Näin tulet onnelliseksi – suuren tutkimustaineiston selkeät ohjeet
Näin tulet onnelliseksi: Onnellisuuden kasvattamisen portaat
1. Tee asioita muille – do things for others
Antaminen. Sen kärjessä keikkuminen ei yllätä, vaan on ehkä vanhin tunnettu onnellisuuden tekijä. Siihen koko buddhismikin rakentaa perustansa, samoin kuin vanha joogafilosofia: Anna ja tee asioita auttaaksesi muita. Todellisen onnen löytäminen on mahdollista vain auttamalla muita ihmisiä. Toisin sanoen muista välittäminen on onnellisuuden perusta. Auttamalla ei auteta vain toista, vaan itseään. Välittäminen tekee meistä onnellisempia ja terveempiä. Antaminen myös vahvistaa yksilöiden ihmissuhteita ja rakentaa vahvemaa yhteisöä. Eikä kyse ole aina vain rahasta. Annamme aikaamme, ideoitamme ja energiaamme. Jos haluat tuntea olosi hyväksi, tee hyvää ja laita hyvä kiertämään.
“Do act of kindness, no matter how small, is never wasted.”
– Aesop
Tee tänään ylimääräisiä ystävällisyyden eleitä. Tarjoudu auttamaan, anna pois vaihtorahat tai sano kohteliaisuus ja saa toinen hymyilemään. Tavoita tuttu, joka taistelee vaikeuksissa. Soita ja tarjoa apuasi. Kerro, että välität. Yhdessä kaikki sujuu paremmin.
2. Ole tietoisempi – kiinnitä enemmän huomiota tähän hetkeen
Live life mindfully. Ajatteletko välillä, että elämällä täytyy olla enemmänkin tarjottavaa? Sillä on – ja se on tarjolla aivan nenämme edessä. Meidän täytyy vain pysähtyä, nostaa silmät kännykästä ja huomata! Läsnäolon ja tämän hetken täysillä elämisen ja huomioimisen oppiminen tekee ihmeitä hyvinvoinnillemme, olemme sitten töissä tai kadulla kävelyllä, syömässä tai ystävien kanssa.
Se auttaa meidät pysymään oikealla taajuudella tunteidemme kanssa ja estää meitä huolehtimalla tapahtuneista tai stressaamalla tulevia asioita, jolloin saamme enemmän irti jokaisesta päivästä ja hetkestä. Elämän loisto syntyy tässä hetkessä:
“Learning how to be still, to really be still, and let life happen – that stillness becomes a radiance.”
– Morgan Freeman
Anna mielellesi hieman omaa aikaa. Pysähdy joka päivä viideksi minuutiksi, hengitä ja vain viivy siinä hetkessä. Huomaa ja arvosta pieniä ja suuria asioita ympärilläsi joka päivä; puita, lintujen laulua, ruoan tuoksua, naurun remahduksia.
3. Kokeile ja opi uusia asioita
Opi hukkaamaan itsesi asioihin, joihin rakastut. Oppiminen vaikuttaa voimakkaasti hyvinvointimme lisäämiseen. Uudet asiat ja ideat auttavat meitä pysymään uteliaina ja mukana menossa. Oppiminen antaa meille myös hyödyllisiä suorittamisen tunteita ja kehittää itsetuntoamme, keskittymiskykyämme ja henkistä kestävyyttämme.
Voimme oppia monin tavoin uusia juttuja elämässämme, emme pelkästään virallisilla suorituksilla. Voimme myös jakaa taitoja ystävien kanssa, opetella laulamaan tai soittamaan uuden laulun, urheilemaan tai tanssimaan, neulomaan jne.
“As long as you live, keep learning how to live.”
– Seneca
Kokeile tänään jotain ensimmäistä kertaa. Tee itse sushia, valitse uusi reitti, lue eri uutiset tai käy paikallisessa nähtävyydessä, jota et tunne.
4. Suunta – pidä tavoitteita, joihin tähtäät
On tärkeää onnellisuudellemme, että tulevaisuus tuntuu hyvältä. Tarvitsemme motivoituaksemme tavoitteita, jotka ovat kiinnostvia ja tarpeeksi haastavia, mutta myös saavutettavissa. Merkitykselliset ja realistset tavoitteet antavat elämällemme suunnan ja niiden tavoittaminen tuo meile tyydytystä ja iloa.
“A wise person know which goals are ultimately fulfilling and which offer only the illusion of fulfillment.”
– Robert Emmons
Tärkeintä on aloitus. Mieti kiinnostava tavoite ja ota ensimmäinen askel. Soita puhelu, täytä hakemus ja kerro siitä muille. Jaa unelmasi. Kerro kolmelle ihmiselle omasta tärkeästä inspiraatiostasi ja kuuntele heidän omansa.
5. Ole joustava – opi, miten nouset uudelleen ylös
Tämä seitsemäs kohta on minusta erilainen kuin kaikki muut onnellisuuteen vaikuttavat tekijät. Tämä voi olla myös yksi kaikkein tärkeimmistä. Se, miten noustaan kuopasta. Ainakin minusta tuntuu, että joillain ihmisillä on ihan mielettömän positiivinen suhtautuminen elämään ja kyky nauttia pienistäkin asioista ja sitten kun heidän historiaansa tutustuu, sieltä löytyykin tosi rankkoja kokemuksia. Juuri silloin taitaa olla tästä kyse.
Samoin menestyksekkäimmät tyypit työelämässä ovat kokeneet usein tosi isoja kolhuja tai huipulla pitkän uran tekevät urheilijat vaikeita kausia. Heillä on poikkeuksellinen kyky katsoa eteenpäin, jättää taakse ne ongelmat, joihin ei voi vaikuttaa ja aloittaa alusta puhtaalta pöydältä. Tämä kyvyn on todettu olevan osaksi periytyvää, mutta onneksi myös harjoiteltavissa ja opittavissa.
Me kaikki koemme välillä stressiä, menetyksiä ja erilaisia kriisejä. Näihin tilanteisiin suhtautumisella on suuri merkitys hyvinvointiimme. Emme voi aina valita, mitä meille tapahtuu, mutta voimme valita suhtautumisemme tapahtumaan. Käytännössä rakentava suhtautuminen ja kriisistä nouseminen ei ole helppoa, mutta yksi onnellisuustutkimuksen merkittävimpiä löydöksiä on, että joustavuutta ja selviytymiskeinoja voi tosiaan harhoitella ja niissä voi kehittyä.
Tutkimustuloksen vinkit: Kysy apua pulmaasi jo tänään. Uskoudu ystävälle tai kollegalle, puhu asiantuntijalle, pyydä naapurilta apua. Kun jokin asia vaivaa sinua, teekin jotain, josta todella nautit. Muuta mielialaasi ja tuo uusi perspektiivi ongelmaan.
“Everything can be taken from a man but one thing: the last of the human freedoms: to choose one´s attitude in any given set of circumstances.”
– Victor Frankl
6. Tunteet – etsi hyvää ja keskity siihen
Positiiviset tunteet, kuten ilo, kiitollisuus, inspiraatio ja ylpeys eivät vain tunnu hyviltä, vaan ne myös nostavat suorituskykyämme, laajentavat perspektiiviämme ja parantavat vastustuskykyämme ja fyysistä terveyttämme. Vaikka meidän pitääkin olla realistisia elämän ylä- ja alamäille, kaikissa tilanteissa on apua positiivisen näkökulman löytämisessä, jolloin lasi on mieluummin puoliksi täynnä kuin tyhjä.
“Enjoy the little things in life, for one day you´ll look back and realize they were big things.”
– Robert Brault
Tee sellaista, josta tiedät nauttivasi. Kuuntele musiikkia, katso jotain hauskaa, mene ulos tai soita ystävälle. Yritä hymyillä ja sanoa jotain postiivista aina, kun astut huoneeseen. Huomaa saamasi reaktio.
7. Hyväksyntä – ole tyytyväinen itseesi
Kukaan ei ole täydellinen, mutta niin usein vertaamme negatiivista tulkintaa itsestämme epärealistiseen tulkintaan muista ihmisistä. Miinuksilla mässäily – mitä emme ole, sen sijaan, mitä meillä oikeasti on – tekee onnellisuuden paljon haastavammaksi. Itsensä hyväksyminen vikoineenkin, ja ystävällisyys ja killti suhtautuminen omaan minään, kun asiat eivät mene putkeen, nostaa elämästä nauttimistamme, sieto- ja vastustuskykyämme ja hyvinvointiamme. Se auttaa meitä myös suvaitsevaisuuteen muita kohtaan ja hyväksymään muut ihmiset sellaisina, kuin he ovat.
“Friendship with oneself is all important, because without it one can not be friends with anyone else in the world.”
– Eleanor Roosevelt
8. Tarkoitus – ole osa suurempaa
Ihmiset, joiden elämässä on tarkoitus tai tehtävä, ovat onnellisempia, tuntevat hallitsevansa paremmin elämänsä ja saavansa siitä enemmän irti sekä ovat vähemmän stressaantuneita ja masentuneita. Merkityksellisyys ja suurempaan kuuluminen on henkilökohtaista ja tarkoitus ja oma tehtävämme voi löytyä merkityksellisestä työstä tai vaikka omasta perheestä.
“Act as if what you do makes a difference. It does.”
– William James
Tunne olevasi osa suurempaa kokonaisuutta. Vietä aikaa lasten kanssa, käy inspiroivassa paikassa, laske taivaan tähtiä tai liity uuteen yhteisöön. Lahjoita enemmän. Anna muille aikaasi, tarjoa apua ystävälle, tee hyväntekeväisyyttä tai osallistu verenluovutukseen.
Lisää onnellisuus-aiheista sisältöä blogista löydät täältä.
Kuviksi valikoitui ihan randomina kuvasetti Thaimaan joogaretriitiltä, jossa näihin asioihin oli aikaa keskittyä ajatuksella. Sellaisiin hetkiin on hyvä palata mielessään arjenkin kiireissä.
*edit, myöhempi lisäys lukijapalautteen perusteella, yksi oleellisimmista listan kohdista:
9. Elä aktiivista elämää
Aktiivisuus elämässä niin sosiaalisesti kuin fyysisestikin lisää onnellisuuden tunnetta. Erityisesti liikunta tekee meidät onnelliseksi, sen on varmasti kokenut jokainen liikuntaa harrastava itsekin. Tästä kohdasta on paljon muitakin tutkimuksia. Aikaisemmin kirjoitin aiheesta mm. täällä: 6 syytä, miksi liikunta tekee meidät onnellisiksi.