Iloa ja hyvinvointia yrteistä ja kesäkukista – helpot istutusvinkit

Kaupallinen yhteistyö: Jysk

Iloa ja hyvinvointia yrteistä ja kesäkukista

Kevät on viimein täällä! Rakastan tätä aikaa, kun taivas on sininen ja aurinko paistaa ja aamun ensimmäiset äänet ovat lintujen visertelyä. Vesilinnut kaartelevat kimmeltävän meren pintaan ja seilailevat aalloilla. Yhtä paljon nautin niistä päivistä, kun taivas on harmaa ja ilma ihanan raikasta hengittää.

Viime aikoina on tullut vietettyä ihan liian paljon aikaa sisällä koneella, kun lähes kaikki toiminta tehdään etänä. Se on väsyttävää, ja kun viimeisen parin viikon aikana olemme tehneet pihasta toisen olkkarin, on olo nyt todella paljon energisempi ja unikin parempaa.

Nyt tätäkin tekstiä naputtelen kuistin sohvalla illan hämärtyessä. Päälläni on kyllä toppatakki ja lämmin teekuppi höyryää sohvapöydällä, mutta viileys ei haittaa – olo on ihanan freesi verrattuna sisällä istumiseen, ja lyhdyssä palava kynttiläkin tuo tunnelmaa.

Muutimme helmikuussa uuteen kotiin edellisestä, jossa oli iso lasitettu parveke, eikä pihaa. Nyt uuteen pihaan tarvittiin kalustusta. Tutustuimme maaliskuun alussa Jyskin uusiin puutarhakalusteisiin, jotka yllättivät meidät niin positiivisesti, että esittelin niitä jo aikaisemmassa postauksessakin. Siitä asti olin odottanut kevään ja ulkoilmakauden alkamista, ja ilo oli ylimmillään, kun omat kalusteemme tulivat kätevästi postin pihaan kantamina juuri ennen vappua. Teimme hauskasta purkuhommasta pienen videonkin Instagramiin:

puutarha

Kauniiden kalusteiden lisäksi lomaisaa ja kesäisää tunnelmaa saatiin kuistille helposti isoilla ruukuilla ja istutusastioilla. Olen aina tykännyt hoitaa pihaa ja istuttaa kasveja. Haluan kuitenkin saada näyttäviä kukkia ja tuoreita kasviksia mahdollisimman helposti ja nopeasti, koska kesäkausi Suomessa on niin rajallinen. Ruukkuihin ja isoihin astioihin on tosi helppoa istuttaa erilaisia kasveja ja asetelmia.

Kesäkukat helposti suuriin koreihin

Istutimme auringonkukkia, kellokukkia ja murattia Jyskin kauniisiin Sansebie Kukkaruukkuihin, joissa on sisällä kätevä muovi. Nämä kukat viihtyvät hyvin auringossa ja kestävät viileitä öitäkin. Taimimyymälöiden sivuilta kannattaa valita omaan makuun sopivat, pientä hallaakin kestävät kasvit, joita voi hankia jo nyt ilostuttamaan koko pitkää kesäkautta.

Suuren ruukun pohjan voi täyttää ensin kevyillä ruukkumuruilla. Multa kastellaan hyvin, kukat sirretään ja tiivistetään ruukkuihin, kostutetaan vielä pinta ja kaunis asetelma on hetkessä valmis. Ruukkuja ei kannata kastella liikaa, ettei niiden pohjalle kerry seisovaa vettä.

terveyttä puutarhasta

Istutin jo kauniin kukkapenkin. Näytti siltä, ettei se ole ollut käytössä viime kesänä. Lapioin pintamullan heinäpaakkuineen pois ja tasoittelin päälle puutarhamultaa. Istutin sen täyteen n. 20 cm etäisyydelle toisistaan violetteja ja valkoisia Tähtisilmiä, jotka ovat avanneet jo runsaat nuppunsa ihanaksi kukkaloistoksi. Nekin kestävät pientä pakkasta. Kuivat kukat kannattaa napsia pois viemästä valoa ja energiaa ja uusilta kukinnoilta.

Tähtitisilmät istutus

Saimme loihdittua koko pihan kesäkuntoon kalusteiden ja kasvien avulla jo vapuksi. Samalla istutimme salaatti- ja yrttipenkit heti syötäviksi niin helposti, että halusin kerätä tähän parhaat vinkit, jotka sopivat varmasti ihan kaiken tasoisille viherpeukaloille ja niin parvekkeille, terasseille kuin pihoihinkin.

Loppuun kirjoitan vielä niistä puutarhan harrastajan terveyshyödyistä, jotka ovat erityisen hyödyllisiä mielelle ja keholle, ja soivia myös juuri tähän meneillään olevaan poikkeusaikaan.

Yrttien istutus

Vinkit  valmiiden kaupan salaattien ja yrttien istuttamiseen

Yöt ovat vielä kylmiä. Viime viikolla saatiin kunnon raesateita ja usein vielä äitienpäivänäkin tulee lunta. Salaatti itää parhaiten n. 15-20 asteessa muutaman viikon kuluttua kylvöstä. Itse halusin satoa nyt heti toukokuussa, enkä ollut kylvänyt siemeniä ajoissa jo sisällä. Mutta onneksi valmiita salaatteja ja yrttejä voi hyvin hyödyntää istutukseenkin. Niitä voi ostaa puutarhakaupoista, mutta yhtä hyvin myös ruokakaupan salaatit ja yrtit voi istuttaa ulos ruukkuihin. Oikeastaan niiden kertakäyttöisyys onkin aikamoista tuhlaamista. Ne ovat heti syötävissä, mutta sen lisäksi tuottavat satoa pitkään.

Basilika vaatii niin paljon lämpöä, että sen istutin vielä sisälle. Kaupasta ostetut tillin, persiljan, lehtipersiljan ja mintun sekä erilaisia salaatteja istutin jalallisiin Jyskin ENGHAUK-kukkalaatikoihin alla olevin vinkein.

 • Valitse kaupasta vaaleajuurisia yrttejä. Ne ovat tuoreita.
 • Irrota yrteistä niissä olevat suojukset ja ruukut.
 • Laita istutusastioiden pohjalle reilusti multaa.
 • Istuta ostetut yrtit samana päivänä, etteivät ne ehdi kuivua.
 • Täytä välit ja reunat mullalla ja painele salaattipaakut tiiviiksi penkiksi.
 • Kastele heti istutuksen jälkeen hyvin ja pidä kosteana jatkossakin.
 • Kokeile kosteus aina ensin sormella. Mullan kuuluu olla kosteaa, ei läpimärkää.

Yrtit ruukuissa

Valmiiden yrttien istutus

Istutusastioina käyttämäni kukkalaatikot ovat käteviä tilanjakajinakin. Ne on myös kevyitä siirtää tarvittaessa paikasta toiseen istutuksen jälkeenkin.  Välillä ne ovat meillä ruokapöydän vieressä, jossa ne tuoksuvat ihanilta ja niistä voi napsia suoraan vaikka tilliä kalalle ja timjamia uusille perunoille.

Toisen astian istutin täyteen yrttejä ja toiseen viisi erilaista salaattia. Salaateista on jo näin pienessä hetkessä ehtinyt kasvaa uusia lehtiä käytettyjen tilalle. Aion kuitenkin myös vaihtaa niitä uusiin tarvittaessa niin että astiat pysyvät aina rehevänä ja kauniina.

Terassi kesäkuntoon

Ostin jo viime kesänä Jyskin suuret sementtiset Kukkaruukku UGGLAT. Ne ovat olleet meillä sisällä viherkasveilla, mutta muuttivat nyt ulos kuistille tuomaan kivaa tasapainoa rottinkikalusteille ja -ruukuille. Istutin tähän vatimaiseen ruukkuun ison rosmariinin ja salvian sekä upean violettikukkaisen laventelin. Rosmariini on minusta parhaimmillaan sitruunan kanssa kanakastikkeessa. Se sopii hienosti myös salvian kanssa grilliruokiin ja moneen muuhunkin.

Laventeli tunnetaan rauhoittavasta tuoksustaan. Se sopii kylpyveteen tai kuivattuna vaikka liinavaatekaappiin. Laventelin kukintoja ja varsia voi käyttää myös esim. teessä, viinietikassa ja mehussa.

Istutusruukut Jyskistä

Salvia

Koko ruukku tuoksuu huumaavan hyvälle ja siksi sijoitin sen kuistin rappusten viereen, josta sitä voi nuuhkaista aina ohi kulkiessaan.

Onnellisuutta ja hyvinvointia kasvien istuttamisesta

Omien kasvisten ja kukkien kasvattaminen on ihanaa. Se on ekoteko, jolla on paljon hyviä vaikutuksia sekä ihmisten että luonnon hyvinvointiin. Yrttien terveysvaikutuksista olen kirjoittanut aikaisemmin täällä. Yrttejä voi käyttää esim. teessä, makuvesissä, smoothieissa ja erilaisissa ruoissa, paljon reseptejä löydät halutessasi täältä. 

Yrttien ja salaattien terveysvaikutukset eivät rajoitu vain niiden syömiseen, vaan puutarhaharrastuksesta ja oman pienenkin viljelmän hoitamisesta on sellaista paljon iloa ja hyötyjä, jotka on tunnettu eri kulttuureissa jo pitkään.

Tasapainoa ja onnellisuutta maadoittumalla

Maadoittumisesta puhutaan usein esimerkiksi joogan, meditoinnin, meressä uimisen ja luonnossa liikkumisen yhteydessä. Sillä tarkoitetaan yhteyden vahvistamista maan energian  ja oman kehon välillä. Maadoittuminen lisää kokonaisvaltaista tasapainoa ja hyvinvointia. Se voi parantaa unenlaatua, alentaa verenpainetta ja saada olon tuntumaan onnelliselta. Jokaisella suomalaisella on varmasti kokemuksia täydellisestä rentoutumisesta ja hyvistä yöunista mökillä vesistön äärellä kesäloman kauniina päivinä. Luonnossa oleminen maadoittaa ja saa olon tasapainoiseksi ja huolettomaksi.

Tällä hetkellä iso osa meistä istuu ihan liikaa sisällä nenä kiinni tietokoneessa, mikä on oikeastaan maadoittumisen vastakohta. Siksi on hyvä ihan tietoisesti vahvistaa maadoittumista ja lisätä sillä hyvää oloa. Kaikenlainen puuhastelu puutarhassa on hyväksi, erityisesti sormien työntäminen multaan, puutarhakavien istutus ja hoitaminen. Multaisiin puuhiin ei tarvita edes omaa pihaa, istutuspuuhiin pääsee hyvin jo parvekkeella tai palstalla.

Onnellisuutta puutarhasta

Pitkän iän salaisuus Japanissa

Selvää on, että yrteillä, vihreillä kasveilla, marjoilla ja vihanneksilla on paljon terveellisiä ja jopa lääkinnällisiä vaikutuksia. Mutta ne lisäävät hyvinvointia paljon laajemminkin. Japanilaiset tunnetaan maailman pitkäikäisimpänä kansana  sekä rakkaudesta puutarhurointiin. Nämä asiat liittyvätkin toisiinsa. Japanilaiset tietävät, että pitkään ikään tarvitaan mielenkin ravintoa. Siellä keskitytään kiireen, rankan suorittamisen ja kielteisten tunteiden sijaan tärkeisiin asioihin, puuhasteluun ja elämäniloon. Tärkeää on auttaa muita ja arvostaa perhettä ja ystäviä.

Maailman pitkäikäisimpien kylässä Ogimissa  useat yli 90-vuotiaat pysyvät toimeliaina. He heräävät varhain, liikkuvat luonnossa ja kitkevät rikkaruohoja heti aamiaisen jälkeen. Puutarhoja arvostetaan ja ne tarjoavat tuoreita kasviksia, kauneutta, sopivaa liikuntaa ja lievitystä stressiin.

Monta hyvää syytä siirtää nyt osa elämästä ja puuhastelusta pihan puolelle ja alkaa nauttia jo varhain kesäkaudesta <3.

Auringonkukka korissa

Kaikki kuvien ruukut, astiat, somisteet ja kalusteet ovat siitä Jyskin trendikkäistä puutarhalausteista, joihin ihastuimme jo maaliskuun alussa.

Pari videoa istutuspuuhistamme löytyy myös IG:stä:

hyvinvointi mielenterveys onnellisuus stressi
Kommentit (6)
 1. Niin ihanan näköistä! Kiitos vinkeistä – nyt tiedän, mitä teen viikonloppuna 🙂 Niin ihania ruukkuja ja kukkia. En oo ees ajatellut, että ruukkuyrtit voi istuttaa ja käyttää uudelleen, tosi hyvä idea.Pitkät istutusaltaat on tyylikkäitä, mahtuu partsillekin hyvin.

  1. inspirations
   7.5.2020, 18:40

   Voi kiitos, ihanaa kuulla, että tykkäsit. Tosi kivaa viikonloppua ja istutuspuuhia sullekin, siitä tulee niin hyvä olo <3 Pidän myös paljon näistä pitkistä istutusaltaista. Niihin saa salaatit ja yrtit hyvään järjestykseen ja niistä on myös helppoa käydä napsimassa herkkuja, kun ovat sopivalla korkeudella. Ajattelin myös, että jänikset ja muut herkkusuut pysyvät niistä paremmin pois – kuin jos olisin istuttanut suoraan maahan.

 2. Vitsi mikä terassin sisustus inspis iski! Niin kaunis terassin kalustus ja istutukset. Ihanan helpot istutusvinkit – pääsee kokeiluun. Kiitos <3

  1. inspirations
   7.5.2020, 18:38

   Voi kiitos Julia. Ihanaa kuulla, että inspiroiduit myös. Ollaan itsekin aivan innoissamme uusista terassikalusteista ja istutuksista. Tekee koko ajan mieli viettää aikaa pihalla. Tuntuu myös, että kesästä tulee tänä vuonna ihan ennätyspitkä, kun sen aloittaa jo nyt. Kannattaa kokeilla istutuksiakin. Huomaan, että tulee käytettyä paljon enemmän yrttejä, kun niitä löytyy omasta pihasta. Tänäänkin niitä on nautiskeltu meillä jo aamusmoothiessa, salaatissa ja lounaalla – oikeastaan ihan kaiken kanssa. Toivotaan aurinkoisia ja kesäisiä päiviä jatkossakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *