Suuhun sulava VHH juustokakku – terveellisempää juhlaherkuttelua

Meillä on taas kevään juhlaviikko käynnissä. Tänään on minun syntymäpäiväni ja äitini nimipäivä, huomenna kihlajaispäivä miehen kanssa, ylihuomenna Juliaanan synttäri ja sitten onkin naistenpäivä. Tämän juhlaviikon kunniaksi julkaisen uudelleen tämän yhden blogin suosituimmista kakuista, jota monesti kyselläänkin.
Ihana juustokakku synttäreille, hääpäivään, ylioppilasjuhliin tai vain kauniisiin kesäviikonloppuihin, olkaapa hyvä.
Hyvä ystävämme ja päivänsankarin hoitotäti 13 vuoden takaa teki meille tyttären synttäreille  tämän aivan superkauniin ja vähintään yhtä herkullisen kakun.
Olisi muuten hauska idea tehdä kuvakollaasi kaikista lapsen synttärikakuista. Siis jos niistä kaikista olisi kuvat tallella. No, ei kai ole liian myöhäistä aloittaa tästä eteenpäinkin.
Ja hei, eihän kakunkaan tarvitse sisältää jauhoja eikä sokeria, vaan tämäkin kaunotar oli täysin sokeriton ja mantelijauhe- ja hasselpähkinärouhepohjainen. Tällä kertaa en edes tarjonnut sokerillista versiota ja tämä maistui kaikille. Pikkuvieraillekin on kiva tarjota terveellisempää kakkua, joka sisältää hyviä protskuja ja öljyjä eikä, mene juhlatkaan sokerihumalahillumiseksi.
Juustokakun vähähiilarisen version voi tehdä periaatteessa mistä tahansa reseptistä korvaamalla sokerin makeutusaineella ja jauhot mantelijauheella. Kaunis koristesommitelmakin syntyi kokonaan luonnon taideteoksista, hedelmistä ja marjoista.
Juustokakun pinta on kaunis sellaisenaankin. Tässä kakussa oli vielä juhlava limen värinen kiiltävä koristepinta. Kiilteessä oli laimeaa limemehua ja tippa elintarvikeväriä liivatteella hyydytettynä.

 

Makeaksi ja raikkaaksi tarjottavaksi kakun lisäksi riitti kulhollinen sydänmeloneja ja jäisiä mansikoita ja juomaksi melonimansikkamehu.

 

Suolaisena tarjottiin lohi-papu-pähkinäsalaattia ja vuohenjuusto-artisokkasalaattia. Vieraita oli alle 20 ja tarjoilut riittivät mainiosti. Loppuillasta pääsin vielä tekemään ihanan pikkupoikavieraan kanssa hedelmäsmootheja – ja seuraavana päivänä kilahti puhelimeen kiva viesti, että smoothie-innostus jatkui vielä kotonakin 🙂
Paljon lisää sokerittomia ja viljattomia leivonnaisia löydät täältä. 
VHH-juustokakku, max 15 g hh/annos,
kahdellekymmenelle:

Suuhun sulava VHH juustokakku

Pohja:
n. 100 g voita
0,5 dl jauhemaista makeutusainetta (maista ja käytä maun mukaan)
1 kananmuna
n. 50 g hasselpähkinärouhetta
n. 50 g mantelijauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
 
Vatkaa vaahdoksi voi ja makeutusaine. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja paista 175 asteessa n. 15-20 min. 
 
Täyte:
2 dl kermaa vatkattuna 
2 keltuaista vatkattuna pienen määrän makeutusainetta kanssa
2 valkuaista kovaksi vaahdoksi vatkattuna
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 sitruunan mehu
4 liivatelehteä
 
Vatkaa vaahdoksi valkuaiset, kermavaahto ja keltuaiset (tässä järjestyksessä, niin vispilöitä ei tarvitse pestä välillä). Sekoita tuorejuusto keltuaisiin. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä, purista kuiviksi ja liota pieneen määrään kuumaa vettä. Jäähdytä hieman ja sekoita sitruunan mehuun. Lopuksi yhdistä vielä kermavaahto ja valkuaisvaahto makeutusaineella muna-juustoseokseen. Nostele täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi. 
 
Kiilteen voi tehdä vielä erikseen hyydyttämällä liivatteella laimeaa limemehua ja tipan elintarvikseväriä. 
Kommentit (3)
  1. Lioubov Andrianova
    3.6.2016, 10:10

    Moikka,

    4dl liivatelehteä kuulostaa vähän paljolta tähän kakkuun.

    1. inspirations
      3.6.2016, 19:27

      Todellakin!! Kiitos, että huomasit ja kommentoit. Liivatekehtiä tarvitaan 4 kpl, ei 4 dl. Korjasin sen nyt reseptiinkin.

    2. inspirations
      3.6.2016, 19:28

      Todellakin!! Kiitos, että huomasit ja kommentoit. Liivatekehtiä tarvitaan 4 kpl, ei 4 dl. Korjasin sen nyt reseptiinkin. Ihanaa, että olit tarkkana. Resepti on ollut tosi suosittu, toivottavasti monessa keittiössä ei ole syntynyt ihan kiinteää kakkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *