Airbnb-asumisen plussat, miinukset ja kustannukset

Airbnb-asumisen plussat, miinukset ja kustannuksetTaloSitges

Asuimme ensimmäistä kertaa koko perheen kesken Airbnb-asunnoissa Sitgesissä 6 ja Barcelonassa 3 yötä. Oikeastaan pääsyy oli se, että lastenkin ollessa jo aikuisia halusimme 3 makuuhuonetta ja hotelleista niitä on vaikea löytää. Emme kuitenkaan halunneet ottaa kolmea erillistä hotellihuonetta, joka olisi tullut myös kalliimmaksi.

Meille selvisi yhteinen loma-aika vasta myöhään eli vajaa kaksi viikkoa ennen lähtöä ja kyseessä juhannusviikko, joka on lomasesonkia myös Espanjassa. Sitgesissä oli juhannusviikkona upea koko kaupungin kattava kukkajuhla, joka houkutteli viikonlopuksi myös paljon matkailijoita.

Näin ollen vaihtoehtoja ei siihen aikaan ollut enää kovin paljoa, kun kriteerimme olivat olohuonekeittiö + 3 makuuhuonetta ja hyvä sijainti lähellä keskustaa ja rantoja. Kävimme kaikki vapaana olevat vaihtoehdot läpi ja teimme samantien varaukset, koska siinä vaiheessa asuntoja varattiin jo ihan silmissä. Saimme kuitenkin molemmista kaupungeista tosi kivat asunnot ihan loistavilla sijainneilla. Jos olisimme olleet aikaisemmin varaamassa, niin todennäköisesti olisimme päässeet edullisemmilla kustannuksilla.

Kustannukset

Sitgesissä asunto oli upeassa vanhassa rakennuksessa kaupungin keskeisimmällä paikalla ja silti rauhallisella sijainnilla. Rantaan käveli parissa minuutissa ja vieressä oli paljon kivoja ravintoloita ja kauppoja ym. Tosin Sitgesissä myös kaikki on lähempänä muutenkin.

Asunnossa oli yksi todella suuri ja kaksi normaalia makuuhuonetta ja valtavasti säilytystilaa. 2 kaunista kylppäriä suihkulla, iso olohuone avokeittiöllä ja ihana parveke sisäpihalle. Kalustus oli yksityiskohtia ja astiastoja myöten persoonallinen ja kaunis. Hinta oli sesonkina 204 € / yö eli tosiaan edullisempi kuin kolme pientä perushuonetta hotellissa. Ja meille oli tärkeää viettää aikaa yhdessä asunnollakin – eli emme halunneet erillisiä hotellihuoneita.

Barcelona oli selvästi kalliimpi, ja myöhäisen varausajankohdan takia vaihtoehtoja oli vielä  vähemmän. Asunto oli puolet pienempi kuin edellinen. Kolme pientä makuuhuonetta ja yksi kylppäri sekä pieni keittiö ja pieni olkkari oli suunniteltu tehokkaasti. Kalusteet ja pinnat olivat sielläkin supersiistit ja sijainti hyvä. Halusimme, että kävellen pääsee lähes kaikkialle. Ja silti kilsoja kertyi parikymmentä päivää kohden. Siellä huoneisto maksoi 252 € / yö.

Airbnb-asumisen Plussat

Tilavaa kolmen makuuhuoneen asumista on hotellissa vaikeaa löytää, Airbnb:n taas helppoa. Siellä on paljon isoja asuntoja, jotka sopivat hyvin myös erilaisille ryhmille. Vaikka varasimme vain reilu viikkoa ennen matkaa, oli vaihtoehtoja kuitenkin vielä useita.

Ajoissa varattaessa huoneita ja huoneistoja löytyy joka makuun, budjettiin ja tyyliin: boheemia, modernia, antiikkista, minimalistista, suuresta luksuksesta ihan tavikseen, lelullista lapsiperheille ja uima-altaallisia nautiskelijoille.

Säilytystilaa on ylellisen paljon. On myös käytännöllistä varsinkin pidemmillä matkoilla, että asunnoissa on pesukoneet ja kaikki muut kodin varusteet.

Sijainteja on vaikka missä, sellaisissakin paikoissa, joissa ei ole hotelleja lähelläkään – ja toisaalta  myös ihan kaupunkien ytimissä.

Meidän asuntomme olivat Airbnb:n supermajoittajilta, jotka toimivat hotellinomaisesti. Asunnot oli selkeästi sisustettu ja tarkoitettu lähinnä vain vuokrakäyttöön. Ne vastasivat parasta mahdollista hotellitasoa, mutta olivat kuitenkin persoonallisia ja ihanissa vanhoissa taloissa keskeisellä sijainnilla. Asunnoista löytyi kaikki tarpeellinen kauniita ja monipuolisia astioita myöten.

Palvelu oli hyvää. Molemmista asunnoista olin etukäteen meilillä ja WhatsAppissa yhteydessä minulle annettuun yhteyshenkilöön, jolta sain hyvät vinkit saapumiseen ja joka oli meitä vastaanottamassa paikan päällä. Saimme sielläkin heti vinkit paikallisiin nähtävyyksiin, ympäristöön, ruokamarkkinoihin, junalla liikkumiseen, lähipalveluihin jne. Soitin myös molemmissa kohteissa kysyäkseni paria juttua matkan aikana ja sain heti hyvät neuvot. Sitgesissä ehdimme olla niin kauan, että oikeastaan ehdimme jo ystävystyä Oscarin kanssa, kun törmäsimme häneen pari kertaa sattumalta tapas-baarissa ja kaupungin kaduilla.

Airbnb:ssä on helpompi päästä paikalliseen fiilikseen turistimatkan sijaan. Ainakin itse tykkään matkustaa niin, että mutustelen samalla, minkälaista kaupungissa on oikeasti asua. Ravintoloiden lisäksi haluan tutusta paikallisiin ruokakauppoihin ja -toreihin, palveluihin ja mielellään myös ihmisiin.

Miinukset

Yllättäviä kuluja, jotka eivät aina näy ainakaan, kun vertaillaan asuntoja Airbnb:ssä. Esim. Espanjassa Katalonian alueella on turistivero, joka maksettiin molemmissa kohteissa yhteyshenkilölle käteisenä saapuessa. Tästä on tosin hyvät infot ja linkit viranomaisten sivuille Airbnb:n sivuilta, eikä se ole paljoakaan – mutta muutaman euron kustannus per henkilö joka yöltä on kuitenkin yhteensä jo oma kulunsa.

Lensimme yölennolla ja myöhäisestä saapumisesta tuli myös Sitgesissä ylimääräinen 60 euron kustannus, joka maksettiin käteisenä yhteyshenkilölle saavuttaessa. Kuitenkin tästä huolimatta meidän piti odotella häntä asunnon edessä puolisen tuntia espanjalaiseen tyyliin.

Hotellissa hintaan sisältyy myös päivittäiset siivoukset, joiden yhteydessä toimitetaan puhtaat pyyhkeet ja liinavaatteet. Täällä siivouskulu oli erikseen n. 100 € / kohde, joka sisälsi  käytännössä lähdettyämme tehdyn siivouksen ja näkyi tietysti Airbnb:n kustannuksissa varattaessa, mutta ei vielä siinä vaiheessa, kun vertaillaan asuntoja.

Mies kommentoi myös puutteellista turvallisuutta. Hotellissa on turvallisempaa asua, koska siellä on lukitukset ja ympärivuorokautinen vartiointi sekä tallelokerot huoneissa sekä  palovarottimet ym. jo viranomaisten taholta säädetyt turvallisuusstandardit kunnossa. Airbnb:n sivuilla erikseen kehotettiin ottamaan mukaan palovaroittimet, koska asunnoissa niitä ei ole. Suomessahan ne ovat pakollisia, ja tuskin niitä kukaan matkalle mukaan ottaa, emme me ainakaan.

Tämä turvallisuusnäkökulma nousi meillä esille erityisesti, kun käsilaukkuni varastettiin Sitgesissä. Siellä oli huoneiston avain, jossa oli avaimenperään kirjoitettuna huoneiston nimi. Sillä taas huoneisto oli helposti paikannettavissa Googlesta, mikä sai miehen viettämään pari viimeistä yötä vartiointimoodssa. Hotellissa näin ei tietenkään olisi ollut.

Summa summarum

Kaiken kaikkiaan olin itse todella tyytyväinen Airbnb:hen. Eipä minulla ole tietenkään mitään hotellejakaan vastaan, mutta jos etsii kodinomaista tai persoonalisempaa asumista tai jos on isommalla poukalla liikenteessä, suosittelen lämpimästi. Airbnb:n jakamiskonsepti on minusta kokonaisuudessaan erinomainen. Kaikki hyötyvät, ympäristöä myöten, kun asuntoja ei seisoteta tyhjillään.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *