Hiilisilakat – helppo ja herkullinen perinneruoka
Hiljattain kirjoitin taas kalaöljyjen terveellisyydestä. Eri kalalajeja olisi myös hyvä vaihdella ruokavaliossa. Hiilisilakka on ikivanha ruoka, joka aikoinaan paistettiin suoraan rautaliedellä ja myöhemmin suolaamalla ja halstraamalla. Parhaat hiilisilakat kypsyvät edelleen valurautapannulla.
Moni tällainen perinneruokalaji jää ihan syyttä unohduksiin. Silakat ovat edullisia ja terveellisiä ja niitä saa yleensä kalatiskiltä valmiiksi fileroituna. Lähes joka kodista löytyy kunnon valurautapannu, jolla hiilisilakat syntyvät muutamassa minuutissa.
Lisukkeeksi sopii hyvin juuresmuusit, uudet perunat, tuoresalaatti, keitetyt kananmunat ja kermaviilikastike.
Hiilisilakat – helppo ja herkullinen perinneruoka
Neljälle – kuudelle:
16 silakkafilettä
100 g voita
merisuolaa
pippuria
1 sitruuna
tuoretta tilliä
- Huuhtele silakkafileet ja kääntele ne karkeassa suolassa.
- Kuumenna valurautapannu. Hastraa siakkafileitä pannulla pari minuuttia kummaltakin puolelta.
- Lisää pannulle voita ja anna imeytyä silakoihin.
- Mausta pippuria ja maista sulan sopivuus.
- Tarjoile esim. kermaviilikastikkeen, tuoreen tillin ja sitruunasiivujen kanssa.
Kermaviilikastike
1 kermaviili
puoli ruukkua tilliä
1 rkl sinappia
1 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
- Hienonna tilli.
- Sekoita kaikki aineet keskenään.