Nappaa hetki päivän valoisasta ajasta rentoutumiseen (ja podcast-suositus)

Nappaa hetki päivän valoisasta ajasta rentoutumiseen

Nappaa hetki päivän valoisasta ajasta rentoutumiseen

Lukeminen ja horisonttiin tuijottelu ei ole vain kesälomaan kuuluvaa ylellisyyttä. Suosittelen hyödyntämään vapaapäivän valoisasta ajasta pienen hetken lukuretkelle; pukeutumaan lämpimästi, nappaamaan hyvän kirjan reppuun, termospulloon kuumaa tuoksuvaa teetä ja kävelemään tai pyöräilemään omaan rauhoittavaan ympäristöön rantakalliolle, pellon reunalle tai metsän siimekseen? Tai sitten vaikka penkille lähipuistoon tai takapihalle, tästä ei ole tarkoitus tehdä stressiä itselleen, vaan enemmänkin impulsiivisesti ja pienellä kynnyksellä varastaa itselleen oravanpyörästä oma virkistävä hetki – eli miten vain siihen hetkeen parhaiten sopii. Kotiin palattua stressi on unohtunut, posket punoittavat, mieli on tuulettunut ja unikin maistuu illalla paremmalta.

Helpompaa on tietenkin äänikirjojen kuuntelu. Siitäkin olen tehnyt tavan syksyllä. Sisätilojen lämmityksen noustua, on tarve saada joka päivä raitista ilmaa, edes puoli tuntia. En kuitenkaan ehdi suunnittelemaan sitä yleensä aikatauluuni eli silloin kun hetki tuntuu sopivalta, lähtee WhatsaAppissa viesti parille kaverille tai tyttärelle.

Podcast-suositus

Jos en saa seuraa happihyppelylle, sujautan kuulokkeet korviini pipon alle ja kuuntelen hyvää podcastia tai äänikirjaa. Tämän hetken pode-suosikkini on Yoga Gril. Jos et ole jo tutustunut Aruban saarella asuvan ruotsalaisen megasuositun Rachelin äänikirjoihin, suosittelen! Joka perjantai ilmestyy uusi podcast. Usein vieraina on tosi kiinnostavia tyyppejä ja Rachelin omakin ääni, ajatukset ja räväkät ja rehellisen avoimet mielipiteet hyvien asioisen puolesta saavat suupielet korvasta korvaan. Yoga Girlin podcastien otsikko on From the Heart ja avoimuutta ja rehellisyyttä niissä toteutetaan ihanan onnistuneesti. Ei ainakaan itseltäni lähtisi ihan yhtä letkesäti jutustelu vaikka omasta perheriidasta tai sukulaisten kaikkein pimeimmistä puolista parin miljoonan seuraajan kuunneltavaksi ja vielä onnistuneella huumorilla höystettynä.  Toisaalta, juuri siinä on Yoga Girlin suosion salaisuus. Ihan normaalien arjen ongelmien jakaminen ja ratkaisujen miettiminen on kuulijalle opettavaista ja puhujalle puhdistavaa. Lenkki sujuu vilauksessa ja yleensä jatkuu vielä suunniteltua pidemmälle, jos podcastkin jatkuu, kun en malta lopettaa kuuntelemista. Siinä on vastaantulijoillakin usein hauskaa, kun kikattelen ääneen yksin lenkkeillessäni.

Vaikka äänikirjat tekevät lenkkeilystä, automatkoista ja siivoamisesta mieleistä puuhaa, liputan edelleen myös ihan perinteisten kirjojen puolesta. On aina oma juttunsa tehdä mieleensä todella tilaa lukemiselle. Keskeyttää kaikki muu säpinä ja rauhoittua lukuhetkeen. Huomaan myös lukiessani  maalaavani mielessäni kirjan maisemia, henkilöitä ja ympäristöjä. Siihen kai perustuukin lukemisen rentouttavuus, harva muu tekeminen irrottaa ajatukset niin tehokkaasti meneillään olevasta pyörityksestä.

Minkä kirjan ottaisit lukuretkelle mukaan? Itseäni kiehtoo nyt kaikenlaiset selfhelp-puolen lukemiset  ja kaukaiset matkamaisemat. Plussaa on myös se, että niiden tarina ei ole niin jatkuva ja koukuttava, ettei niitä tarvitse ahmia kerralla kannesta kanteen (koska siihen ei vain juuri nyt ole aikaa), vaan lukemisesta nauttii yhtä hyvin pieninä paloina pitkin viikkoa. Monet hyvää oloa tuottavista kirjoistani ovat jo uusintakierroksella.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *