprojekti eteni?
Isoin työ, eli itse rakentaminen oli Sievitalon harteilla. Onneksi! Talon rakentaminen eteni sujuvasti ja aikataulun mukaan. Vastaava mestarimme kävi rakennusmaalla usein tarkastamassa, että kaikki sujui niin kuin piti. Lisäksi “virallinen valvojamme”, eli mieheni isä vieraili myös aktiivisesti talollamme ilahduttamassa työmiehiä.
Elementtitalon pystytys on jännittävää, kun yhtäkkiä talo onkin jo pystyssä!
Vaikutti siltä, että Sievitalo oli ostanut alihankintana eri työporukoita / henkilöitä hoitamaan eri työvaiheita. Talollamme kävikin hyvin kansainvälistä porukkaa. Talon pystytysporukka oli Virosta (ja oli todella ammattitaitoinen tiimi), ja timpuri apureineen olivat Etelä-Afrikasta, Englannista ja Uudesta-Seelannista! Lisäksi paikalla kävivät myös muun muassa laatoittaja, parketin asentaja (joka oli muuten ensimmäinen talossamme yöpynyt henkilö, mikä hieman huvitti), kiintokalusteiden asentajat, maalarit, jne. Jälki oli hyvää, eikä juuri mistään ollut valittamista.
Mieheni ja hänen isänsä olivat myös rakenteluissa sen verran mukana, että rakensivat itse saunan ja terassit. Lisäksi itse tehtiin keittiön välitilan laatoitus, sekä hankittiin ja asennettiin osa kylpyhuoneen kalusteista. Nämä tehtiin itse siksi, että saatiin juuri sellaiset kuin haluttiin ilman älyttömän suurta hintalappua. Sievin kautta olisi toki onnistunut, mutta hinta olisi ollut hieman toisenlainen.
Rakennusaika meni nopeasti, kohta olikin jo heinäkuu, ja kodin luovutus tapahtui aikataulun mukaisesti. Myös rakennusvalvojan suorittama lopputarkastus meni kunnialla läpi, ja saimme luvan muuttaa uuteen kotiimme!
Muutto ja muuton jälkeiset fiilikset
Ennen muuttoa oli vielä urakoitava rakennuksen loppusiivous, ja onhan muutto myös aina yhdenlainen projekti. Tällä kerralla olimme viisaita ja vuokrasimme kuorma-auton ja muuttomiehen. Se nopeutti muuttoa ihan suunnattoman paljon verrattuna edellisiin muuttoihimme. Melkein harmittaa, että on aikaisemmin yritetty muka säästää muutoissa ja vuokrattu vain jokin pieni pakettiauto.
Ja voi vitsi, mikä fiilis oli yhtäkkiä olla omassa, uudessa kodissa! Sitä ei voi kuvailla sanoin! Omaa taloa oli odotettu vuosia, ja oman kodin valmistumista monta kuukautta, mutta toisaalta tuntui siltä, että nytkö se talo onkin jo valmis! Kun tontti löytyi reilu vuosi ennen muuttoa, tapahtui kaikki sen jälkeen sellaisella rytinällä, että ei itse meinannut pysyä perässä.
Fiilis omassa kodissa oli ihan mielettömän ihana.
Miltä tuntuu nyt?
Rakastan edelleen uutta kotiamme. Omat valinnat tuntuvat edelleen hyviltä, ja rakennus vaikuttaa laadukkaalta. Muuttaisinko jotain? Vaihtaisim muutaman pistorasian paikan, viilaisin vähän kylpyhuoneen kalusteiden järjestystä, ja lisäksi muokkaisin talon pohjaa siten, että kodinhoitohuone, kylppäri ja vierasmakkari vaihtaisivat paikkoja. Vaikka oikein toimiva pohja on nykyiselläänkin.
Onko jokin aiheuttanut päänvaivaa? Eipä oikeastaan. Poistoilmalämpöpumppumme Nilanin säädöt ovat hepreaa, mutta kaipa sen optimaaliseen käyttöön jossain välissä oppii..
Onko jotain vielä kesken? Sisätiloissa sisustaminen on kesken, ja vaatehuoneen ladonovet odottavat rakentamista. Pientä pintaviilausta siis. Talon seinien ulkopuolella onkin sitten pari vähän isompaa projektia. Autokatos-varasto on vielä kokonaan rakentamatta, ja pihahommia piisaa. Istutimme nurmikon jo viime kesänä, mutta muuta pihalla ei vielä kasva, ja joitain kohtia pihasta täytyy vielä muotoilla hieman uusiksi. Joskus tulevaisuudessa olisi tarkoitus rakentaa kesäkeittiö. Sitä ennen takapihaamme kaunistaa kesäkeittiön pohja, eli pieni “hiekkakenttä”. Täytyy kesällä roudata siihen rantatuolit ja kuvitella, että se on mun “biitsi”.
Mieli on kiitollinen.
Talomme rakennusprojektista voit lukea lisää:
Tulossa myöhemmin:
Kotimme sisustus (jossain vaiheessa kevättä)
Meidän piha (kesällä)
Terkuin, Kirsi
Tapahtumarikas vuosi, hienot muistot rakennusprojektin seuraamisesta ja hyvät kuvat! Markku & Merja
Kiitos näistä vinkeistä omakotitalo rakentamiseen liittyen. Asuin itsekin lapsuuteni ja nuoruuteni omakotitalossa. Olen aikuisena asunut kerrostalossa ja nyt viimein ajatus olisi kypsynyt omakotitalon rakentamisesta Kempeleelle. Paljon suunniteltavaa. Rakennuttajia myös selailin ja yhden ainakin löysin, mistä kysyä lisää http://puuparoni.fi
Oi wau! Onnea rakennusprojektiin!