Onnen tekijät (8-10)



Heräsin eilen kultaiseen aamusarastukseen, puin päälle, nappasin kameran ja lähdin rantaan ihmettelemään uuden päivän alkua. Luonto tarjosi parastaan ja kun aurinko kiipesi puiden takaa ja valaisi kirkkaudellaan kaiken, pikkulinnut innostuivat visertämään kilpaa ja istuskelin yksikseni keinussa henggittelemässä raikasta aamuilmaa, oli hetki aika täydellisen onnellinen. Sellainen, jonka haluaa tallentaa mieleensä ja kaivaa sieltä esiin aina tarpeen tullen.

Näistä kuvista ja tuosta onnellisuuden tunteesta muistinkin, että muutama viikko sitten YK:n Onnellisuuden päivänä ja sen jälkeen postaamistani tutkimusten onnellisuuden tekijöistä viimeiset kohdat jäivät luonnoksiini, sopivasti julkaistavaksi juuri tänään. Alla siis viimeiset kolme kohtaa niistä tekijöistä, jotka todettiin 10 tärkeimmän joukkoon nostaamaan ihmisten onnellisuutta, jolla on suora vaikutus yhteiskuntiin, terveyteen ja talouteen.
Täällä starttaan kohta kuljettamaan tytärtä, joka lähtee kohti Tamperetta pelimatkalle. Kun olen haukannut happea ja joogannut, palaan tänne julkaisemaan ihan superihanan banaanimuffinssireseptin, jonka tein eilen aamulla. Jos sinustakin tänään on täydellinen kotoilu- ja herkuttelupäivä, kannattaa palata muutaman tunnin päästä <3

Onnellisuuden kasvattamisen portaat 8-10/10

8. Tunteet – etsi hyvää ja keskity siihen
Positiiviset tunteet, kuten ilo, kiitollisuus, inspiraatio ja ylpeys eivät vain tunnu hyviltä, vaan ne myös nostavat suorituskykyämme, laajentavat perspektiiviämme ja parantavat vastustuskykyämme ja fyysistä terveyttämme. Vaikka meidän pitääkin olla realistisia elämän ylä- ja alamäille, kaikissa tilanteissa on apua positiivisen näkökulman löytämisessä, jolloin lasi on mieluummin puoliksi täynnä kuin tyhjä.

”Enjoy the little things in life, for one day you´ll look back and realize they were big things.”
– Robert Brault

Tee sellaista, josta tiedät nauttivasi. Kuuntele musiikkia, katso jotain hauskaa, mene ulos tai soita ystävälle. Yritä hymyillä ja sanoa jotain postiivista aina, kun astut huoneeseen. Huomaa saamasi reaktio.

9. Hyväksyntä – ole tyytyväinen itseesi
Kukaan ei ole täydellinen, mutta niin usein vertaamme negatiivista tulkintaa itsestämme epärealistiseen tulkintaan muista ihmisistä. Miinuksilla mässäily – mitä emme ole, sen sijaan, mitä meillä oikeasti on – tekee onnellisuuden paljon haastavammaksi. Itsensä hyväksyminen vikoineenkin, ja ystävällisyys ja killti suhtautuminen omaan minään, kun asiat eivät mene putkeen, nostaa elämästä nauttimistamme, sieto- ja vastustuskykyämme ja hyvinvointiamme. Se auttaa meitä myös suvaitsevaisuuteen muita kohtaan ja hyväksymään muut ihmiset sellaisina, kuin he ovat.

”Friendship with oneself is all important, because without it one can not be friends with anyone else in the world.”
– Eleanor Roosevelt

Kysy luotettavana pitämältäsi ystävältä tai kollegalta, mitkä hänen mielestään parhaat vahvuutesi ovat. Yritä käyttää niitä enemmän. Ole itsellesi yhtä kiltti kuin muillekin. Näe virheesi mahdollisuuksina oppia. Huomaa asiat, jotka teet hyvin, ne kaikkein pienimmätkin.
10. Tarkoitus – ole osa suurempaa
Ihmiset, joiden elämässä on tarkoitus tai tehtävä, ovat onnellisempia, tuntevat hallitsevansa paremmin elämänsä ja saavansa siitä enemmän irti sekä ovat vähemmän stressaantuneita ja masentuneita. Merkityksellisyys ja suurempaan kuuluminen on henkilökohtaista ja tarkoitus ja oma tehtävämme voi löytyä merkityksellisestä työstä tai vaikka omasta perheestä.

”Act as if what you do makes a difference. It does.”
– William James

Tunne olevasi osa suurempaa kokonaisuutta. Vietä aikaa lasten kanssa, käy inspiroivassa paikassa, laske taivaan tähtiä tai liity uuteen yhteisöön. Lahjoita enemmän. Anna muille aikaasi, tarjoa apua ystävälle, tee hyväntekeväisyyttä tai osallistu verenluovutukseen.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *