Vapauta sisäiset virtasi

Vapauta sisäiset virtasi

Kevät on ihan mieletöntä runsauden ja luonnon luovuuden aikaa. Olen nauttinut tosi paljon aamukävelyistäni toimistolle. Auringon noustessa luonto pursuaa kirkasta vehreyttä. Linnut nakuttavat, räpyttelevät ja visertävät  mahtavaa aamukonserttiaan. Kaikki on ihan käsittämättömän erilaista kuin syksyllä ja talvella. Tuntuu, että tämä pursuava luonto pakottaa meidät ihmisetkin ihan uudelle vaihteelle.

Toisaalta ei ole niin helppoa heittäytyä tähän luonnon nopeaan mullistuksen ja energia ryöppyyn. Siitepölyt kukoistavat, samoin katupöly muistuttaa harvinaisen kuivasta keväästä. Valo riittää aamusta yöhön. Tuntuu, että samaan aikaan kun luonnossa kaikki virtaa ja kasvaa, ihmisellä välillä tukkoisuus lisääntyy ja energisyyskin tökkii.

Mitä sinä teet pysyäksesi mukana kevään virrassa? Omia tehokkaimpia keinoja ovat jokapäiväinen liikuntaa, hyvä ruoka, unirytmi  ja vesi kaikissa muodoissaan.

Vesi

Meistä suurin osa on vettä ja vesi kaikissa muodoissaan tekee juuri nyt todella hyvää. Mikään ei maadoita ja energisoi paremmin kuin veteen pulahtaminen.

Juon aina paljon vettä, mutta jostain syystä juuri nyt, kun se on erityisen tärkeää, se meinaa helposti unohtua. Ehkä siksi, että ilma ei ole niin kuivaa kuin talvella, eikä toisaalta taas vielä niin kuumaa kuin keskikesällä. Pari litraa vettä päivässä on ihan must oman energiatason ja virtausten ylläpitämiseksi. Ensimmäinen lasi on parasta juoda heti aamulla.

Jos siite- ja katupöly tuntuu tukkoisessa nenässä tai kutiavissa silmissä, etkä omista nenäkannua, nyt on korkea aika hankkia sellainen. Paras ja virkistävin apu tukkoisuuteen löytyy helposti kannun avulla virtaavasta lämpimästä suolavedestä, joka toimii sekä avaavasti että ennaltaehkäisevästi.

Uinti on nyt todella hyväksi. Merivesi Helsingissä on jo yli 10 asteista, mikä tarkoittaa sitä, että talven nopeiden pulahteluiden jälkeen siellä voi oikeasti tehdä jo pienen uimalenkin. Tietysti se on edelleen lyhyt, mutta en osaa kuvitella mitään virkistävämpää ja energisoivampaa kuin luonnonveteen pulahtaminen juuri nyt.

Samoin pidempi uinti altaassa laittaa ihanasti oman virtauksen käyntiin. Uinti on aina ollut yksi lempiliikuntani. Ja viime vuoden aikana olen hellinyt polveani myös vesijuoksulla. Se on parasta, mitä kuntoutettavalle polvelle voi tarjota.

Uuni ja rytmi

Erityisesti juuri nyt pitää oikein skarpata, että malttaa mennä ajoissa nukkumaan. Tuntuu aina olevan niin paljon joitain tehtävää juuri silloin kun pitäisi olla  joo sängyssä. Eikä mikään ihme, kun valoa riittää niin myöhään. Talvella alkoi väsyttämään jo viideltä, mutta nyt jaksaisin puuhastella vielä keskellä yötä. Kierre huonoon rytmiin on nopeasti päällä, ja muutama lyhyt yö saa jo aikaan ison väsymyksen.

Niin ikivanhan Ayurveda-tiedon mukaan kuin  uuden unitutkimuskäsityksenkin perusteella nukkumaan pitäisi mennä ajoissa, koska unen puolivälin pitäisi osua yöllä kello 12:n ja kolmen väliin. Kaikkein parasta ja palauttavinta sekä aivoille että kropalle olisi uni, joka alkaisi jo illalla klo 10 mennessä ja aamukin alkaisi viimeistään seitsemältä.

Koska tämä tuntuu aina vain olevani itselleni haaste, otin taas simppelin keinon käyttöön, ja laitoin muistutuksen puhelimeeni puoli yhdeksältä. Silloin joudun napauttamaan hälytyksen pois ja lukemaan samalla mene nukkumaan-muistutuksen. Yleensä se johtaakin siihen, että tunnin kuluttua siitä olen valmis lopettamaan puuhasteluni ja menen ajoissa sänkyyn. Paras palkinto aamulla on hyvin nukuttu yö.

Liike

Liike on tietysti valtavan tärkeä virtoja voimistava tekijä. Väsymys, siitepölyt, stressi ja paikallaolo edesauttavat kaikenlaisia jumiutua, jotka johtavat helposti vain pahempaan, jos ei niitä tietoisesti ravista  liikkeelle.

Kaikkein paras alku päivälle on lähteä heti aamulla ulos valoon ja laittaa kroppaan vauhtia. Omia suosikkejani ovat jooga ulkona, kävely tai pyöräily kuntosalille, jossa tehokas ja aerobinen puolen tunnin treeni.

Liike voi olla mitä tahansa. Luova liikekkeen toimii todella hyvin juuri nyt, vaikka tanssiminen tai vain ravistelu.

Ruokailut

Syömisestä nostan nyt esille vain sokerin. Se lisää väsymystä ja sokerikierrettä. Makeanhimo kannattaa taltuttaa tuoreilla marjoilla ja hedelmillä. Purista lasi veriappelsiinimehua ja nautiskele, jäädytä viinirypäleitä tai osta rasia mansikoita iltaherkuksi.

hyvinvointi mieli stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *