Miksi kannattaa hikoilla säännöllisesti – 4 hikoilun terveyshyötä

Miksi kannattaa hikoilla säännöllisesti

En hikoile helposti, vaan joudun oikeasti tekemään työtä, että saan hien pintaan. Esim. salilla hiki irtoaa parhaiten vasta, kun olen polkenut ensin vauhdilla puoli tuntia kuntopyörää. Viileällä ilmalla ei edes pitkällä lenkillä meinaa hiki irrota.

Onhan siinäkin puolensa. Vaatteet säilyvät kulumattomina ikuisuuden, enkä ole mikään hikiaromin fani, kukapa olisi. Kuitenkin hikoilun jälkeen olo on parempi ja yleensä pyrinkin saamaan itseni hikoilemaan treenatessa.

Hikoilua ei kannatakaan vältellä, sillä hiellä on monta tärkeää tehtävää hyvinvointimme edistämiseksi. Hikoillessa on tärkeää muistaa juoda reilusti vettä, mikä myös edistää hikoilua.

Miksi kannattaa hikoilla säännöllisesti – 4 hikoilun terveyshyötä

1 Hiki puhdistaa ihoa ja huuhtelee siitä pois bakteereita

Hien ph-arvo on matala ja hikirauhaset erittävät antimikrobisia pebtidejä, jotka tuhoavat bakteereita. Hikoilu myös avaa ihohuokosia ja saa näin epäpuhtauksia ja talia pois iholta. Hikoilun jälkeen kannattaa luonnollisesti käydä suihkussa, jolloin hien rasvahapot eivät jää iholle keräämään uusia bakteereita.

2 Hikoilu huoltaa munuaisia

Hikoilu hoitaa välillisesti myös munuaisia. Tämä edellyttää, että kuuntelet hikoilun kasvattamaa janoa ja juot tarpeeksi vettä, mikä huuhtoo munuaisia ja mm. ehkäisee saostumia eli munuaiskiviä. Yleisesti ottaen iso lasillinen ennen treeniä ja puoli litraa treenatessa pitää yllä nestetasapainoa ja munuaisten toimintaa.

 

3 Parempi suorituskyky

Koska hikoilu poistaa ylimääräistä suorituskykyä heikentävää lämpöä, voi sillä olla ratkaiseva vaikutus parempaan urheilusuoritukseen pyrittäessä. Mitä enemmän hikoilet, sitä enemmän poistuu lämpöä, ja vapautuu energiaa suoritukseen. Tästä syystä uudet tekniset treenivaatteet on kehitetty levittämään hien mahdollisimman laajalle alueelle, mikä edistää hien haihtumista.

4 Hiki poista myrkkyjä elimistöstä

Ihon lisäksi hikoilu poistaa haitallisia aineita muistakin elimistä. Veden ja suolojen lisäksi hien mukana poistuu mm. elohopeaa.

Käyn mielelläni salilla treenin jälkeen saunassa. Siellä tulee aina ihanan rento ja hyvä fiilis. Viimeistään saunassa saan kunnolla hien irti.

Muutenkin jos pidät esim. taukoa treenaamisessa, kannattaa silti saunoa – saat samat vaikutukset myös hikoilemalla saunassa.

treeni-ja-ravinto kuntosali lihakset
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *