Hyvinvointibuusti – tehostartti lokakuuhun

Hyvinvointibuusti - tehostartti lokakuuhun

Hyvää lokakuuta! Syyskuu meni täällä päässä kuin sumussa isoa työlastia purkaessa, mikä on myös verottanut palauttavaa unta öisin. Tai ainakin tehnyt siitä haasteellisempaa. Kirjoitin jo elokuun puolella unesta postauksessa Nukutko huonosti? Tervetuloa aikuisten unikouluun.

Niin paljon kuin olisin halunnut julistaa itselleni ja muille, että nukun sikeästi yöt läpi parin viikon rytmityksen jälkeen, en pystynytkään asettumaan heti määrittelemääni unirytmiin ja keräämään itseäni muutaman tunnin yöunien jälkeen päivästä toiseen suoriutumaan  asiakastapaamisista ja keskittymään isoihin ja vaativiin kokonaisuuksiin työpäivinä. Sen sijaan on ollut välillä pakko ottaa unta vastaan, silloin kun sitä on ollut tarjolla eli käytännössä pilata omaa unikoulukokeiluani rytmin suhteen. Projekti siis viivästyi ja on vasta nyt hyvässä käynnissä.

Keinot parempaan yöuneen

Mutta ehkä hyvä niin, koska nyt tuntuu siltä, että tälläkin ajalla on ollut tarkoituksensa. Olen oppinut paljon itsestäni ja siitä millaisia me ihmiset olemme suhteessa uneen ja miten me reagoimme eri asioihin. Olen myös rikastunut ihan huikeilla kokemuksilla.

Suurin oppimani kuitenkin on perusajatus, että uni rakennetaan päivän mittaan. Yö peilaa päivää ja päivien sarjoja. Jos olet herkkäuninen, täytyy hyvän unen ratkaisu rakentaa koko päivän ja monien päivien mittaan, ei vain sulkemalla kännykkä tai rauhoittumalla omiin iltarituaaleihin illalla ennen nukkumaanmenoa. Niistä on apua silloin, kun väsymys johtuu siitä, että ei vain malta rauhoittaa iltaa ja yötä tai mennä aikaisin nukkumaan. Mutta jos järjestää pitkän uniajan itselleen, eikä uni meinaa tulla tai se katkeaa keskellä yötä, on paljon enemmän muutettavaa. Ja toisaalta niin on hyväkin. Tätä lähdin selvittämään ja totesin, että keinot hyvään uneen tähdätessä lisäävät myös yleistä hyvinvointia, terveyttä ja energisempää oloa päivisin.

Olen edelleen oppimisen ja kehittymisen tiellä, mutta ainakin olen löytänyt oikean suunnan, jota edetä. Kiitos myös kommenteistanne, jotka ovat osoittanneet, miten yleistä herkkäunisuus on. Olen valmis jakamaan oppimiani asioita, havaintoja ja vinkkejä täälläkin ja uskon, että niistä on monelle muullekin apua. Tulen kertomaan pian unikoulun tuloksista ja lisäksi monesta muusta keinosta. Eli tästä eteenpäin uni ja monet siihen liittyvät teemat tulevat olemaan täällä yksi kirjoittamisen ja keskustelemisen aiheista ja inspiraatioista.

Tätä tekstiä kirjoitan hotellin sängyllä tyttäreni Juliaanan vierestä. Hän tätä matkaa ehdottikin ja bongasi kohteeksi äkkilähdön Kreikan pienelle Karpathoksen saarelle. Pari päivää lisää liikaa töitä ja liian vähäisiä unia ja olin nopeasti valmis tarttumaan tilaisuuteen ja hyppäämään Suomen syksystä lämpöön ja rennompaan viikkoon. Julin suunnitelmiin kuuluu lomailun lisäksi psykologian etäopiskelua ja itsellänikin on pari projektia etenemässä, kuitenkin väljällä rytmillä tällä kertaa. Pääteemana tällä pienellä kauniilla saarella on ladata akkuja kohti pimeää syksyä ja buustata hyvinvointia niin omaan kehoon ja mieleen kuin tänne blogiinkin jaettavaksi.

Tässä blogin syksyn pääteemoja. Löydätkö näistä myös itsellesi kiinnostavia? Tai puuttuuko tästä sinusta jotain olennaista.

Hyvinvointibuusti – tehostartti lokakuuhun

1. Terveelliset reseptit  

 • helppoja, hyviä ja terveellisiä reseptejä
 • ruoka-aineiden ja kasvien terveyshyötyjä

2. Uni ja unettomuus

 • keinoja hyvään uneen
 • stressin hallintatyökalut päivisin
 • herkkyyden ja erityisherkkyyden hallinta 

3.  Henkinen kehitys sekä mielen ja kehon yhteys

 • palauttava jooga ja tietoinen läsnäolo
 • rakkausmedotointi ja sen terveysvaikutukset myös neuropsykologisesti
 • luovuus ja taide

4. Ayuveda

 • ennaltaehkäisevä terveys- ja hyvinvointioppi
 • mahdollisimman luonnollinen kauneudenhoito 

5. Hyvän olon matkat 

 • matkatohteita ja -vinkkejä maailmalla
 • luontoyhteys Suomessa
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *