Lukijoiden plussat ja miinukset Airbnb-asumisesta

airbnb-asunnon makuuhuone

Kirjoitin muutama päivä sitten julkaisun matkailusta nimellä Airbnb-asumisen plussat, miinukset ja kustannukset.  

Siitä tuli suosittu postaus ja moni teistä lukijoista ottikin kantaa ja kertoi omista kokemuksistaan Airbnb-asuminsesta. 

Kiitos paljon hyvästä keskustelusta, jota aiheen ympärille syntyi. Olin hieman yllättynytkin siitä, miten paljon tämä matkailumuoto jakaa mielipiteitä ja siksi ajattelin kerätä tähän kootusti myös teidän lukijoiden kannanotot aiheeseen:

airbnb ruokahuone

Miinuksia

Negatiivisena mielipiteenä useampi esitti, että varsinkin suurkaupungeissa, kuten Barcelonassa ja Lissabonissa, Airbnb-asunnot ovat pois paikallisilta ja nostavat vuokrien hintoja.

Samoin oltiin sitä mieltä, että Airbnb-asunnot nostavat ihan tavallisten vuokra-asuntojen hintoja ja hankaloittavat niiden saatavuutta sesonkina.

En ole itse tosiaan kokenut Airbnb:n käyttäjä, vaan kuten tuossa aikaisemmassa kirjoituksessani kerroin, olin perheeni kanssa ensi kertaa Airbnb-asunnoissa tänä kesänä. Vuokramarkkinoita olen kuitenkin seurannut enemmän Suomessa ja muissa kaupungeissa. Sanoisin, että ainakin asunnot, joissa itse asuimme Sitgesissä ja Barcelonassa eivät missään nimessä olisi olleet tarjolla tavallisille vuokramarkkinoille. Ne olivat selvästi kokonaan remontoitu ja sisustettu Airbnb-käyttöön, todennäköisesti myös hankittu siihen, eivätkä varmasti muussa tapauksessa olisi olleet tarjolla vuokrattaviksi ollenkaan.

Yleensäkin jos vuokralainen haluaa asunnon tavallisesti vuokralle, ei kyse ole koskaan vain lyhyestä ajasta, vaan esim. lukukaudesta, vuodesta tai pidemmästä ajasta. Eli asian voisi nähdä myös niin, että Airbnb ilmiönä tuo uusia ja eri hintaisia asuntoja niin lyhyeen matkailukäyttöön kuin muutaman viikon tai kuukaudenkin asumiseen – monia asuntojahan sieltä voi vuokrata myös pidemmäksi ajaksi ja sopia siihen hinnan erikseen.

Monet suosivat mieluiten sellaisia Airbnb-vuokraajia, joilla ei ole kymmeniä asuntoja. Todettiin myös, että tämä on onneksi tarkistettavissa sivuilta.

Näyttää siltä, että Airbnb on sekä suosittu tapa jakaa omaa ykkös- tai kakkosasuntoaan että sijoittajien tuolonlähde. Toisaalta myös useimmat normaalit vuokra-asunnot suurkaupungeissa ovat suursijoittajien tai sijoittajasukujen omistamia, jolloin samalla omistajalla on kymmeniä asuntoja. Tämä vain ei näy vuokrailmoituksissa.

aamiainen

Plussia

Airbnb:tä pidetään perheen kanssa matkustamisessa hyvänä ja helppona vaihtoehtona. Monilla on useampia kokemuksia sekä Suomessa että maailmalla.

Samoin sinkut saavat paljon tasokkaamman huoneen edullisesti Airbnb:stä kuin esim. hostellista ja edullisemman kuin hotellista. Monen kohdalle on osunut hyvä tuuri, kun on vuokrannut muutamalla kympillä isosta hyvästä asunnosta yhden huoneen ja muut huoneet ovat olleet tyhjillään tai lähes tyhjinä. Silloin käytössä on ollut esim. iso kettiö, piha ym. yhteisiäkin alueita ihan itsellään tai parilla ihmisellä.

Yhteisasunnossa huoneen vuokrauksen etuna pidettiin myös sitä, että jos omistaja on paikalla, hän on yleensä hyvä paikallisopas jakamaan vinkkejä alueesta.

Kakkosasunnon vuokraamista pidetään myös parempana idea kuin asunnon tyhjillään pitämistä.

Kenelläkään ei ollut ikäviä kokemuksia ylimääräisistä kustannuksista ym. yllätyksistä.

Moni totesi myös, että kun ulkomaan kohteet ottaa turistialueiden ulkopuolelta, on hintataso kohtuullinen ja saa asua ihanasti paikallisten alueilla.

Tosi paljon Airbnb:tä käyttänyt  kommentoija oli kerännyt hyviä kokemuksia ympäri Suomen ja maailman kaupunkeja ja maaseutua, aina Malediiveja myöten. Hänen kommenttinsa oli ihana: ”Parasta on hetken leikkiä asuvansa siellä missä onkin:”

Tuon voisin itsekin allekirjoittaa. Minustakin on ihanaa saada maailmalla tuntumaa siitä, miten paikalliset asuvat ja elävät kotimaisemissaan.

Kommentit (1)
  1. En ole koskaan käyttänyt Airbnb:tä. Tiedän, että monet käyttävät, mutta olen myös kuullut, että asunto ei välttämättä ole sivuston tietojen mukainen. Samaa on tapahtunut minulle tosin myös Booking.comin kautta varattuani sieltä hotellihuoneen. Airbnb on tosiaankin ongelma myös paikallisille, jotka etsivät asuntoa pidemmäksi aikaa/vakituiseen asumiseen. Ihmiset, joilla on useampia asuntoja ja näin mahdollisuus vuokrata niitä lyhyemmäksi aikaa kerrallaan, saavat siitä paremman tuoton, eivätkä halua vuokrata enää pidemmäksi aikaa. Voit laskea itse kuinka pitkään voisit asua mieleisessäsi asunnossa maksamallasi päivä- tai viikkohinnalla. Tämä toiminta jää usein verottajalta piiloon, minkä vuoksi ammattimaiset hotellinpitäjät eivät pidä kilpailua reiluna. Matkailijoiden majoittuminen tavalliselle asuntoalueelle tai kerrostaloon voi myös synnyttää levottomuuden vuoksi ärtymystä naapureissa. Lisäksi tavallisten asuntojen ostohinnatkin nousevat, koska airbnb-majoittajat pystyvät maksamaan enemmän asunnoista, joita eivät tarvitse omaan käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *