Näin joulu Floridassa tuntui ihan oikealta joululta

Näin joulu Floridassa tuntui ihan oikealta joululta

Näin joulu Floridassa tuntui ihan oikealta joululta

Usein kaukojoulujen fiilistä kuvataan yhdeksi ihanaksi lomapäiväksi, joka ei juurikaan poikkea muista lomapäivistä. Usein niin on juuri hyväkin.

Meillä koko perhe on jouluihmisiä ja jouluun on aina liittynyt omia perinteitä. Siksi olemme halunneet tehdä myös näistä kaukana vietetystä jouluista itsemme näköisen ja ihan oikean joulun oloisen joulun.

Meillä joulu Floridassa tuntui koko perheen mielestä joululta, vaikka lumen sijasta maisemaa ihastuttivat palmut. Toisaalta ei joulufiilis meille ole ilmoista kiinni, ei meidän  jouluohjelmaan ole Suomessakaan kuulunut lumiukkojen rakentelu, vaan korkeintaan kävely ja jouluvalojen ihastelu.

Näillä keinoilla onnistuimme jo toista kertaa järjestämään Floridassa joulun niin, että se tuntui omaltamme ja meistä ihan oikealta  joululta.

Läheiset

Nyt kun poika asuu ulkomailla on entistäkin ihanampaa viettää joulua yhdessä. Se on erityistä aikaa, jolloin on rauhassa aikaa nauttia toisten seurasta ja joulufiiliksistä rennosti yhdessä. Kyselin perheen miehiltä aikaisemmin, mikä on miesten mielestä parasta joulun aikaan ja heidänkin vastauksissaan kärjessä oli rento loma yhdessä.

Jouluruoat

Olemme löytäneet hyvin paikallisista kaupoista ruoka-aineita ja ruokia loihtiaksemme joulupöydän, jossa on tarpeeksi omia tuttuja jouluruokiamme floridalaisella raikkaalla ja trooppisella twistillä maustettuna. Joulun ruoat jaetaan meillä aina kahtia; kalapöytä lounaaksi ja kinkku ja laatikot illalliseksi. Näin molemmista voidaan nauttia ilman ähkyä.

Täälläkin mies graavasi lohen jo edellisenä päivänä. Hyviä lohia löytyy varmaan kaikista isoista ruokakaupoista, ainakin Publix- ja Aldi-ketjuista. Amerikkalaiset eivät juurikaan keitä perunoita, mutta ihania tanskalaisia pikkuperunoita löytyy samoista kaupoista sekä Walmartista. Joulukotimme jääkaapissa oli valmiina Ikeasta ostettu sinappisillipurkki. Lisäksi kalalounaalle grillasimme paikallisittain taas jättikatkarapuja ja ananaksia. Salaattikin oli suomalaista troppisempi; salaattia, baby-pinaattia, eri värisiä minipaprikoita, tuoreita mansikoita, mangopaloja ja sinihomejuustoa muruina.

Valmiiksi savustettu kinkku ostettiin Walmartista Suomen hintoihin verrttuna naurettavan edullisesti. Vaikka mies meillä tunnetaan hyvästä joulukinkun paistostaan, ei tämä savukinkku jäänyt sille ollenkaan toiseksi. Sinappikastike syntyy helposti ja laatikkoihin olemme löytäneet pari valmista tuotetta. Ainakin Walmastista löytyy pakasteena joulumaustein maustettu juuresmuussi (ilman mitään muita aineita) sekä perunamuussi, josta jalostimme pikaisesti laatikot. Minisuolakurkut, hillosipulit, punajuuret ym. ovat tietysti hyllytavaraa. Vain rosolli puuttui, mutta sitä ei osattu edes kaivata. Jälkiruoaksi lämpöön syntyi annos mangosorbetista, mansikoista ja sulatetusta tummasta suklaasta. Lähistölle on tullut myös Whole Foods, mutta sinne emme ennen joulua ehtineet ja muistaneet mennä tutkimusmatkalle.

Stressittömyys

Erityisen paljon olemme nauttineet Floridan jouluissa stressittömydestä. Koska joulukoti on meille koti vain jouluna, ja senkin ystävämme olivat valmiiksi koristelleet, ei ollut mitään kotihössötyksiä ennen joulua. Ruoat haettiin jo pari päivää aikaisemmin ja valmistettiin yhdessä. Koska koko perheen yhdessäolo on meille harvinaista herkkua, emme halunneet käyttää sitä liikaa keittiössä. Panostimme jouluruoissakin enemmän tuoreuteen, raikkauteen ja helppouteen kuin leivontaan ja haudutteluun.

Nautimme myös kaikki enemmän kesästä kuin talvesta ja siksi lumen ja pakkasten kaipaamisen sijasta meille oli ylellistä ja rentouttavaa viettää jouluaattokin lämmössä, aloittaa päivä pulahduksella altaaseen ja ihastella auringonlaskua riippumatoista palmuissa roikkuen.

Oikea koti ja helpot lahjat

Yksi parhaista joulufiiliksen tuojista meille oli se, että saimme nauttia juhlapäivistä kauniissa ja jouluiseksi koristellussa kodissa rennosti, hipsutella ruutuhousuissa ja joulupaidoissa aamiaiselle ja lopettaa päivä joululeffaa katsellessa viinilasien kanssa sohvilla löhöillen.

Lahjojakaan ei stressattu ja silti niistä päästiin nauttimaan. Olimme etukäteen päättäneet, että yhteinen lahjamme on tämä matka. Mutta koska kaikilla oli myös muutamia ostostarpeita mielessä ja kaupoissa on täällä todella hyvät alennusmyynnin ennen joulua, teimme muutama päivä ennen joulua yhteisen ostosreissun, jolloin kaikki valitsivat mieleisensä joululahjat itselleen ja jotain pientä myös toisille.

Ei edes tehty paketoimisesta hässäkkää, vaan kauppojen omat tyylikkäät paperikassit ja kauniit laatikot punaisilla ruseteilla koristeltuina ajoivat asian. Kassit avattiin yhdessä aattoaamuna amerikkalaisittain, niin kuin meillä on Suomessakin ollut melkein aina tapana. Jo lasten ollessa pieniä joulupukki alkoi vierailla meillä aattoaamuisin. Se oli niin hyvä järjestely, että oikein ihmettelimme, miksi joulupukkishow pitäisi säästää illaksi, jolloin pienet lapset ovat jo väsyneitä ja kaikki haluaisivat rauhassa nauttia illallista.

Jouluvalot

Omaakin joulukotiamme koristavat kauniit jouluvalot ja -koristeet. Illallisen ja auringonlaskun jälkeen oli jo pimeää ja teimme vielä kierroksen kaupungilla ihastellen naapuruston ja sataman pienen kalastajakylän upeita jouluvaloja. Vaikka Suomessa joulupalmu voi tuntua kornilta idealta, sopii se floridalaiseen maisemaan yhtä hienosti kuin joulukuusetkin ja amerikkalaiset osaavat tunnetusti panostaa satumaisen tunnelman luomiseen.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *