Tietoa monipuolisen kukkakaalin terveyshyödyistä

Tietoa monipuolisen kukkakaalin terveyshyödyistä

Kukkakaali on kotimainen, helposti saatava ja herkullinen raaka-aine moneen ruokaan. Helpointa sitä on syödä palasteltuna ihan sellaisenaan vaikka dippikastikkeen kanssa tai salaatissa. Siitä saa jauhamalla ihanaa kukkakaaliriisiä tai kokonaan paistamalla kauniin ja koristeellisen ruoan vaikka juhlapöytään. Kukkakaalista tulee myös samettista sosekeittoa ja kun kukkakaalin leikkaa lastuiksi ja maustaa, saa siitä nachoja – ja oikeastaan sen käytössä on vain mielikuvitus rajana. Kaikki nämä mainitut ja monet muutkin blogin kukkakaalireseptit löytyy helposti täältä. Huomenna on muuten taas tulossa uusi ihana kukkaaaliresepti.

Tietoa monipuolisen kukkakaalin terveyshyödyistä

Ihminen on kokonaisuus ja yleensä korkean ravintopitoisuuden raaka-aineet auttavat hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämisessä monin eri tavoin. Kukkakaali on siitä yksi parhaita esimerkkejä.

Kukkakaalin sisältämien vitamiinien kirjo on runsas. Se sisältää monia B-ryhmän vitamiineja, kuten B1-, B2-, B3- ja B6-vitamiineja. B-vitamiinien terveyshyötyjen lista on pitkä. Muun muassa B6 toimii aivojen välittäjäaineiden tukijana, samoin kuin fosfori ja kalium, joita kukkakaalissa on runsaasti. Näiden aineiden vaikutus aivoissa näkyy tehokkuudessa ja keskittymiskyvyssä. Kalium myös kontrolloi glukoosia ja näin pitää veresokerin tasaisena, eli se auttaa jokapäiväisessä jaksamisessa ja osaltaan myös ehkäisemään kakkostyypin diabetesta.

Verensokerin tasaaminen

Diabetesta ehkäiseviin aineisiin kukkakaalissa lukeutuu kaliumin lisäksi C-vitamiini, jonka on myös todettu vaikuttavan positiivisesti immuunipuolustukseen sekä silmien terveyteen, mm. ylläpitämällä  hyvää näkökykyä ja ehkäisemällä kaihia.

Apua verenkiertojärjestelmälle

Tulehduksia ehkäisevän, verenkiertoa sekä verenpainetta parantavan K-vitamiininkin pitoisuuskin on kukkakaalissa korkea. Toimiva verenkiertojärjestelmä auttaa ehkäisemään rasvan kertymistä verisuonistoon ja madaltaa tukkeutumisriskiä.

Kuituja ruonsulatukseen

Kukkakaalin kuitupitoisuus on myös korkea. Kuitupitoisen ruoan syönti tunnetusti edesauttaa ruoansulatuksen ja suoliston toimintaa ja nopeuttaa myrkkyjen ja kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Terveyshyötyihin kuuluu myös vatsan limakalvojen suojaaminen haitallisilta bakteereilta ja vatsahaavan muodostumisen ehkäisy.

Apua syöpien ehkäisyyn

Yhteyttä usean syövän ehkäisyyn on myös tutkittu paljon. Sulfrofaanilla ja isotiosyanaatilla on antiestrogeeninen vaikutus, jonka vuoksi kukkakaalin on todettu auttavan ehkäisemään monien muiden ohella rinta-,  eturauhas- munasarjasyöpää.

Aurinkosuojaksi

Kiinnostava on myös, että kukkakaalin sisältämä sulforafaani toimii sisäisenä aurinkosuojana. Se ehkäisee muun muassa UV-säteilyn aiheuttamalta ihoärsytykseltä, ihosyövältä, punoitukselta ja palovammoilta sekä ihosolujen vaurioilta.

Aivojen avuksi

Sulforafaanin terveyshyödyt kohdistuvat ihon lisäksi moneen muuhun ihmisen osaa. Se aktivoi elimistön puhdistumista ja auttaa korjaavaan tulehduksista ja hapenpuutteesta johtuvia vaurioita. Tästä on hyötyä erityisesti aivoissa. Tästä syystä kukkakaali auttaa suojaamaan aivojen rappeuttavilta sairauksilta, kuten Parkinsonin taudilta sekä Alzheimerin taudilta.

Hyvä kasviproteiini

Kukkakaali muiden kaalien tavoin on erinomainen kasviproteiinin lähde. Kukkakaalin omega 3-pitoisuus on myös hyvin korkea, joka auttaa esimerkiksi hyvien kolesteroliarvojen ylläpitämiseen.

treeni-ja-ravinto ravintoaineet reseptit kasvisruoka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *