Enemmän energiaa elämään (5 muutosta arkeen)

 

Enemmän energiaa elämään

Enemmän energiaa elämään (5 muutosta arkeen)

 Vaikka olen kertonut, etten tee varsinaisesti uudenvuoden tavoitteista listaa, mietiskelen taas pikkuhiljaa tätä alkanutta vuotta. Annan haaveiden ja tavoitteiden konkretisoitua mielessäni ja selvittelen, miten haluan kehittää itseäni. Pikkuhiljaa mietin siihen konkreettisia keinoja ja kun aika on kypsä, tai kun itse olen kypsynyt valmiiksi ratkaisemaan niitä, on päätös jo konkretian asteella.

Nyt katson eteenpäin tulevaa vuotta ja mietin, olisiko jotain miten haluaisin muuttaa itseäni tämän vuoden aikana. Eli tehdä jotain, mikä kehittäisi minua, auttaisi elämänhallintaa ja saisi oman ja läheisteni olon ehkä paremmaksi ja onnellisemmaksi.

Lenkillä

Silta

Energiaa, itselle tärkeitä asioita ja hyvinvointia

Konkreettisena nousee mieleeni, että haluaisin enemmän energiaa elämääni ja olotilaani. En kaipaa mitään supervoimia, sellaisia ei taida olla olemassakaan. En myöskään tavoittele täydellisyyttä, sitäkään ei ole olemassakaan. Olen myös tyytyväinen ja kiitollinen nykyiseen elämääni. Mutta sen lisäksi haluan olla mahdollisimman usein energinen.

Kaipaan sitä, että herään aamulla pirteänä ja innokkaana uuteen päivään, jaksan tehdä jo aamulla treenin ja pitää yllä hyvää treeniä ja säännöllistä ulkoilua. Kaipaan sitä, että jaksan työn ja arjen pyörittämisen lisäksi tehdä enemmän pieniä sponttaaneita asioita, tavata enemmän ystäviä, pitää enemmän yhteyttä kaukosuhteisiin ja yleensäkin panostaa niihin asioihin, joihin haluan siksi, että ne tuottavat minulle hyvää oloa – en panostaa vain niihin asioihin, joihin jaksan.

Kaikki päivät eivät ole koskaan energisiä ja tehokkaita. Haluan kuitenkin nauttia useimmista työpäivistä hyvällä mielellä ja valppaana, mieli kirkkaana ja positiivisena ja mielelläni säteillä hyvää mieltä sisäisen tunteen lisäksi mahdollisimman usein ympäristöönikin.

Haluan maalata taas tauluja. Haluan huomata kauneutta ympärilläni ja nauttia siitä. Haluan istuttaa yrttejä ja ituja ja ihailla niiden pientäkin kasvua. Haluan elää elämääni luonnon rytmien mukaan. Käyttää entistäkin enemmän aikaani hyviin ja hyvää tekeviin asioihin. Haluan suhtautua uusiin asioihin positiivisesti, järjestää usein ihania pieniä hetkiä arkeen ja nauttia elämästä. Haluan rakentaa työssäni hurjia tavoitteita ja olla tarpeeksi energinen ja läsnäoleva niiden toteuttamiseksi.

Tällaiseen elämään ja siitä nauttimiseen tarvitaan henkistä ja fyysistä energiaa. Väsyneenä on helppoa valittaa ja kiinnittää huomio vääränlaisiin asioihin. Pirteänä ja energisenä on helpompaa nähdä ja nauttia elämän ihanuudesta, pysyä terveenä, jaksaa olla utelias, iloinen ja onnellinen.

Sininen taivas ja meri

Konkretian vuoro

Tämä energia lisääminen oli mielessäni yhtenä kehittämistavoitteenani jo vuosi sitten, mutta sitä en oikein missään vaiheessa saanut käyntiin haluamallani tavalla. Muistan paljon ihania asioita, joita vuoden mittaan olen tehnyt, saavuttanut ja joihin olen päässyt mukaan. Mutta muistan myös monessa tilanteessani olleeni todella väsynyt ja kaivanneeni lisää energiaa. Siksi nostan sen nyt tavoitteeksi ja listaan konkreettiset keinot sen saavuttamiseksi. Sellaiset, jotka ovat oikeastaan todella helppoja ja kaikkien saatavilla. Kirjoitan ne tähän ylös konkretisoidakseni niitä omassa elämässäni kohti tavoitteita ja toteuttamista ja samalla jakaakseni ne teidän kanssanne. Jokainen voi tarvittaessa miettiä oman elämänsä keinoja energian lisäämiseksi.

Monia energiaa lisääviä asioita jo elämässäni toteutankin. Ruokavalio on kunnossa, toki haluan kehittää entistä enemmän hyvää oloa tuottavia ruokainspiksiä. Olen lisännyt treeniä paljon, jooganuut säännöllisesti ja aloittanut taas joka päiväisen meriuintiharrastuksen. Joitain asioita vielä harjoittelen ja joitain osaan, mutta niissäkin on kuitenkin vielä ryhdistäytymisen varaa.

Florida

Fillarilenkillä

Keinot energian lisäämiseksi

Muutokset kyspyvät pikkuhiljaa ja lähtevät yleensä kehittymään pienistä keinoista, jotka tarpeeksi usein toistettuaan muuttuvat tavoiksi ja lopulta elämää hallitsevaksi toiminnaksi ja asenteeksi. Uudet rutiinit ottavat aikansa. Vaikka ne toteuttaisi kertarysäyksenä, on taustalla mielessä hautunut päätös, jonka takana on tarpeeksi suuri motivaatio, halu ja tarve muutoksen konkretisoimiseen.

1 Läsnäolo

Läsänäolon voimasta olen kirjoittanut aikaisemminkin. Tämä on kaikkein vaikeinta ja sen oppiminen on koko elämän pituinen matka. En kuvittelekaan pääseväni perille tänä vuonna, mutta haluan lisätä arkeeni asioita, jotka helpottavat keskittämään mieleni tähän nykyhetkeen menneidyydessä ja tulevaisuudessa poukkoilemisen sijaan. Nykyhetkessä eläminen lisää tyytyväisyyttä, levollisuuden ja kiireettömyyden tunnetta, asioiden kunnolla tekemistä ja ehdottomasti energiaa.

2 Kello soimaan iltaisin: Nukkumaan klo 22 mennessä

Haluan elää enemmän luonnon rytmien mukaan ja lisätä syvää unta öihini. Jonain päivänä haaveilen nousevani aina auringonnousun aikaan, tosin tämä on Suomessa aika haasteellista. Kesällä pitäisi nousta pahimmillaan kolmelta ja talvella ei juuri ollenkaan. Siksi rytmit pitää luoda kellon mukaan. Palauttavinta uni on ennen puolta yötä ja olisi tärkeää nukkua ainakin kaksi tuntia ennen sitä. Tiedän sen hyvin ja silti ihan turhan usein jään selaamaan puhelinta illalla tai annan miehen houkutella itseni katsomaan tunnin Netfilx-sarjan tietäen, että puolen tunnin päästä pitäisi olla unessa, jos aion olla pirteänä seuraavan päivänä.

Olen kokeillut aikaisemminkin toimivaa keinoa laittaa kello soimaan iltaisin siihen aikaan, kun pitäisi mennä pesulle ja hypätä lakanoiden väliin. Tästäkin olen kirjoittanut aikaisemmin; tutkimuksetkin vahvistavat 8 tunnin unen välttämättömyyden. Tänä vuonna puhelimeni on automaattisesti hälyttämässä puoli kymmeneltä. Tässäkään en voi olla ehdoton, mutta aion tehdä viimein parhaani. Hyvin nukutun yön jälkeen on aamu ihanaa aloittaa pienellä treenillä ja meriuinnilla.

Tikibaari

3 Ajat kännykälle

Viime vuonna jo muutin kännykän ulos makuuhuoneesta ja ostin perinteisen herätyskellon yöpöydälle. Poistin myös turhien medioiden appit puhelimestani. Seuraava askel on pitää kiinni työajoista somen selaamiselle ja toteuttamiselle puhelimella. Kännykkä on aina läsnä ja tarjoaa joka sekunti uutta sisältöä. Siinä on paljon hyvää ja tärkeää. Siinä on huippusovelluksia ja sillä saa ihanasti yhteyden läheisiinsä ja napattua nopeita kuvia, kun ei jaksa kaivaa kameraa erille.

Nyt aion kuitenkin ottaa kännykästä vallan sen sijaan, että se nappailee huomiotani silloin, kun en ole itse niin päättänyt. Kännykkä tulee jatkossa sänkyyni aamulla heräämiseni jälkeen tai varasta aikaani joltain päättämältäni asialta vain silloin kun sen toisessa päässä on joku tärkeä ihminen.

4 Taulujen maalaaminen

Olen alunperin opiskellut taidetta. Kyllä, ihan perinteistä kuvataidetta, maalamista ja hiilipiirtämistä. Myöhemmin laajentanut opiskeluja mediataiteeseen, valokuvaamiseen ja kuvallisen viestintään. Nyt haluan palata juurilleni ja lisätä säännölliseen tekemiseeni taiteen tuottamisen maalaamalla. Syytkin ovat yksinkertaiset. Rakastan maalaamista, siitä tulee minulle valtavan hyvä olo. Pääsen ihan omaan tunnetilaan maalaamalla ja luomalla uutta tyhjälle kanvakselle. Se tekee minut onnelliseksi, oudolla tavalla samaan aikaan vie uusiin olotiloihin ja kuitenkin kiinnittää nykyhetkeen. Kaikki nämä vuodet, jolloin on olen antanut liian vähän aikaa taiteelle, on tuntunut, että jokin palanen elämästäni puuttuu. Nyt on aika tehdä taas taiteelle tilaa.

Rantabaari

5 Ulkoilun lisääminen

Samalla kun joogaan ja trenaan salilla säännöllisesti, on ulkoilu jäänyt vähemmälle. Jo edustamani Kalojen horoskoppiimerkkikin kertoo, kuinka tärkeää minulle on riittävä hapen saanti. Koska työskentelen pääosin sisällä ja työmatkoihinkaan ei liity riittävästi ulkoilua, pitää sitä jäjestää muuten. Koira on loistava ulkoiluttaja, mutta koska sellaista ei taida olla  mahdollista nykyiseen elämäntilanteeseemme ottaa, aion lisätä edes puoli tuntia ulkoilua jokaiseen päivääni. Podcastit ja äänikirjat toimivat myös. Jos ei muuta ohjelmaa tai seuraa ole tiedossa, heitän ennen nukkumaan menoa happihyppelyn ja kuuntelen samalla jonkun hyvän Podcastin ”iltasaduksi”.

Lintuja

Kuvat ovat Floridasta aamupyöräilyltä – ihana ja energia lisäävä aamurutiini <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hyvinvointi mielenterveys mieli tyohyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *