Kotkan Vellamo kertoo tarinoita Mereltä

Kotkan Vellamo kertoo tarinoita Mereltä

Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamo rakennettiin Kotkan Kantasatamaan jo yli 10 vuotta sitten. Vietämme kesämme Haminan saaristossa ja monena kesänä vierailu Vellamossa tulee puheeksi, mutta kallisarvoinen aika saaristossa vie voiton eikä lomapäiviä meinaa raaskia viettää muuallakaan. Pari viikkoa sitten päätimme viimein lähteä tutustumaan museoon appivanhempieni sekä mieheni siskon perheen kanssa. Museopäivän jälkeen pääsimme myös tutustumaan merelliseen Kotkaan, anoppini lapsuuden kotikaupunkiin.

Merikeskus Vellamossa vierähti helposti pari tuntia, ja pidempäänkin olisimme viihtyneet. Museosta sanotaan, että nähtävää ja tekemistä riittää jokaiselle, mikä todella piti paikkansa. Merikeskus Vellamossa on Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo sekä Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Näiden lisäksi rakennuksessa on esimerkiksi ravintola, auditoria ja seminaaritiloja. Itsessään jo rakennus on nähtävyys. Murtuvaa aallonharjaa muistuttava kattorakennelma oli näyttävä päiväsaikaan, mutta illan hämärtyessä se on varmasti sitäkin upeampi.

Vellamolle on myönnetty palkinto vuoden valaistuskohteena vuonna 2019. Tämän lisäksi se on palkittu esimerkiksi vuoden teräsrakenteena ja lukuisilla matkailu- ja rakennusalan palkinnoilla. Sijaintikin on hulppeasti aivan meren ääressä perinteikkäässä satamatunnelmassa Kantasatamassa. Merellisessä maisemassa näkyy tehtaat ja Kotkan kaupunki sekä satamiin tavaraa tuovat ja vievät laivat, junat ja rekat.

Kotkan Vellamo

Vellamo

Tarinoita mereltä

Museorakennuksen sydän, Venehalli, on näyttävä kokonaisuus erilaisiin tehtäviin tarkoitettuja veneitä eri aikakausilta, merivartiolaitoksen vartiolentokoneita sekä erityisesti lapsia innostanut simulaattori, jolla pääsee kokeilemaan omia meripelastustaitojaan rajavartioinnista huolehtineen vartiomoottorivene VMV 11 eli Vemman kapteenina. Korkean hallin ilmettä hallitsee tammiset pinnat ja aaltoa ilmentävä mahtava kattorakennelma.

Kesäkuussa avautunut monivuotinen näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi oli mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu kertomus Kotkan historiasta kaupungin edustalla 1700-luvun lopulla käydyn Itämeren merkittävimmästä meritaistelusta ja sen jälkeen rakennetusta linnoituskaupungista. Hylkyjen pienoismallit ja niiden osat, henkilötarinat, ajan esineet ja uusinta peliteknologiaa hyödyntävät virtuaaliesitykset olivat näkemisen arvoinen kokemus.

Kohtalona Ruotsinsalmi

Maaria Märkälä

Maaria Märkälä Tähtiyö

Maalaustaidetta 1700-luvulta ja viime vuosilta

Taide vie minut aina mukanaan. Kohtalona Ruotsinsalmi näyttelyssä oli esillä yksittäisiä kauniita tauluja Ruotsinsalmen taisteluiden ajalta. Positiivisena yllätyksenä Vellamossa oli myös Maaria Märkälän Tähtiyö näyttely. Esillä oli kaksi eri henkistä taulusarjaa, joita olisin voinut katsella tunteja. Tätä juttua kirjoittaessani huomasinkin, että Vellamon nettisivuilla taideteokset on esitetty virtuaalinäyttelynä – kannattaa tutustua!

Vaaleanpunaisen hallitsemien suurten taulujen tunnelma ja vahva tekstuuri oli erityisesti mieleeni. Alppiruusujen innoittamien taulujen lisäksi näyttelyssä on esillä sarja syvän sinisiä tauluja, jotka kuvastavat näyttelyn nimen kuvaavaa tähtiyötä. Kerroksittainen maalaustekniikka ja tauluissa päällimmäisenä nähtävä hyvyyttä kuvastava valo ovat kauniita elementtejä taideteoksissa.

Karhulan lasi

Finlandia vodka

Lasia ja rakkautta

Vellamossa Kymenlaakson museon puolella oli nähtävillä kaksi itseäni kiinnostavaa inspiroivaa näyttelyä – Lasia kaikille – Karhula 1889-2009 sekä Tahdon! Rakkauden tarinoita. Karhulan lasitehtaan helmiä yli sadan vuoden ajalta kertoo tuotannon moninaisuudesta, tekijöiden ammattitaidosta ja lasiteollisuuden muutoksesta. Noin 700 lasiesineen joukossa on nähtävillä Karhulassa valmistettuja arkisia lasitölkkejä kuin myös 1930-luvun maailmannäyttelyiden taidelasia.

Tahdon! -näyttelyssä on esillä hääpukuja sekä rakkaustarinoita Kymenlaaksosta yli sadan vuoden ajalta. Tyylikkäiden hääpukujen yksityiskohdat olivat todella upeita. Hääpukujen materiaaleissa, tyyleissä ja malleissa pääsee seuraamaan aikaa 1800-luvulta tähän päivään talonpoikaishäiden, sota-ajan ja 1950-luvun Hollywood-filmien inspiroimien tyylien kautta.

kymenlaakson museo

Vellamo museo

Merikeskus Vellamon näyttelyt inspiroivat ja opettavat. Itse rakennus on upea nähtävyys. Suosittelen vierailemaan Kotka-päivän lomassa – tai viettämään vaikka koko päivän täällä.

Kotka

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (2)
 1. Hei,
  Oli kiva huomata että olet käynyt, tykännyt ja kirjoittanutkin näyttelystäni Vellamosta.

  Kysymys: tykkään kuvista, jotka on blogissa. Saanko käyttää kuvia instanssa ja fb:ssa omissa päivityksissä? Jos annat luvan, miten mainitsen kuvaajan/ blogin?

  1. inspirations
   14.8.2020, 10:57

   Kiitos! Saat toki käyttää. Voit merkitä inspirations blogin verkkosivun osoitteen (blogit.terve.fi/inspirations/) sekä instagramin (@inspirations_blogi). Aurinkoista loppukesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *