Meze-napostelupöydän reseptit

Meze-napostelupöydän reseptit

Viimeisen vuoden aikana meze eli libanonilainen tai yleensäkin Lähi-Idän suunnalta tuleva naposteluruoka on päässyt yhdeksi suosikeistamme.

Värikäs maukas ja maustettu kasvispitoinen ja runsaalla oliiviöljyllä höystetty ruoka on ihanaa kesäillan herkkua.

Fafaskin on tuonut tämän ruokatyylin onnistuneesti pikaruokien ja ravintolaketjujen maailmaan. Aina välillä saankin nykyään lounasajan lähestyessä Fafasin suuntaan ohjaavan Meze-himon.

Myös meidän ylppärijuhlien ruoka oli aika pitkälle tätä samaa teemaa.

Barcelonassa libanonilaisperheen pienessä ravintolassa saimme ehkä parhaat mezet tähän mennessä:

Barcelonan mexet

Niistä innostuneina teimme samoilla ideoilla itse napostelupöydän, ja maut onnistuivat kyllä yllättävän nappiin.

Teimme muutaman erilaisen dipin falafelien, pitaleipien ja salaatin kaveriksi. Leivät voi hyvin jättää pois tai korvata ne gluteenittomilla tuotteilla.

Falafelit ja pitaleivätMeze-reseptitMeze-annos

Herve-guacamole

Meze-napostelupöydän reseptit

Herne-Guacamole

200 g pakasteherneitä
2 avokadoa
2 limen ja 1 sitruunan mehu
tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä

suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tahnaksi. Koristele tuoreella korianterilla, oliiviöljyllä ja paprikajauheella.

punajuurihummus

Punajuurihummus

  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 rkl tahinia
  • 6 siivua säilykepunajuuria
  • 2 tölkkiä kypsiä kikherneitä
  • Koristeluun oliiviöljyä, paprikajauhetta ja korianteria
  1. Valuta kiherneet ja laita kulhoon.
  2. Purista joukkoon sitruunanmehu.
  3. Lisää loput aineet.
  4. Jauha tasaiseksi sauvasekoittimella.
  5. Koristele tuoreella korianterilla, oliiviöljyllä ja paprikajauheella.

Labneh eli valutettu jogurtti

Labneh eli valutettu jogurtti

500 g paksua kreikkalaista jogurttia
¼ tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Mausta kreikkalainen jogurtti suolalla.

Paahdettu paprikadippi

Paahdettu paprikadippi

2 paprikaa

2 chiliä

1 limetin mehu

½ tl juustokuminaa

1 tl suolaa

100 g valkosipulituorejuustoa

  1. Leikkaa paprikat ja chilit suikaleiksi, poista siemenet. Laita leivinpaperille uunipellille leikkuupinta alaspäin. Paahda grillivastuksen alla n. 10 min tai kunnes paprikoiden ja chilien kuoret mustuvat kauttaaltaan.
  2. Anna jäähtyä. Soseuta paprikat ja chilit. Mausta. Sekoita lopuksi tuorejuusto dipin joukkoon.
  3. Koristele tuoreella korianterilla, oliiviöljyllä ja paprikajauheella.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *