Vieraile Louvressa ilman jonoja ja hässäkkää
Jatkan vielä syksyltä kovalevylle jääneisiin Pariisin matkatunneliin, nyt taidepäivällä kaupungin suurimpaan ja upeimpaan museoon, Louvreen. Edellisestä Louvren käynnistäni oli kulunut jo todella pitkä aika. Taideaarteiden lisäksi mieleeni oli jäänyt pitkät jonot ja odotukset lipunmyyntiin, jotka nyt halusimme vältää. Se onkin mahdollista pienellä etukäteissuunnittelulla.
Louvreen johtaa monta ovea. Sadat ihmiset jonottavat pääsisäänkäynnillä, jota siis kannattaa välttää. Ilman jonoja pääsee sisään yleensä aina Passage Richeliun- ja Porte des Lions-sisäänkäynneistä. Mekin kävelimme suoraan lippuluukulle samaan aikaan, kun monen rutistibussin lastit jonottivat pääovella.
Louvre on yksi maailman vanhimmista museoista. Sen kokonaispinta-ala on yli 160 000 neliömetriä ja se on myös maailman kolmanneksi suurin museo. Näyttelyiden pinta-alaakin on lähes 60 000 neliömetriä eli Louvressa saa kevyesti kulumaan vaikka ueamman päivän. Se on auki myöhään illalla keskiviikkoisin ja perjantaisin.
Museo sijaitsee aivan kaupungin sydämessä, Seinen rannalla. Rakennus on entinen kuninkaan palatsi ja luonnollisesti myös ulkoa ainutlaatuisen upea. Sitä ympäröi historialliset näkymät ja picnicille kutsuva nurmikkoinen puisto. Louvren pääsylippu on voimassa koko päivän ja ulkona voi hyvin piipahtaa syömässä ilman jonottamista museon (kalliisiin) kahviloihin. Joka tapauksessa vesipullo ja hedelmä tms.) kannattaa museeon varata mukaan.
Ranskan entinen presidentti Francois Mitterand täytti Pariisia egyptilaisella taiteella. Hän rakennutti Louvren eteen kiinalaissyntyisen, amerikkalaisen arkkitehdin suunnitteleman lasisen pyramidin, joka monen ranskalaisen mielestä pilaa renessanssipihan arvokkuutta, mutta toisaalta on nykyään kuvatuin kohta Louvren pihapiirissä.
Museo sisältää useita maailman tunnetuimpia taideteoksia, vaihtuvia näyttelyitä ja monipuolisia pysyviä osastoja. Se on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde Pariisissa ja vaikka sen pilvisen tai sateisen lomapäivän kruunaus.
Palaan vielä omilla postauksilla minuun erityisesti vaikutuksen tehneisiin taideaarteisiin. Aikaisemmat Pariisin postaukseni löydät täältä.