Värikäs ja maukas Texmex Härkis bowl
Kaupallinen yhteistyö: Verso Food Oy
Texmex-ruoat ovat aina yhtä tervetulleita. Viimeksi eilen illalla tuoretta salsaa ja guacamolea kukkakaalinachojen kanssa nautiskellen puheenaiheeksi nousi meksikolainen ruoka, yllätys. Kuinka tuoreista raaka-aineista valmistettu meksikolainen ruoka voikaan olla joka kerta niin herkullista ja koukuttavaa. Omia suosikkejani ovat erilaiset meksikolaiset salaatit ja bowlit sekä keitot. Reseptejä voisi kehitellä vaikka loputtomiin.
Mies kommentoi tätä salaattia parhaaksi HÄRKIS®-ruoaksi, mitä on maistanut. Meillä niitä kuitenkin kokkaillaan todella usein, eli aika rohkea kehu.
Maustamisessa chili, korianteri, lime ja valkosipuli ovat peruspilareita. Salsa ja guacamole kuuluvat myös meidän meksikolaisiin kokkailuihin joka kerta. Jos ei niitä laiteta annoksiin, niin ainakin dippeinä lisukkeiden kanssa. Mielestäni herkullisuus piileekin juuri näissä kastikkeissa ja mausteissa. Vaikka kaupan kastikkeilla pääsisi paljon helpommalla, ei maku ole edes verrattavissa mehukkaisiin, tuoreisiin ja sopivan tulisiin omatekoisiin soosseihin.
Salsa- ja guacamolereseptejä olen julkaissut blogissani monia, eikä ihme, sillä niitä myös tehdään kotonamme usein. Yleensä tykkään kuutioida salsan ainekset veitsellä pieniksi. Tällä kertaa tein salsan erilaisella rakenteella sekoittaen kaikki ainekset tehosekoittimessa.
Tarkoituksenani oli käyttää tässä reseptissä HÄRKIS® Texmexiä, mutta sitä ei ollutkaan kaupassa. Selvitin asiaa, ja kaupoissa on nykyään HÄRKIS® Originalin ja BBQ:n lisäksi makuna usein Texmex tai Indian curry. Eli Texmex on edelleen HÄRKIS® -valikoimassa. Ainakin oman kokemuksen mukaan kaupoissa kuunnellaan ilahduttavan usein asiakastoiveita, joten kannattaa kysäistä kauppiaalta Texmexistä, jos Härkistä käyttää ruoanlaitossaan, niin tein nyt itsekin.
Onneksi HÄRKIS® Original maustuu niin hyvin, että se taipuu hyvin myös meksikolaisiin mausteisiin.
Värikäs ja maukas Texmex Härkis bowl
Neljälle
4 reilua kourallista salaatinlehtiä
puolikas punakaali
1 pkt HÄRKIS® Originalia
1,5 punaista paprikaa
2 dl kidney-papuja
reilu kourallinen korianteria
2 limeä
1 chili
2 valkosipulinkynttä
250 g creme fraichea
- Kuutioi pieniksi kaksi valkosipulinkynttä ja chili.
- Lorauta pannulle reilusti oliiviöljyä ja lisää siihen valkosispulit ja chili.
- Kuutioi paprikat ja lisää pannulle.
- Lisää Härkis mukaan muutaman minuutin kuluttua. Härkis on valmista sellaisenaan, jonka vuoksi pelkkä lämmitys riittää.
- Paistos on valmista, kun paprikat ovat sopivan karamellisoituneet.
- Revi salaatinlehtiä hiukan ja jaa ne neljään syvään kulhoon.
- Valmista salsa ja guacamole. (ohjeet aineluetteloiden alla)
- Leikkaa punakaali pieneksi.
- Huuhtele kidney-pavut.
- Asettele salaattipedille Härkis-paistos, punakaalit, kidney-pavut, salsa, guacamole ja creme fraiche.
- Silppua korianteria päälle.
- Aseta limen puolikas halutessasi annoksen keskelle tai purista sen mehut jo valmiiksi annoksen päälle.
Salsa:
6 tomaattia
1 sipuli
1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
1 limen mehu
0,5 dl oliiviölyä
Laita kaikki salsa-aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi
Guacamole:
5 avokadoa
1 tomaatti
1 punasipuli
1 chili
2 valkosipulinkynttä
kourallinen korianteria
suolaa ja pippuria
Muussaa avokadot haarukalla, silppua korianteri saksilla ja kuutoi loput ainekset veitsellä pieniksi
Lisää herkullisia HÄRKIS®- ja muita härkäpapureseptejä löytyy täältä.
Miksi ihmeessä ”bowl”, miksi ei ”kulho” tai vaikka ”ruukku”? Ymmärtäisin, jos käyttäisi espanjaa, kun on meksikolainen ruoka, mutta tuollainen finglish on tosi teennäisen, ärsyttävän ja olevinaan hienon kuuloista.