Poronkäristys kukkakaalimuusilla

Poronkäristys kukkakaalimuusilla

Ennen kuin poika starttasi taas kauas opiskelemaan, meillä tuli tehtyä usempana päivänä erilaisia ”Suomi-ruokia”, sellaisia joita siellä kaukana ei taas talven aikana todennäköisesti saa.  Yksi niistä oli poronkäristys, joka on helppoa ja hyvää ja aina kätevästi pakastealtaasta saatavilla. Ihan  turhaan se lokeroituu (ainakin meillä) niihin tehdäänulkomaalaisillevieraille-ruokiin, kun se voisi hyvin olla ihan osana perusruokien listaa. Riista on yksi niitä harvoja lihoja, joissa rasvan suhteetkin ovat oikein.

Oikeastaan tämä ”poronkäristys” syntyi skasanhirvestä, joka on siellä pakastealtaassa poronkäristyslihan vieressä. Koska ainakin suomalainen hirvenliha on kaupunkilaiselle erittäin hyvää ja harvinaista herkkua, päätin kokeilla tällä kertaa saksanhirveä – ja hyvin toimii.

Perinteisen perunamuusin korvasin kukkakaalimuusilla, jota myös saa kaupoista todella edullisesti juuri nyt, ja joka on myös ravinnerikasta ja vähähiilarista – ja minusta perunamuusia parempaakin. Seuraksi riittää puolukat ja kerroskattilan yläosassa kypsyneet porkkanat.

Poronkäristys kukkakaalimuusilla

(kuudelle)

voita

2 pakettia saksanhirven- tai poronlihaa pakastealtaasta

4 dl vettä

2 kukkakaalia

0,5 dl kermaa

voita

suolaa, pippuria

puolukoita tai puolukkasurvosta

  1. Sulata lihoja tunnin verran, jotta ne eivät ole yhtenä möykkynä paistettaessa.
  2. Sulata voi pannulla ja ruskista siinä lihat pienissä erissä.
  3. Mausta ja lisää vesi.
  4. Anna hautua 1 h.
  5. Kyspytä kukkakaalit hauduttamalla tai keittämällä.
  6. Leikkaa ne neljään osaan.
  7. Kaada keitinvesi pois kattilasta, mutta jätä pari senttiä pohjalle.
  8. Muussaa kukkakaalit sauvasekoittimella.
  9. Lisää loraus kermaa, suolaa ja pippuria ja sekoita.
  10. Hauduta lisäksi porkkanan puolikkaita.
  11. Tarjoile puoukoiden tai puolukkasurvoksen kanssa.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *