Tee enemmän sitä mitä rakastat – sydämesi sykkii terveemmin ja saat lisää elinvuosia

Take me there“Take me there”, oil on canvas, 2019.

Tee enemmän sitä mitä rakastat… ei ole turhaan niin usein toistettu lause, vaikka se voi tuntua jo kliseeltä. Usein me ihmiset haluamme uskoa  vain sen, mikä on tieteellisesti todistettua tai jotenkin muuten mitattavissa numeroina.

Optimisti elää tutkitusti terveempänä ja pidempään

Tuore suuri tieteellinen tutkimuskokonaisuus selvitti yhteyden optimismin, sydänterveyden ja eliniän välillä. Mittava kokonaisuus käsitti 15 tutkimusta, sen seurantajakso oli 14 vuotta, tutkittavia oli 230 000 ja he olivat kaiken ikäisiä, 19-93-vuotiaita. Tulosten mukaan optimistinen ajattelutapa tuo mukanaan merkittäviä mitattavia terveyshyötyjä.

Todettiin, että optimisti sai pessimistiä harvemmin sydänkohtauksen, ja eli pidemmän elinkaaren. Kaiken kaikkiaan optimismin hyvä vaikutus sydän- ja verisuonisairauksia tutkittaessa oli merkittävä, ja pessimistinen mielenlaatu taas oli selkeästi yhteydessä lisääntyneisiin sydämen ja verisuonten terveysriskeihin. Minusta tämä on taas yksi fantastinen osoitus siitä, että olemme energinen kokonaisuus, jonka kaikkea toimintaa ohjaa oma mielemme värähtely ja tärkeimpänä asenne ja tunteet.

Tästä samasta tutkimuksesta Lääkärilehti totesi, että olisi hyvä saada valettua potilaaseen optimismia, koska se tukee terveyttä. Mutta onko se tosiaan lääkärin asia? Itse uskon, että oman sisäisen motivaation löytäminen positiiviseen elämänasenteeseen on mahdollista vain jokaiselta itseltään. Huolimatta elämän jokaiselle eteen heittämistä haasteista, meillä jokaisella on tässä elämässä jokin oma juttu. Sellainen, jossa voimme seurata omaa kutsumustamme, tai jolla saamme jotain suurempaa hyvää aikaan tai joka yksinkertaisesti tuottaa tekijälleen niin paljon hyvää oloa ja mieltä, että sille haluaa tehdä tilaa elämässään. Tästä juuri päästään siihen Tee enemmän sitä mitä rakastat  -ajatukseen.

Tee enemmän sitä mitä rakastat

Onnellisuudesta olen kirjoittanut paljon täällä blogissa. Onnellisuus saa niin tutkimusten kuin jokaisen oman kokemuksen mukaan sydämen sykkimään kiivaammin. Onnellisuutta, rakkautta ja intohimoa voi elämässä kohdistaa moneen erilaiseen asiaan. Tästä aiheesta syntyi omalla kohdallani myös pieni henkilökohtainen tutkimus, liittyen taiteen tekemiseen.

Juliaana on innostunut taiteilemaan ja imaissut minutkin mukaan taas tekemään sitä, mitä niin paljon rakastan ja mistä ihan alunperin piti tulla työni – niin että viimeisen parin viikon aikana meidän alakerran pieni aulatila on täyttynyt maaleista, hiilikynistä, pensseleistä, paleteista, kehyksistä ja kanvaksista.

Hermosto lepää, kun teet sitä mistä nautit

Muutamana iltana olemme jo maalanneet tässä pikkustudiossamme yhdessä. Taustalla soi rauhallinen musiikki ja fiilis on – noh, ah niin ihana ja seesteinen. Yhtenä niistä illoista, jolloin olin juuri maalaamassa näitä postauksen tauluja, Julilta tipahti jotain metallista kovan kolinan kanssa kivilattialle. En oikeastaan edes huomannut sitä. Juli kiinnitti asiaan huomiota tokaisemalla, että ihanaa, etten tällä kertaa pelästynyt ja saanut omalla reaktiollani häntäkin pelästymään eli säikkyoravanpyörää liikkeelle. Olen yleensä aika hyvä säikähtelemään, mikä kertoo lähinnä siitä, että parasympaattinen hermosto on koko ajan vähän liiankin hereillä ja hälytystilassa. Maalatessani olin jotenkin niin seesteisessä tunnelmassa, että hermostokin lepäsi.

“Before the dream”, oil on canvas, 2019.

Tästä sain myös mitattavasti konkreettista ja yllättävänkin hyvää palautetta heti seuraavana yönä. Maalasin näitä tauluja muutama päivä sitten myöhään illalla. Käytän aina sormessani Oura-älysormusta, niin silloinkin.

Sydänkin sykkii terveemmin

Oura mittaa yöllistä unta monella erilaisella arvolla, joista yksi tärkeimpiä on sydämen sykkeeseen perustuva Resting heart rate, josta mitataan erikseen yön keskiarvo ja matalin kohta. Nämä arvot vaihtelevat jokaisella eli ei ole syytä verrata omia toisen arvoihin, vaan omiin pidempiaikaisiin tuloksiin. Tuona maalaamista seuraavana yönä oma keskiarvoni oli 52 bpm. Tuokin päivä oli keskellä kiireistä arkiviikkoa, jolloin vastaava luku voi minulla helposti olla 65 bpm, ihan normaalina iltana, kun olen maalaamisen sijasta katsonut vaikka jonkun puolen tunnin rennon sarjan ja tehnyt vielä unirentoutuksenkin. Samoin yön matalin kohta on laskenut taiteiluiltojen jälkeen tasolle 46 bpm, jonka enemmän miellän loma-ajan arvoksi kuin marraskuun arkiviikon keskelle.

Ehkä vieläkin yllättävämpänä pidän toista Ouran mittaamaa tulosta, Heart rate variabilitya eli sykkeen vaihtelua. Siinä on sama juttu, mitattava luku on jokaiselle yksilöllinen ja sen taso ihmisten välillä voi olla hyvinkin erilainen. Yleisesti ottaen, mitä suurempi on sydämen sykkeen vaihteluväli, sitä paremmin yö palauttaa fyysiseltä ja psyykkiseltä rasitukselta. Jos on esimerkiksi ollut sairaana, kertoo vaihteluvälin kasvaminen yleensä tervehtymisestä tai jos aloittaa treenaamaan, välin kasvaminen kertoo kunnon kohoamisesta.

Eilen minulla oli kiireinen, kun kävin auttamassa äitiäni, juoksin kaupungilla asioilla ja ruokakaupassa ostoksilla ym. En siis ehtinyt oikeastaan treenaamaan, lukuunottamatta jokapäiväistä mereen pulahdusta. Illalla tepastelin alakerran studiotilaan taas puolen tunnin taideinspishetkeen ennen nukkumaanmenoani. Aamulla Ouran mittaustulos näytti Heart rate variabilityn kohdalla lukuja 51 ms keskiarvona ja 122 ms maximina, mikä on suurin (eli paras) mittaustulokseni ikinä.

Näin ollen tekemällä sitä mitä niin paljon rakastan, taiteilemalla, vaikka vain aika pienen hetken illalla, saan sydämeni terveydelle paremmat tulokset koko seuraavaksi yöksi kuin millään treenillä tai ravinnolla –  ja blogin lukijatkin hyvin tietävät, miten paljon pidän terveellisistä   elämäntavoista.

hyvinvointi sydan-ja-verisuonitaudit onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *