Närästys ja ruokavalion muuttamisen vaikeus

Moikka!

Olen tällä viikolla kärsinyt vatsavaivoista. Vaikka närästys ilmoitteli jo alkuviikosta itsestään, menin silti eilen syömään tulista intialaista ruokaa. Tiesin, että ei olisi pitänyt, ja sain yöllä kärsiä omasta tyhmyydestäni.

Olen aina reagoinut jossain määrin vatsallani elämän tilanteisiin. Lapsena ensimmäinen ulkomaanmatkani Rhodokselle taisi olla niin jännittävä, että oksensin matkalla aamuöisin. Muutenkin heräilin pienenä aika ajoin aamuöisin huonoon oloon, kun elämässä oli jotain jännittävää tai stressaavaa.

Kymmenisen vuotta sitten minulla oli ajanjakso, jolloin aamuisin oli usein huono olo ja välillä luulin, että joudun kyykistymään pusikkoon kävellessäni kotoa töihin. En vaivautunut menemään lääkäriin ennen kuin ylävatsallani oli niin kova kipu, että makasin kippurassa sohvalla. Diagnoosi oli ruokatorven tulehdus. Olin äimänkäkenä – eihän minua ollut koskaan edes närästänyt. Olin väärässä – en vain ollut osannut tunnistaa närästyksen oireita. Luulin, että närästys tarkoittaa hapokkaita röyhtäyksiä, ja sellaisista en ole koskaan kärsinyt. Myös syy närästykseen oli ihan selkä – stressasin tulevia häitämme.

Sain oireet kuriin lääkekuurilla, mutta ne kuitenkin uusivat aina vähän väliä. Minulla närästys oireilee huonona olona, poltteena vatsassa, kihelmöivänä tunteena kurkussa, ja välillä kurkussa on myös palan tunne. Oireet ovat selkeästi yhteydessä sekä stressiin että ruokavalioon. Tällä hetkellä töissä on ollut stressaavaa, ja olen heräillyt öisin yhden ja neljän välillä, joten ei ihme, että vatsa rupesi taas vaivaamaan. Viime viikonlopun pikkujoulut eivät auttaneet asiaa – alkoholin lipittäminen on minulla yksi pahimpia närästyksen laukaisijoita. Olisin näistä asioista voinut päätellä, että vatsavaivoja on tiedossa ja kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon, mutta niin vain olen syönyt taas ihan mitä lystää.

Pikkujouluihin menossa.
Pikkujouluna nautitut skumpat, vinkut ja drinksut kostautuivat närästyksenä.

 

Se on muuten kumma, miten hankalaa ruokavalion muuttaminen on. Vaikka tiedostan, miten pitäisi syödä, on toteutus hankalaa. Tästä aiheesta olen jutellut myös monen painonhallinta-asiakkaani kanssa – tietoa kyllä on, mutta toteutus tökkii. Tämä on yksi syy, miksi en suosi asiakkaideni kanssa tiukkoja ja rajoitettuja ruokavaliota, vaan lähdemme liikkeelle pienistä omaan ruokavalioon istuvista muutoksista.

Vatsavaivojen kanssa asia on hieman eri – on vain yksinkertaisesti pakko karsia jotain ruoka-aineita pois, jotta oireet saadaan kuriin.

Tällaisia muutoksia pyrin tekemään ruokavaliooni, kun vatsa vaivaa:

 • vältän tulista ja voimakkaasti mausteista ruokaa (eilen en onnistunut välttämään kiusausta)
 • vältän isoja annoksia (etenkin ennen nukkumaanmenoa) ja pyrin syömään hotkimatta (helpommin sanottu kuin tehty)
 • vältän rasvaisia ruokia (mm. pitsa, sipsit, suklaa)
 • vaihdan ruisleivän kauraleipään (nykyisin syönkin lähes pelkästään kauraleipää)
 • vaihdan appelsiinit ja mandariinit banaaniin
 • juon kahvia rajoitetusti vain aamulla tai vaihdan kahvin hetkellisesti kokonaan teehen
 • juon vähemmän alkoholia

Olen huomannut, että kun vatsavaivat ovat pahimmillaan, myös raskas liikunta lisää niitä. Silloin on otettava myös treenit kevyemmin. Ja koska stressi selkeästi vaikuttaa ainakin minulla närästykseen, täytyisi koettaa myös stressata vähemmän ja rentoutua enemmän. 🙂

Tänään lautasella kuhaa, perunaa, kermaviilikastiketta ja salaattia.

 

Onko täällä muita närästyksestä kärsiviä? Millaisia kotikonsteja olette käyttäneet? Jossakin on kerrottu mm. ruokasoodan tai papaijan auttavan, mutta en ole kokeillut. Onko joku löytänyt jonkin ”poppaskonstin” närästykseen? Vinkkejä otetaan vastaan! 🙂

Terkuin, Kirsi

 

 

terveys vatsavaivat narastys
Kommentit (3)
 1. marja-leena haka
  25.11.2018, 17:33

  Moi Kirsi! On täällä muitakin närästyksestä kärsiviä älä huoli.Kyllä se on sitten inhottava vaiva.Itse olen käynyt asiasta lääkärissä kun yhteen aikaan aamupala tuli pois joka päivä.Lääkärille sanoin että en ole raskaana.Mulla todettiin ruokatorven refluksitauti.Sit kävin vielä vatsan tähystyksessä, siellä todettiin vatsaportista johtuvan sen.että oksensin aamuisin.Lääkkeitä söin aikani ja sitten niistä pidettiin luento mitä haittaa niistä on elimistölle.En sen jälkeen ole lääkkeitä syönyt.Mitään poppaskonsteja en ole kokeillut.Kyllä se sullakin vielä iloksi muuttuu ja olosi helpottuu.Jaksamista😃

  1. kirsinkuntopiiri
   25.11.2018, 18:00

   Kiitos Marja-Leena! Sä oot niin ihana! <3

 2. marja-leena haka
  25.11.2018, 18:39

  Kuules Kirsi!Ihanille ihmisille ollaan takaisin ihania.😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *