Nyt startataan marraskuun hyvinvointiviikot – tervetuloa mukaan

Nyt startataan marraskuun hyvinvointiviikot

Mies tokaisi viime viikolla, että jo on kumma, kun vaikka mitä tekisi, ei paino tunnu laskevan yhtään. Ihan sama, mitä syö, käykö salilla ja kiekossa ja miten aktiivinen työpäivä on. Itse olen huomannut vähän samoja merkkejä kohdallani tänä syksynä, mutta en silti ole asiasta ihan samaa mieltä –  mielestäni on paljonkin tehtävisssä.

Mies ei myöskään ole usein viime aikoina ollut tyytyväinen Oura-älysormukselta saamiinsa unenlaadun mittaustuloksiin. Ja itse olen jo pitkään huomautellut siitä, että koska hän kuorsaa yöt, olisi asiaan hyvä kiinnittää huomiota. Kuorsaus ei yleensä ole hyväksi.

Sovimme, että hän hyppää mukaan ideoimaani hyvänolon pari viikkoiseen jaksoon nyt marraskuun ja vuoden pimeimmän kauden kunniaksi ja katsotaan sitten, mitä kuuluu vireydelle, unen laadulle ja sille painollekin.

Julkaisen siihen liittyvät vinkit täällä blogissa, josta hän voi käydä niitä vilkuilemassa ja joista on toivottavasti iloa ja hyötyä myös monelle muulle tänä vuoden pimeimpänä ja usein kiireisimpänäkin aikana. Eli tulossa on oman hyvänolon suojelemiseen liittyviä sisältöjä liittyen uneen, vuorokausirytmiin, hermoston hoitamiseen, mielenhallintaan ja ruoansulatukseen. Ja informaation lisäksi vain niin käytännöllisiä ideoita ja keinoja, jotka on kenen tahansa helppoa toteuttaa omassa arjessaan, myös suomalaisen miehen 🙂

Blogia seuranneet ja minut tuntevat tietävät, miten herkkä nukkuja olen itse ollut koko aikuisen ikäni. Olen alkanut kiinnittää asiaan huomiota enemmän viime kesästä asti. Olen ahminut tietoa, miettinyt, kokeillut ja testannut käytännössä erilaisia tapoja ja keinoja. Kirjoitin elokuussa postauksen Tervetuloa aikuisten unikouluun. Silloin aloittavani parin viikon vuorokausirytmityksen. Niin teinkin, mutta pian huomasin, että se ei riitä.

Ainakin kaltaiseni herkkäuninen nukkuja tarvitsee enemmän muutoksia. Onneksi monet loppujen lopuksi aika pienet ja suhteellisen helposti toteutettavat asiat ovat korjanneet tilanteen. Nyt muutaman kuukauden kuluttua voin viimein sanoa nukkuvani hyvin. Ja oppineeni myös sen, että uni on edelleen, ja todennäköisesti kohdallani tulee aina olemaankin, niin herkkä asia, että se vaatii vaalimista ja suojelemista. Onneksi kuitenkin vain sellaisin keinoin, jotka oikeastaan parantavat elämänlaatua kaikin puolin muutenkin, ja ovat vain järjestelyjä muiden asioiden lomassa. Näitä asioita tulen nyt myös jakamaan täälläkin.

Hyvinvointia marraskuuhun

Paremman unen keinot myös painonhallinnankin avuksi

Palataanpa mieheni ja minun keskusteluun. Minun motivaationi on saada hänen kuorsauksensa rauhoitettua ja hänen motivaationsa on saada hieman painoa alas. Hyvä yhtälö, koska nämä asiat liittyvät toisiinsa. Useimmiten kuorsausta voidaan vähentää painoa pudottamalla, jos ei kyse ole rankenteellisista ominaisuuksista. Ja usein juuri siinä vaiheessa, kun haluaisi pudottaa painoa, ja mitään ei tunnu tapahtuvan, kannattaa kääntää katse nukkumiseen.

Ihminen on todellakin täysin kokonaisvaltainen paketti. En enää edes sanoisi, että mieli vaikuttaa kroppaan ja päinvastoin, vaan että ne ovat oikeasti yhtä. Suolisto ja hermosto vaikuttavat tunteiden syntymiseen, siinä missä aivotkin. Ja niiden kaikkien toiminta ohjaa aineenvaihduntaa, ruoansulatusta ja hormoneja. Nämä vaikuttavat kaikkeen, myös uneen ja painonhallintaan. Kaikki vaikuttaa todellakin kaikkeen.

Stressin lisääntyminen haittaa unta. Unen ongelmat kertovat tietystä herkkyydestä, jota jossain määrin on meissä kaikissa.

Herkät ihmiset nukkuvat yleensä huonommin. Sanotaan, ettei huonosta nukkujasta voi tulla erittäin hyvää nukkujaa. Tästä ole eri mieltä. Pystymme helposti huonontamaan unemme, mutta oikeilla valinnoilla ja keinoilla myös me herkkäuniset voimme nukkua oikeasti hyvin.

Tsemppiä marraskuuhun – nyt on hyvä aika kääntää myöhäissyksy voimavaraksi ja aloittaa hyvinvointiviikot. Tervetuloa mukaan, tulossa on sisältöä stressinhallinnasta, palautumisesta arjessa, paremman unen keinoista ja terveellisestä syömisestä unen näkökulmasta!

hyvinvointi mieli unettomuus stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *