Näin saan aikaan enemmän joka päivä – 4 vinkkiä aamuiksi

Näin saan aikaan enemmän

Tätä kirjoitusta nousin naputtelemaan jo aikaisin aamun sarastaessa. Mietin sitä, kuinka paljon  muutama tapa vaikuttaa koko päivän aikaansaamiseen. Erityisesti kiinnitin huomiota siihen, että kyse ei ole oikeastaan ollenkaan työn tekoon liittyvistä tavoista, vaan enemmänkin ihan muusta – tavallaan omien ajatusten, välineiden ja menetelmien valmistamisesta työpäivää varten.

Näin saan aikaan enemmän joka päivä

Pikkujutuilta tuntuvilla asioilla on usein yllättävän iso merkitys koko päivän ja viikon kulkuun. Kun asiat ovat järjestyksessä, on tilaa ja rauhaa keskittyä kiireettä ja tehokkaasti töissä siihen olennaiseen, nykyhetkeen.

1 Kerään omiin henkareihinsa koko arkiviikon vaatteet valmiiksi

Sunnittelin tätä vuosia ja nyt kun olen aloittanut käytännön, en enää luopuisi siitä kovinkaan helposti. Jossain vaiheessa viikonloppua käytän puoli tuntia vaatehuoneessa. Katson kännykästä arkipäivien säät ja tapaamiset ja niiden perusteella valitsen vaatteet kullekin päivälle etukäteen.

Aikaisemmin pidin tärkeänä inspiraation mukaan pukeutumista. Sitä, että nappaan aamulla juuri ne vaatteet, jotka sillä hetkellä tuntuvat oikeilta. Usein kuitenkin aamuisin on vaikeaa löytää oikeita sukkia, toppeja ja yleensä sopivia vaatesettejä ja aikaa saattaa mennä ihan liikaa ennen kuin jotain järkevää on kasassa. Nyt olen huomannut, että kun varaan aikaa kerran viikossa vaatteiden valitsemiselle, olen juuri silloin oikeassa vireessä siihen hommaan ja saan täydelliset setit valmiiksi, ja arkiaamut alkavat tehokkaasti ja nopeasti ilman asusähläystä.

2 Teen valmiiksi aamiaiset ja lounaat

Jossain vaiheessa jo luisuin tästä syksyllä hyvin alkaneesta tavasta. Tuloksena oli ylimääräisiä kiloja, kiireisiä aamuja ja myöhästyneistä lounaita. Teen suunnilleen puolentoista viikon välein ison annoksen tuorepuuroa valmiiksi. Resepti on täynnä hyvää pitkäkesoista energiaa antavia, herkullisia ja terveellisiä aineita. Iltaisin sekoitan jokaiselle perheenjäsenelle kippoon turkkijogurttia, steviauutetta, tuorepuuroa ja pakastemustikoita ja aamulla otan kaikkien annokset jääkaapista keittiösaarekkeelle valmiiksi. Niiden viereen lastaan jokaiselle oman värisen vitamiinikipon.

Jos minulla ei ole lounastapaamista, teen illalla ylimääräisen anonksen ja otan sen mukaan töihin lounaaksi. Enää en edes haluaisi tuhlata aikaa ravintolaan joka päivä  ja syödä siellä lounasbuffasta liikaa, niin että aivot valahtavat hitaille iltapäiväksi. Tuorepuurosta saan hyvää enegiaa moneksi tunniksi ja jos ilma on kaunis ja on aikaa, voin pitää pienen tauon ja käydä happihyppelyllä meren rannalla. Niin olen tehokkaampi ja pirteämpi koko päivän.

3 Teen viikkosuunnitelman kerralla ja ylläpidän sitä koko viikon

Teen perjantaisin ennen työviikon päättämistä seuraavan viikon suunnitelman valmiiksi kalenteriin ja vihkoon. Listaan erikseen a) soitettavat puhelut kiireellisyysjärjestyksessä b) lähetettävät meilit c) tekemistä odottavat tarjoukset ja d) muut odottavat asiat. Sen jälkeen voin vapauttaa niistä mieleni viikonlopuksi, kun tiedän että maanantaina pääsen taas nopeasti kiinni kaikkiin meneillä oleviin töihin.

Viikolla rastitan tehdyiksi hoidetut asiat ja lisään uusia sitä mukaa, kun niitä syntyy. Otan yleissilmäyksen päivittäin, ettei mitään unohdu ja perjantaina käyn läpi kokonaisuuden ja teen uuden viikon suunnitelman.

Kuulosta yksinkertaiselta mutta jostain syystä useimmat ihmiset eivät listaa ylös kaikkia tärkeitä hoidettavia asioista, vaan luottavat muistiinsa ja muiden muistutteluun. Silloin väkisinkin aika moni unohtuu ja mieli kuormituu likkaa, kun kaikki tekemättömät asiat pyörivät ajatuksissa. Arvostan ihan älyttömästi sitä pientä ihmisryhmää, joka hoitaa asiat silloin kuin lupaa ja väittäisin, että tämä on yksittäinen tärkein asia, joka erottaa onnistujat muista.

4 Oma aamurituaali aloittaa päiväni aina puhtaalta pöydältä

Olen aloittanut aamuni joogaamalla ja lämpimällä sitruunavedellä aina kun se on mahdollista jo vuosien ajan. Sen jälkeen päivä alkaa aina puhtaalta pöydältä pirteänä, terävänä ja keskittymiskykyisenä.

Jokainen ei ole joogaihminen, mutta suosittelen lämpimästi oman rituaalinomaisen aamuhetken aloittamista, oli se sitten lenkki raikkaassa ilmassa, suunnittelu- tai kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen tuoksuvan teekupin kanssa, meditaatiohetki, lempimusiikin kuuntelu tai soittaminen tai mikä tahansa, mistä tulee itselle hyvä olo. Huom. tv:n avaaminen tai FB.n lukeminen tuottaa useimmiten päinvastaisen tuloksen, et voi hallita mitä tunnetilaa sinuun syötetään heti aamusta alkaen. Tämän aamurituaalin tarkoitus on pyhittää ensimmäinen hetki hiljaisuudelle ja valmistella oma mieli ja kroppa yön jälkeen latautuneena uuteen päivään, sitä tarkoitan otsikon ”puhtaalta pöydältä”.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *