Supermarja juolukan terveysvaikutukset
Viikonloppu vierähti Pertunmaan mökillä veljeni ja hänen vaimonsa kanssa. Siellä minulla on paljon kivoja muistoja lapsuudesta. Nyt viime käynnistä oli kulunut jo vuosia. Moni mökkiasia tuntui ihan samalta; saunan tuoksu, polut ja ranta ja pieni tenniskenttä metsikössä. Toisaalta mökki oli vain parantunut entisestään; veljeni on juuri rakentanut kauniin kuistin rakennuksen jatkoksi ja ennen sitä remontoinut koko keittiön.
Seudulla ympärillä on suomaista metsää, jossa on aina kasvanut paljon juolukoita. Nyt kävin keräämässä niitä parikin kertaa ja opetin myös Ändyn, puolivotiaan Staffin pennun, syömään marjoja suoraan puskista.
Viime aikoina on uutisiinkin nostettu juolukan terveyshyötyjä, eikä ihme.
Juolukoista
Juolukka on mustikan lähisukulainen, joka elää yleisesti märillä kankailla, soiden reunoilla ja järvien rannoilla. Juolukka on kookas, runsassatoinen ja hyvin pitkäikäinen. Ajatelkaapa, että se elää jopa 100-vuotiaaksi!
Juolukan marjojen sokeri- ja happopitoisuus on mustikoita pienempi ja siksi ne ovat myös miedomman makuisia.
Juolukkaa hyödynnetään ihan liian vähän suhteessa siihen, että se on yleistä, todella terveellistä ja nopeaa kerätä. Minusta se on hyvää sellaisenaan tai vaikka nopeana väli- tai aamupalana luonnonjogurtin ja hunajan kanssa.
Jos tykkää tehdä marjoista mehuja tai kiisseleitä, voi juolukkaa sekoittaa hyvin vaikka mustikoiden tai herukoiden kanssa. Samoin juolukkaa voi myös pakastaa ja säilöä muiden marjojen kanssa.
Joskus olen kuullut mietittävän, onko juolukka myrkyllinen. Ei syytä huoleen, sitä se ei tosiaankaan ole.
Juolukan terveysvaikutukset
Juolukka on oikeasti supermarja, joka ei tosiaankaan häviä terveysvaikutuksissa suositummille marjoille.
Juolukassa on enemmän C-vitamiinia kuin mustikassa ja sen kivennäis- ja hivenainepitoisuudet voittavat puolukankin.
Marjat tunnetaan yleensäkin hyvistä luonnon antioksidanteista ja niitä juolukassa on erityisen paljon. Esim. kversetiini on yksi tehokkaimmista flavonoideista ja sen pitoisuus juolukassa on korkeampi kuin missään muissa marjoissa, reilusti enemmän kuin seuraavissa eli puolukassa tai karpalossa (Kuopion yliopiston tutkimus).
Juolukankin tumma väri tulee antosyaaneista, jotka auttavat eroon vapaista radikaaleista, joiden avulla taas syöpäsolut yleistyvät. Juolukan gallushappo auttaa luontaisesti torjumaan syöpäsoluja, ilman että se vahingoittaisi terveitä soluja.
Juolukan on myös todettu sisältävän suuria määriä antosyaaneja, jotka parantavat näköä ja auttavat silmien väsymistä vastaan.
Juolukat sitovat toksiineja ja raskasmetalleja ja sisältävät huonoja bakteereita vastaan taistelevia tanniineja eli ne ovat hydyllisiä kehon puhdistukselle. Niiden siemenet ja ravintokuitu nopeuttavat aineenvaihduntaa ja toimivat ruoansulatuksen apuna.
Harvardin tutkimuksessa on myös todettu juolukoiden vähentävän merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Ne tekevät verisuonista joustavampia ja vahvistavat hiussuonistoa. Juolukkaa puhdistaa suonia, ja alentaa kohonnutta verenpainetta, vähentää huonoa ja lisää hyvää kolesterolia.
Koska on todettu, että reilun juolukkamäärän nauttiminen kiihdyttää vaurioituneiden hermosolujen uusiutumista, ne auttavat myös hyvän muistin säilymisessä ja hidastavat ikääntymistä.
Suuret A- ja C-vitamiinipitoisuudet ylläpitävät monen muun hyödyn lisäksi kaunista ihoa.
Juuri nyt tätä supermarjaa on meillä metsät pullollaan – ja niitä on vielä helppoa ja nopeaa poimia suurista varvuista <3