Trataka meditaatio vahvistaa väsyneitä silmiä ja auttaa keskittymään

 Trataka meditaatio vahvistaa väsyneitä silmiä ja auttaa keskittymään

Trataka meditaatio vahvistaa väsyneitä silmiä ja auttaa keskittymään

Nyt talvella tuntuu, että silmät kuivuvat ja väsyvät helposti. Illat ovat vielä pimeitä ja pakkasilma ja lämmitetty sisäilma ovat kuivia. Työvuosi on aktiivisessa vaiheessa ja se tarkoittaa usein myös tuntien näytön tuijottelua päivittäin.

Tämä meditaatio sekä auttaa keskittymään että vahvistaa silmälihaksia. Itse pidän tästä erityisesti juuri pimeinä vuodenaikoina tai esim. sellaisen päivän jälkeen, jolloin olen rasittanut paljon silmiäni.

Tratata meditaation voi tehdä muullakin kuin kynttilällä, mikä tahansa pieni esine toimii, mutta kynttilä on yleisin ja minustakin paras.

Tässä selkeät ohjeet trataka medittaatioon. Kuten kaikessa joogassa ja meditoinnissa (ja yleensäkin tekemisessä), tapahtuu oppiminen kokeilemalla ja toistoilla.

1. Istu hyvään asentoon, esim. risti-istuntaan matolle tai selkä suorana tuolille. Aseta kynttilä eteesi noin puolen metrin päähän silmiesi korkeudelle ja sytytä siihen tuli.

2. Yksinkertaisesti tuijota kynttilän liekkiä ja keskity hengitykseesi niin kauan kuin pystyt räpäyttämättä silmiäsi. Anna silmiesi räpsähtää silloin kun et voi estää sitä, mutta jatka heti kynttilän liekin intensiivistä katsomista.

3. Kun lopetat, sulje silmäsi ja pysy paikallasi samassa istuma-asennossa ja hengitä rauhallisesti. Hiero sitten hetki käsiäsi yhteen, jolloin kätesi lämpenevät. Aseta avoimet kämmenesi suljetuille silmillesi ja paina niitä hellästi luomia vasten hetkeksi. Näet edelleen liekin ja jatkat sen katsomista silmät kiinni hetki.

Tämä on minusta yksi tehokkaimmista meditaatiotekniikoista. Mieli on paljon helpompi pitää hiljaisena tratakassa kuin ilman kynttilää. Sen lisäksi tämä on tosiaan todella tehokas tapa vahvistaa silmien lihaksia, jotka rasittuvat paljon esim. liiasta näytön tuijottelusta.

(Kuva on aamujoogaltani, eikä suoranaisesti viittaa Trataka-mediaatioon)

Voit katsoa videon trataka-meditaatiosta esim. täältä.: https://www.youtube.com/watch?v=5H2OWZZzDDI

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *